Ali me ima pes rad? 8 znakov s katerimi ti to sporoča!

Ljudje že stoletja prepoznavajo različna čustva, ki jih psi naklonijo svojemu lastniku. Pes je človekov sopotnik že stoletja, zato se so se med nami stkale prav posebne vezi. V tem prispevku odgovarjamo na vprašanje: Ali me ima pes rad? Mahanje z repom nam pove, da so naši psi odprti za interakcijo, njihov prepričljiv videz pa pomeni, da si želijo pozornosti ali priboljškov.

Način, kako psi razvijajo človeku podobna čustva in vedenje, je bil vedno predmet znanstvenih raziskav. Številne študije so pokazale, da imajo psi enake možganske strukture, ki povzročajo čustva pri ljudeh in obstaja več načinov, na katere nam naši psi izkazujejo svojo ljubezen. V nadaljevanju preberi 8 najpogostejših načinov preko katerih ti pes sporoča, da te ima rad.

 

Ali me ima pes rad: Preveri vseh 8 znakov

1. Gledanje v tvoje oči

Eden od načinov, kako psi rečejo »rad te imam«, je gledanje neposredno v vaše oči. Znanstveniki so ugotovili, da psi z gledanjem v naše oči razvijejo močne čustvene vezi z nami, tako kot ljudje, ko se gledamo v oči. Ta človeku podoben način komunikacije so psi verjetno pridobili med udomačitvijo, kar je povečalo raven oksitocina (hormon, ki ima vlogo pri družbenemu povezovanju) tako pri psih kot pri njihovih lastnikih. Kar spomnimo se teh toplih in ljubečih oči, ki se zazrejo v naše in izraževajo čisto hvaležnost.

 

2. Prinašanje igrač in priboljškov

Če vam pes prinese svojo najljubšo igračo, ste lahko prepričani, da je ljubezen vašega ljubljenčka do vas močna in brezpogojna. Psi so zelo posesivni glede svojih igrač, kosti in drugih žvečilk in bi jih običajno zaščitili pred drugimi. Torej, če vam vaš pes ponosno ponudi svojo igračo ali svoj najljubši pasji priboljšek in ga celo potiska naprej in vas spodbuja, da ga vzamete, to pomeni, da vam vaš ljubljenček zaupa, vas ima rad in se počuti varnega, ko ste blizu.

Če vam kosmatinec prinese svojo najljubšo igračo, dajte si vzeti čas in se z njim malo poigrati. S tem mu izkažete svojo ljubezen in naklonjenost. Prav tako, če vam prinese pokazati priboljšek, ga prijazno ogovorite in pobožajte. Vsako takšno interakcijo lahko nagradimo s prijazno besedo in pozornostjo.

 

3. Zaha takrat, ko zehate vi

Nedavne študije so pokazale, da ljudje in psi zehamo »nalezljivo« (v smislu, ko nekdo zazeha, zazehamo še sami) in tisti psi, ki imajo močno vez s svojimi lastniki, zehajo skupaj z njimi. Ker je nalezljivo zehanje pri ljudeh tesno povezano z empatijo, nekateri raziskovalci menijo, da bi to lahko veljalo tudi za pse. Glede zehanja so lahko dvomi, saj lahko pes zeha iz zelo različnih vzrokov, zehanje je namreč lahko tudi miritveni signal. Prav tako, če vsi skupaj zehamo zjutraj ima to zehanje čisto drugačen pomen.

 

4. Mahanje z repkom

Mahanje z repom je poseben jezik, s katerim psi govorijo z nami. Če vaš pes maha z repom, lahko to pomeni veliko stvari in obstaja veliko načinov za razlago teh znakov. V vsakem primeru vam pes z mahajočim repom pove, da je odprt za interakcijo z vami in čustveno vključen v vse, kar se dogaja okoli. Mahanjem z replom je res takšen signal, da vsak lastnik prepozna, da je pes dobre volje in, da se počuti varno ter sproščeno.

 

Ali me ima pes rad?
Pes ti s svojo telesno govorico sporoča, da te ima rad

 

5. Dvigovanje obrvi in kazanje jezika

Znanstveniki so odkrili, da psi ustvarijo veliko več gibov obraza, ko jih gledamo. Ti gibi vključujejo dvigovanje obrvi, da bi njihove oči izgledale večje (da se ljudem zdijo še bolj ljubke) in kazanje jezika. Spomnimo se kolikokrat nam kosmatinec nameni različne “face”, kot je dvigovanje obrvi, gledane nekoliko na stran, gledanje zviška, gugbanje čela,… Z vsemi temi mimikami nam sporoča, da nas ima rad, da si želi naše pozornosti in bližine.

 

6. Kako vem, da me ima pes rad: Crkljanje

Medtem ko obstajajo polemike o tem, ali se psi radi objemajo ali ne, znanstveniki verjamejo, da imajo radi crkljanje. S crkljanjem psi krepijo svojo vez z ljudmi in izkazujejo svojo naklonjenost. Biti fizično bližje lastniku je tudi način, kako se psi počutijo udobno in varno.

 

7. Pes se naslanja na vas

Psi so po naravi družabne živali in iščejo bližino s svojimi člani tropa, vključno z nami, ljudmi. Če vas ima vaš pes rad in vam zaupa, se bo naslonil na vas, ko bo iskal fizično in čustveno podporo. Z drugimi besedami, psi se naslanjajo na nas, ker v nas vidijo tiste, ki jih lahko zaščitijo in tolažijo.

 

Kako vem da me ima pes rad
Ali me ima pes rad? Seveda! To ti vsakodnevno sporoča na več načinov

 

8. Popolnoma je navdušen, ko se vrnete domov

To je eden najbolj živih znakov ljubezni in naklonjenosti. Študije so pokazale, da ponovno srečanje z ljubljenim človekom izjemno pozitivno vpliva na pse, ki povečajo njihovo raven oksitocina (socialnega hormona) in znižajo raven kortizola (hormona stresa). Ko se lastnik končno vrne, se pes počuti srečnega in varnega.

 

Ali je vseh 8 trditev resničnih verjetno še dolgo ne bomo vedeli, saj kljub številnim študijam vemo zelo malo o čustvih psa. Ne glede na vse študije pa se lahko vsi lastniki psov strinjamo, da so psi izjemno čuteča bitja, ki znajo svoja čustva verjetno izražati veliko boljše kot mi ljudje in, da smo vsi lastniki lahko nadvse veseli, ker je kosmatinec del našega življenja. Ob prebiranju vseh teh 8. trditev pa sem prepričana, da se bodo našli vzorci in vedeja, v katerih prepoznaš svojega psa, kar je zagotovo znak naklonjenosti in ljubezni.

 

 

Ali me ima pes rad?

Pes nam torej na najrazličnejše načine sporoča, kako intenzivno na sima rad, nam izkazuje pripadnost in daje vso svojo pozornost. Zanj smo najbolj pomembni. Enako mero ljubezni vsi lastniki vračamo svojemu psu, na način da zanj lepo skrbimo, skrbimo za kakovostno prehrano, splošno nego in zdravje ter za topel in ljubeč dom. Tukaj pa delim še dva prispevka, kako še dodatno polepšati in popestriti pasje življenje:

 

Povzeto po: Stanley Coren PhD., DSc, FRSC, Which Emotions Do Dogs Actually Experience.