VZGOJA PSA - triki in nasveti

Vzgoja psa - triki in nasveti je lahko zelo dolg članek, saj ima vsak strokovnjak svoja načela in napotke, ko omenimo pojem vzgoja psa. Vzgoja psa lahko poteka na različne načine in iz različnih vidikov, ampak rezultat hočemo vsi isti. Vsi si želimo psa, ki nas bo ubogal, ki ne bo brez nadzora tekal naokrog, ki bo razumel vsaj sedi in daj tačko. Želimo si socializiranega psa, psa ki sprejema druge ljudi in druge pse. Mladička morate naučiti osnov ubogljivosti: da sede, vstane, pride k vam in gre na svoj prostor. Potem, ko se vaš pes nauči poslušnosti, takrat se začne zabava, saj le takrat lahko z njim počnete ogromno zabavnih stvari.

 

Vzgoja psa - triki in nasveti

Vzgoja psa - triki in nasveti
Vzgojo psa je najbolje začeti s pozitivno spodbudo. Poskušajte ugotoviti, kaj ima vaš mladiček najraje in s čim ga boste najlažje motivirali. Ali je to hrana, priboljški, posebna igrača ali večja telesna naklonjenost? Ta ˝triger˝ uporabite za nagrado, vsakič ko se kuža pravilno odzove. Priljubljeno dejavnost spremenite v igro. Svojega psa zaposlite s priljubljeno fizično aktivnostjo, ki je včasih odvisna od pasme (npr. hrti radi tečejo, zato se bodo zelo lovili žogo, ki mu jo mečete). Psa je potrebno zaposliti tudi miselno – torej z izobraževalnimi igrami, saj pri takšni dejavnosti kuža porabi ogromno energije. Izobraževalne igre spodbujajo tudi kužkov socialni in čustveni razvoj, izboljšujejo koordinacijo in krepijo odnos z lastnikom.

 

Vzgoja psa – uvodno šolanje

Glavno vodilo: Učite psa, ko sta pozorna oba, pes in vodnik. Bodite pripravljeni: imejte pripravljene besede in kretnje, ki jih boste uporabili in pripravite si nagrade (npr. priboljške). Psi uspevajo ob takojšnjem nagrajevanju, saj samo tako vedo, da so naredili nekaj prav. Če ga boste nagradili 1 h po učenju, pes ne bo znal povezati, da je dobil nagrado zato, ker je bil pred 1 h ubogljiv. Vzgoja psa je postopen in počasen proces. Za mladiča je najprimernejša eno- ali dvominutna vaja. Že pet minut zna biti preveč. Starejši psi so lahko zbrani dlje časa, a celo najsposobnejši so lahko neprekinjeno zbrani za učenje največ okrog 15 minut. Mladiči so se sposobni učiti večkrat na dan, vendar morajo mnogi pred učenjem porabiti odvečno energijo.

Idealen čas za učenje mladiča je pred obrokom, kar pomeni, da imate za to tri ali štiri priložnosti vsak dan. Ko mladič odrašča in zmanjšujete število obrokov dnevno, ga učite kmalu potem, ko se zbudi. Skrbno izberite tudi kraj učenja. Primeren kraj za začetna učenja je hodnik, saj je na hodniku dovolj prostora za gibanje, hkrati pa ni drugih motenj, ki bi lahko odvrnile psa do poslušnosti in učenja. Ko se pes začne zanesljivo odzivati v takšnem okolju, se premaknite nekam, kjer je malo več motenj, na primer na vrt. Sčasoma se premaknite v najzahtevnejšo okolje, na primer na ulico ali v park. Učenje naj zmeraj poteka postopoma, v manjših korakih z ustrezno nagrado in pohvalo na koncu.

 

Vzgoja psa – triki in nasveti pri osnovnih prijemih

Spodaj so navedeni osnovni prijemi, katere lahko mladička in tudi odrslega psa naučite sami. Če se pes ne bo odzival na učenje, ne ponavljajte povelja v nedogled, saj lahko s tem psa samo zmedete. V takšnih primerih svetujemo, da se s psom odpravite v pasjo šolo, kjer vam bodo pomagali in vam ponudili številne nasvete in predloge.

 

Vzgoja psa - triki in nasveti odpoklic

Naučite psa priti k vam – odpoklic

To je prva in zelo pomembna vaja. To je najlažje povelje, ki se ga mora naučiti mladič. Mladiča začnite učiti pred obroki, ko je pozoren in lačen. Počepnite nekoliko stran od mladiča, pokažite mu posodo s hrano in ga pokličite po imenu in ukažite Pridi ali Sem. Ko se mladiček približa, navdušeno recite Priden kuža in mu dajte obrok. Tudi med obroki lahko izvajate enako vajo s priboljški. Postopno napredujte do stoječega položaja.

 

Naučite psa da sede

Tudi to dejanje boste zlahka dosegli pri mladičku ali odraslem psu. Če psa v sedeči položaj ne morete privabiti s hrano, ga primite za ovratnico, z drugo roko pa mu potisnite zadek k tlom, v sedeči poločaj. Pri tem ukažite Sedi in ga takoj nagradite s priboljškom in pohvalo Priden. Pri povelju sedi se osredotočite na pasjo glavo. Postavite se nasproti psa, v roki imejte priboljšek in ukažite Pridi ali Sem. Ko pes pride do vas, premaknite roko s priboljškom nad pasjo glavo. Ko pasje oči sledijo priboljšku nad seboj, se zadnji del telesa avtomatično zniža. Ko vidite, da se zadnje noge upogibajo, izrecite povelje Sedi. Ko pes sede, recite Priden in mu takoj dajte priboljšek. Postopoma to delate brez priboljška, da psu postane nagrada, da je sedel, samo vaša beseda.

 

Pes se nauči počakati

vzgoja-psa-sediKo mladič obvlada obe povelji: Pridi in Sedi, ga v tem sosledju dejanj naučite še tretjega povelja: Čakaj. To povelje je ključno za varnost vašega psa. Čakaj je preprosto podaljšana različica povelja Sedi. Če imate težave pri tem povelju, poskušajte psa naučiti Čakaj tako, da sedi ob zidu. Če se pes ne odziva pravilno ne uporabite besede ne, ampak besedo Narobe. Najprej psu ukažite Sedi, tako boste imeli vso pozornost psa. Prepričajte ga, da je njegova glava obrnjena navzgor in da vas pes gleda v obraz. Ko pes sedi, mu pokažite iztegnjeno dlan in hkrati recite Čakaj. Stopite nekaj korakov nazaj, stran od psa. Če se pes začne premikat, ponovite vajo od začetka. Ko pes počaka na ukaz, tudi za kratek čas, da nagradite s pohvalo in priboljškom. En teden ponavljajte vajo tako, da na koncu ukazujete z vse večje razdalje.

 

Naučite psa, da leže – Prostor

Pri tem povelju boste potrebovali nekoliko več vztrajnosti in potrpežljivosti, saj zahtevate nekaj, kar pes ne dela nagonsko, saj je ležanje znak podreditve med psi. Najprej psuukažite Sedi. Ko pes sedi, pokleknite ob njem. Psu pred nosom držite priboljšek in roko z zamahom premaknite naprej in navzdol. Ko se mladič uleže, da bi ostal v stiku s priboljškom, ki je zdaj pri tleh, mu ukažite Prostor. Še naprej odmikajte priboljšek ob podlagi, da pes doseže ležeči položaj. Ko se zadovoljni go pohvalite npr: z Priden kuža in s priboljškom, ki ste ga držali v roki.

 

Vzgoja psa - priboljški

Vzgoja psa – primerni priboljški

Zmeraj posegajte po zdravih, naravnih in na zraku sušenih priboljških za psa. Poleg zdrave hrane za pse, so tudi priboljški hrana, ki jo dajete psu. Ceneni priboljški vsebujejo ogromno barvil, polnil in konzervansov, samo da so nam lastnikom privlačni na pogled. Psu pa je praktično vseeno, on se zanaša na vonj, in verjamete kako zelo psu dišijo posušena goveja pljuča, posušena vratovina, konjska koža, goveji vampi,…. Zavedati se moramo, da vse te umetne stvari, ki so v nekaterih priboljških, lahko psu povzročijo alergije in prebavne težave. 

Pasji priboljški Naturavetal so naravno posušeni na svežem zraku in ne vsebujejo barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov in so brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Pasji priboljški so primerni za vse vrste, vse velikosti in vse starosti psov. Namenite jih svojemu psu kot nagrado in poslastico ali kot mini malico med obroki. Pasji priboljški niso le poslastica za pse ampak tudi hranilno bogato dopolnilo k hrani. Priboljški so bogati z vlakninami, maščobnimi kislinami, vitamini in minerali. Meso za Naturavetal pasje priboljške ima opravljen uradni veterinarski nadzor in je v celoti, vključno s surovino proizvedeno v Nemčiji.

Izberite svoj pasji priboljšek, ki jih imamo v ponudbi in so vam lahko v pomoč pri nagrajevanju

Posušena pluča so super priboljšek za vse tiste pse, ki imajo težave s težo, saj imajo posušena pljuča zelo nizko kalorično vrednost. Posušena pljuča so tudi zelo krhka in mehka, zato ne bodo imeli težav niti psi, ki imajo težave z zobmi. Tudi račji prigrizki so v obliki manjših kock, ki so zelo primerne kot nagrada ob poslušnosti. Posušeno račje meso je hrustljav in zelo okusen priboljšek, ki bo za vašega kosmatinca prava poslastica, saj mu zagotavlja dodatni vir energije. Če je vaš koža nor na morske okuse, verjamete, da bo naredil vse za posušene sardelice. Vi pa mu jo lahko ponudite brez slabe vesti, saj je to priboljšek, ki je pol vitaminov in mineralov, sušen na zraku in brez sintetičnih dodatkov. Sardelice imajo mehke in prebavljive kosti, ki dajejo vašemu psu dodaten vir kalcija. Sardele so na dnu prehranjevalne verige v morskem ekosistemu, zato se toksini in težke kovine (npr. živo srebro) v njih ne nabirajo. Tudi posušena vratovina je priboljšek, ki se odlično odnese pri vzgoji psa. Vratovina je odličnega okusa, narezana za tanke koščke, nizkokalorična, brez vonja in se ne lepi na dlako. Več kot odlično tudi za stanovanje.

 

 

Drugi priboljški, ki jih lahko psu ponudite za zaposlitev in so vam v pomoč pri vzgoji psa:

Jelonov rog psi zelo radi žvečijo, hkrati pa s tem ohranjajo svoje zobe čiste in preprečujejo nastajanje zobnega kamna. Žvečenje jelenovega roga ustvarja trenje med rogom in zobmi psa, kar je uspešen naraven mehanizem, ki čisti zobne obloge. Drug priboljšek je posušena koža glave goveda -  to so nekakšne 12,5 cm dolge palčke, ki spominjajo na bikovke. Medtem ko so bikovke iz kože penisa, so naše 12,5 cm palčke posušena koža iz glave goveda.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

http://dogsaholic.com/training/how-to-teach-a-dog-to-stay-sit-or-come.html

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

Collins S., Moj pes, Učila International 2013, Tržič

Schmidt-Roger H., 300 vprašanj o psih, Založba Narava 2009, Kranj