VZGOJA PSA – triki in nasveti

Vzgoja psa vsakemu posamezniku predstavlja nekaj drugega in lahko poteka na različne načine in iz različnih vidikov, ampak rezultat hočemo vsi isti. Vsi si želimo psa, ki nas bo ubogal, ki ne bo brez nadzora tekal naokrog, ki bo razumel sedi in daj tačko. Želimo si socializiranega psa, ki sprejema druge ljudi in druge pse. Vzgoja odraslega psa in vzgoja pasjega mladiča poteka na različne načine, saj odrasel pes že ima določena priučena vedenja, medtem ko moramo mladička najprej naučiti sobne čistoče.

 

Vzgoja psa za srečno skupno življenje

Vzgoja pasjega mladiča

Vzgoja pasjega mladiča je zelo zabavna, hkrati pa zelo naporna. Mladiči nimajo koncentracije in fokusa, zato vzgajanje poteka počasi, hkrati pa so ravno mladiči najbolj dojemljivi in tisto kar jih bomo naučili v rani mladosti bodo znali tudi kot odrasli. Mladiči so tudi zelo razigrani, polni energije zato jih moramo znati pravilno motivirati, da bodo pripravljeni sodelovati. Za mladiče je ustrezna motivacija hrana, igrača ali vaša pohvala.

 

Vzgoja psa mladiča – temelji in osnove

Mladiča vsekakor ne bomo takoj začeli učiti kompleksih trikov, temveč ga je treba na začetku naučiti sobne čistoče, osnov obnašanja (da ne grize pohištva ali naših rok), da ve kje je njegov prostor za počitek in ga postopoma primerno socializirati. Sobna čistoča je osnova vzgoje, saj si nihče ne želi polulane dnevne sobe. Psa mladiča moramo čim hitreje naučiti, da se potreba opravlja zunaj in ne v stanovanju ali hiši. Če mladiču občasno uide ga ne kaznovati, saj še ne ve, da bi moral potrebo opraviti zunaj.

Takoj, ko dobimo mladiča v svoj dom, poskrbimo da ne bo grizel pohištva, copatov in naših rok. To lahko elegantno naredimo tako, da mladiča zaposlimo, da mu ni nikoli dolgčas. Zelo primerne za to so miselne igrače, ki seveda ne smejo biti preveč zahtevne ali kakšne igrače, ki jih lahko napolnite s hrano in se mladič na tak način za dlje časa zaposli.

 

 

Prav tako vam bodo v pomoč Canis Plus trdi priboljški, ki bodo psa zaposlili hkrati pa poskrbeli za naravno čiščenje zob in masažo dlesni.

 

vzgoja pasjega mladiča
Vzgoja pasjega mladiča se začne takoj, ko pripeljete mladička v svoj dom

 

Vzgoja pasjega mladiča na prostor

Že takoj na začetku moramo mladiča vzgajati tako, da je navajen na svoj prostor. V ta namen lahko uporabljate boks, ki mora mladiču predstavljati varno zavetje in njegovo zatočišče ali ležišče. Pomembno je, da že mladiča naučite kje je njegovo mesto in, da veste kje je, takrat ko ga ne morete imeti 100% na očeh. Mladiča je potrebno nadzorovati, saj lahko hitro ušpiči kaj katastrofalnega.

 

Zgodnja vzgoja in socializacija pasjega mladiča

Z vzgojo mladiča je potrebno začeti takoj, saj so mladiči izjemno dojemljivi. Mladiča je potrebno socializirati. Socializacija omogoča mladiču normalno življenje v okolju v katerem bo odraščal, to pomeni, da ga naučimo sprejemati zvoke iz okolice, živali v okolici, druge pse in ljudi.

Kritično obdobje socializacije se zaključi med 12. in 14. tednom starosti, zato je izredno pomembno, da v tem času mladiča navadimo na različne ljudi, pse, druge živali, promet, razne naprave v stanovanju, vožnjo z avtomobilom, kletko,…

Če se mladiča pravilno vzgoji v danem okolju, bo odrastel v čudovitega in zvestega spremljevalca, ki bo vedno sproščen. Psi, ki niso pravilo socializirani so napeti, živčni, nestabilni in prestrašeni.

 

Ustrezni priboljški za vzgajanje pasjega mladiča

Da nas bo mladič ubogal bomo potrebovali nagrado, ki bo dovolj privlačna, da ga bo motivirala. To nikakor ne pomeni, da boste mladiča podkupovali s hrano ali priboljški, temveč so priboljški pozitivna motivacija. Hitro boste ugotovili, da je za nekatere mladiče najboljša motivacija hrana ali priboljški, za druge igrača in igra za tretje pa naša pohvala.

Mladiča lahko vzgajate s pomočjo mini priboljškov namenjenih za nagrajevanje kot so mini posušena goveja pljuča, jagnječja pljuča, konjska ali kozja pljuča. Lahko pa za nagrajevanje uporabljate kar hrano.

 

Vzgoja mladega psa – triki in nasveti

Ko mladiček nekoliko odraste postane mladenič. Res je, določene vedenjske motne ali težave, ki ste jih imeli z mladičem izginejo z odraščanjem, nikakor pa se ne na to zanašati. Npr. če mladiča niste uspeli naučiti odpoklica in ste ga neprestano vadili pa kar ni šlo, lahko z odraščanjem pes popolnoma izboljša svoj odpoklic in tako je ves vaš trud poplačan. Ni vedno krivo, da smo premalo dosledni in premalo vztrajni, včasih preprosto pes potrebuje svoj čas, da dojame.

Vzgoja mladega psa je lahko težavna z vidika pasje pubertete. Samci začnejo vonjati samice in se jim lahko dobesedno zmeša, kar pomeni, da vas več ne vidijo niti ne slišijo. Samičkam divjajo hormoni in imajo lahko s tem povezane motnje v razpoloženju in so posledično zelo samosvoje.

 

Vzgoja psa doma s pomočjo trikcev
Vzgoja psa je lahko izjemno zabavna in vpliva na boljši odnos s psom

 

Vzgoja pas: Osnovne smernice in nasveti

Vzgojo psa in vzgojo pasjega mladiča je najboljše začeti s pozitivno motivacijo. Poskušajte ugotoviti, kaj ima vaš mladiček ali odrasel pes najraje in s čim ga boste najlažje motivirali. Ali je to hrana, priboljški, posebna igrača ali večja telesna naklonjenost?

Ta ˝triger˝ uporabite za nagrado, vsakič ko se kuža pravilno odzove. Priljubljeno dejavnost spremenite v igro. Svojega psa zaposlite s priljubljeno fizično aktivnostjo, ki je včasih odvisna od pasme (npr. hrti radi tečejo, zato se bodo zelo lovili žogo, ki mu jo mečete).

Psa je potrebno zaposliti tudi miselno – torej z izobraževalnimi igrami, saj pri takšni dejavnosti kuža porabi ogromno energije. Izobraževalne igre spodbujajo tudi kužkov socialni in čustveni razvoj, izboljšujejo koordinacijo in krepijo odnos z lastnikom.

 

Kdaj je najprimernejši čas za vzgojo in učenje?

Učite psa, ko sta pozorna oba, pes in vodnik, imejte pripravljene besede in kretnje, ki jih boste uporabili in pripravite si nagrade (npr. priboljške). Psi uspevajo ob takojšnjem nagrajevanju, saj samo tako vedo, da so naredili nekaj prav. Če ga boste nagradili 1 h po učenju, pes ne bo znal povezati, da je dobil nagrado zato, ker je bil pred 1 h ubogljiv.

Vzgoja psa je postopen in počasen proces. Za mladiča je najprimernejša eno- ali dvominutna vaja. Že pet minut zna biti preveč. Starejši psi so lahko zbrani dlje časa, a celo najsposobnejši so lahko neprekinjeno zbrani za učenje največ okrog 15 minut. Mladiči so se sposobni učiti večkrat na dan, vendar morajo mnogi pred učenjem porabiti odvečno energijo.

Idealen čas za učenje mladiča je pred obrokom, kar pomeni, da imate za to tri ali štiri priložnosti vsak dan. Ko mladič odrašča in zmanjšujete število obrokov dnevno, ga učite kmalu potem, ko se zbudi.

Skrbno izberite tudi kraj učenja. Primeren kraj za začetna učenja je hodnik, saj je na hodniku dovolj prostora za gibanje, hkrati pa ni drugih motenj, ki bi lahko odvrnile psa do poslušnosti in učenja. Ko se pes začne zanesljivo odzivati v takšnem okolju, se premaknite nekam, kjer je malo več motenj, na primer na vrt. Sčasoma se premaknite v najzahtevnejšo okolje, na primer na ulico ali v park.

Učenje naj zmeraj poteka postopoma, v manjših korakih z ustrezno nagrado in pohvalo na koncu.

Osnovna povelja, ki jih obvlada vsak vzgojen pes

Spodaj so navedena osnovna povelja, katere lahko mladička in tudi odraslega psa naučite sami. Če se pes ne bo odzival na učenje, ne ponavljajte povelja v nedogled, saj lahko s tem psa samo zmedete. V takšnih primerih svetujemo, da se s psom odpravite v pasjo šolo, kjer vam bodo pomagali in vam ponudili številne nasvete in predloge.

 

Naučite psa da sede – Sedi

Povelje, da pes sede začnete učiti že mladiča, tako da mu z odraščanjem postane to vedenje privzgojeno. Če psa v sedeči položaj ne morete privabiti s hrano, ga lahko primete za ovratnico, z drugo roko pa mu potisnite zadek k tlom, v sedeči položaj. Pri tem ukažite Sedi in ga takoj nagradite s priboljškom in pohvalo Priden. Pri povelju sedi se osredotočite na pasjo glavo.

Postavite se nasproti psa, v roki imejte priboljšek in roko s priboljškom postavite nad pasjo glavo. Ko pasje oči sledijo priboljšku nad seboj, se zadnji del telesa avtomatično zniža. Ko vidite, da se zadnje noge upogibajo, izrecite povelje Sedi. Ko pes sede, recite Priden in mu takoj dajte priboljšek. Postopoma to delate brez priboljška, da psu postane nagrada, da je sedel, samo vaša beseda.

 

vzgoja psa sedi
Sedi je osnovno povelje, ki ga hitro naučimo; tako pasjega mladiča kot odraslega psa

 

Naučite psa, da leže – Prostor

Pri tem povelju boste potrebovali nekoliko več vztrajnosti in potrpežljivosti, saj zahtevate nekaj, kar pes ne dela nagonsko, saj je ležanje znak podreditve med psi. Najprej psu ukažite Sedi. Ko pes sedi, pokleknite ob njem. Psu pred nosom držite priboljšek in roko z zamahom premaknite naprej in navzdol. Ko se mladič uleže, da bi ostal v stiku s priboljškom, ki je zdaj pri tleh, mu ukažite Prostor. Še naprej odmikajte priboljšek ob podlagi, da pes doseže ležeči položaj. Ko se zadovoljni ga pohvalite npr: s Priden kuža in s priboljškom, ki ste ga držali v roki.

 

Naučite psa priti k vam – odpoklic

Vzgoja psa, da pride na odpoklic je ključnega pomena, saj imate s tem poveljem psa pod nadzorom. To je običajno najtežje povelje, ki se ga mora naučiti mladič. Mladiča začnite učiti pred obroki, ko je pozoren in lačen. Počepnite nekoliko stran od mladiča, pokažite mu posodo s hrano ali njegov najboljši priboljšek in ga pokličite po imenu in ukažite Pridi ali Sem.

Ko se mladiček približa, navdušeno recite Priden kuža in mu dajte obrok. Tudi med obroki lahko izvajate enako vajo s priboljški. Postopno napredujte do stoječega položaja in povečujete razdaljo med vami in mladičem. Nekateri psi bodo odpoklic osvojili takoj, medtem ko bodo drugi imeli več težav, zato je pri vsakem pasjem lastniku pomembna vztrajnost in doslednost.

 

Vzgojite pas tako, da vas počaka

Ko mladič obvlada obe povelji: Pridi in Sedi, ga v tem sosledju dejanj naučite še tretjega povelja: Čakaj. To povelje je ključno za varnost vašega psa. Čakaj je preprosto podaljšana različica povelja Sedi. Če imate težave pri tem povelju, poskušajte psa naučiti Čakaj tako, da sedi ob zidu. Najprej psu ukažite Sedi, tako boste imeli vso pozornost psa.

Prepričajte ga, da je njegova glava obrnjena navzgor in da vas pes gleda v obraz. Ko pes sedi, mu pokažite iztegnjeno dlan in hkrati recite Čakaj. Stopite nekaj korakov nazaj, stran od psa. Če se pes začne premikat, ponovite vajo od začetka. Ko pes počaka na ukaz, tudi za kratek čas, da nagradite s pohvalo in priboljškom. En teden ponavljajte vajo tako, da na koncu ukazujete z vse večje razdalje.

 

Primerni priboljški za nagrajevanje psa

Zmeraj posegajte po zdravih, naravnih in na zraku sušenih priboljških za psa. Poleg zdrave hrane za pse, so tudi priboljški hrana, ki jo dajete psu. Določeni priboljški vsebujejo ogromno barvil, polnil in konzervansov, samo da so nam lastnikom privlačni na pogled.

Zavedati se moramo, da vse te umetne stvari, ki so v nekaterih priboljških, lahko psu povzročijo alergije in prebavne težave. Pasji priboljški Naturavetal so naravno posušeni na svežem zraku in ne vsebujejo barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov in so brez gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Za nagrajevanje so najbolj primerni Naturavetal mini priboljški:

  • Posušena mini goveja pljuča
  • Posušena mini jagnječja pljuča
  • Posušena mini kozja pljuča
  • Posušena mini konjska pljuča

 

 

Posušena pluča imajo zelo nizko kalorično vrednost, so krhka in okusna. Kot nagrada se super obnesejo, saj pes hitro poje košček pljuč in že lahko delata trike naprej. Zelo primerne za nagrajevanje so tudi Canis Plus ribje zvezdice mini, ki so na osnovi lososa, trske in krapa, za vse kosmatince, ki so ribji navdušenci. Prav tako se pri nagrajevanju psa in učenju porabi veliko priboljškov, zato je pomembno, da so ti majhni.

Psa lahko vzgajate tudi s pomočjo hrane in ni potrebno posegati po priboljških, vendar je običajno pri zahtevnih povelji hrana premajhna motivacija in smo bolj efektivni, če posežemo po kakšnem novem okusu ali priboljšku.

 

priboljški za nagrajevanje psa
Slastni in na zraku sušeni priboljški za nagrajevanje psa

 

Vzgoja psa traja celo življenje

Vzgoje ni nikoli konec, ampak psa vzgajamo celo življenje, saj se vedno znova znajdemo v drugačnih situacijah in okoliščinah, ki jih mora pes osvojiti. Vzgojen pes je tudi srečen pes, saj je povezan s svojim lastnikom, uživa v sodelovanju in je sproščen v okolju, saj sprejema druga živali in ljudi.

Res je, da je vzgoja pasjega mladiča zelo intenzivna in občasno naporna, saj je treba narediti vse naenkrat in je vzgajanje zelo zgoščeno. Ampak se splača na začetku potruditi in vložiti ogromno energije, saj si pes z odraščanjem vsa ta povelja zapomni.

Psa boste zmeraj vzgajali sami, pasja šola vam je lahko v pomoč pri lažjem osvajanju določenih zahtev in trikov, tako da bo celotno vzgajanje potekalo nekoliko hitreje in lažje. Od lastnika pa je odvisno koliko časa in truda bo posvetil učenju in vzgoji psa.