RAZVOJ PSA – Canis Lupus se predstavi

Razvoj psa je članek o razvoju psa skozi zgodovino in tudi prispevek o individualnem razvoju psa od mladiča od odraslega psa. Kako se je v tem evolucijskem obdobju pes spreminjal in kaj nosi v svojem volčjem srcu? Iz volka z znanstvenim imenom Canis lupus naj bi se pred mnogo tisočletji razvil Canis lupus familiaris, torej naš družinski hišni pes, ki je postal človekov najljubši spremljevalec, ki mu vedno stoji ob strani. Vsak pes je psihološko in fiziološko celota zase, zato moramo kot vestni pasji skrbniki z ustrezno hrano, socializacijo in ustreznim bivalnim okoljem poskrbeni za optimalen razvoj mladička v odraslega psa.

 

razvoj psa
O razvoju psa govorijo različne študije; najbolj verjetna govori o razvoju psa iz sivega volka

 

RAZVOJ PSA SKOZI ZGODOVINO

Zgodovina in razvoj psa

Seveda obstajajo številne terorije in študije, ki potrjujejo najrazličnejše izvore našega psa. Nam najbolj verjetna in zanesljiva teorija govori o tem, da naj bi bil naš pes prednik volčjega psa (Canis lupus pallipes), kamor prištevamo tudi sivega volka z latinskim imenom Canis lupus. Do ločitve med volkom in psom je prišlo nekje pred 40.000 do 100.000 leti. Dodaten dokaz, da je teorija zanesljiva je tudi število kromosomov v DNA. Pes in volk imata oba 78 kromosomov.

Danes pes, če vzamemo npr. čivavo; nič ne spominja na volka, ne po velikosti, ne po obliki, ne po zahtevi po tropu in ne po močnem nagonu. Psi so se v tisočletjih spremenili zaradi naravne evolucije, k spremembi pa smo veliko pripomogli tudi ljudje z vzrejo psov, vzgojo in šolanjem.

Človek je torej že od nekdaj imel tendenco po družbi, varnosti in zavetju. Vse to mu je omogočal volk, hkrati mu je pomagal pri vsakodnevnih opravilih (npr. pomoč pri paši, pomoč pri lovu,…). Volka je bilo potrebno le vzgojiti in naučiti poslušnosti. Na tak način se je začel razvoj našega kosmatinčka.

Še danes ni točno jasno, kako je prišlo do srečanja volka in človeka. Obstajata dve možnosti: ali je volk našel človeka, zaradi ostankov hrane, ali pa so ljudje zajeli volčje mladiče in jih začeli dresirati v zameno za hrano. Človek se je v svojih naseljih/vaseh branil pred večjimi živalmi, ki so bile tudi volkov naravni sovražnik. Skozi stoletja je to vplivalo na genetske spremembe volka-psa. Sprememba življenjskega sloga je povzročila, da je pes postal manjši, čeljusti in zobje pa so spremenili svojo obliko in rast.

 

Razvoj različnih pasem psov

Skozi stoletja se se začele oblikovati različne pasme psov, ki so nastale kot posledica genetskih mutacij. Mnoge pasme izvirajo iz majhnega števila živali, zaradi česar je prihajalo do parjenja v sorodstvu. Pasme se genetsko razlikujejo med seboj in tudi po tej plati je domači pes ena najbolj raznolikih vrst domačih živali. Koliko pasem psov obstaja ali je obstajalo je skoraj nemogoče napovedati, saj so določene pasme že izumrle, določene pa niso registrirane.

Našli smo podatek o okvirni oceni števila psem, ki po podatkih World Canine Organization znaša kar 339. Verjetno, da je dejansko številka še večja, saj določene pasme niso registrirana pri nobeni organizaciji. 339 različnih pasem psov je dalje razdeljenih v 10 skupin.

 

razvoj psa in pasem
Po podatkih World Canine Organization obstaja 339 različnih pasem

 

Razvoj mladiča v odraslega psa

Sedaj, ko približno vemo kako bogato in pisano zgodovino ima naš štirinožni prijatelj, pa se mu posvetimo bolj osebnostno. Kako se pes dejansko razvija od mladička do odraslega psa. Vsaka posamezna pasma različno dolgo raste in se različno dolgo razvija. Na splošno lahko rečemo, da manjše pasme prej odrastejo in dosežejo svojo končno velikost kot večje in gigantske pasme.

Psi odraščajo in gredo skozi različne specifične faze razvoja in se pri tem psihološko, fizično in čustveno spreminjajo. Psi oblikujejo svoj karakter že ob rojstvu. Vzreditelji točno vedo, da niti en mladiček ni enak drugemu, da so eni že ob rojstvu bolj živahni in glasni, medtem ko so drugi bolj zaspani in umirjeni. Genetika ima določen vpliv na raznolikost posameznega psa, velik vpliv pa ima tudi epigenetika; torej okoljski dejavniki. Na izoblikovanje psa vsekakor vpliva okolje v katerem živi, odnos psa z lastnikov, odnos psa do drugih hišnih živali in ustrezna socializacija.

 

Razvoj psa skozi različna razvojna obdobja

Če želimo dobro vez in povezavo s svojim kosmatincem je ključno poznavanje različni razvojnih faz in razumevanje psa v vsakem posameznem obdobju. Če psu skozi določena življenjska obdobja ni omogočen pravilen razvoj se lahko to kasneje kaže v obliki vedenjskih motenj, kot sta npr. strah ali agresivnost. Pa si poglejmo posamezne razvojne faze in poudarimo na kaj je potrebno biti v posamezni fazi najbolj pozoren:

FAZA NOVOROJENČKA

Fazo novorojenca imenujemo tudi neofatalna faza, ki traja približno prvih 12 dni od skotitve. V tem obdobju pasji mladički zaznavajo samo vonj, dotik in toploto. V celoti skrbi za njim pasja mama, saj mladički v tej fazi ne znajo nadzirati izločanja in ne znajo sami uravnavati telesne toplote. V tej fazi mladičkom ne moremo veliko pomagati, zelo je pomembno, da lepo skrbimo za doječo psičko, da ji nudimo ustrezno nego in dovolj kalorično hrano.

PREHODNA FAZA

Prehodna faza traja nekje med 13. in 20. dnevom od skotitve. Kot že ime pove se v tej fazi začnejo odvijati določene fiziološke spremembe. V tej fazi se začneta razvijati vid in sluh, počasi pa se mladiči začnejo zavedati tudi svojega telesa in ga začnejo bolj uporabljati. To je faza v kateri je potrebno mladičke postopoma navajati na različne dražljaje iz okolice, kar pomeni, da je mladič izpostavljen različnim zvokom in različnim materialom. Ker se v tej fazi razvoja čutila razvijajo s tem dosežemo, da bo tudi v odrasli dobi mladič navajen različnega okolja in različni zvokov in ne bo razvil strahu.

FAZA ZAVEDANJA IN FAZA ZGODNJE SOCIALIZACIJE

To obdobje poteka med 21. in 28. dnevom od skotitve. Čutila se pri mladičku vedno bolj razvijajo, začnejo jim rasti zobje in začnejo se zavedati svoje okolice. To je faza v kateri postanejo mladički zelo aktivni in družabni. V tem obdobju se mladiči začnejo igrati s svojimi vrstniki in se odzivajo na človekovo prisotnost.

FAZA SOCIALIZACIJE

Ta faza je najpomembnejše obdobje in traja med 7. in 12. tednom starosti. V tem času je tudi smiselno, da mladič zapusti leglo in gre v svoj novi dom. V tem obdobju si želimo psa čim bolj socializirati. Seznanimo ga z različnimi okolju, z različnimi ljudmi in otroci, z drugimi hišnimi živalmi in z različnimi zvoki iz vsakdanjega življenja. Vse počnemo postopoma in previdno in nikakor ne pretiravamo.

Pomembno je tudi, da mladiču zagotovimo red in disciplino in, da mu damo jasno vedeti, da se z izsiljevanjem nič ne doseže. To je namreč obdobje, ko bodo prečudovite kepice preizkušale kje so meje in, če bomo preveč popustljivi, so lahko kužki na koncu zelo razvajeni in brez reda kar vpliva na slabšo kakovost življenja. Kot pasji skrbnik moramo mladičku pokazati, da se na nas lahko zanese, da smo prijatelji vendar moramo biti hkrati tudi dosledni in vztrajni.

Zelo je pomembno kdaj mladiča odvzamemo od mame. Prehiter niti prepozen odvzem ni ustrezen. Če mladička prezgodaj odvzamemo iz legla bo imel težave vzpostaviti normalen odnos do drugih psov in ljudi. Takšni psi postanejo preplašeni in nezaupljivi do okolice. Posledično so nepredvidljivi in lahko določene kretnje razumejo popolnoma napačno in se odzovejo z napadom. Po zakonu lahko mladički leglo zapustijo najhitreje pri 8. tednu starosti.

razvoj psa v različnih življenjskih obdobjih
Kosmatinec gre skozi različne razvojne faze v svojem življenju

FAZA STRAHU

Ta faza razvoja je zelo delikatna, zato moramo biti še posebej pazljivi in dosledni. Faza strahu traja med 8. in 11. tednom starosti. V tej fazi lahko določene negativne izkušnje pustijo posledice za vse življenje, zato v tem času še posebej pazimo, da mladič ni v stresu, da nima slabih izkušenj z drugimi psi in ljudmi.

FAZA PUBERTETE

Faza pubertete traja med 13. in 16. tednom starosti. To fazo imenujemo tudi faza rangiranja, kjer bo pubertetnik zelo preizkušal naše živce in poskušal podreti vse meje, ki smo mu jih postavili. V tem obdobju se vam lahko zdi tudi, da je pes pozabil vse kar ste ga naučili, saj dejansko ne bo želel poslušati kaj šele ubogati. Še sreča, da ta faza traja le tri tedne.

Po tej fazi pa se psu čudežno vrnejo vsa znanja in poslušnost. Kot da to ne bi bilo dovolj, v tej fazi psi zamenjajo tudi zobke, kar pomeni, da jih bodo dlesni skelele zato bodo še bolj grizli stvari, ki jim niso namenjene. V tej fazi divjajo tudi hormončki, psičke lahko doživijo svojo prvo gonitev, medtem ko se bo samčkom mešalo od vonjav gonečih psičk. Tudi v tej fazi morate biti odločni in vztrajati pri svojem, ampak boste za lažje življenje pri stvareh, ki vam niso tako zelo pomembne, morali psu pogledati skozi prste.

Nagon in razvoj naredita svoje in je potrebno počakati, da ta faza mine. Takrat pes postane bolj poslušen in boste lahko nadoknadili zamujeno.

DRUGA FAZA STRAHU

Ponovni strah nastopi nekje med 6. in 14. mesecem starosti. Ponovno se trudimo, da ima iz te faze pes ogromno pozitivnim izkušenj, strahove pa poskušamo predelati pogumno in vztrajno. Naj se pes sooči s svojimi strahovi, vi pa mu kot najboljši prijatelj stojte ob strani.

OBDOBJE ZRELOSTI

To obdobje traja med 1. in 4. letom starosti, vendar se to obdobje razlikuje med pasmami in tudi med posameznimi psi. Majhne pasme odrastejo prej, prav tako prej dozorijo kot večje pasme.

 

RAZVOJ PSA – Kaj ima Canis Lupus skupnega s Canis Plus

Potrebe po uravnoteženem obroku, ki zajema beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, naravne vitamine in minerela v ustreznem razmerju se skozi tisočletja niso drastično spreminjale. Volk (Canis Lupus) se je prehranjeval z ulovljenim plenom. Lovili so vse, od zajcev do večjih rastlonojedh živali, plen pa so pojedli v celoti. Pojedli so tudi prebavilo (želodec in črevesje) s prebavljenimi žiti, sadjem ali zelenjavo, ki jo je ta žival, preden je postala plen, zaužila.

Z udomačitvijo se je prebavilo volka delno spremenila, tako da današnji psi vseeno nekoliko lažje prebavljajo ogljikove hidrate. Pes, ki je živel v skupnosti s človekom se je veliko prehranjeval z žiti, saj jih je čovek lažje skladiščil, kot ulovljeno meso.

Vsak pasji lastnik si želi za svojega psa le najboljše. Pes nam da ogromno ljubezni, veselja in nepozabnih trenutkov, zato se tudi mi trudimo zanje, da jim to vsaj delno povrnemo. Skrbeti moramo za mentalno podporo psu, za pravilno vzgojo in socializacijo in najpomembnejše za ustrezno naravno in kakovostno prehrano, ki omogoča ustrezen razvoj psa. Zdrava in uravnotežena prehrana je za vsa osnova, prvi temelj na podlagi katerega se pes lahko razvija. Najboljša hrana za pse poskrbi za življenjsko energijo, skrbi za ustrezno prebavo, zdravo koži in dlako ter skrbi za močan imunski sistem.

 

razvoj psa in vpliv hrane
Naravna, uravnotežena in zdrava hrana bo poskrbela za psa v vseh razvojnih obdobjih

 

Našemu najboljšemu prijatelju bo Naturavetal Canis Plus blagovna znamka nudila vse, kar potrebuje v različnih starostnih obdobjih – od mladička do seniorja. Mladički potrebujejo drugačno hrano kot odrasli psi. Hrana za mladičke mora biti bolj kalorična in vsebovati več mesa, prav tako mladički potrebujejo večji delež vitaminov in mineralov.

Canis Plus suha hrana za pse je proizvedena s pazljivo metodo hladnega stiskanja, s pomočjo katere se ohranijo vsi naravni vitamini, minerali in hranilne snovi v svoji prvotni obliki, ki jih pasji organizem v celoti izkoristi. Hladno stiskanje nam omogoča, da hrana v želodcu ne nabrekne (ne obleži), zato je tveganje za zasuk želodca pri psu veliko manjše.

Kolikor nam je znano, je Canis Plus suha hrana za pse prva hrana za pse, ki vsebuje izključno naravne sestavine. Sestava hrane in obdelava skozi proizvodni proces hladnega stiskanja omogočata psu, da zgradi stabilno črevesno floro, ki je pomembna za zdravo in učinkovito prebavo in deluje kot obrambni mehanizem pred povzročitelji bolezni. Zdravje se začne z dobro prebavo!

Še ena posebnost suhe hrane Canis Plus so kalčki golega ovsa in rjavega prosa. Kalčki vsebujejo t.i. esenco življenja, saj imajo visoko vsebnost vitaminov, mineralov, beljakovin ter omega 3-, 6- in 9- maščobnih kislin, naravnih antioksidantov in veliko drugih hranilnih snovi. Kaljenje poveča vsebnost vitaminov za 400 do 600%. Kalčki so po strukturi mehki in lahko prebavljivi. Imajo zelo visoko encimsko aktivnost, ki v mirujočem semenu še ni prisotna.

Z izključno naravnimi sestavinami je Canis Plus hladno stiskana suha hrana optimalna osnova za uravnoteženo, zdravo prehrano in trdna podlaga za vitalno pasje življenje.