Zasuk želodca pri psu - Kako preprečiti in pravilno ukrepati

Zasuk želodca pri psu ali torzija želodca je povečanje (dilatacija) želodca, ki ji lahko sledi delni ali popolni zasuk želodca. Bolezen lahko prizadene pse vseh velikosti in pasem, posebej dovzetne pa so pasme z globljim prsnim košem, pri tem pa starost in spol psa ne igrata večje vloge. Sindrom zasuka želodca je po statistikah vseeno pogostejši pri srednje starih ali starih psih. Preberite kako se izogniti zasuku želodca pri psu in kako prepoznati simtome, ki lahko vodijo v zasuk želodca

Zasuk želodca pri psu - Kako preprečiti in pravilno ukrepati

 

Zasuk želodca pri psu

Dilatacijo in zasuk želodca pri psu = GDV (gastrična dilatacija z volvulusom), je urgentno stanje in zelo resno stanje, pri katerem je ključnega pomena takojšnje ukrepanje. Umrljivost pri psih, ki jih zdravijo veterinarji je do 45%. Odločilna elementa za uspešno zdravljenje sta hitro prepoznavanje bolezenskega stanja in ustrezna preventiva, ki preprečuje, da bi prišlo do zasuka želodca.

Ločimo dve vrsti napihnjenega, povečanega želodca:

 • Enostavna dilatacija: želodec psa je napolnjen z zrakom ali s hrano, ki vre. Želodec v tem stanju ne spremeni svoje pozicije (torej, ne pride do zasuka želodca). Za »prenažrtje« je značilno, da je želodec v normalnem položaju, a je prekomerno razširjen zaradi zaužitja velike količine hrane. Psi v tem primeru sami izbruhajo hrano iz želodca.
 • Akutna dilatacija z zasukom želodca: želodec se nenadzorovano in obsežno širi, kar pripelje do delnega ali popolnega zasuka želodca. Želodec pritiska na pljuča in zmanjša prekrvavitev.

 

Vzroki za pojav zasuka želodca

Zasuk želodca pri psu - Kako preprečiti in pravilno ukrepatiPogosto se bolezen pojasnjuje z mehaničnim obratom želodca. Po obroku, ko je želodec obremenjen s težje prebavljivo vsebino, se lahko zaradi nenadnega skoka med igro želodec zavrti v točki, kjer požiralnik prehaja skozi trebušno prepono, kar privede do zasuka. To zablokira tako vhod kot izhod želodca, zato plini, ki nastajajo, ne morejo ven, pač pa napihnejo želodec. Plini v zmernih količinah nastajajo v želodcu in črevesju vsak dan. Do dilatacije (napihnjenega, povečanega želodcu) pride zaradi prevelike akumulacije plinov v želodcu, ki se ne morejo izločiti. Posledično se želodec obrne za 90°, kjer je požiralnik še prehoden ali pa za 180° in več, kjer je požiralnik popolnoma neprehoden in je nujna operacija. Povečan želodec pritiska na pljuča, kar povzroči hitrejše in plitvo dihanje. Pri zasuku lahko pride tudi do stisnjenja in pretrganja žil v trebušni votlini, kar lahko povzroči odmrtje organov, predvsem želodca. Zaradi manjšega pretoka krvi pride do nepravilnega srčnega utripa. Stena žil se poškoduje in stanjša, kar privede do vhoda toksinov in posledično do zastrupitve krvi. Takšno stanje povzroči šok, komo in pogin v 6-12 urah po začetku, pri nekaterih celo prej.

Zasuk želodca se pogosteje pojavlja pri psih velikih pasem, kot so bernski planšar, nemški ovčar, bernardinec, weimaranec, irski seter, gordonov seter, doga, doberman, zlati prinašalec, labradorec, bokser… Seveda pa lahko pride do zasuka želodca tudi pri srednjih in manjših pasmah in celo pri mačkah.

 

Dejavniki tveganja za zasuk želodca pri psu

 • možnost za nastanek zasuka želodca se povečuje s starostjo psa,
 • po statistikah je zasuk želodca pogostejši pri pasemskih psih,
 • večje pasme psov so bolj podvržene zasuk želodca,
 • hranjenje enkrat na dan v obliki velikega obroka poveča tveganje za zasuk želodca,
 • stres pri psih povečuje tvegane za zasuk želodca

Poleg genetskih dejavnikov, telesne konstitucije in fizične aktivnosti psa, na nastanek bolezni vplivajo tudi prehranjevalne navade. Če je količina zaužite hrane prevelika, je želodec še toliko bolj obremenjen. Če hranite brikete, ki se zaradi postopka izdelave (ekstrudacije) napihnejo in obležijo v želodcu vsekakor povečate tveganje za zasuk želodca. Pri zasuku želodca si naš pes ne more veliko pomagati. Tu pridemo na vrsto mi. Psu moramo znati prisluhniti in prepoznati njihovo telesno govorico, s katero nam sporoča, če je kaj narobe. Poskrbite za rutino v njegovem prehranskem jedilniku, hranite kvalitetno hrano, ki ne obleži v želodcu in hranite psa večkrat na dan v manjših količinah.

 

Vpliv hrane na zasuk želodca

Hrana je dejavnik, s katerim lahko najlažje preventivno preprečujemo zasuk želodca psi psu. Nastajanje plinov pospeši hrana, ki hitro fermentira. Suha hrana v obliki briketov je ekstrudirana in vsebuje snovi, ki v želodcu nabreknejo, s tem pa se znatno poveča nevarnost za dilatacijo in zasuk želodca pri psu. Z uporabo hladno stiskane hrane za pse je tveganje za zasuk želodca bistveno zmanjšamo, saj hrana ne nabrekne, pač pa v želodcu razpade (se razkroji s pomočjo želodčne kisline) do manjših delcev, ki se v začetku tankega črevesa absorbirajo (vsrkajo) v kri. Hladno stiskana hrana za pse ne obleži v želodcu in ne povzroči nabiranja plinov v želodcu.

Naturavetal hladno stiskana hrana (peleti za psa) je narejena s postopkom hladnega stiskanja, kar pomeni, da so vse sestavine prisotne v hrani obdelane le pri 40 °C. Meso je sveže, posušeno na zraku, zelenjava, začimbe, zelišča so prav tako sušene na svežem zraku, proso, ajda, plnozrnnat riž, pa so kuhani na pari po patentiranem postopku, tako da se izločijo vsi deli, ki jih kuža ne more prebaviti. Posamezne sestavine so v postopku hladnega stiskanja, ki traja le 4 minute, združene v pelet, ki je ravno prav krhek in neverjeno sočen, tako da se mu vaš pes ne bo mogel udpreti. Naturavetal peleti so zdrava in slastna popolna hrana za pse. 

Zasuk želodca pri psu in hladno stiskana hrana za pse

Slika prikazuje Naturavetal hradno stiskane pelete v primerjavi z briketi. Briketi še po 1h plavajo v želodčnem soku, medtem ko so peleti razpadli že pred 30 minutami in so tako pripravljeni za absorbcijo. 

 

Kaj lahko storimo sami, da preprečimo možnosti za zasuk želodca pri psu?

 • Psu lahko dnevno količino hrane razdelimo na dva do tri manjše obroke, vendar moramo pri tem poskrbeti za krajši počitek po vsakem hranjenju. Če je vaš kuža požrešen in golta hrano, je to še toliko bolj pomembno.
 • Pomemben je tudi urnik hranjenja, zato je najboljše, da psa sprehodimo pred obrokom, ali pa poskrbimo, da bo med obrokom in fizično aktivnostjo minila vsaj ena ura.
 • Pes se naj hrani v miru, brez motečih dejavnikov.
 • Če se odločimo za menjavo hrane, to naredimo počasi in postopoma (v roku 7-10 dni)

 

Kako ukrepati če posumimo na zasuk želodca pri psu?

Če je pes nenadoma postal nemiren, mu gre na bruhanje, kaže znake slabosti, ima povečan in otrdel trebuh, se slini, težko diha ali ima obledele dlesni, moramo nemudoma poiskati pomoč strokovnjaka (veterinarja). Če se pojavi zasuk želodca, lahko kuža hitro pade v šok, postane zelo apatičen, umirjen in ne reagira na okolico. Če ne reagiramo pravočasno, lahko pade v komo in pogine. Časa za ukrepanje imamo približno 30-60 min. Bolezen spada med nujne primere, zato ima prednost pred drugimi pacienti. Pri popolnoma neprehodnem požiralniku je nujna takojšnja operacija, saj povečan želodec močno pritiska na pljuča. Zaradi slabega pretoka krvi pride do nepravilnega srčnega utripa. Na žalost je pomoč včasih tudi neuspešna, saj bolezen napreduje zelo hitro, zato je ključnega pomena zgodnje ugotavljanje in preprečevanje.

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/

Brown DC. In: Slatter DH ed. Textbook of Small Animal Surgery. 3rd ed. Philadelphia: W.B. Saunders, 2003: 644 – 64.