Zavajanje proizvajalcev pri navajanju sestavin v hrani za pse

Zavajanje proizvajalcev pri navajanju sestavin v hrani za pse – ali se to dejansko dogaja? V poplavi tako različne ponudbe hrane za pse je odločitev pasjih lastnikov še toliko težja. Skoraj nemogoče je vedeti, kakšna je hrana, ki jo prvič kupujete, ali bo ustrezala vašemu psa in ali so sestavine naštete na deklaraciji ustrezne za vašega psa. Deklaracija je zelo pomembna, še bolj pa je pomembno, ali jo razumete. Delitev sestavin v pasji hrani… Ali veš kaj to pomeni? Kdo govori resnico in komu verjameš?

 

Delitev sestavin v hrani za pse

Veliko proizvajalcev hrane za pse ločuje enako živilo na več manjših, tako da se lahko navedejo nižji deleži, posledično pa pride meso na prvo mesto na deklaraciji, kar najbolj privabi potrošnike. Delitev sestavin je proces deljenja ”dobrih” in ”slabih” sestavin, ki se jih navaja na deklaracijah, s čimer se umetno dvigne sicer nizek delež mesa in se ga navede na prvem mestu.

Določene znamke hrane za pse kot glavno in osnovno sestavino uporabljajo koruzo, ki jo psi zelo težko prebavijo in po mnenju večine je to ena manj kakovostnih sestavin v pasji hrani. Nekateri proizvajalci pasjih briketov dodajo med koruzna zrna tudi stebla ali zmeljejo kar celo koruzo. Najboljša hrana za pse bo vsebovala poznane sestavine napisane logično, brez drobljenja sestavin na moko, zdrob in beljakovine, saj gre v osnovi za enako živilo.

 

branje deklaracije in poznavanje sestavin
Prva slika prikazuje razumljivo napisano deklaracijo, druga slika pa kaže prirejeno in zavajajočo deklaracijo, tako da zgleda, kot da je meso glavna sestavina

Dejansko hrana vsebuje 30% koruze, ko jo prizvajalci razdelijo na koruzni zdrob 15% in koruzna moka 15%, pride meso na prvo mesto.

Naturavetal Canis Plus hladno stiskana suha hrana za pse z okusom piščanca ima koruzo navedeno na četrtem mestu in je dodana le v obliki zrn. Uporabljena koruza ima tudi certifikat, ki zagotavlja, da ni gensko spremenjena, pač pa popolnoma naravna in najvišje kakovosti, takšna kot so prav vse sestavine v Canis Plus. Ravno zato psi, ki so sicer na koruzo alergični, koruzna zrna v Canis Plus piščancu lahko prenašajo brez kakršnihkoli znakov alergije. Če se želite koruzi popolnoma izogniti, lahko izberete Canis Plus okus jagnjetine, govedine, kunca ali lososa.

Proizvajalci hrane za pse so dolžni navesti sestavine po vrstnem redu, in sicer po deležih, od največjega do najmanjšega. 

 

PRIMERJAVA SESTAVIN V PASJI HRANI – REALNO IN PRIREJENO

Zavajanje proizvajalcev pri navajanju sestavin na hrani za pse
Pri izbiri hrane je najbolj pomembno branje deklaracije in tudi razumevanje deklaracije

 

Kaj bi se zgodilo z vrstnim redom sestavin, če bi razdelili nekaj najbolj pogostih sestavin v pasji hrani?

Oglej si tabelo zgoraj. Desna stran tabele – prirejeno: namesto 30% koruze se lahko v sestavinah pasje hrane navede koruzni zdrob in koruzno moko ločeno – samo 15% vsake sestavine – kar efektivno pomakne koruzni delež nižje po seznamu, pod 18% delež piščančje moke, ki se tako uvrsti na prvo mesto. Enako se lahko enako naredi z rižem. Koruzni zdrob in koruzna moka je enako in bi se moralo v odprti deklaraciji navajat kot koruzo.

Si opazil, kako je 30% delež koruze pred obdelavo na prvem mestu, 20% delež riža na drugem mestu in piščanec (to praviloma pomeni celotno žival, vključno s puhom, kremplji, kljunom) z 18% na tretjem mestu? Takšno najavajanje sestavin je pravilno, kar nakazuje na hrano, ki vsebuje zelo veliko žit in zelo malo mesa.

Seveda to ni atraktivno pri pasjih lastnikih in takšne hrane ne bi kupili, saj nam je jasno, da pes potrebuje veliko več mesa kot žit v prehrani. To privede do delitve ene sestavine do več manjših, da se zniža %, česar se poslužuje veliko proizvajalcev hrane za pse. Če niste zelo pozorni pri prebiranju deklaracije, lahko celo mislite, da ste kupili vrhunsko hrano z visokim deležem mesa. Pa ste jo res?

Pri Naturavetal Canis Plus suhi hrani za pse ne skrivamo ničesar, zato so vse sestavine navedene po sušenju. Zaradi tega se pri Naturavetalu meso lahko znajde tudi na drugem mestu, kar ne pomeni, da ga je manj kot sestavine na pvem mestu, ampak pomeni samo to, da je navedeno v % po sušenju (torej brez vode, ki je prisotna v samem mesu). Pri Naturavetalu pa lahko najdete tudi tri okuse hrane za pse brez žitaric (govedina, losos in kunec).

 

Pogosta zavajanja proizvajalcev pri navajanju sestavin v hrani

Želimo le, da je vsak kupec ozaveščen o tem, kakšne so dejansko sestavine v prehrani za pse. Ali še vedno misliš, da je delitev namerna ali zgolj naključje, niti ni važno. Poskušamo le pojasniti, da je navajanje sestavin v hrani za pse kot skrivalnice, ki smo se jih igrali kot otroci. Le proizvajalci pasje hrane poznajo pravo resnico – resnico o tem, kakšen delež posameznih sestavin v resnici vsebujejo njihovi pasji briketi in kaj se skriva pod njihovimi imeni.

Svetujemo previdnost, saj je lastnika psa zelo enostavno prepričati, da kupi pasjo hrano, ki ima veliko vsebnost »mesa« – na videz dosti večjo, kot ga dejansko vsebuje. Hkrati živimo tudi v svetu, kjer nas bombardirajo s številnimi TV oglasi in vzgajajo v nas, katera hrana naj bi bila najboljša. Ne pozabite, dobra rekrama, še ne naredi hrane zdrave in dobre.

Upamo, da boš v prihodnje, sestavinam v tvoji priljubljeni pasji hrani namenil več pozornosti, saj ni vseeno, kaj naši kosmatinci zaužijejo. Dobro je preveriti tudi, ali so sestavine navedene pred obdelavo ali po njej in ali proizvajalec pasje hrane uporablja odprto ali zaprto deklaracijo.