Najpametnejše pasme psov

Vsi psi so izjemno pametni in inteligentni ter jih lahko naučimo ogromno trikov in ukazov. Ni ga psa, ki se ga določenih zadev ne bi dalo naučiti, res pa je, da so eni psi bolj dovzetni za učenje in poslušnost kot drugi. Psi so neverjetno briljantne živali, ki razumejo intonacijo človeškega jezika in se odzovejo na naše razpoloženje. Vendar pa so nekatere pasme pametnejše od drugih. Nekatere pasme psov se odlikujejo v določenih spretnostih, nekatere pa bolje opravljajo določena dela. V nadaljevanju preberite katere naj bi bile najpametnejše pasme psov po mnenju strokovnjakov in nekaterih študij, čeprav trdni dokazi, da je ena pasma pametnejša od druge, ne obstajajo.

 

Katere so najpametnejše pasme psov?

Najpametnejši psi: Kaj naredi pse pametne?

Psiholog Coren je ocenil raven inteligence psov na podlagi intuicije, poslušnosti in njihove sposobnosti prilagajanja. Specialistka za vedenje psov Sarah Hodgson pa se z napisanim ne strinja popolnoma in pravi, da so nekateri psi socialno in čustveno odvisni od ljudi, zato jih je lažje trenirati in so zato veliko bolj dovzetni za našo vizijo, kaj bi morali narediti. Ampak imajo malo intuitivne pameti. Kot primer navaja lovske pse, ki niso dozvetni za poslušnost, imajo pa najboljše razvite čute za vid in voh. Podobno velja za terierje, ki veljajo za zelo trmaste, vendar imajo dličen sluh.

Vsekakor pa za pametne pse drži, da so zelo vztrajni in se zlahka dolgočasijo. Lastniki jih morajo ohranjati v kondiciji in jih zabavati, da se izognejo njihovi živahnosti. Ne pozabite pa tudi, da imajo psi iste pasme razlike v inteligenci. Torej, dva psa iste pasme imata različne zmožnosti učenja. Ni konkretnega načina, kako ugotoviti, kako inteligentni so psi, ker se razlikujejo drug od drugega.

Specialistka za vedenje psov Sarah Hodgson je mnenja, da psi nimajo svojega IQ. Pravi, da je IQ odvisen od kakovosti, ki jo opazujemo. Psiholog Coren pa je v svoji knjigi ustvaril IQ test na podlagi svojih analiz. Na primer, če se vaš pes lahko nauči novega ukaza v manj kot petih ponovitvah, ga lahko štejete med Einsteinove kužke.

 

najpametnejše pasme psov
Najpametnejše pasme psov – nemški ovčar je na 3. mestu

 

So večje pasme psov pametnejše kot manjše pasme psov?

Trditev, da so večje pasme pametnejše, kot manjše pasme ni znanstveno potrjena, vendar raziskave kažejo, da bi lahko bili večji psi pametnejši. Če pogledate spodnji seznam najpametnejših pasem psov, boste ugotovili, da je edini majhen pes na seznamu papillon. Študija iz leta 2020, ki je vključevala 1888 psov kaže na to, da so večje pasme pametnejše od manjših, seveda na podlagi kriterijev, ki jih je postavil psiholog Coren. Obstaja jasen trend, ki kaže, da so večji psi zmožni daljšega spomina kot manjši psi.

Hodgson, ki se s Corenom ne strinja pa poudarja, da ne smemo pozabiti, da so bili nekateri psi spremljevalci vzrejeni tako, da imajo posebne lastnosti, na primer mirnost in nekonfliktnost. Hodgson dodaja, da je veliko majhnih pasem vzrejenih iz večjih pasem, zato imajo podobne nagone, instinkte in pamet.

 

Razvrščanje psov med najpametnejše pasme psov

Čeprav so vsi psi najboljši prijatelji, so nekateri bolj ljubko nevedni kot drugi. Ko pa gre za delovno inteligenco (tj. sledenje ukazom), nekatere pasme psov izstopajo iz tropa. Po anketiranju skoraj 200 sodnikov o poslušnosti psov je psiholog Stanley Coren v svoji knjigi Inteligenca psov, te pasme označil za najbolj inteligentne. Knjiga je izšla leta 1994 in bila posodobljena leta 2006 ter ostaja prelomna literatura na to tematiko. Sama knjige še nisem uspela prebrati, vsekakor pa si jo želim. Spodaj naštete najpametnejše pasme psov so iz povzetka knjige Inteligenca psov, saj se mi ta knjiga zdi najbolj trden dokaz o sami inteligenci psov.

 

ŠKOTSKI MEJNI OVČAR (BORDER COLLIE)

Vsekakor ni presenečenje, da border collie spada med najpametnejše pasme psov. Škotski mejni ovčarji so zmožni samostojnega razmišljanja, navdaja jih poslušnost in mirnost. Gre za izjemno učljivo pasmo, ki preprosto uživa v tem, da posluša vodnika in, da mu je naklonjena. Najbolj znan predstavnik je kuža Chaser, ki je po imenu poznal kar 1022 igrač.

PUDELJ

Priznam, da sem bila presenečena, da pudli spadajo med najpametnejše pasme psov, saj če bi jih človek ocenjeval po videzu, jim tega ne bi predpisal. Pudlji so na lestvici takoj za border colliem, saj so izjemno inteligentni, ljubeči s smislom za humor. Pudlje so začeli vzrejati v Nemčiji za lov na ptice in prinašanje ptic iz vode, kar pomeni, da so tudi odlični plavalci.

 

pudelj - najpametnejše pasme psov
Pudelj se je po svoji inteligenci in bistrosti znašel na 2. mestu

 

NEMŠKI OVČARJI

Če smo gledali serijo Komisar Rex, potem vemo, da so nemški ovčarji izjmeno pametni. Nemški ovčarji z veseljem služijo kot policijski psi, psi, ki so v pomoč pri odkrivanju bolezni in terapevtski psi, zato ni presenetljivo, da je dosledna poslušnost standard pri tej pasmi.

ZLATI PRINAŠALEC

Čeprav so izjemno družinski psi in izjemno navezani na svojega človeka, so se odlično odrezali tudi v poslušnosti, kar jih je uvrstilo v samo vrh najpametnejših pasem psov. Zlati prinašalci so ljubeči in inteligentni, odlični v pasjih športih in tudi odlični psi pomočniki.

DOBERMAN

Dobermani so temperamentni in inteligentni. Znajo biti izjemno poslušni in zvesti. Večkrat jim je popolnoma neupravičeno pripisana agresija in napadalnost, ki v večini primerno za pasmo ni značilna.

SHETLANDSKI OVČAR

Miren in izjemno igrv, ki bo kar blestel v različnih pasjih športih. Ti očarljivi puhasti medvedki so manjši od borderskih ovčarjev, dobro se znajdejo v preizkušnjah s čredo, agilitiju in so izjemno poslušni. Posledično so shetlandski ovčarji nagnjeni k lajanju in preganjanju, vendar bosta njihova ljubeča narava in ljubezen do crkljanja izbrisala vse te težave.

LABRADOREC

Laboradorci radi ugajajo svojemu lastniku, pa naj gre za pse vodnike, pse za odkrivanje narkotikov ali samo za vsakdanje družinske hišne ljubljenčke. Izjemno dobro se razumejo z ljudmi, so poslušni in prijazni.

KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL (PAPILLON)

V Sloveniji še precej nepoznani in redki psi, vendar izjemno učljivi in pametni, čeprav gre za manjšo pasmo. Izjemno dobri so v pasjih športih, še posebej dobri so v agilitiju.

ROTVAJLER

Rotvajlerji verjetno izvirajo iz psov goničev iz starega Rima. Njihov kararter je stabilen z zanesljivim temperamentom. Zavzet lastnik rotvajlerja bo poskrbel, da bo svojega psa temeljito izuril in razgibal ter ga vzgojil v ljubečega in zvestega prijatelja.

AVSTRALSKI GOVEDAR

Pasma je izjemno pozorna, radovedna in prijetna. Gre za izjemno energične pastirske pse. Potrebujejo aktivnega lastnika, saj so psi izjemno aktivni in neustrašni. Pasma je v Sloveniji še dokaj nepoznana, čeprav gre za izjemno inteligentne, čudovite in fizično aktivne pse. Prepričana sem bila, da se bo avstralski govedar znašel še višje na lestvici. Čeprav je na 10. (zadnjem mestu) še vedno spada med najpametnejše pasme psov.

 

avstralski govedar - najpametnejše pasme psov
Najpametnejše pasme psov: 10. mesto je zasedel avstralski govedar

 

Če imate katero izmed zgoraj naštetih pasem, pomeni, da je vaš kuža izjemno deloven, da potrebuje veliko učenja, mentalne in fizične stimulacije. Naravni pasji priboljški vam bodo zagotovo v veliko pomoč pri učenju in polanju. On bo užival ob učenju novih povelij, vi pa boste nadvse ponosni, saj bo vse delal z odliko. Seznam ne pomeni, da ostale pasme psov niso pametne ali niso učljive, kot že zgoraj napisano, vsakega psa lahko naučite povelij, ki si jih želite, lahko pa pri določenih traja malenkost dlje časa kot pa samo v petih ponovitvah, kar je psiholog Coren postavil kot nek temelj za razvrščanje psov glede na inteligenco.

 

 

Povzeto po: https://www.goodhousekeeping.com/life/pets/g4748/top-smartest-dog-breeds/