Nega in vnetje oči pri psu

Nega oči pri psu je del pasje higiene, ki jo moramo vzdrževati, da preprečimo morebitne zdravstvene težave.Vnetje oči pri psu lahko nastopi zaradi številnih vzrokov, ki so neprijetni tako za našega psa kot tudi za nas lastnike. Vnetje oči pri psu velikokrat povzročijo različne alergije (alergija na cvetni prah, alergija na različne trave), virusi, bakterije, različni tujki, ki se lahko znajdejo v očesu psa, premalo solz,…

Vnetje oči pri psu prepoznamo po izcedku iz oči, po rdečini ali po pretiranem solzenju. Prav tako vnetje prepoznamo iz obnašanja psa, saj si pes oči drgne s tačkami ali se drgne z očesom ob druge površine. Oči psa lahko do določene mere negujemo sami s pomočjo kapljic za oči za psa s katerimi poskrbimo za ustrezno nego oči. Ob pojavu izcedka iz očesa (blago vnetje oči pri psu) lahko pomagamo sami, z uporabo naravnih Canis Extra kapljic za oči za psa, sestavljenih iz izotonične fiziološke raztopine, smetlike in rožne vode. Kapljice so v veliko pomoč pri negi oči in pri blagih vnetjih oči pri psu.

 

vnetje oči pri psu
Vnete oči prepoznamo po izcedku, pretiranem solzenju ali po rdečini

 

NEGA OČI IN VNETJE OČI PRI PSU

Reden pregled oči psa, redno čiščenje in nega oči ter preprečevanje težav z očmi

Reden pregled oči

Z rednim pregledovanjem in pravilno nego lahko preventivno poskrbimo za zdrave oči in tako preprečimo številna vnetja oziroma napredovanja bolezni. Psu preglejte oči pri dnevni svetlobi, zdravo oko mora biti jasno in brez izcedka ter pretiranega solzenja. Veka očesa mora biti rožnate barve, obe zenici očesa pa enake velikosti. Pomembno je tudi, da vsake toliko preverjate vid vašega psa.

Redno čiščenje in nega oči

Pri rednem čiščenju oči so vam lahko v pomoč Canis Extra kapljice za nego oči, katere uporabite enkrat do dvakrat tedensko po eno kapljico v vsako oko. Druga možnost je, da oči psa čistite s fiziološko raztopino, tako da jo date na mehko vato in psa obrišete okrog oči. Če ima vaš kuža daljšo dlako, ki mu sili v oči, mu jo lepo pristrizite. Dolgodlake pasme so bolj podvržene številnim težavam z očmi, ravno zaradi draženja, ki ga povzročijo dlake.

Preprečevanje težav z očmi

Pri kopanju svojega psa bodimo zelo pozorni pri izbiri šampona ali mila, ki lahko pride v oko in povzroči težave z očmi. Izberite hipoalergena mila in naraven šampon za psa, takšen ki ne draži oči. Nekateri psi so zelo občutljivi na prepih, veter in klimo.

Izpostavljenost prepihu je najpogostejši razlog za vnetje oči pri psu. Ko psa vozite v avtu bodite pozorni, da mu klima na piha direktno v glavo. Psu nikakor ne dovolite, da med vožnjo gleda čez odprto okno. To dejanje je lahko nevarno za promet in ostale prometne udeležence ter nevarno za vašega psa, hkrati pa ga izpostavite prepihu, kar lahko vodi do vnetja oči pri psu.

Veliko je odvisno tudi od pasme psa. Nekatere vrste psov nimajo težav z očmi, ampak so vseeno zaželeni pregledi oči doma. S tem se prepričate, da se pod veko očesa ne skriva kakšen tujek. Pasme psov, ki so bolj podvržene težavam z očmi zahtevajo več našega časa in nege. Potrebno je, da se izobrazimo o pasmi, da vemo kako preventivno postopat in kako ravnati v akutnih primerih.

 

Nega oči in vnetje oči pri psu
Z rednimi pregledi pasjih oči in temeljito nego poskrbimo za zdrave oči in veke

 

Simptomi pri različnih boleznih oči

  • Pretirano mežikanje
  • Pretirano solzenje
  • Rdečina ali vnetje okrog očesa
  • Izcedek iz oči pri psu
  • Motne oči
  • Povečana razdraženost in bolečina

To so najpogostejši simptomi, ki spremljajo številne bolezni povezane z očmi. Veliko nam o stanju očesa pove sam izcedek iz očesa. Če je izcedek voden in brezbarven navadno pomeni, da gre za alergijo ali draženje. Če je izcedek želatini podobna sluz, lahko gre za draženje ali infekcijo. Če je izcedek rumenkasto-zelen gnoj to kaže na bakterijsko okužbo.

 

Nekatere bolezni oči pri psu

Konjunktivitis

Konjunktivitis je vnetje očesnih veznic in je najpogostejša bolezen oči. Zaradi konjunktivitisa postanejo oči rdeče, solzne, otekle in srbeče. Iz oči velikokrat teče sluzast ali voden gnoj, pes pa pri tem prekomerno mežika. Glavna razloga za konjunktivitis sta alergiji na cvetni prah in na navaden prah v zraku. Vzroki za vnetje oči pri psu pa so lahko tudi dedne narave.

Odrgnina na roženici

Na roženici očesa se lahko pojavijo kraste in površinske odrgnine zaradi tujkov, ki jih pes dobi v oko, kot so različna semena trav in plevela, ki se zasidrajo za tretjo očesno veko in povzročijo poškodbo. Roženico si psi lahko hitro poškodujejo med divjo igro lahko pa mu jo nehote poškodujemo mi sami, med kopanjem ali ščetkanjem s kakšnim dražečim šamponom ali vnosom dlake v oko.

Poškodbo roženice lahko povzročijo tudi dedna stanja, kot je drugi niz trepalnic (distrihijas) in očesne veke, ki se uvihajo navznoter (entropij). Tudi razlike so med pasmami, nekatere pasme so bolj dovzetne za poškodbe roženice; to so pasme s potlačenim gobčkom in velikimi okroglimi očmi, ki se jim oči pogosto sušijo, zato je roženica podvržena razjedam.

Psom lahko pomagamo s preventivno nego oči in vlaženjem oči. Med običajne znake razjed sodijo škiljenje, pretirano solzenje, rdeče oči, otekle oči in motnost oči. Pri vidnih poškodbah roženice je potreben pregled pri veterinarju.

Izsušeno oko

Solze zagotavljajo roženici dovolj kisika in hrane ter so bistvenega pomena, da roženica ostane zdrava. Roženica lahko zaradi pomanjkanja solz postane pigmentirana, poškodovana in zagnojena. Psi, ki imajo izsušene oči, čutijo v očesu boleče zbodljaje in občutek peska v očeh.

Izsušeno oko se veterinarsko zdravi s protivnetnimi zdravili in topičnimi antibiotiki, ki zdravijo sekundarne bakterijske okužbe očesa in zmanjšajo vnetje roženice. Sami lahko ob tem poskrbimo za ustrezno nego oči, da so pasje oči ves čas navlažene in da se roženica na izsuši. Odlična rešitev v tem primeru so tudi Canis Extra kapljice za nego oči.

Kapljice za oči za psa Canis Extra

Canis Extra kapljice za nego oči se uporabljajo preventivno za čiščenje in nego oči ali kot kurativa, ko se pojavi blago vnetje oči pri psu. Kapljice so v veliko pomoč tudi pri vnetjih, kot posledica alergijskih reakcij na cvetni prah in na različne vrste trav.

Canis Extra kapljice za oči so naraven izdelek, brez sintetičnih dodatkov. Kapljice so zelo enostavne in praktične za uporabo, saj so v stekleni steklenički s priloženo kapalko, tako da morate psa samo prepričati, da vas pogleda, vi pa mu kanete kapljico v oko. V primeru hujših oblik pordele in vnete očesne veznice, pekočih in srbečih oči je vsekakor potreben obisk veterinarja.

 

 

Kapljice Canis Extra na nego oči so primerne za uporabo pri:

  • Preventivna uporaba za čiščenje in nego oči
  • Kurativna uporaba, ko nastopi blago vnetje oči pri psu
  • Kurativna uporaba pri alergijski reakcijah na cvetni prah in različne trave
  • Preventivna in kurativna uporaba pri suhih in izsušenih očeh
  • Preventivna zaščita pred okužbami s pršicami

 

Sestava Canis Extra kapljic za oči za psa

Sestava kapljic je zelo preprosta: smetlika in vrtnice (rožna voda) so pridobljene iz narave ter fiziološka raztopina. Izotonična fiziološka raztopina je 0,9 % raztopina natrijevega klorida v vodi. Fiziološko raztopino že vrsto let uporabljamo za izpiranje oči, za nego oči novorojenčkov, za nego oči pri starejših, ki imajo težave s pomanjkanjem solz.

Pripravki iz smetlike se že vrsto let uporabljajo za izpiranje oči, za obkladke ter pri vnetju vnetju očesne veznice. Uporabljajo se tudi kot pomoč pri utrujenih in zlepljenih očeh. Smetlika lahko ima visoko protivnetno delovanje, zaradi spojine aukubin, ki jo vsebuje. Smetlika se uporablja tudi pri lajšanju očesnih motenj, ki so alergijskega izvora. Smetlika deluje tudi protibakterijsko, blaži bolečine in prepreči zbadanje v očeh.

Rožna voda se pridobiva iz vrtnic. Vrtnice lahko imajo protivnetni in protibolečinski učinek. Rožna voda blagodejno vpliva na zabuhle in preobremenjene oči.

 

Čiščenje oči s Canis Extra kapljicami za oči

Najboljše je, da se odločimo za preventivno in konstantno uporabo Canis Extra kapljic za splošno nego oči psa. Za splošno nego oči je dovolj, da kapljice uporabimo enkrat do dvakrat tedensko, tako da kanemo eno kapljico v vsako oko. Pri blagih vnetjih se priporoča uporaba Canis Extra kapljic enkrat do dvakrat dnevno, tako da kanemo eno kapljico v vsako oko.