Uravnotežen obrok za psa

Uravnotežen obrok za psa je lahko zahtevna naloga, prav tako pa nam vzame kar nekaj časa, da zberemo vse sestavine in pripravimo uravnotežen obrok. Čeprav hranite svojega psa s suho hrano, še to ne pomeni, da mu občasno ne morete popestriti obrokov in ga malo razvajati s kuhano hrano. V nadaljevanju vas čaka preprost recept, ki vključeje Naturavetal izdelke za sestavno uravnoteženega in slastnega obroka. Sama priprava vam ne bo vzela veliko časa, užitek pri prehranjevanju pa je zagotovljen. Ni je večje pohvale za kuharja, kot v celoti pomazana posodica in mahajoč repek.

 

Slasten in hitro pripravljen uravnotežen obrok za psa

Razmerja = mesni delež : zelenjavi delež

Uravnotežen obrok je sestavljen iz 70% mesnih sestavin in 30% zelenjavnega deleža. Poskrbeti pa je potrebno še za vir kalcija in dodati kakovostno hladno stiskano olje. Razmerje lahko malo prilagodite in sicer za starejše in manj aktivne pse se držite razmerja 60% mesnega deleža in 40% zelenjavnega deleža. Za nadpovprečno aktivne pse in mladiče pa se lahko nagibate tudi bolj proti 80% mesnega deleža in 20% zelenjavnega deleža.

 

5 sestavin za pripravo uravnotezenega obroka
Uravnotežen obrok za pse iz petih sestavin

 

Uporabljene sestavine

MESNI DELEŽ:

Za osnovo smo izbrali 100% kozje meso v klobasi. Naturavetal mesne klobase so na voljo v šestih različnih okusih: jagnjetina, divjačina, konj, koza, kunec in pašna jagnjetina s prosom in kozjem mlekom. Razen zadnje naštete so vse klobase dopolnilna hrana, saj vsebujejo izključno mišično meso in notranje organe, zato je potrebno h klobasam dodati še kalcij, olja, ogljikove hidrate (po želji) in zelenjavo. Vse klobase so monopreteinske, kar pomeni, da so v celoti sestavljene le iz enega vira beljakovin.

Kozja klobasa, ki smo jo uporabili v receptu vsebuje 45% kozjega mišičnega mesa, 20% kozjega srca, 15% kozjih pljuč, 10% kozjega grla in 5% kozjih jeter. Klobasa je nežno kuhana na pari v kratkih časovnih intervalih, tako da se ohrani večina hranilnih snovi. Klobasa je tudi kompaktne strukture kar pomeni, da jo lahko narežete na kolobarje ali kocke, lahko pa jo tudi pretlačite z vilčko.

 

 

ZELENJAVNO – SADNI DELEŽ:

Za pripravo obroka smo uporabili Canis Extra Top Fit Mix kosmiče, ki so sestavljeni iz buče, korenčka, špinače, granulata iz šitak, jagod aronije, bazilike, fig, chia semen, marelic in šetraja. Mešanica zajema vse vitamine in minerala rastlinskega izvora in je hkrati izjemno enostavna za pripravo. Suho mešanico preprosto zalijete z malo mlačne vode in počakate vsaj 15 min, da zelenjavni košči nabreknejo.

Uporabili smo tudi Canis Extra posušeno jagodičevje, sestavljeno iz črnega in rdečega ribeza, borovnic, malin in robid. Ta dodatek ne bi bil nujno potreben, saj smo že dodali Canis Extra Top Fit Mix kosmiče, vendar imajo kosmatinci izjemno radi jagodičevje in zato je ta dodatek več kot odličen. Hkrati pa je jagodičevje polno vitaminov, mineralov, antioksidantov in železa.

 

 

VIR KALCIJA:

Če kuža ne dobi kosti je vsekakor potreben dodatek kalcija. Fosfor in kalcij za pse sta makroelementa, ki morata biti v organizmu psa zastopana v višjem deležu kot ostali minerali. Fosforja je največ v mišičnem mesu, zato do pomankanja pride zelo redko, medtem ko so kosti zelo dober vir kalcija. Kosti lahko nadomestite tudi s posušenimi jajčnimi lupinami ali z apnenčasto algo. V našem receptu smo dodali kar zmlete Canis Extra jajčne lupine BIO kakovosti.

 

DODETEK KAKOVOSTNEGA OLJA:

Olja so za psa odličen vir maščobnih kislin, ki so za pse esencialnega pomena, saj jih ne morejo sintetizirati sami. Canis Extra lososovo olje je odličen vir omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki so pomembne za obstoj vseh celic telesa, kar pomeni da vplivajo na močan imunski sistem in skrbijo za zdravo kožo ter sijočo dlako.

 

 

Količine posamezne sestavine:

Vse napisane količine so izračunane za 10 kg težkega odraslega psa. To je količina hrana, ki jo lahko 10 kg kuža poje na dan. Vsak Naturavetal izdelek pa ima na deklaraciji točno napisano koliko se ga daje glede na telesno težo psa.

  • 210 g klobase iz kozjega mesa
  • 30 g suhih Canis Extra Top Fit Mix kosmičev, ki jih zalijemo s cca. 100 ml mlačne vode
  • 1 čajna žlička posušenih gozdnih sadežev
  • 1/4 merilne žličke Canis Extra jajčnih lupin v prahu
  • 10 ml Canis Extra hladno stiskanega lososovega olja

Enostavno, hitro in slastno lahko le iz 5 sestavin sestavimo uravnotežen obrok in popestrimo pasji jedilnik.