Zavajanje proizvajalcev pri navajanju sestavin v pasji hrani

Objavil Kosmatinčki 10/09/2016 0 Komentarji

Delitev sestavin v pasji hrani… Ali veš kaj to pomeni? Kdo govori resnico in komu verjameš?

Proizvajalci pasje hrane oz. pasjih briketov običajno vse argumente zanikajo in trdijo, da gre zgolj za veliko naključje in da se je zgodilo popolnoma nenamerno. Na koncu običajno dodajo še, da se le držijo zakonodaje.

Druga stran obtožuje proizvajalce, da je to početje dobro premišljeno z namenom čim večjega zavajanja potrošnikov, marketinška umazana poteza, ki nas prepričuje v nakup določene blagovne znamke pasje hrane.

Delitev sestavin je proces deljenja ''dobrih'' in ''slabih'' sestavin, ki se jih navaja na deklaracijah, s čimer se umetno dvigne sicer nizek delež mesa in se ga navede na prvem mestu.

Določene znamke hrane za pse kot glavno in osnovno sestavino uporabljajo koruzo, ki jo psi zelo težko prebavijo in po mnenju večine je to ena manj kakovostnih sestavin v pasji prehrani. Nekateri proizvajalci pasjih briketov dodajo med koruzna zrna tudi stebla ali zmeljejo kar celo koruzo.

Naturavetal Canis Plus hladnostiskana suha pasja hrana ima koruzo navedeno na četrtem mestu in je dodana le v obliki zrn. Uporabljena koruza ima tudi certifikat, ki zagotavlja, da ni gensko spremenjena, pač pa popolnoma naravna in najvišje kakovosti, takšna, kot so prav vse sestavine v Canis Plus. Ravno zato psi, ki so sicer na koruzo alergični, koruzna zrna v Canis 2000 plus prenašajo brez kakršnihkoli znakov alergije.

Proizvajalci hrane za pse so dolžni navesti sestavine v pasji hrani po vrstnem redu, in sicer po deležih, od največjega do najmanjšega, pred toplotno obdelavo briketov. V spodnji tabeli so prikazani deleži sestavin v pasji hrani pred delitvijo in po delitvi.

PRIMERJAVA SESTAVIN V PASJI HRANI - REALNO IN PRIREJENO

Kaj bi se zgodilo z vrstnim redom sestavin, če bi razdelili nekaj najbolj pogostih sestavin v pasji hrani?

sestavine v pasji hrani

Oglej si desno stran tabele ''Po delitvi''. Namesto 30% koruze se lahko v sestavinah pasje hrane navede koruzni zdrob in koruzno moko ločeno - samo 15% vsake sestavine - karefektivno pomakne koruzni delež nižje po seznamu, pod 18% delež piščančje moke, ki se tako uvrsti na prvo mesto. Enako se lahko enako naredi z rižem.

Si opazil, kako je 30% delež koruze pred obdelavo na prvem mestu, 20% delež riža na drugem mestu in piščančja moka (to praviloma pomeni celotno žival, vključno s puhom, kremplji, kljunom) z 18% na tretjem mestu?

Pri Naturavetal Canis Plus suhi pasji hrani za pse ne skrivamo ničesar, zato so vse sestavine navedene po sušenju. 

Seveda se proizvajalci pasjih briketov dobro zavedajo, kakšen mora biti seznam sestavin v pasji hrani, ki bo vplival na nakupno odločitev potrošnika, da bo za svojega kosmatinčka izbral prav njihovo hrano.

Torej, kaj meniš? Je res zgolj naključje, kot smo zapisali na začetku članka? Si torej razumel kako stvar deluje?

Želim le, da je vsak kupec ozaveščen o tem, kakšne so dejansko sestavine v prehrani za male živali. Ali še vedno misliš, da je delitev namerna ali zgolj naključje, niti ni važno. Poskušam le pojasniti, da je navajanje sestavin v hrani za pse kot skrivalnice, ki smo se jih igrali kot otroci.

Le proizvajalci pasje hrane poznajo pravo resnico -resnico o tem, kakšen delež posameznih sestavin v resnici vsebujejo njihovi pasji briketi in kaj se skriva pod njihovimi imeni.

Svetujem previdnost, saj je lastnika psa zelo enostavno prepričati, da kupijo pasjo hrano, ki ima veliko vsebnost »mesa« – na videz dosti večjo, kot ga dejansko vsebuje.

Če še ne, upam da boš v prihodnje sestavinam v tvoji priljubljeni pasji hrani namenil več pozornosti, saj ni vseeno, kaj naši kosmatinci zaužijejo. Dobro je preveriti tudi, ali so sestavine navedene pred obdelavo ali po njej in ali proizvajalec pasje hrane uporablja odprto ali zaprto deklaracijo.

Oznake: hrana za pse
Loading...