Hrana za pse brez žitaric

Hrana za pse brez žitaric in brez glutena je zdrava in varna izbira za pse. Naj pa že takoj na začetku povemo, da je klasifikacija kaj je žito in kaj ni žito zelo nejasna in včasih lahko narobe razumemo kaj je žito in kaj ne. Niso vsa žita enaka, nekatera so za pse težko prebavljiva, spet druga pa se za psa koristna saj so polna hranil, vitaminov, mineralov in rudninskih snovi. Potrebno je ločiti med žiti, pražiti, ajdo. Suha pasja hrana brez žitaric lahko vsebuje pražita, stročnice ali krompir.

Žitarice so danes tako širok pojem, za vsa hranila prisotna v pasji hrani, ki jih ne moremo razvrstiti pod meso, zelenjavo in sadje pač damo k žitaricam. Žitarice se pogosto znajdejo tudi na našem jedilniku in vemo, da so velike razlike v kvaliteti teh žit, ki jih pojemo. Enako velja za hrano za pse; nekatera žita so odlična za psa, saj mu zagotavljajo življenjsko pomembne vlaknine, minerale in vitamine, spet drugih žit pa se je potrebno izogibat.

V nadaljevanju smo zapisali katera mokra in suha hrana je brez žit ter kateri priboljški ne vsebujejo žitaric. Žitarice, ki vsebujejo gluten so v prehrani psa popolnoma nepotrebne, se pa ne daklaracijah žal znajdejo pogosto, saj je za cenovno ugodna živila in se jih proizvajalci hrane radi poslužijo. Naturavetal celotna linija izdelkov je popolnoma brez glutena.

 

KAZALO VSEBINE:

 

Hrana za pse brez žitaric in brez glutena

Vsi naši psi imajo skupnega prednika – volka, ki je v naravi »požrl« vse kar je lahko uplenil. Volkovi so pojedli žival v celoti. Pojedli so tudi celoten prebavni trakt z želodcem vred. Ujete rastlinojede živali so v svojem želodcu imela delno prebavljene rastlinske dele in semena, ki jih je volk zaužil zraven mesa.

Že od nekdaj hrano naših psov sestavljajo ogljikovi hidrati. S časom, ko se začeli udomačevati volka, so začeli udomačeni psi uživati tudi hrano, ki so jo dobili od ljudi. Ljudje so v takratnem času uživali pretežno semena in žitarice, meso pa se je na jedilniku znašlo le občasno. Torej, žita že od samega začetka predstavljajo ključni del v prehrani psov. Vsekakor je vredno omeniti, da z žiti, stročnicami ali krompirjem nikakor ne smemo pretiravati, in da to ne sme biti glavna sestavina v pasji hrani.

Prav tako, zgodovinsko gledano, so naši daljni predniki jedli zdrava in nepredelana žita, ki so jih vzgojili sami na svojih poljih. V današnjem času praktično do tako kakovostnih žit nimamo dostopa saj so več ali manj vsa žita integrirana in velikokrat tudi GSO spremenjena. Torej, žita za psa niso nevarna, v kolikor so zastopana v manjšem deležu in so preverjene kakovosti. V pasji hrani so bolj problematični stranski produkti žit, kot so luščine in vsi ostanki hrane, ki ne pridejo v humano prehrano.

hrana za pse brez žitaric
Zdrava žita in pražita v hrani za pse

 

Pasja hrana brez žitaric

Žito je skupno ime za kulturne rastline s klasi ali lati. Večina teh rastlin, npr. riž, koruza, pšenica, oves, proso, ječmen in rž, botanično spada v družino trav (Poaceae). Med neprava žita (psevdožito) lahko štejemo tudi ajdo, ki botanično spada v družino dresnovk (Polygonaceae). Agronomi žita delijo na prava (pšenica, ječmen, rž, oves) in prosasta (proso, koruza, sirek, ščir, kvinoja).

Suha hrana za pse ne more biti sestavljena le iz mesa in zelenjave, ampak mora vsebovati delež ogljikovih hidratov. Nizkocenovna pasja hrana običajno vsebuje pšenico ali koruzo v zelo visokem deležu, medtem ko je mesa in mesnih stranskih proizvodov le nekaj procentov. Hrana za pse brez žit vsebuje psevdo žita kot je proso ali ajdova kaša, vsebuje lahko tudi krompir ali sladek krompir, prav tako pa so lahko prisotne stročnice kot je grah, fižol, leča ali soja. Krompir vsebuje ogromno škroba in lahko v prevelikih količinah povzroči prebavne težave, prav tako so lahko določene stročnice težje prebavljive za določene pse.

Hrana za pse brez žitaric ali grain-free kot proizvajalci radi napišejo je odgovor na blagovne znamke, ki proizvajajo izjemno nekakovostno hrano z visokom deležem koruze ali pšenice. Vendar oznaka brez žit še ne pomeni, da hranite psa z zdravo hrano, saj je morda pšenico v hrani nadomestil krompir, ki je enako kot pšenica le poceni polnilo brez prave energetske vrednosti za psa.

 

Naturavetal suha hrana za pse brez žitaric

Trije okusi Naturavetal hladno stiskane hrane za pse brez žitaric:  Canis Plus losos in Canis Plus govedina, ki vsebujeta proso ter Canis Plus kunec, ki vsebuje ajdo.

Pražito – PROSO

Rjavo proso je ena najstarejših gojenih rastlin, ki ne vsebuje glutena. Ima trdo rjavo lupino in že od nekdaj velja za naravno prehransko dopolnilo, ki je bogato z mikrohranili. Poleg vlaknin, ki so pomembne za zdravo črevesno aktivnost, naše proso vsebuje tudi minerale (kalcij, železo, kalij, magnezij in cink). Še posebej je proso bogato z dragocenim silicijem. Od vitaminov proso vsebuje vitamine skupine B (niacinom (B3), pirodoksinom (B6) in folno kislino (B9)). Zaradi temne pigmentacije je rjavo proso neobčutljivo na vlago, zato ga – le najbolj kakovostnega – uporablja tudi Naturavetal. Pri obdelavi prosa je potrebno odstraniti le zunanjo lupino, ki je naši hišni ljubljenčki ne morejo prebaviti.

Psevdožito – AJDA

Ajda se botanično ne uvršča med žitarice temveč je rastlina iz družine dresnovk (Polygonaceae) in ne vsebuje glutena. Še posebej je bogata s hranili in esencialnimi aminokislinami. Vsebnost aminokislin v ajdi je 18% z biološko vrednostjo nad 90%. Visoka biološka vrednost je posledica velike vsebnosti esencialnih aminokislin, še posebej lizina, treonina, triptofana in žveplo vsebujočih aminokislin (cisteina in metionina). Od minarelov vsebuje veliko železa, cinka in selena.

 

hrana za pse brez žitaric
Hrana za pse brez žitaric Naturavetal je v različnih okusih, popolnoma naravna, ne vsebuje konzervansov, polnil, umetnih in sintetičnih dodatkov. Prav tako ne vsebuje pšenice, soje, glutena in mlečnih proizvodov.

 

Mokra pasja hrana brez žitaric

Naturavetal ponuja številne okuse mokre hrane za pse brez žitaric. Izbirate lahko med popolnimi okroki mokre hrane za pse brez žitaric in med dopolnilno mokro hrano brez žitaric v obliki salam za pse. Celotna linija Naturavetal mokre hrane za pse je brez žitaric. Med uravnoteženimi pločevinkam lahko izberete takšne, ki so popolnoma brez vira ogljikovih hidratov (jagnjetina, puran + losos, polak, konj, bivol in kunec) ali takšne, ki vsebujejo pražita (piščanec v kombinaciji s prosom ali divjačina v kombinaciji z ajdo).

 

 

100% mesne salame (okus piščanca, jagnjetine, konja, divjačine, koze in kunca) so narejene izključno iz mišičnega mesa in notranjih organov. Vse skupaj je kuhano na pari v kratkih časovnih intervalih. Oglej si celotno ponudbo Naturavetal mokre hrane za pse brez žit.

 

Kaj pa če hrana vsebuje žitarice? Na kaj morate biti pozorni? 

Žita v hrani morajo biti predhodno obdelana – torej delno prebavljena. Če se škrob iz žitaric ne prebavi v zadostni meri se ogljikovi hidrati ne prebavijo v tankem črevesju in potujejo neprebavljeni naprej v debelo črevo. V debelem črevesju pride do vrenja, kar povzroči nastajanje plinov, napihnjenost in drisko. V naravi so semena že delno prebavljena s pomočjo encimov in bakterij v prebavilu plena.

Žita v hrani za pse morajo biti predhodno obdelana (nežno kuhana), da so za psa prebavljiva in da ne izgubijo vlaknin, mineralov in vitaminov. Kuhanje žit pri visokih temperaturah in stiskanje v brikete pod visokimi pritiski pomeni uničenje vlaknin, vitaminov in mineralov. Žita v tem primeru niso nič drugega kot polnilo, ki za psa nima nobene energetske vrednosti. Naturavetal vse žita, ki jih uporablja nežno pokuha v kratkih časovnih intervalih, da se žita prebavijo in, da hkrati obdržijo večino hranilnih snovi.

Žitarice, ki so prisotne v določenih okusih Naturavetal hrane (okus piščanca in okus jagnjetine):

POLNOZRNAT RJAV RIŽ

Riž ne vsebuje glutena. Riž v asortimentu popolne hladno stiskane hrane Naturavetal Canis Plus je obdelan po patentiranem postopku kuhanja na pari. Vendar pa zgolj inovativen proces še ne naredi hrane za pse zdrave. Izjemno pomembni sta tudi kakovost sestavin in stopnja industrijske obdelave le-teh.

Surovi riž je pravzaprav tak, kakršen je pridobljen neposredno s polja, torej popolnoma neoluščen. Ta vrsta riža vsebuje 8 – 9% surovih vlaknin. Če mu oluščimo le prvo, zunanjo lupino, dobimo rjavi riž, če pa oluščimo tudi lupino rjavega riža, dobimo bel riž. Surovi riž v Naturavetal pasji hrani po žetvi očistimo (ne oluščimo) ter pod zračnim pritiskom in s pomočjo toplote napihnemo (podobno kot kokice). Na ta način lahko ločimo surove vlaknine, ne da bi jih pri tem uničili. Skozi edinstven postopek stiskanja izdelek stabiliziramo brez potrebe po dodajanju kakršnih koli konzervansov.

V običajni hrani za živali se za izrazom „riž“ skrivajo le drobci popolnoma poliranega in slabo prebavljivega belega riža. Ta vsebuje komajda kaj mineralov ali vlaknin. Naš lahko prebavljiv surovi riž v lupini vsebuje dragocene surove vlaknine in celulozo, ki podpirajo črevesno peristaltiko in absorbirajo vlago iz črevesja. To zagotavlja stalno in redno prebavo ter čiščenje črevesne sluznice.

OVES

V osnovi je to surovi oves, ki je očiščen in oluščen, saj bi bila njegova zunanja lupina pretežka za prebavo. Oves, skuhan v pari po patentiranem postopku, izgleda kot ovseni kosmiči in je zelo lahko prebavljiv. Oves vsebuje tudi zelo malo glutena, nizek nivo škroba in visoko vsebnost mineralov, predvsem kalija in fosforja. Oves vsebuje tudi kalcij, magnezij, vitamine B in železo.

KORUZA

Koruza v Canis Plus hrani za pse ni gensko spremenjena koruza. Je brez glutena ter je bogata z vitamini B kompleksa in minerali. Naša koruza je obdelana s pomočjo toplega zraka, zato proteini ostanejo v veliki meri nedotaknjeni. Argumentom proti koruzi in trditvam o negativnih vplivih na vedenjske spremembe psa tako ne moremo pritrditi, saj je vse odvisno od njene kakovosti.

Veliko pasjih hran vsebuje koruzo s koruznim storžem vred in tega ne navedejo na deklaraciji. Koruzni storž je tisti del koruze, ki je škodljiv za psa. Naturavetal uporablja le kakovostna koruzna zrna z majhnem deležu le v Canis Plus piščancu.

 

pasja hrana brez žitaric
Naturavetal hrana v Canis Plus piščanec vsebuje polnozrnat riž, oluščen oves in parjeno koruzo, Canis Plus jagnjetina pa vsebuje polnozrnat riž, oluščen oves in proso.

 

Zakaj izbrati hrano brez žit?

Sedaj, ko poznate osnovne razlike med žiti, pražiti in psevdožiti bo izbira hrane vsekakor lažja. Če veste, da je vaš pes alergičen na določena žita (po večini so psi alergični na pšenico, sojo, nekateri pa tudi na koruzo in riž) jih vsekakor odstranite iz prehrane psa. Psi so le redko alergični na proso ali ajdo, zato nikakor ni potrebe odstranjevat prosa ali ajde iz prehrane psov, samo zato ker je naše človeško prepričanje, da tudi ti dve rastlini spadata med žita.

Zavedati se moramo, da so zdrava žita, pražita in psevdožita bogata z različnimi hranili in pomembnimi vlakninami in v kolikor so zastopane v manjšem deležu v hrani, pozitivno vplivajo na celoten pasji organizem. Če želite hraniti psa brez žit, pa morate preveriti tudi priboljške. Določeni priboljški vsebujejo ogromno žit, ki so močno predelana in nezdrava. Priboljški naj bodo naravni, kakovostni in brez žit. Tudi ostali izdelki kot so prehranski dodatki naj bodo kakovostni in naravni.

 

 

Hrana brez žit ni enako kot hrana brez glutena

Žita kot so pšenica in ječmen vsebujejo še gluten, medtem ko rjavi riž, koruza in oves glutena ne vsebujeta. Tudi proso in ajda sta brez glutena.

Gluten je beljakovinska struktura rastlinskega izvora. Gluten je izraz, ki se nanaša na številne različne vrste beljakovin (prolamine), ki jih najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Obstajajo različni prolamini, v pšenici sta gliadin in glutenin. Glutenski proteini so zelo odporni na prebavne encime, ki razgrajujejo beljakovine v prebavnem traktu.

Gluten lahko povzroči, da postane črevesna stena bolj prepustna – sindrom puščajočega črevesja. Ko je črevesna pregrada prebrojena, lahko vse vrste nezaželenih snovi prehajajo v krvni obtok, vključno z glutenom samim. Ko ti delci tavajo po telesu in se vežejo na tkiva, jih imunski sistem prepozna kot tuje in jih zato napade. Hkrati imunski sistem napada tudi zdravo tkivo, ki vodi v notranjo avtoimunsko vojno, ki lahko ustvari vnetje po celotnem telesu.

Gluten pri psih lahko povzroča alergije, intolerance na hrano in številne druga zdravstvene zaplete.