Kako vzgojiti umirjenega psa?

Poznate psa, ki skače, se vrti v krogih, cvili in laja ter kljub ukazu lastnika ne zna prenehati s takšnim vedenjem? No, to ni vesel kuža. Gre za znake vzhičenega in pretirano vznemirjenega psa, ki ima preveč energije. Na žalost veliko ljudi te znake zamenjuje za znake sreče in veselja ter jih nevede spodbuja, vendar pa to ni pravilen odziv. Umirjen pes se bo znal umiriti, kljub temu pa bo srečen in vesel. Zato je potrebno ločiti vznemirjenega psa, ki lahko pripelje tudi v agresivno vedenje in na drugi strani srečnega, zadovoljnega, veselega, mirnega ter stabilnega psa. V nadaljevanju vam želim predstaviti 8 korakov, s katerimi lahko vznemirjenega psa usmerite v miren in srečen način življenja.

 

Umirjen pes
Umirjen pes je zadovoljen, srečen in sproščen

Napotki za vzgojo umirjenega psa

1. NE SPODBUJAJTE NAVDUŠENJA

Najpomembnejša stvar, ki jo je potrebno vedeti je ta, da ko se vam pes približa s pretiranim navdušenjem in vzhičenjem, tega ne nagrajujete in ne spodbujate. V kolikor mu boste v takem trenutku pokazali naklonjenost in pozornost mu boste s tem povedali, da vam je to vedenje všeč. Na ta način se bo naučil, da vi nagrajujete njegovo vedenje in bo to počel še bolj intenzivno. Najboljši način, da se odzovete na vzhičenega in navdušenega psa je ta, da ga ignorirate, ne vzpostavljate očesnega stika, ga ne ogovarjate in ne božate. Če kuža hoče skakati v vas se obrnite v drugo smer in vztrajajte pri tem.

 

2. SPODBUJAJTE UMIRJENO VEDENJE

Ko je vaš pes v mirnem in stabilnem stanju ga lahko nagrajujete, mu dajete pozornost in ga crkljate. S tem bo kuža začel povezovati, da je za mirno stanje nagrajen in se počasi instinktivno začel pomikati iz vzhičenosti v umirjenost. S tem ko ignoritare pretirano vzhičenost in spodbujate umirjenost, se kuža počasi uči, kakšno obnašanje je želejeno in kakšno obnašanje se mu ne splača.

 

3. POSKRBITE, DA JE PES ZDRAV

Včasih so lahko psi nemirni in vzhičeni, ker imajo zdravstvene težave. Ob sumu na hujše zdravstvene zaplete je potreben pregled pri strokovnjuaku, vsekakor pa lahko za zdravje psa ogromno naredimo sami. Kakovostna in naravna hrana za pse je vsekakor ključ bo uspeha. Iz hrane pes dobi vsa hranila za optimalno delovanje organizma in razvoj. Pomembno je, da je hrana naravna, brez sintetičnih dodatkov, saj lahko vse te kemikalije negativno vplivajo na organizem psa in ga posledično naredijo nemirnega.

 

 

4. PELJITE PSA NA SPREHOD

Fizična aktivnost vsekakor pripomore k sproščanju odvečne energije, vendar pa kratek sprehod ali spust na dvorišče, da pes opravi svojo potrebo ni dovolj. Potreben je sprehod, kjer se vi posvetite kužku in ga tudi motivirate z različnimi nalogami, poslušnostjo in ga pritegnete k sodelovanju. Na ta način bo kuža porabil veliko energije, saj bo moral tudi razmišljati in se bo hitreje utrudil. Prihod domov kjer ga bo čakala sveža voda in hrana bo nagrada zanj in tako bo tudi to povezal z nečim dobrim in bo rad opravljal aktivnosti zunaj.

 

Umirjen pes je srečen in zadovoljen
Pot do umrijenega psa – spodbujejte mirna vedenja in ignorirajte pretirano navdušenje (cviljenje, skakanje,…)

5. IGRA Z OMEJITVAMI

Igrajte se s svojim kužkom na način da ga tudi mentalno zaposlite. Skrijte mu njegove najljubše priboljške in mu recite naj jih poišče, peljite ga skozi različne ovire in ga na koncu nagradite. V kolikor kuža vmes postane preveč vzhičen, igro ustavite in ga ne nagrajujte. Nadaljujete, ko se zopet umiri in ga nagradite samo takrat, ko je igra opravljena v mirnem stanju. Tako bo zopet povezal, da je nagrajen takrat ko ni vzhičen ampak takrat, ko je umirjen. S psom se lahko igrate v stanovanju, na domačem vrtu ali v parku, pomembno je da je igra prijetna in, da pes ni preveč vzburjen.

Več idej za igre najdeš v prispevku: Zabavne igre v stanovanju

 

6. VKLJUČITE PASJI NOSEK

Primarni pasji organ je vsekakor nos, zato poskrbite, da bo nos vedno zaposlen. Psi zelo radi vohajo in raziskujejo nove vonjave in nove prostore, zato je vohanje idelano, če želite psa še dodatno utruditi in zaposliti. Vohanje je umirjena aktivnost, ki po vplivala na pomiritev psa, hkrati pa ga bo zaposlila. Pes bo povezal, da če je umirjen in sproščen je za to še dodatno nagrajen z vohanjem in raziskovanjem.

 

7. RAZVAJAJTE NJEGOVE BRBONČICE

Žvečenje umirja psa, zato poskrbite tudi za tovrstno zabavo in sprostitev. Naturavetal naravni priboljški za pse bodo poskrbeli za zdravo zaposlitev vašega psa. Psi zelo radi žvečijo, hkrati pa s tem ohranjajo svoje zobe čiste, preprečujejo nastajanje zobnega kamna, krepijo čeljustne mišice in ohranjajo zobno higieno. Žvečenje trših priboljškov ustvarja trenje med priboljškom in zobmi psa, kar je uspešen naraven mehanizem, ki čisti zobne obloge. Med žvečenjem se sproščajo hormoni endorfini, ki psa osrečujejo in pomirjajo.

 

 

8. UMIRITE SEBE

Zelo pomembna stvar: če želimo umirjenega psa, moramo biti tudi sami mirni. Še posebej v fazah učenja, moramo psu pokazati, da lahko normalno funkcionira in dobi dovolj pozornosti, če je miren in, da ni potrebe po pretiranem navdušenju. Ker so psi izjemno občutljivi in vašo energijo zelo dobro vidijo in čutijo, vas bodo začutili kadar ne boste mirni in zato tudi oni ne bodo.

Kuža mora biti v okolju kjer se počuti sprejetega, varnega in brez napetosti. Izbirajte nežne a odločne besede brez povzdigovanja glasu. Glas lahko povzdignete le takrat, ko vidite, da je to nujno, kadar gre za kakšno nevarno situacijo, drugače pa morate biti nežni vendar odločni, da kuža ve, da mislite resno. S svojim tonom glasu in govorico telesa boste kužku dali vedeti ali ste umirjeni ali ne. V kolikor ne boste, boste pri kužku dobili ravno obraten efekt saj kuža instiktivno in naravno ve, kdaj gre za nevarnost in se temu primerno lahko odzove nazaj. Še dodatno se v njem lahko naseli strah in vznemirjenje.

Ker kuža ni postal vzhičen in vznemirjen čez noč in za takšno vedenje obstajajo različni razlogi, tudi ne smete pričakovati, da boste njegovo vedenje spremenili čez noč. Potrebno si je vzeti čas in biti dosleden, vedno znova slediti korakom, ki jih boste izbirali ter ne obupati. Vnesite v življenje psa rutino, saj se bo pes ustaljenega postopka navadil in ga sprejel, sčasoma pa se bo začel zaradi rutine počutiti varnega in sproščenega. Seveda pa boste hitro videli, da je vaš trud poplačan, ko se bo kuža spreminjal v umirjenega psa brez odvečne vznemirjenosti. Bodite zadovoljni z majhnimi napredki in si ne postaviti previsokih pričakovanj, saj je za spremembo vedenja potreben določen čas.