Šolanje psa za veselo skupno življenje

Šolanje psa je zelo pomembno, saj si vsi želimo vzgojenega psa, ki bo sedel na besedo, nas počakal in pritekel k nam, v kolikor bi mu dali takšno povelje. Šolanje psa lahko poteka na domu, tega se lahko lotite sami ali se za pomoč obrnite na pasjo šolo ali pasjega inštruktorja. Šolanje psov običajno poteka v pasji šoli, saj so inštruktorji usposobljeni za šolanje in imajo številne izkušnje, tako da je cel proces šolanja veliko lažji. Seveda se lahko šolanja psa lotite sami, vendar je v tem primeru zelo zaželeno, da imate že kakšne predhodne izkušnje.

 

Šolanje psa za stabilno in srečno življenje

Kako začeti s šolanjem?

Najlažje je začeti šolati psa mladiča, saj ti še nimajo določenih vzorcev vedenj, so zelo dojemljivi, poslušni in pripravljeni sodelovati. Nekoliko težje je šolanje odraslih psov z že prisvojenimi navadami in vzorci vedenja. Vsekakor pa je najtežja prevzgoja psov, ki so imeli travmatično mladost, kjer se kažejo znaki agresije ali nesamozavestni. Za šolanje takšnega psa je vsekakor potreben posvet s pasjim instruktorjem in šolanje psa v pasji šoli.

Če se vrnemo k mladičku, ki je pravkar prišel v nov dom je pomembno, da se učenje in šolanje začne takoj. Seveda mu prvih nekaj dni pustimo, da se navadi na novo okolje in nove družinske člane. Najprej moramo mladiča naučiti sobne čistoče, torej da potrebo opravlja zunaj in ne kjerkoli se mu zaljubi. Mladiča je potrebno odvaditi grizenja.

Mladički grizejo, kadar menjajo zobe, za razvoj čeljusti, za zabavo in raziskovanje okolja. Kužka je treba navaditi, da roke, hlače in čevlji niso namenjeni grizenju. Mladiča je potrebno socializirati, kar ne pomeni le spoznavanja drugih psov. Socializacija pomeni, da kužka privadimo tako na okolje, v katerem bo živel kot tudi na vse dražljaje v njegovi okolici.

 

šolanje psa
Šolanje psa s pozitivno motivacijo

 

Osvajanje novih trikov

Psa začnemo vedno šolati v nevtralnem okolju s čim manj motenj. Ko imamo vso pozornost psa in, ko nas uboga nadgradimo okolje in vpeljemo vedno več motenj. Vsi pasji skrbniki si želimo šolanega in vzgojenega psa, ki se bo znal umiriti tudi, ko bo v množici, ki ne bo lajal na druge pse, ki nas ne bo vlekel na vrvici, ko bomo šli mimo sosedovega psa.

Z učenjem različnih trikov psu preusmerimo pozornost, se z njim povežemo in ga s pomočjo šolanja vzgojimo. Če se šolanja lotimo na pravilen način s pozitivno motivacijo bo pes začel uživati v šolanju in kar hitro boste spoznali kako je vaš kuža željen novih trikov in s kakšnih veseljem sledi vašim poveljem. Seveda je včasih pot do sem dolga, polna vzponov in padcev, vendar se izplača.

 

Šolanje psa v pasji šoli

Danes je izbira pasjih šol ogromna, zato je odločitev katera je tista najboljša za vašega psa še toliko težja. Dejstvo je, da ena pasja šola ne bo za vse pse najboljša, saj ima vsak pasji inštruktor drugačen pristop in oddaja drugačno energijo, pomembno je le, da izberete takšno, kjer boste vi in kuža nekaj odnesla in, da se boste počutili sprejeto.

Večina pasjih inštruktorjev je zagovornikov pozitivne motivacije, kar v praksi in na začetku pomeni, da vsako pozitivno in željeno vedenje psa nagradimo s hrano, igro ali našo besedno pohvalo. Vedno manj je takšnih pasjih šol, ki bi zagovarjale grobe korekcijske prijeme in kaznovanje za neželeno vedenje. Pes je plemenita žival, ki sledi svojemu nagonu in ne ve katero vedenje je zaželeno in katero ne, zato ga moramo to mi naučiti.

Šolanje psa v pasji šoli je veliko lažje, kot pa če se tega podviga lotimo popolnoma sami. V šoli boste vi in pes dobila osnovne usmeritve, pokazali vam bodo številne prijeme kako psa nekaj hitro in na čim bolj enostaven način naučiti. Še vedno boste morali vse narediti sami in sami izšolati psa, ampak je zelo dobrodošlo, če vam da nekdo usmeritve, da bo šolanje potekalo lažje. Z mladičem se v pasjo šolo odpravite čimprej, saj so mladički zelo dojemljivi, hitro pa se naučijo tudi stvari, ki niso najbolj željene, tako da pomoč takoj na začetku gotovo ne bo odveč. Če ste psa posvojili in ima že pridobljena neželena vedenja je morda smiselno razmisliti o individualnih urah prevzgoje.

 

Šolanje psa doma

Lahko se odločite, da boste svojega kosmatinca šolali sami. V tem primeru je zaželeno, da imate predhodne izkušnje in, da niste prvič skrbnik psa. Danes obstaja ogromno Youtube posnetkov kako psa naučiti osnovnih trikov, ogromno je knjig, ki vam razlaga pasjo psihologijo, ogromno je pasjih šol, ki določene nasvete in video vsebine ponudijo pasjim skrbnikom brezplačno. Pri šolanju psa doma obstaja le eno tveganje – težava, če nam ne uspe. V tem primeru bomo morali z odraslim psom vseeno poiskati pomoč in začeti vse od začetka.

 

Najbolj uporabni triki za veselo skupno življenje

Psa lahko naučimo ogromno, ampak meni najbolj uporabni za skupno življenje se zdijo naslednji:

  • Navajanje na transport v avtu: super je, če psa naučimo vožnje v avtu, saj to pomeni, da ga lahko vzamemo zmeraj zraven. Skupaj s psom lahko grete na obisk ali na počitnice, saj vam pes v transportnem boksu spi in je umirjen. Predstavljajte si tako stresno mora biti, da vam pes celotno pot tuli, laja, oteženo diha in se slini, ker je pod stresom zaradi vožnje.
  • Samostojno umirjanje: pes se zna umiriti kadar nimate časa zanj. Običajno psi v takšni situaciji zaspijo ali počivajo. Tukaj si lahko pomagate s kakšno trdo žveljivko, ki animira psa ali kakšno tršo igračo, ki bo psa miselno zaposlila.
  • Lajanje na povelje: lajanje je tipično za vsakega psa, vendar določene pasme lajajo rajše, prav tako so posamezni psi bolj podvrženi lajanju. Kaj si kot skrbnik psa želimo je, da nam pes ne laja neprenehoma brez prestanka.
  • Odpoklic: ko psa pokličemo po imenu priteče k nam. To je za nekatere pse lahko zelo zahteven korak, ki ga moremo vzdrževati skozi celo življenje.

 

šolanje psov
Šolanje psa je proces, ki se odvija celotno življenje

 

Zabavno šolanje psa

Ogromno je tudi trikov, ki ne vplivajo direktno na samo življenje skupaj z vašim psom, ga pa definitivno popestrijo, polepšajo in vas spravijo v dobro voljo. Meni so trenutno najbolj zabavni naslednji triki:

  • Obrat: psa naučite, da pred vami naredi krog in ga za to nagradite. Ta trik mi je super, saj ga lahko uporabite tudi v okolju z motnjami in preusmerite pozornost psu.
  • Middle: psa naučite, da gre med vaše noge, se usede in vas pogleda gor. Ta trik lahko kasneje uporabite kot iztočnico za zahtevnejše trike.
  • Treasure Tree: ta trik mi je še posebej všeč, da imam pozornost psa v gozdu. Na drevo ob poti na določeni višini namestite priboljšek in ukažite psu išči. Pes se bo postavil ob drevesu in začel iskati nastavljen priboljšek

Obstaja še ogromno drugih trikov, ki jih lahko naučite svojega psa, meni osebno so ti najbolj všeč, ker so zabavni in praktični, seveda pa se imamo z našim Bondom še ogromno za naučiti.

 

Hrana za šolanje psa

Psi so zelo brihtna bitja, kar pomeni, da hočejo biti nagrajeni za vse kar naredijo prav. Nagrada za psa je običajno hrana, ni pa nujno. Nagrada za psa je lahko tudi igra, vaša pozornost in vaša pohvala. Nekateri psi so zelo motivirani za hrano in pri takšnih psih je seveda najboljša nagrada hrana. Za nagrado lahko uporabite kar hrano, ki jo kuža uživa. Naturavetal hladno stiskani peleti so ravno prav krhki in ravno prav veliki, da jih lahko uporabite tudi za nagrado pri šolanju.

 

 

Slastni priboljški za šolanje psa

Če imate občutek, da je vašemu psu suha hrana premala motivacija, sploh za učenje bolj zahtevnih trikov uporabite Naturavetal mesne klobase. Klobase so goste strukture, sestavljene iz mesa in notranjih organov kuhanih na pari, tako da je to dejansko za psa prava poslastica. Klobaso enostavno narežite na režnje, te režnje pa na kocke. Kocke pospravite v vrečko za priboljške in že ste pripravljeni na delo. Klobase so mehke strukture in so zato idealne za šolanje. Za šolanje nikakor ne uporabljajte sira ali kakšnih hrenovk.

Za psa je to seveda super motivacija, saj vsi ti sintetični dodatki in sol v procesirani hrani prav zasvojijo psa. Za šolanje psa boste na dnevni ravni porabili veliko takšnih priboljškov in je seštevek takšne hrane konec dneva prevelik in lahko negativno vpliva na prebavo in zdravstveno stanje psa. Naturavetal mesne klobase so brez sintetičnih dodatkov, breu umetnih arom, brez sladkorja in soli ter predstavljajo zdravo poslastico za psa.

 

 

Slastni mini priboljški za šolanje psa so tudi Naturavetal mini posušena goveja pljuča, jagnječja pljuča, kozja pljuča ali konjska pljuča, lahko pa se odločite tudi za ribje zvezdice, v kolikor je vaš kosmatinec ribji gurman. Celotno ponudbo na zraku sušenih priboljškov za nagrajevanje najdeš tukaj: mini priboljški za nagrajevanje.