Meni
Vaša košarica

SKRB ZA PSA

SKRB ZA PSA: Pregled celotnega telesa

Skrb za psa zajema higieno in nego psa, skrb za pasja ušesa in oči, skrb za pasje zobke in za pasje blazinice. Določene pasme psov potrebujejo več negovanja kot druge, prav tako je pri določenih pasmah potrebno bolj pogosto pregledovanje oči in ušes.

 

izdelki za negovanje psa
Nega psa z naravnimi Naturavetal izdelki

 

Pregled psa doma

Za zdravje psa in njegovo dobro počutje lahko še najboljše poskrbimo sami, saj smo mi tisti, ki svojega psa najboljše poznamo, prav tako poznamo njegovo obnašanje. Za splošno ocenjevanje njegovega zdravstvenega stanja uporabimo čas, ko se posvetimo negovanju. Zgodnje odkrivanje katerih koli kliničnih znakov zdravstvenih težav bo veterinarju pomagalo pri bolj učinkovitem zdravljenju. S pregledom začnemo tako, da psa pretipamo po vsem telesu. Začnemo na glavi in na predelu vratu, nato pa nežno nadaljujemo navzdol, vse do repa in zadnjih šap.

Pasji smrček je po navadi hladen in vlažen, vendar brez izcedka. S prsti pretipamo skozi pasji kožušček. Zdrav kožuh je bleščeč in iz njega dlaka ne izpada. Opazujemo tudi kožo. Normalna, zdrava koža je brez prhljaja, ranic ali krast, nima vonja in ni mastna. Pretipajmo rebra. Psu z ustrezno telesno težo, bomo rebra z lahkoto otipali. Pregledamo še okolico zadnjične odprtine, ki mora biti čista, suha in brez bulic. Preverimo tudi noge in šape, preverimo da niso prisotne kakšne bulice ali bolečine. Pregledamo tudi kremplje, če se predolgi jih moramo skrajšati.

 

Pregled glave psa

Pregledati je potrebno oči. Oči morajo biti bleščeče, čiste in brez odvečnega izcedka. Oči ne smejo biti pordele ali motne, pes pa ne sme pretirano mežikati, saj je to lahko znak bolečine. Preverimo tudi notranjost uhljev. Ta mora biti rožnate barve, na otip pes ne sme kazati bolečine, v notranjosti ne sme biti umazanije in prevelike količine ušesnega masla. Neprijeten vonj, oteklina, občutljivost na dotik ali izloček pomeni, da ima pes težave. Pregledamo tudi zobe in dlesni. Zobje psa morajo biti beli. Če so rumeni ali rjavi, to nakazuje prisotnost zobnega kamna. Če ima pes neprijeten pasji zadah, lahko to nakazuje na različne težave z dlesnimi ali zobmi. Možne pa so tudi bolezenske težave z ledvicami ali prebavili. Preverimo tudi ustno votlino. Dlesni in jezik morajo biti rožnate barve, možne pa so črne pigmentne lise v ostni votlini, kar je popolnoma normalno. Blede dlesni, rdeče, rumene ali modrikaste nakazujejo na morebitne težave.

 

Spodaj najdete številne uporabne vsebine, ki vam bodo v pomoč pri vsakodnevnem negovanju psa.

 

05 Jan Striženje krempljev pri psih
Tina 0 842
STRIŽENJE KREMPLJEV PRI PSIHStriženje krempljev pri psih je pomemben postopek, ki poskrbi za splošno zdravstveno stanje psa. Predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji, hkrati pa lahko pride do vraščanja krempljev. Večina pasjih lastnikov svojim psom s..
17 Dec PASJI FRIZER: Nega in striženje psov
Tina 0 1095
PASJI FRIZER: Nega in striženje psov Dišeči in puhasti, z mašnicami in kristalčki v torbicah lastnikov,... si predstavlja marsikdo, ko je govora o pasjem frizerju. Pa vendar- pasji frizer v osnovi NI modna muha, luksuz ali nekaj ne-nujnega, v ko..
13 Jun Kopanje psa: Kako, kdaj in kolikokrat?
Jure 0 3849
Kopanje psa: Kako, kdaj in kolikokrat?Kopanje psa je za nekatere pasje lastnike pravi užitek, spet za druge pa je to največja nočna mora. Vse je odvisno od psa in od tega, če je kopanja navajen. Kopanje psa igra pomembno vlogo za vzdrževanje zdrave..
22 Nov Čiščenje ušes pri psu in vnetje ušes pri psu
Valerija 0 5988
Čiščenje pasjih ušes in vnetje ušes pri psu Čiščenje ušes pri psu je izrednega pomena, saj z rednim in doslednim čiščenjem lahko preprečimo vnetje ušes pri psu. Notranja stran ušesa je gladka z manjšo količino ušesnega masla. Ušesa se lahko zara..
16 Nov Nega oči in vnetje oči pri psu
Valerija 0 10098
NEGA OČI IN VNETJE OČI PRI PSU Nega oči pri psu je del pasje higiene, ki jo moramo vzdrževati, da preprečimo morebitne zdravstvene težave. Vnetje oči pri psu lahko nastopi zaradi številnih vzrokov, ki so neprijetni tako za našega psa kot tudi za..
11 Sep Pasje blazinice in pasje tačke - nega, zaščita in čiščenje
Valerija 0 5608
Pasje blazinice in pasje tačke – nega, zaščita in čiščenjePasje blazinice in pasje tačke potrebujejo ustrezno nego, zaščita in čiščenje za vzdrževanje vitalnosti in razgibanosti psa. Blazinice zagotavljajo dodatno oblazinjenje in s tem ščitijo kost..
Prikazujem 1 do 6 od 6 (1 strani)