Zadnje objave
Hladno stiskana hrana za pse
Hladno stiskana hrana za pse
09/12/2018 0

Srčno popuščanje pri psih
Srčno popuščanje pri psih
05/12/2018 0

Glukozamin za pse
Glukozamin za pse
02/12/2018 0

Mokra hrana za pse
Mokra hrana za pse
28/11/2018 0

Pasja hrana
Pasja hrana
22/11/2018 0

Srčno popuščanje pri psih

Objavil Kosmatinčki 05/12/2018 0 Komentarji Psi in zdravje,

Srčno popuščanje pri psih

 

Srčno popuščanje pri psihSrčna bolezen pri psih je pogostejša kot pri kateri koli drugi domači živali. Najpogostejši obliki sta okvara srčne zaklopke, ki največkrat prizadene manjše pse in povečanje prekatov ter manjši iztisk krvi, ki največkrat prizadene večje pasme. Obe težavi poznamo pod imenom: srčno popuščanje pri psih.

 

Sestava in delovanje srca

 

Srce je črpalka, ki potiska kri po krvnih žilah po celotnem telesu telesu. Črpalka je razdeljena na dva dela, in sicer na desno stran srca in na levo stran srca. Desna stran je manjša in sprejema kri iz telesa ter jo pošilja v pljuča, kjer se kri ponovno napolni s kisikom. Leva stran je večja, sprejema oksigenirano kri (kri bogati s kisikom) iz pljuč in jo pošilja naprej po telesu. Ta cikel naše pse ohranja pri življenju.

 

Kako delujejo srčne zaklopk 

Srčno popuščanje pri psih

 

Pasje srce je po zgradbi zelo podobno človeškem srcu. Kot smo že povedali, je srce mišična črpalka, ki je sestavljena iz dveh preddvorov in dveh prekatov, ki jih ločimo na desno in levo stran, med preddvori in prekati so srčne zaklopke, ki skrbijo, da se kri prečrpava v krvni obtok v pravilni smeri. Srčne zaklopke so sestavljene iz poklopcev iz čvrste elastične beljakovine, imenovane kolagen. Kri pod visokim tlakom odpre poklopec zaklopke, ko steče iz preddvora v prekat. Ker je kri na drugi strani zaklopke pod nižjim tlakom, se pretaka skozi zaklopko. Kri teče skozi zaklopko in zviša tlak na drugi strani zaklopke, zato se zaklopka zapre in prepreči, da bi kri stekla nazaj.

 

Srčno popuščanje pri psih

 

Obolenje srca pri psih je vedno povezano s poškodbami srčnih zaklopk ali z razširitvijo srčne mišice, ki postane mlahava ali otrdela ter nesposobna črpati kri v zadostni meri. Za razliko od ljudi, kjer so poglavitni vzroki srčni infarkti, pri psih te oblike bolezni ne poznamo. Srčno popuščanje je bolezensko stanje, ko srce ne more več črpati krvi dovolj hitro in učinkovito, zaradi česar telesu ne more zagotoviti zadostnega dotoka kisika in hranljivih snovi. Zaradi slabšega pretoka krvi skozi ledvica pride do zadrževanja tekočine v telesu, kar lahko privede do zatekanja organov in okončin tako pri človeku kot pri psu.

 

Ko je zmanjšan iztok krvi iz srca, se poveča dotok krvi v srce. Pride do porušenja pritiska v krvnih žilah in okoliških tkivih. Ko je pritisk povečan, tekočine izstopajo iz žil in zalijejo tkiva. Postopoma lahko ta povečan krvni pritisk vodi v zadrževanje vode v tkivih in telesnih votlinah.

 

Če popušča levi del srca, se tekočina nabira v pljučih in govorimo o pojavu pljučnega edema. Če gre za popuščanje desnega dela srca, se tekočina nabira v trebušni votlini in ostalih tkivih. Srčno popuščanje, ki ga povzroči degenerativna bolezen zaklopke med desnim atrijem in prekatom prizadene večinoma pse manjših pasem. Psi večjih pasem večkrat obolijo za dilatativno kardiomiopatijo. To je bolezen, ko se srčna prekata povečata (povečanje srčnega dna) in imata zmanjšano moč pri iztisu krvi iz srca. Srčna mišica se stanjša. Kardiomiopatija navadno prizadene pse, mlajše od sedem let. Večinoma se kardiomiopatija pojavlja pri srednjih do velikih pasmah in prizadene bolj samce kakor samice. Pes izgublja telesno težo, je apatičen in se že pri blažji vadbi hitro utrudi. Ko srčno popuščanje napreduje, se v pljučih in trebuhu nabira tekočina. Rezultat obeh primero je enak. Če srce črpa kri s puščajočo zaklopko ali z oslabljeno steno, prečrpa manj krvi v telesna tkiva.

 

Srčno popuščanje pri psih – šum na srcu

 

Pri okvarjenih zaklopkah bo strokovnjak pri poslušanju s stetoskopom slišal srčni šum, ki ga proizvaja kri, ki se iz prekata vrača nazaj v preddvor. Ta pojav velikokrat imenujemo: srčno popuščanje pri psih. Šum na srcu pri psih lahko razdelimo v šest različnih razredov:

  • Razred I - komaj slišen šum
  • Razred II - blag šum, vendar slišan s stetoskopom
  • Razred III - vmesna glasnost
  • Razred IV - glasen šum, ki se ga sliši tudi na nasprotni strani prsnega koša 
  • Razred V - zelo glasen šum, slišen s stetoskopom, ki se komaj dotakne prsnega koša; vibracije so tako močne, da se jih zazna skozi steno prsnega koša.
  • Razred VI – še glasnejši šum kot pri razredu V

 

Srčno popuščanje pri psih – vzroki za nastanek

 

Srčno popuščanje lahko nastane kot posledica srčno-žilnih bolezni, kot so visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk in srčne mišice, sladkorna bolezen,… Najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek bolezni so debelost, neustrezna prehrana psa in telesna nedejavnost.

 

Srčno popuščanje pri psih - simptomi

 

Znaki se kažejo v utrujenosti že ob manjšem telesnem naporu, težkem dihanju, kašlju, otekanju okončin, nabiranju vode v tkivih, izgubi apetita, padanju v nezavest in splošnem pomanjkanju energije ter šibkosti organizma. Na enak način kot pri ljudeh se srčno popuščanje pojavlja tudi pri psih, pri tem pa starost in pasma ne igrata ključne vloge. Pri obolelih psih se pojavlja suh kašelj, ki je najizrazitejši med počitkom, pes naenkrat ni več igriv, težko se vzpenja po stopnicah, njegove dlesni so rdeče, srčni utrip je neenakomeren. V kasnejših fazah bolezni so pogost pojav izguba mišične mase, omedlevanje, modrikast jezik in prekomerno slinjenje. Umrljivost v primeru srčnega popuščanja je velika, zdravljenje pa dolgotrajno in drago, pogosto pa žal tudi neučinkovito. 

Srčno popuščanje pri psih – zdravljenje

 

Vse bolezni srca še ne pomenijo hujše okvare srca. Mnogi psi s srčnim popuščanjem ne kažejo zunanjih znakov bolezni in lahko normalno živijo tudi brez zdravljenja. Tukaj govorimo o blagih oblikah srčnega popuščanja. Vsekakor vam svetujemo, da v tem primeru še posebej pazite na prehrano psa, da bolezen ne napreduje. V napredovanih oblikah bolezni, ko se pričnejo pojavljati znaki bolezni (utrujenost, kašelj, težko dihanje) je zdravljenje potrebno, ker s tem izboljšamo kvaliteto življenja psa in mu lahko tudi podaljšamo življenje. Žal pa je pri zelo napredovani bolezni zdravljenje večkrat tudi neuspešno.

 

Srčno popuščanje pri psih

 

Srčno popuščanje pri psih – kaj naredi strokovnjak?

 

Srčno popuščanje je progresivna bolezen, to pomeni da je bolezen neozdravljiva in lahko blažimo samo simptome. Veterinarji uporabljajo različne diuretike za odvajanje vode iz telesa, različne vazodilatatorje za širjenje krvnih žil in za zmanjševanje upora proti kateremu srce črpa kri. Veterinarji si pri diagnozi pomagajo s poslušanjem srca, radiografijo, elektrokardiogramom, ultrazvokom srca in analizo krvi.

 

Srčno popuščanje pri psih – kaj lahko storimo sami?

 

Srčnemu popuščanju se ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa z redno telesno aktivnostjo, ustrezno hrano za pse in vzdrževanjem primerne telesne teže bistveno zmanjšamo možnosti, da naš pes zboli. Preventivno in v zgodnji fazi bolezni lahko veliko naredimo že z ustrezno hrano za pse. Priporočljivo je omejiti vnos natrija, s čimer zmanjšamo zastajanje vode v telesu. Pomemben dejavnik, ki ga lahko reguliramo z ustrezno prehrano, je tudi koencim Q10, naravna sestavina, ki pretvarja energijo iz hrane v celično energijo ATP. V velikih količinah se nahaja v rdečem mesu, tuni in lososu, vendar se s kuhanjem velik del le-tega uniči.

 

Srčno popuščanje pri psih in Koencim Q10

 

Koencim Q10 psi proizvajajo sami, enako kot mi ljudje. Hrana, ki je bogata s Q10 so vsi notranji organi in različna ribja olja (npr.: lososovo olje). Koencim Q10 pomaga nadzirati pretok kisika v celicah. Prav tako deluje kot antioksidant in s tem lahko zmanjša poškodbe celic, ki jih povzročijo prosti kisikovi radikali. Q10 je pomemben encim v verigi energetskega procesa, ki poteka v majhnih organelih (mitohondriji) znotraj celic. To pomeni, da imajo organi z najvišjimi energetskimi potrebami (jetra, srce in ledvice), najvišje količine koencima Q10.

 

Do pomanjkanja Q10 v telesu psa lahko pride zaradi dveh razlogov: zmanjšana biosinteza koencima Q10 v telesu psa ali povečane potrebe organizma v določenem življenjskem obdobju. Nekatere kronične bolezni, kot sta rak in srčne bolezni zmanjšajo biosintezo encima Q10, hkrati pa povečajo potrebo po tem encimu. Organizmu začne s starostjo in zaradi pomanjkanja ključnih vitaminov in mineralov, ki sodelujejo v biosintezi koencima Q10, primanjkovati koencima Q10. Zato je smiselna izbira zdrave hrane za pse, brez sintetičnih dodatkov, ki vsebuje ustrezno količino koencima Q10, dodatek lososovega olja in občasno hranjenje psa z notranjimi organi, kot so jetra, srce in ledvica. 

Nasveti za hranjenje psov s srčnim popuščanjem

 

Canis Plus hladno stiskana hrana za pse

V hrani za pse Canis Plus, ki je obdelana s postopkom hladnega stiskanja (pri nižjih temperaturah in z bistveno krajšim časom obdelave), se koencim Q10 in druge temperaturno občutljive sestavine ohranijo v bistveno višjih koncentracijah kot v briketih, ki so obdelani pod visokimi pritiski in pri visokih temperaturah. Koristijo tudi naravni prehranski dodatki za pse, kot na primer hladno stiskano lososovo olje z omega-3 in omega -6 maščobnimi kislinami, ki poleg tega, da krepi imunski sistem in spodbuja apetit, tudi stabilizira neenakomeren srčni ritem.

Srčno popuščanje pri psih

Celoten asortiment hladno stiskane hrane za pse Naturavetal je priporočljiv pri dietah v primeru srčnega popuščanja, saj je vsebnost natrija nizka, pri psih, ki se hranijo z našo suho ali mokro hrano že kot mladiči, pa je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni minimalno. Hrana za pse Naturavetal (hladno stiskani peleti) ustreza strogim predpisom, ki veljajo v predelavi hrane za ljudi in tako vsebuje le najkvalitetnejše sestavine. Canis Plus suha hrana za pse ne vsebuje umetnih konzervansov, barvil, polnil, pšenice, soje, glutena in stranskih živalskih proizvodov. Srčno popuščanje pri psih je takšna bolezen, pri kateri je še bolj pomembno, da hrana ne vsebuje sintetičnih dodatkov, saj ti še bolj obremenijo celoten metabolizem in presnovo, kar povzroči tudi preobremenitev srca. 

 

Vzdrževanje telesne teže

Canis Plus hladno stiskana hrana za pse je primerna za vzdrževanje telesne teže psa, ki je eden izmed ključnih dejavnikov za ohranjanje ožilja in srca v zdravem stanju. Canis Plus hrana vsebuje le kakovoste maščobe in beljakovine, primerne tudi za prehrano ljudi. Zaradi obdelave pri nizkih temperaturah, se beljakovine in maščobe po strukturi ne spremenijo. Ves asortima Canis Plus suhe hrane za pse vsebuje 8 do 9,6% maščob, odvisno od okusa, ki ga izberete. Če ima vaš pes normalno telesno težo, ga hranite po navodilih, ki so navedeni na vsakem pakiranju Canis Plus hrane za pse. Če ima vaš pes preveč kilogramov in mora shujšat mu preprosti dajajte količinsko manjše obroke, izberite pa okus lososa ali piščanca, ki ima že v osnov manj maščob. Pri psih s preveč kilogrami odsvetujemo hranjenje s Canis Plus okus govedine in Canis Plus Sport, ki vsebujeta večji delež maščob. Canis Plus govedina vsebuje 14% maščob, Canis Plus Sport pa 13% maščob.

 

Canis Plus mokra hrana za pse

Ker je delovanje srca tesno povezano z ledvicam, je prav tako pri težavah s srčnim popuščanjem priporočeno hranjenje z mokro hrano za pse. Bolezni srca so z boleznimi ledvic povezane tako tesno kot sladkorna bolezen in povišan krvni tlak. Bolezni ledvic in bolezni srca spremljajo tudi podobni simptomi. Priporoča se hranjenje 50% suhe hrane za pse in 50% mokre hrane za pse. Odločite se lahko za popolne menije mokre hrane za pse (okus puran, jagnjetina, divjačina in piščanec) ali za dopolnilne menije mokre hrane (100% račje meso, 100% konjsko meso, 100% jagnječje meso in 100% divjačinsko meso). Mokra hrana za pse vsebuje notranje organe, ki so bolj bogati z minerali, vitamini in koencimom Q10 kot mišično meso. 

 

V našem prispevku ODPOVED LEDVIC PRI PSU pa si preberi še ostale nasvete glede prehrane. 

 

Hladno stiskano lososovo olje Srčno popuščanje pri psih

Canis Plus hladno stiskano lososovo olje iz atlantskega lososa je izjemen vir omega 3 maščobnih kislin, omega 6 maščobnih kislin in koencima Q10. Pomembno je tudi ugodno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki ga nudi Canis Extra lososovo olje. Pridobljeno s postopki hladnega stiskanja in ne vsebuje škodljivih snovi. Le s postopkom hladnega stiskanje se ohranijo verige maščobnih kislin in se na tak način v lososovem olju nahajajo v visokih koncentracijah. Canis Extra lososovo olje je brez kemičnih dodatkov, veziv, konzervansov, barvil in drugih dodatkov.

 

Naravni diuretiki, ki so na voljo pri Naturavetal

Kot smo že omenili, srčno popuščanje pri psih povzroči zaostajanje vode v organizmu. Pri tem si lahko pomagamo tudi z naravnimi sredstvi, ki so v pomoč pri odvajanju vode iz telesa. Eden izmed takšnih pripravkov je:

  • Darmwohl zeliščni ekstrakt je kombinacija sestavin iz različnih zelišč, ki pripomore k boljšemu delovanju prebavil psa, učinkovitejšemu razstrupljanju organizma in zvišanju odpornosti psa in imunskega sistema psa. Zeliščni ekstrakt Darmwohl dokazano uspešno preventivno učinkuje proti parazitom in bakterijam. Zdrava črevesna flora je pomembna za vnos hranil in za močan imunski sistem. Darmwohl vsebuje tudi prevretek ozkolistnega trpotca (pridobljen iz narezanih listov ozkolistnega trpotca), ki je zelo učinkovit pri zaustavitvi driske in pri odvajanju seča iz organizma.
  • Canis Extra Tavžentzelišča - zelišča in začimbe za psa so izvrstna mešanica na zraku sušenih bio zelišč in začimb za psa. Mešanica zelišč in začimb za psa je bogat vir naravnih mineralov in vitaminov za psa. Tavžentzelišča poskrbijo za celostno zdravje psa, saj je delovanje zelišč sinergijsko – vsi vitamini in minerali v zeliščni mešanici podpirajo delovanje drug drugega in telesu dajejo širok nabor snovi, ki jih nujno potrebuje. S tem se organizem napolni z vitamini in minerali, hkrati pa se očisti vseh strupov in škodljivih snovi, saj ima veliko zelišč rahel diuretičen učinek in so s tem v pomoč pri čiščenju telesa in ledvic.

 

Nasveti za telesno aktivnost psov s srčnim popuščanjem

Za pse je potrebna fizična in mentalna zaposlitev. Za pse z boleznijo srca, ki ne kažejo simptomov bolezni (kašljanje, pretirano zadihanje) omejitve telesnih dejavnosti niso potrebne. Vsekakor imejte v mislih, da od psa ne smete zahtevati preveč. Ko se ustavi in ne zmore več oziroma se noče več igrati, tekati, ga pustite, naj počiva. Telesna dejavnost do izčrpanosti je odsvetovana pri psih s srčnim popuščanjem. Psi psih z napredovano obliko srčnega popuščanja je naporna telesna dejavnost odsvetovana. Odsvetovano je metanje žogice in vlečenje vrvi.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

http://vetmed.tufts.edu/heartsmart/exercise-for-pets-with-heart-disease/

http://new.kinoloska.si/wp-content/uploads/2015/12/2014_oktober_KINOLOG_bolezni_srca.pdf

https://nextgendog.com/coenzyme-q10-for-dogs/

https://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/c_dg_heart_murmur

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2012.

 

Loading...