PASJI FRIZER: Nega in striženje psov

Dišeči in puhasti, z mašnicami in kristalčki v torbicah lastnikov,… si predstavlja marsikdo, ko je govora o pasjem frizerju. Pa vendar- pasji frizer v osnovi NI modna muha, luksuz ali nekaj ne-nujnega, v kolikor kuža ni deležen redne nege doma. Striženje psa (seveda v primeru dolgodlake pasme) je nujno za vzdrževanje splošne higiene, poleg tega pasji frizer lahko skrajša še kremplje, neguje oči in ušesa. Potrebno se je zavedati, da je redno negovanje pasjega kožuha osnova (takoj za zdravo in uravnoteženo prehrano) za zdrav organizem, kožo in dlako. Če je kuža doma deležen redne in kvalitetne nege, potem obisk pasjega salona ni nujen.

 

Nega in striženje psa pri pasjem frizerju

STRIŽENJE PSA DOMA

Glede nege svojega kužka, se posvetujte in vprašajte vzreditelja ali pa pokličete v pasji salon, kjer vam bodo z veseljem svetovali. V nadaljevanju smo za vas pripravili tudi nekaj smernic:

 

KOPANJE

Pred kopanjem mora biti kuža razčesan in odstranjen vozlov v kolikor je dlaka daljša. V kad položite gumijasto podlago, da kužku ne bo drselo. Voda naj bo primerne temperature, nikakor premrzla in ne prevroča. Izbira šampona naj bo na kvalitetnih sestavinah in čimbolj naravna, da kužku vrne naravno mastnost, ki jo z vodo sperete. Šampon dobro sperite, in pazite na predel oči in gobčka, ter ušes, kamor vam ne sme uiti voda. Po šamponu nanesite še balzam, ki bo kožo in dlako še dodatno nahranil z potrebnimi nutrienti. Kužka dobro osušite z brisačo in fenom, ki naj ne bo premrzel niti prevroč.

 

KRTAČENJE IN ČESANJE PSA

Z navajanjem na krtačo in glavnik moramo začeti že zelo zgodaj zaradi kasnejšega lažjega postopka krtačenja oz. česanja. Izbira glavnika oz. krtače mora biti primerna tipu dlake vašega kosmatinca. Na tržišču je ponudba glavnikov in pripomočkov za razčesavanje ogromna. Gumijasta krtača je tako na primer primerna za navajanje mladička na krtačenje, odstrani pa tudi grobo umazanijo in zmasira psa. Na voljo je tako za kratko dlako kot za dolgo dlako. Pri kužkih ( terierji, šnavcarji, španjeli), ki imajo resasto dlako se morate poslužiti trimerja. Trimanje je poseben postopek odstranjevanja (puljenja) odmrle dlake, katere z navadnim glavnikom ne moremo odstraniti. Sama izvedba trimanja pa mora biti pravilna saj v nasprotnem primeru lahko poškodujete dlako.

Pri odstranjevanju vozlov in zavozlane poddlake in dlake lahko uporabite poseben glavnik z rezili namenjen prav razvozlavanju sprijete dlake. Furminator oz. eliminator je primeren za nego kratkodlakih in dolgodlakih pasem, odstrani odmrlo poddlako, dlako in prezrači kožuh. Obstajajo pa še pripomočki za odstranjevanje poddlake, različni glavniki za redko, gosto, dolgo, kratko dlako, krtače z različnimi ščetinami, primerne za kratko, srednje dolgo in dolgo dlako, glavnik za ob očesno dlako, glavnik za odstranjevanje bolh in mnogi drugi.

 

pasji frizer
Striženje psa pri pasjem frizerju

 

NEGOVANJE TAČK IN STRIŽENJE KREMPLJEV PRI PSIH

Kužki, kateri si kremplje brusijo sami s tekanjem in hojo ne potrebujejo krajšanje krempljev – razen 5 – ega kremplja, ki je po navadi malo skrit! Kužki, kateri pa si ne zbrusijo krempljev pa potrebujejo redno krajšanje krempljev, saj lahko v nasprotnem primeru pride do bolečin in vraščenih krempljev. Pozornost namenite tudi blazinicam, ki morajo biti negovane, še posebej v poletnem in zimskem času. Dlaka na blazinicah in med prsti pa pristrižena in odstranjena, saj omenjeno lahko povzroča neprijetnosti in vnetja. Več o striženju krempljev si preberite v prispevku: Striženje krempljev pri psih.

 

SKRB ZA UŠESA, OČI IN ZOBKE

Tudi tukaj je potrebna pozornost, potrebno je redno pregledovanje ušes in čiščenje umazanije, ušesnega masla in puljenje dlak, pri pasmah kjer je to potrebno, saj v nasprotnem primeru hitro pride do vnetij. Izcedek iz oči je potrebno redno čistiti, saj se hitro naredijo veliki zaspanci, ki se hitro posušijo – odstranjevanje tega pa je za kužka boleče in zoprno, prav tako pa se hitro pojavijo neželena vnetja.

Včasih negi zob niso namenjali toliko pozornosti, kot jo namenjamo danes. Nekatere pasme so k nabiranju zobnih oblog bolj nagnjena, kot druge, odvisno pa je tudi od prehrane kužka. Za nego zob izberite ščetko ali naprstnik z ustrezno zobno pasto ali olje, ki bo ustrezal čeljusti in zobovju vašega psa. Z navajanjem začnite zgodaj in to vzdržujte tekom celega življenja psa s čimer se izognete morebitnih vnetij dlesni in čiščenju zobnih oblog pod anestezijo.

Nega psa doma mora potekati s kakovostnimi in naravnimi izdelki, ki ne izsušijo pasje kože in dlake in, da ne dražijo že tako občuljivih pasjih oči in ušes.

Redno krtačenje, kopanje, striženje krempljev in nega tačk, čiščenje ušes, oči ter striženje dlake pa velikokrat lastnikovo potrpežljivost postavi na preizkušnjo. Zato so tukaj pasji saloni, kjer z veseljem in strokovnostjo poskrbijo za vse omenjeno namesto vas. Pasji frizer ni samo frizer ampak oseba, ki bo skozi proces striženja spremljala vašega kužka, opazovala njegovo kožo in dlako in opazila morebitne izpuščaje ali spremembe ter pretipala kužka v celoti, s tem pa lahko odkrila tudi morebitne anomalije organizma.

 

KDAJ PRVIČ K PASJEMU FRIZERJU

Prvi obisk pasjega frizerja veliko lastnikom povzroča stres, saj ne vedo kako bo kuža reagiral, ali bo pri miru, ali ga bo bolelo,… Vse to je seveda razumljivo. Pomembno je, da kužka že pred samim obiskom salona začnete doma postopoma skozi igro spoznavati s krtačenjem, vodo, čiščenjem oči, saj je le to potrebno tudi izvajati doma, ne glede na to če bo kuža redni obiskovalec salona.

Prvi obisk pasjega salona je priporočljiv, ko kuža opravi nujna cepljenja, predno je na mestu kjer je veliko kužkov. Zgodnji obisk pa je pomemben tudi zaradi lažjega kasnejšega friziranja; da se kuža seznani s svojim novim frizerjem že kot mladiček z njim začne graditi zaupanje in počasi spozna, da to ne predstavlja nikakršne grožnje ali neudobja zanj.

Prvi obisk je običajno uvajalni, kjer se kuža seznani z novim prostorom, frizersko mizo, vsemi orodji, zvoki škarij, fena in tudi vode. Pomembno pa je, da ko kužka prvič pustite v pasjem salonu, naredite to mirno in nežno, saj se kuža ob vašem odhodu tako ne bo počutil prestrašenega. Da pa se kuža navadi na celoten postopek so običajno v povprečju potrebni 3-je obiski.

 

striženje psov
Med pasjim frizerjem in psom se splete prav posebno prijateljstvo in zaupanje

 

KAKO POGOSTO V PASJI SALON

Velikokrat se pojavi vprašanje kolikokrat je kužka potrebno peljati k frizerju. Obisk pasjega frizerja je odvisen od želja lastnika po obliki frizure in dolžini dlake. Nekatere večje dolgodlake pasme bodo salon obiskale le 2x letno ob obdobjih menjave dlake., medtem ko bodo pasme, ki potrebujejo redno nego pri frizerju večkrat. Povprečno pa se za redno in zdravo vzdrževanje dlake priporoča obisk na 6 do 8 tednov.

 

KAKO IZBRATI PRAVI PASJI SALON

Tako kot za nas je tudi za kužke vedno več frizerjev, zato odločitev kam peljati svojega ljubljenčka orientirajte po priporočilu prijateljev, znancev, profesionalnosti, profesionalni opremljenosti ter urejenem in čistem izgledu salona. Predvsem pa tukaj lahko popolnoma zaupate počutju in odzivu vašega kužka, saj so oni tisti, ki zelo dobro prepoznajo in čutijo energijo ljudi. V kolikor ste s prvim obiskom zadovoljni pa je super, da ostanete pri izbranem pasjem frizerju zaradi navade kužka, saj bi z menjavanjem, v kolikor to ni potrebno, kužku povzročili stres na ponovno navajanje in menjavo.

 

STRIŽENJE PSA IN KAKŠNO FRIZURO IZBRATI

Obstajajo določeni FCI mednarodni standardi, ki narekujejo formo striženja glede na pasmo- teh frizur se običajno poslužujejo razstavni psi. Končno obliko frizure seveda lahko izberete sami z nasveti frizerja in ni potrebe po držanju omenjenih standardov v kolikor vam to ne ustreza. Kot lastnik psa pa se je vseeno potrebno zavedati, da se nekaterih pasem ne striže oz. ne brije saj lahko to predstavlja tveganje za nastanek opeklin.

 

pasji salon ruthtina
Zdrav in urejen kuža je srečen kuža!