Hrana za pse brez žitaric

Objavil Kosmatinčki 27/03/2019 0 Komentarji Naturavetal hrana za pse,

HRANA ZA PSE BREZ ŽITARIC

 

žita v hrani za pse

Žitarice/ Žita v hrani za pse? Seveda! Ampak ali ločite med žiti, pražiti, ajdo? Veste, da so nekatera žita brez glutena? Žitarice se danes tako širok pojem, da vsa hranila prisotna v pasji hrani, ki jih ne moremo razvrstiti pod meso, zelenjavo in sadje pač damo k žitaricam. Žitarice se pogosto znajdejo tudi na našem jedilniku in vemo, da so velike razlike v kvaliteti teh žit, ki jih pojemo. Zakaj je polnozrnat kruh zdrav, beli kruh pa ne? Enako velja za hrano za pse; nekatera žita so odlična za psa, saj mu zagotavljajo življenjsko pomembne vlaknine, minerale in vitamine, spet drugih žit pa se je potrebno izogibat.

 

Poglejmo v preteklost

Vsi naši psi imajo skupnega prednika – volka, ki je v naravi »požrl« vse kar je lahko uplenil. Volkovi so pojedli žival v celoti. Pojedli so tudi celoten prebavni trakt z želodcem vred. Ujete rastlinojede živali so v svojem želodcu imela delno prebavljene rastlinske dele in semena, ki jih je volk zaužil zraven mesa. Že od nekdaj hrano naših psov sestavljajo ogljikovi hidrati. S časom, ko se začeli udomačevati volka, so začeli udomačeni psi uživati tudi hrano, ki so jo dobili od ljudi. Ljudje so v takratnem času uživali pretežno semena in žitarice, meso pa se je na jedilniku znašlo le občasno. Torej, žita že od samega začetka predstavljajo ključni del v prehrani psov.

 

Katera žita/žitarice so primerne za psa in kako morajo biti obdelane?

Žita v hrani za pse morajo biti predhodno obdelana – na nek način delno prebavljena. Če se škrob iz žitaric ne prebavi v zadostni meri se ogljikovi hidrati ne prebavijo v tankem črevesju in potujejo neprebavljeni naprej v debelo črevo. V debelem črevesju pride do vrenja, kar povzroči nastajanje plinov, napihnjenost in drisko. V naravi so semena že delno prebavljena s pomočjo encimov in bakterij v prebavilu plena. Žita v hrani za pse morajo biti predhodno obdelana (nežno kuhane), da so za psa prebavljiva in da ne izgubijo vlaknin, mineralov in vitaminov. Kuhanje žit pri visokih temperaturah in stiskanje v brikete pod visokimi pritiski pomeni uničenje vseh vlaknin, vitaminov in mineralov. Žita v tem primeru niso nič drugega kot polnilo, ki za psa nima nobene energetske vrednosti.

 

Hrana za pse brez žitaric

Žito je skupno ime za kulturne rastline s klasi ali lati. Večina teh rastlin, npr. riž, koruza, pšenica, oves, proso, ječmen in rž, botanično spada v družino trav (Poaceae). Med neprava žita (psevdožito) lahko štejemo tudi ajdo, ki botanično spada v družino dresnovk (Polygonaceae). Agronomi žita delijo na prava (pšenica, ječmen, rž, oves) in prosasta (proso, koruza, sirek, ščir, kvinoja).

 

Katera »žita« uporablja Naturavetal v hladno stiskani hrani Canis Plus

 

Žita v hrani za pse - RIŽ

Riž ne vsebuje glutena. Riž v asortimentu popolne hladno stiskane hrane Naturavetal Canis Plus je obdelan po patentiranem postopku kuhanja v pari. Vendar pa zgolj inovativen proces še ne naredi hrane za pse zdrave. Izjemno pomembni sta tudi kakovost sestavin in stopnja industrijske obdelave le-teh. Surovi riž je pravzaprav tak, kakršen je pridobljen neposredno s polja, torej popolnoma neoluščen. Ta vrsta riža vsebuje 8 – 9% surovih vlaknin. Če mu oluščimo le prvo, zunanjo lupino, dobimo rjavi riž, če pa oluščimo tudi lupino rjavega riža, dobimo bel riž.

Surovi riž v Naturavetal pasji hrani po žetvi očistimo (ne oluščimo) ter pod zračnim pritiskom in s pomočjo toplote napihnemo (podobno kot kokice). Na ta način lahko ločimo surove vlaknine, ne da bi jih pri tem uničili. Skozi edinstven postopek stiskanja izdelek stabiliziramo brez potrebe po dodajanju kakršnih koli konzervansov.

Ker so prisotne strukture celih riževih zrn z ohranjenimi vitamini in minerali, se ta riž imenuje polnozrnat riž.

V običajni hrani za živali se za izrazom „riž“ skrivajo le drobci popolnoma poliranega in slabo prebavljivega belega riža. Ta vsebuje komajda kaj mineralov ali vlaknin. Naš lahko prebavljiv surovi riž v lupini vsebuje dragocene surove vlaknine in celulozo, ki podpirajo črevesno peristaltiko in absorbirajo vlago iz črevesja. To zagotavlja stalno in redno prebavo ter čiščenje črevesne sluznice.

 

Žita v hrani za pse - OVES

V osnovi je to surovi oves, ki je očiščen in oluščen, saj bi bila njegova zunanja lupina pretežka za prebavo. Oves, skuhan v pari po patentiranem postopku, izgleda kot ovseni kosmiči in je zelo lahko prebavljiv. Oves vsebuje tudi zelo malo glutena, nizek nivo škroba in visoko vsebnost mineralov, predvsem kalija in fosforja. Oves vsebuje tudi kalcij, magnezij, vitamine B in železo.

 

žita v hrani za pse

 

Žita v hrani za pse - KORUZA

Koruza v Canis Plus hrani za pse ni gensko spremenjena koruza. Je brez glutena ter je bogata z vitamini B kompleksa in minerali. Naša koruza je obdelana s pomočjo toplega zraka, zato proteini ostanejo v veliki meri nedotaknjeni. Argumentom proti koruzi in trditvam o negativnih vplivih na vedenjske spremembe psa tako ne moremo pritrditi, saj je vse odvisno od njene kakovosti. Veliko pasjih hran vsebuje koruzo s koruznim storžem vred in tega ne navedejo na deklaraciji. Koruzni storž je tisti del koruze, ki je škodljiv za psa.

 

HRANA ZA PSE BREZ ŽITARIC: Pražito v hrani za pse - PROSO

Rjavo proso je ena najstarejših gojenih rastlin, ki ne vsebuje glutena. Ima trdo rjavo lupino in že od nekdaj velja za naravno prehransko dopolnilo, ki je bogato z mikrohranili. Poleg vlaknin, ki so pomembne za zdravo črevesno aktivnost, naše proso vsebuje tudi minerale (kalcij, železo, kalij, magnezij in cink). Še posebej je proso bogato z dragocenim silicijem. Od vitaminov proso vsebuje vitamine skupine B (niacinom (B3), pirodoksinom (B6) in folno kislino (B9)). Zaradi temne pigmentacije je rjavo proso neobčutljivo na vlago, zato ga - le najbolj kakovostnega - uporablja tudi Naturavetal. Pri obdelavi prosa je potrebno odstraniti le zunanjo lupino, ki je naši hišni ljubljenčki ne morejo prebaviti.

 

HRANA ZA PSE BREZ ŽITARIC: Psevdožito v hrani za pse - AJDA

Ajda se botanično ne uvršča med žitarice temveč je rastlina iz družine dresnovk (Polygonaceae) in ne vsebuje glutena. Še posebej je bogata s hranili in esencialnimi aminokislinami. Vsebnost aminokislin v ajdi je 18% z biološko vrednostjo nad 90%. Visoka biološka vrednost je posledica velike vsebnosti esencialnih aminokislin, še posebej lizina, treonina, triptofana in žveplo vsebujočih aminokislin (cisteina in metionina). Od minarelov vsebuje veliko železa, cinka in selena.

 

Vrste hladno stiskane hrana za pse Naturavetal

 

žita v hrani za pse
Canis Plus PIŠČANEC neoluščen polnozrnat riž, oves, koruza
Canis Plus JAGNJETINA neolušče polnozrnat riž, proso oves
Canis Plus GOVEDINA proso
Canis Plus LOSOS proso
Canis Plus KUNEC ajda

 

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/

 

 

Loading...