Primerna in manj primerna zelenjava za psa

Zelenjava za psa – katera je najbolj primerna, katera se lahko na krožniku znajde občasno in kateri se je bolje izogibati? V Sloveniji imamo zelo pester zelenjavni izbor, veliko zelenjave pridelamo tudi sami, zato je najbolj praktično posegati po sezonski zelenjavi. V nadaljevanju članka boste spoznali katero zelenjavo lahko je pes, kolikokrat in zakaj sploh hraniti psu zelenjavo?

 

Zdrava zelenjava za psa in tista, ki je manj primerna

Psi so mesojede živali, če predpostavimo, da so se razvili iz volka. Res je, da današnja čivava ni prav nič podobna volku na prvi pogled, vendar genetika in fiziologija organizma kaže na možen razvoj psov iz volkov. Volkovi so se pretežno prehranjevali z mesom, hkrati pa so pojedli tudi želodec (vamp) rastlinojedih živali, s čimer so zaužili tudi določen del rastlinske hrane. Prav tako se volkovi prehranjujejo z rastlinami in sadjem, ki ga najdejo v naravi. Katero sadje je preimerno za pse pa preberite v samostojnem članku.

Kaj hočemo tukaj povedati je, da so naši psi v osnovi mesojede živali, ki pa potrebujejo manjši del sadno – zelenjavnega deleža v prehrani. Kakovostno meso mora sestavljati 60-70% dnevnega obroka, rastlinski del (žita, sadje, zelenjava) pa 40-30% dnevnega obroka in nikakor obratno. Torej, 40-30% pasjega obroka sestavlja ne-mesni del, ki je sestavljen iz zdravih žit (polnozrnat riž, proso, ajda), raznovrstne zelenjave in raznovrstnega sadja. Tukaj se bomo osredotočili na zelenjavo, saj je potrebno vedeti, po kateri lahko posegate bolj pogosto in katero lahko dodajate občasno v manjših količinah.

 

zelenjava za psa
Večina vrst zelenjave je primerna za pse, določena zelenjava se lahko pojavi v večjih količinah, spet druga pa le občasno

 

Zelenjava za psa: Splošni napotki

  • Zelenjava spada pod rastlinski del dnevnega pasjega obroka, ki predstavlja max. 40-30%. V teh 40-30% je vključena zelenjava, žita, sadje – torej vse kar ni živalskega izvora.
  • Škrobnato zelenjavo (buče, sladki krompir, krompir, koruza, fižol, grah, rdeča pesa) pokuhajte, saj je lažje prebavljiva za psa. S hitrim pokuhavanje ali kuhanjem na pari se večji delež vitaminov ohrani.
  • Izogibajte se zelenjavi iz družine razhudniki (krompir, paradižnik, jajčevci, melancani, paprika, feferoni, kosmulje)
  • Goitrogena zelenjava – zelenjava, ki deli mnenja

 

Ali je goitrogena zelenjava primerna zelenjava za psa?

Med goitrogeno zelenjavo prištevamo družino križnic (kapusnic), kamor spadajo zelje, brokoli, ohrovt, cvetača, brstični ohrovt, repa, redkvica, hren in koleraba. Med goitrogeno zelenjavo sodi še soja in sojini izdelki in sladki krompir. Goitrogena zelenjava slabi delovanje ščitnice s tem, da ji prepreči absorpcijo joda, ki ga nujno potrebuje za izdelavo ščitničnih hormonov. Takšna zelenjava lahko pri prekomernem uživanju in pri nizkem vnosu joda v telo zmanjša delovanje ščitnice. To se lahko zgodi le pri prekomernem uživanju omenjene zelenjave in kadar je zaloga joda v telesu že tako nizka.

Če se goitrogena zelenjava pojavi na pasjem krožniku nekajkrat tedensko v manjših količinah (kar se »itak«, ker je glavna sestavina vedno meso), gre za popolnoma varno in zelo zdravo zelenjavo. Pokuhana goitrogena zelenjava je bolj varna od surove, saj s hitrim pokuhavanjem na pari obdržite večino koristnih sestavin zelenjave, goitrogene pa zmanjšate za približno tretjino. Fermentiranje vsebnosti goitrogenov ne zmanjša, običajno jih še poveča, zato se kislo zelje lahko znajde na pasjem krožniku v majhnih količinah in le občasno.

 

Zelenjava za pse v že pripravljeni hrani za pse

Naturavetal v svojih recepturah hladno stiskane hrane in v popolnih obrokih mokre hrane v pločevinkah uporablja zelenjavo, ki se lahko na pasjem krožniku znajde vsak dan; to so buče, bučke, pastinak, korenček, regrat, vodna kreša,…. Zelenjava je posušena na zraku in zastopana v manjšem deležu kot sveže meso, v pločevinkah pa je zelenjava kuhana na pari. S sušeno zelenjavo in zelenjavo kuhano na pari zagotovimo pomembne rastlinske fitonutriente, vitamine in minerale, ki jih pes potrebuje v vsakodnevnem življenju. Naturavetal hrana hrana za pse (hladno stiskana in mokra v pločevinkah) vsebuje izključno minerale in vitamine naravnega izvora, torej iz zelenjave, sadja in začimb dodanih k mesu.

 

 

S pripravljeno hrano za pse (briketi, peleti, pločevinke, klobase) hranimo psa vsak dan, zato mora biti tudi zelenjava, ki je zastopana v hrani primerna za psa. Določena zelenjava, kot je družina razhudnikov, kamor spada krompir, paprika, paradižnik in melancani ni najboljša izbira za psa za vsakodnevno hranjenje, prav tako stročnice (fižol, grah, leča, soja) ne sodijo vsak dan na pasji krožnik.

Vsi tisti, ki ste zagovorniki BARF načina prehranjevanja lahko posežete po Naturavetal dehidriranih kosmičih – zelenjava zrezana na majhne koščke in posušena na svežem zraku. Za pripravo potrebujete le mlačno vodo s katero zalijete zelenjav in počakate 15 min. Zelenjavo primešate k svežemu mesu. Na voljo sta dve zelenjavni mešanici:

  • VIT/MIN KOSMIČI: bučke 25%, pastinak 25%, proso 25%, jabolka 10%, šipkove lupine 10%, regrat 3%, vodna kreša 2%.
  • TOP FIT MIX KOSMIČI: buča (kocke) 30%, korenje 15%, špinačni kosmiči 15%, granulat iz šitak 12,5%, jagode aronije 5%, morska krhlika z jagodami 5%, bazilika 5%, fige 4%, chia semena 3,5%, marelice 3%, šetraj 2%

 

 

Psi ne prežvekujejo hrane, ampak jo trgajo in goltajo. Surova zelenjava mora biti prežvečena, saj na tak način postane za psa prebavljiva. Določeno zelenjavo lahko psu postrežete svežo, ampak naj bo ta nastrgana. Zelenjava je za psa lažje prebavljiva, če je hitro pokuhana in pretlačena v pire.

 

Primerna zelenjava za psa

Tukaj najdete zelenjavo, ki se lahko na pasjem krožniku znajde največkrat. Vsi tisti, ki hranit BARF ali kuhane obroke, lahko po tej zelenjavi posežete najpogosteje. Seveda, ne smemo pozabiti, da morajo biti doma pripravljeni obroki uravnoteženi.

 

PASTINAK

Pastinak je korenasta zelenjava v sorodu s korenjem. Poznamo ga tudi pod imenom navadni rebrinec in predstavlja zdravo zamenjavo za krompir. Pastinak je bogati vir vitaminov (največ vitamina B6 in vitamina C in vitamina E), mineralov, vlaknin in antioksidantov. Pastinak je bogat tudi s folno kislino, ki pospešuje presnovo in ohranja zdrav živčni sistem. Pastinak lahko psu postrežemo surov ali pokuhan. Kombinacija mineralov in vitaminov vpliva na večjo odpornost in okrepljen imunski sistem vašega psa. Pastinak lahko deluje tudi kot diuretik in na tak način pomaga pri vzdrževanju zdravega urinalnega trakta.

 

BUČE

Buča ima nizko vsebnost kalorij in veliko topnih vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdrav prebavni trakt. Buča ima malo natrija in izjemno veliko karotenoidov, kalija in vitamina C ter nekaj kalcija in vitaminov skupine B. Bučo lahko ponudite psu večkrat, vendar naj bo kuhana in pretlačena v pire. S kuhanjem in drobljenjem uničimo celično steno rastlinskih celic in tako povečamo biološko uporabnost karotenoidov. Rumeno-oranžna zelenjava vsebuje koristne fitonutriente, vključno s karotenoidi (npr. alfa-karoten, beta karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin in likopen) in flavanoide (npr. kvercetin). Fitonutrienti sicer niso esencialni za življenje, vendar vsebujejo pomembne bioaktivne spojine, vključno z antioksidanti, ki so pomemben za zdravje.

 

BUČKE

Bučke veljajo za zelo lahko prebavljivo in z vodo bogato zelenjavo. Psu jih lahko ponudite surove in nastrgane ali hitro pokuhane. Bučke so bogate s prehranskimi vlakninami in vsebujejo zelo malo kalorij, kar jih naredi zelo primerne tudi za pse s preveč kilogrami.

 

ROŽIČI

Vsebujejo visok delež prehranskih vlaknin, ki igrajo ključno vlogo pri dobri prebavi. Rožiči v črevesju nase vežejo strupene snovi in so zato v pomoč pri težavah s prebavo. Rožiči so zelo bogati z vitamini A, B, D in E bogati so z minerali, kot so kalcij, železo, magnezij in bogati so s proteini. Poleg tega so rožiči dober vir vlaknin za pse in tudi pektina, ki lahko pomaga pri odvajanju strupov iz telesa. Zaradi vsebnosti vitamini E, rožiči podpirajo zdravje kože, skrbijo za lepo dlako in zmanjšajo izpadanje dlake. Rožiči se v Sloveniji ne znajdejo veliko krat v prehrani in zato se verjetno tudi ne znajdejo na pasjem krožniku, ampak če imate doma zmlete rožiče jih lahko brez slabe vesti ponudite tudi psu v njegovem obroku. Rožiči so poznani tudi kot zdrav in nizkokaloričen nadomestek za čokolado, s tem da rožiči ne vsebujejo teobromina tako kot čokolada in ne vsebujejo kofeina.

 

zelenjava za psa primerna in manj primerna
Zelenjava za pse: Shematski prikaz pogostosti zelenjave na pasjem krožniku

 

KORENJE

Vsebuje veliko betakarotenov, ki se v telesu pretvorijo v vitamin A, številne vitamine (vitamine D,E,K), minerale in visoko vsebnost vlaknin (pektin), ki skupaj skrbijo za močno in nepoškodovano črevesno sluznico ter urejeno prebavo. Korenček je idealna zelenjava za psa, saj je pri nas na voljo skozi vse letne čase, je cenovno dostopen in psi ga imajo radi. Tudi če imate belega psa in, če mu hranite normalne količine korenčka, ne more priti do obarvanja dlake. Naravni betakaroteni iz korenčka ne povzročijo obarvanje dlake, obarvanje dlake lahko povzroči sintetičen vitamin A, prisoten kot konzervans v nekaterih briketih.

 

PETERŠILJ

Peteršilj je bogat s številnimi vitamini in minerali. Od vitaminov vsebuje največ vitamin A, vitamina C in vitamina K. Najbolj zastopani minerali so fosfor, kalcij, magnezij in železo. Peteršilj ima številne pozitivne lastnosti: osveži slab zadah zahvaljujoč mikrobnim lastnostim, bogat je z antioksidanti, ki ščitijo pred poškodbami prostih radikalov, lahko lajša otekline in bolečine zaradi artritisa in drugih vnetnih stanj, ima diuretične lastnosti, ki pomagajo preprečevati okužbe sečil in podpira imunski sistem. Peteršilj lahko pogosto dodate v pasjo skledo v sveži ali posušeni obliki.

 

ARTIČOKE

Artičoke so zelo bogate z vlakninami, vitaminom C, folno kislino in magnezijem. Artičoke delujejo tudi kot naravni prebiotik (hrana za dobre bakterije v črevesju). Artičoke vsebujejo cinarin, ki redči žolč in preprečuje nastanek žolčnih in ledvičnih kamnov. Artičoke delujejo tudi diuretično in s tem pripomorejo k zdravemu urinalnemu traktu, podpirajo regeneracijo jeter in znižujejo holesterol. Artičoke lahko psu ponudite surove v majhnih koščkih ali pokuhane na pari.

 

VODNA KREŠA

Vodna kreša je izjemno bogata s folno kislino in izotiocianati, ki imajo vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa. Poleg tega v želodcu preprečujejo rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Ima pa tudi antikancerogeno delovanje. Vodna kreša naj bi tudi spodbujala apetit in pomagala pri izgradnji rdečih krvnih telesc. Vodno krešo lahko ponudite psu svežo (narezano) ali posušeno.

 

KOROMAČ

Koromač je poln vitaminov (vitamini B kompleksa, C vitamin), mineralov (kalcij, baker, železo, magnezij, kalij in fosfor) in vlaknin. Koromač pomaga preprečevati kronična vnetja pri psu in krepi imunski sistem psa zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Koromač vpliva tudi na boljši zadah psa in deluje pomirjajoče na želodec (umiri napenjanje). Koromač lahko psu ponudite surov (zrezan), pokuhan ali ga v obliki čaja polijete čez obrok.

 

REGRAT

Regrat bi lahko označili kot »superživilo«, ki je hkrati tudi ugodno, saj ga spomladi in poleti najdemo na vsakem travniku. Regrat je zelo hranilna rastlina, saj je bogata s številnimi rudninami in vitamini (predvsem A, B in C). Regrat vsebuje tudi folno kislino in veliko kalija. Regrat pozitivno vpliva na delovanje jeter in žolča, ima diuretične lastnosti in krepi imunski sistem psa.

 

KUMARE

Kumare so verjetno najbolj osvežilna zelenjava (96% so sestavljene iz vode), brez posebnega okusa. Kumar ne lupite, saj olupek vsebuje ogromno vitaminov in mineralov. Kumare lahko psu ponudite kot nizkokaloričen in hrustljav priboljšek. Kumare so bogate z vitamini, minerali in fitonutrienti. Kumare psu ponudite surove – naribane ali narezane.

 

ZELENA SOLATA

Zelena solata se lahko na pasjem krožniku znajde večkrat, seveda v normalnih količinah. Solato imamo večinoma vse čas doma, tako da lahko kak listič ali dva odstopimo psu. Zelenolistna zelenjava vsebuje veliko antioksidantov, uravnava pH organizma in je odličen vir vlaknin.

 

ZELENA

Zelena velja za naravni čistilec organizma. Vsebuje ogromno vitaminov (A, B, C, E) in mineralov (natrij, kalij, magnezij, fosfor in kalcij). Zelena lahko deluje tudi proti bakterijam v ustni votlini (zmanjšuje slab zadah) in je v pomoč pri vnetju sečil.

 

RDEČA PESA

Rdeča pesa je izjemno živilo, polno antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki pozitivno vplivajo na kri in jetra. Rdeča pesa je tudi zelo bogata s folno kislino. Rdečo peso ponudimo psu kuhano in pretlačeno v pire ali zrezano na koščke. Rdeča pesa lahko pobarva iztrebek psa na temnejše.

 

SLADKI KORMPIR

Sladki krompir ni krompir, temveč spada v družino slakovk. Še zmeraj velja za škrobnato živilo, vendar je veliko lažje prebavljivo od navadnega krompirja ter precej bolj bogato z različnimi vitamini in minerali, fitonutrienti in vlakninami. Psu ga ponudite namesto navadnega krompirja, kuhanega in pretlačenega v pire. Zaradi sladkega okusa ga psi naravnost obožujejo.


 

Zelenjava za pse: Koristna vendar v manjših količinah

Spodaj navedeno zelenjavo psu ponudite v zmernih količinah in ne vsak dan.

 

ŠPINAČA

Špinača je zelo bogata z železom, kalijem, kalcijem in številnimi antioksidanti. Špinača vsebuje tudi veliko oksalne kisline, ki lahko v prevelikih odmerkih vpliva na slabše delovanje ledvic. Psu ponudite kuhano špinačo, sesekljano v manjših količinah in ne vsak dan.

 

ZELENJAVA IZ DRUŽINE KRIŽNICE

Čeprav družina križnic sodi med goitrogeno zelenjavo, gre za zelenjavo, ki je zelo zdrava in je pomembno, da se znajde na pasjem krožniku. Zelenjava iz družine križnic: zelje, brokoli, brstični ohrovt, ohrovt, cvetača, repa, redkev in koleraba vsebuje pomembno snov, imenovano indol-3-karabinol, iz katerega dobimo 3,3′-diindolilmetan – okrajšano DIM. DIM je ena najmočnejših snovi proti raku kar jih poznamo. Zelenjava iz družine križnic je varna, če ni na krožniku vsak dan in, če je v zmernih količinah, če pa ste skeptični, pa jo zmeraj lahko pokuhate in zmanjšate vsebnost goigrogenih snovi.

  • REPA Repa je primerna zelenjava za psa, saj je bogata z vlakninami, vitaminom C, vitaminom B6, bogata je tudi s folno kislino in je dober vir magnezija. Deluje kot naravni diuretik. Psu lahko ponudimo repo v zmernih količinah, vendar količinsko ne preveč naenkrat, saj lahko prevelika količina repe vodi v prebavne težave. Psu lahko repo ponudite surovo (naribano) ali kuhano in pretlačeno v pire.
  • ZELJE Zelje je bogato z antioksidanti in fitonutrienti, kot so izocianati, ki zavirajo proliferacijo rakavih celic. Zelje v manjših količinah ugodno vpliva na prebavo, kožo in dlako. V prevelikih količinah lahko zelje povzroči napenjanje. Najboljše je, če ga psu postrežete rahlo pokuhanega, lahko tudi svežega, vendar ga sesekljate.
  • CVETEČA Za cvetačo velja podobno kot za zelje. Cvetačo je boljše ponuditi psu pokuhano in seveda nezačinjeno. Surova cvetača v prevelikih količinah lahko povzroči napenjanje. Cvetača je dober vir prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in folne kisline.
  • BROKOLI Brokoli je neverjetno bogat z vitaminom B6 in z izocianati, ki delujejo proti nekaterim oblikam raka. Izocianati lahko v previsokih količinah tudi dražijo želodec. Brokoli lahko psu ponudimo surov ali kuhan. Brokoli je bogat z vlakninami, vitaminom C in vsebuje malo maščob.
  • OHROVT IN BRSTIČNI OHROVT Oba spadata v družino križnic tako kot zelje, cvetača in brokoli. Psu ju ponudite občasno, boljše je, če sta pokuhana. Če ju boste postregli surova, naj bosta narezana na majhne koščke.
  • KOLERABA Koleraba je bogata z prehranskimi vlakninami, vitaminom C in vitaminom B6. Koleraba je zelo dober vir magnezija, bogata je s folno kislino, številnimi antioksidanti in z večjo količino vode. Koleraba je narave diuretik, zato je lahko v pomoč psom, ki imajo težave z ledvici. Kolerabo ponudite psu v zmernih količinah, kuhano ali surovo (naribana).
  • REDKEV Redkev ima malo pekoč in oster okus, zato je večina psov verjetno ne bo marala. Redkev ni škodljiva za pse, in če jo imate doma in če jo pes rad je, mu jo lahko ponudite, saj je bogata z vitaminom C in kalijem.

 

zelena zelenjava za psa
Zelena zelenjava za pse

 

ČESEN IN ČEMAŽ

Česen in čemaž spadata tako kot čebula, por in drobnjak v družino lukovk (Allium). Problem pri tej družini zelenjave so žveplove spojine, ki pri psih lahko povzročijo anemičnost, če bi jih pes zaužil previsoke količine. Česen in čemaž (divji česen) sva znana kot naravni antibiotik, krepita imunski sistem psa in branita psa pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. V ustreznih (manjših) količinah imata česen in čemaž definitivno več pozitivnih lastnosti kot negativnih, tako da sta vsekakor pomembna na pasjem krožniku. Po čemažu, ki divje raste v naravi pa bodo psi posegli tudi sami.

 

STROČNICE

Najbolj pogoste stročnice, ki se znajdejo v že pripravljeni hrani za pse (briketih) so fižol, grah, leča in soja. Takšna hrana se običajno oglašuje kot hrana za pse brez žit. Pa so res stročnice boljša izbira za psa kot žita? Stročnice, tudi če so kuhane, so za psa zelo težko prebavljive. Stročnice lahko povzročijo napihnjenost in navadno proizvajajo pline, kar lahko spodbudi zasuk želodca. Stročnice niso primerne za vsakodnevno hranjenje, pri določenih psih so lahko del prehrane, vendar občasno in v manjših količinah. Če kuhate za psa ali ga hranite z BARF se razkuhan fižol, grah in leča lahko v manjših količinah in občasno pojavijo na pasjem krožniku, saj so stročnice izjemno hranilne. Soji se raje izogibajte v vsakem primeru, saj je večina soje GSO, hkrati pa je soja za psa pogost vzrok alergij in intoleranc.


 

Zelenjava za psa, ki se ji je bolje izogniti

Spodaj navedena zelenjava ni varna za psa ali nima zanj nobene koristi. Obstajajo številne zelenjavne vrste, ki jih lahko brez slabe vesti ponudite psu, zato ni razloga, da bi posegali po spodaj našteti.

  • ČEBULA IN POR
  • RABARBARA
  • Zelenjava iz družine razhudnikov razhudnikov (krompir, melancani, paradižnik, paprika, kosmulje, feferoni). Tej zelenjavi se je boljše izogibati zaradi vsebnosti solanina. Bolj so razhudniki nezreli (zelene barve) več solanina vsebujejo. S solaninom se lahko psi zastrupijo, kar se kaže s prebavnimi težavami, drisko in bruhanjem. Krompir pa poleg solanina vsebuje še ogromno škroba, kar pomeni, da ga psi težko prebavijo in vpliva na nihanje sladkorja v krvi. Krompir se lahko na pasjem krožniku pojavi občasno, nikakor pa vsak dan. Hranjenje psa z »grain free« briketi na podlagi krompirja vsekakor ni najboljša izbira.

Več o neprimerni hrani za pse si preberite v prispevku: Kaj lahko je pes in kaj pes NE sme jesti?

 

Literatura:

Linda P. Case, MS, Leighann Daristotle, DVM, PhD, Michael G. Hayek, PhD, Melody Foess Raasch, DVM; CANINE AND FELINE NUTRITION, THIRD EDITION; Copyright © 2011, 2000, 1995 by Mosby, Inc. an affiliate of Elsevier Inc.

Naturavetal