HRANA ZA PSE BREZ ŽITARIC

Hrana za pse brez žitaric je izbira za vse pasje lastnike, katerih psi so alergični na žitarice. Niso vsa žita enaka, nekatera so za pse težko prebavljiva, spet druga pa se za psa koristna saj so polna hranil, vitaminov, mineralov in rudninskih snovi. Potrebno je ločiti med žiti, pražiti, ajdo. Veste, da so nekatera žita brez glutena? Žitarice se danes tako širok pojem, da vsa hranila prisotna v pasji hrani, ki jih ne moremo razvrstiti pod meso, zelenjavo in sadje pač damo k žitaricam. Žitarice se pogosto znajdejo tudi na našem jedilniku in vemo, da so velike razlike v kvaliteti teh žit, ki jih pojemo.  Enako velja za hrano za pse; nekatera žita so odlična za psa, saj mu zagotavljajo življenjsko pomembne vlaknine, minerale in vitamine, spet drugih žit pa se je potrebno izogibat.

hrana za pse brez žitaric

Zdrava žita in pražita v hrani za pse

Hrana za pse brez žitaric v preteklosti

Vsi naši psi imajo skupnega prednika – volka, ki je v naravi »požrl« vse kar je lahko uplenil. Volkovi so pojedli žival v celoti. Pojedli so tudi celoten prebavni trakt z želodcem vred. Ujete rastlinojede živali so v svojem želodcu imela delno prebavljene rastlinske dele in semena, ki jih je volk zaužil zraven mesa. Že od nekdaj hrano naših psov sestavljajo ogljikovi hidrati. S časom, ko se začeli udomačevati volka, so začeli udomačeni psi uživati tudi hrano, ki so jo dobili od ljudi. Ljudje so v takratnem času uživali pretežno semena in žitarice, meso pa se je na jedilniku znašlo le občasno. Torej, žita že od samega začetka predstavljajo ključni del v prehrani psov.

 

Hrana za pse brez žitaric

Žito je skupno ime za kulturne rastline s klasi ali lati. Večina teh rastlin, npr. riž, koruza, pšenica, oves, proso, ječmen in rž, botanično spada v družino trav (Poaceae). Med neprava žita (psevdožito) lahko štejemo tudi ajdo, ki botanično spada v družino dresnovk (Polygonaceae). Agronomi žita delijo na prava (pšenica, ječmen, rž, oves) in prosasta (proso, koruza, sirek, ščir, kvinoja). 

 

Naturavetal hrana za pse brez žitaric

Trije okusi Naturavetal hladno stiskane hrane za pse brez žitaric:  Canis Plus losos in Canis Plus govedina, ki vsebujeta proso ter Canis Plus kunec, ki vsebuje ajdo. 

  • Hrana za pse brez žitaric: Pražito v hrani za pse - PROSO

Rjavo proso je ena najstarejših gojenih rastlin, ki ne vsebuje glutena. Ima trdo rjavo lupino in že od nekdaj velja za naravno prehransko dopolnilo, ki je bogato z mikrohranili. Poleg vlaknin, ki so pomembne za zdravo črevesno aktivnost, naše proso vsebuje tudi minerale (kalcij, železo, kalij, magnezij in cink). Še posebej je proso bogato z dragocenim silicijem. Od vitaminov proso vsebuje vitamine skupine B (niacinom (B3), pirodoksinom (B6) in folno kislino (B9)). Zaradi temne pigmentacije je rjavo proso neobčutljivo na vlago, zato ga - le najbolj kakovostnega - uporablja tudi Naturavetal. Pri obdelavi prosa je potrebno odstraniti le zunanjo lupino, ki je naši hišni ljubljenčki ne morejo prebaviti.

  • HRANA ZA PSE BREZ ŽITARIC: Psevdožito v hrani za pse - AJDA

Ajda se botanično ne uvršča med žitarice temveč je rastlina iz družine dresnovk (Polygonaceae) in ne vsebuje glutena. Še posebej je bogata s hranili in esencialnimi aminokislinami. Vsebnost aminokislin v ajdi je 18% z biološko vrednostjo nad 90%. Visoka biološka vrednost je posledica velike vsebnosti esencialnih aminokislin, še posebej lizina, treonina, triptofana in žveplo vsebujočih aminokislin (cisteina in metionina). Od minarelov vsebuje veliko železa, cinka in selena.

 

Vrste hladno stiskane hrana za pse Naturavetal

Hrana Naturavetal je v različnih okusih, je popolnoma naravna, brez konzervansov, polnil, umetnih in sintetičnih dodatkov. Prav tako ne vsebuje pšenice, soje, glutena in mlečnih proizvodov. Vse sestavine v hrani so po kakovosti primerne za prehrano ljudi. Med vsemi okusi najdete tri okuse hrane za pse brez žitaric.

naturavetal hrana za pse brez žitaric

 

OKUS NATURAVETAL HLADNO STISKANE HRANE

VIR OGLJIKOVIH HIDRATOV

Canis Plus govedina

lahko prebavljivo oluščeno proso

Canis Plus losos

lahko prebavljivo oluščeno proso

Canis Plus kunec

lahko prebavljiva oluščena ajda

 

Mokra hrana za pse brez žitaric

Naturavetal ponuja številne okuse mokre hrane za pse brez žitaric. Izbirate lahko med popolnimi okroki mokre hrane za pse brez žitaric in med dopolnilno mokro hrano brez žitaric v obliki salam za pse. Celotna linija Naturavetal mokre hrane za pse je brez žitaric. Med uravnoteženimi pločevinkam lahko izberete takšne, ki so popolnoma brez žit (jagnjetina, puran + losos, BIO puran, polak, konj, bivol in kunec) ali takšne, ki vsebujejo pražita (piščanec v kombinaciji s prosom ali divjačina v kombinaciji z ajdo). 100% mesne salame (okus jagnjetine, konja, divjačine, koze in kunca) so narejene izključno iz mišičnega mesa in notranjih organov. Vse sukaj je kuhano na pari v kratkih časovnih intervalih. Oglej si celotno ponudbo Naturavetal mokre hrane za pse brez žit

 

Kaj pa če hrana vsebuje žitarice? Na kaj morate biti pozorni? 

Žita v hrani za pse morajo biti predhodno obdelana – na nek način delno prebavljena. Če se škrob iz žitaric ne prebavi v zadostni meri se ogljikovi hidrati ne prebavijo v tankem črevesju in potujejo neprebavljeni naprej v debelo črevo. V debelem črevesju pride do vrenja, kar povzroči nastajanje plinov, napihnjenost in drisko. V naravi so semena že delno prebavljena s pomočjo encimov in bakterij v prebavilu plena. Žita v hrani za pse morajo biti predhodno obdelana (nežno kuhana), da so za psa prebavljiva in da ne izgubijo vlaknin, mineralov in vitaminov. Kuhanje žit pri visokih temperaturah in stiskanje v brikete pod visokimi pritiski pomeni uničenje vseh vlaknin, vitaminov in mineralov. Žita v tem primeru niso nič drugega kot polnilo, ki za psa nima nobene energetske vrednosti. Naturavetal vse žita, ki jih uporablja (polnozrnat riž, oves in koruzo) nežno pokuha v kratkih časovnih intervalih, da se žita prebavijo in, da hkrati obdržijo večino hranilnih snovi. 

Žitarice, ki so prisotne v določenih okusih Naturavetal hrane (okus piščanca in okus jagnjetine): 

  • POLNOZRNAT RJAV RIŽ: Riž ne vsebuje glutena. Riž v asortimentu popolne hladno stiskane hrane Naturavetal Canis Plus je obdelan po patentiranem postopku kuhanja v pari. Vendar pa zgolj inovativen proces še ne naredi hrane za pse zdrave. Izjemno pomembni sta tudi kakovost sestavin in stopnja industrijske obdelave le-teh. Surovi riž je pravzaprav tak, kakršen je pridobljen neposredno s polja, torej popolnoma neoluščen. Ta vrsta riža vsebuje 8 – 9% surovih vlaknin. Če mu oluščimo le prvo, zunanjo lupino, dobimo rjavi riž, če pa oluščimo tudi lupino rjavega riža, dobimo bel riž. Surovi riž v Naturavetal pasji hrani po žetvi očistimo (ne oluščimo) ter pod zračnim pritiskom in s pomočjo toplote napihnemo (podobno kot kokice). Na ta način lahko ločimo surove vlaknine, ne da bi jih pri tem uničili. Skozi edinstven postopek stiskanja izdelek stabiliziramo brez potrebe po dodajanju kakršnih koli konzervansov. V običajni hrani za živali se za izrazom „riž“ skrivajo le drobci popolnoma poliranega in slabo prebavljivega belega riža. Ta vsebuje komajda kaj mineralov ali vlaknin. Naš lahko prebavljiv surovi riž v lupini vsebuje dragocene surove vlaknine in celulozo, ki podpirajo črevesno peristaltiko in absorbirajo vlago iz črevesja. To zagotavlja stalno in redno prebavo ter čiščenje črevesne sluznice.
  • OVES: V osnovi je to surovi oves, ki je očiščen in oluščen, saj bi bila njegova zunanja lupina pretežka za prebavo. Oves, skuhan v pari po patentiranem postopku, izgleda kot ovseni kosmiči in je zelo lahko prebavljiv. Oves vsebuje tudi zelo malo glutena, nizek nivo škroba in visoko vsebnost mineralov, predvsem kalija in fosforja. Oves vsebuje tudi kalcij, magnezij, vitamine B in železo.
  • KORUZA: Koruza v Canis Plus hrani za pse ni gensko spremenjena koruza. Je brez glutena ter je bogata z vitamini B kompleksa in minerali. Naša koruza je obdelana s pomočjo toplega zraka, zato proteini ostanejo v veliki meri nedotaknjeni. Argumentom proti koruzi in trditvam o negativnih vplivih na vedenjske spremembe psa tako ne moremo pritrditi, saj je vse odvisno od njene kakovosti. Veliko pasjih hran vsebuje koruzo s koruznim storžem vred in tega ne navedejo na deklaraciji. Koruzni storž je tisti del koruze, ki je škodljiv za psa. Naturavetal uporablja le kakovostna koruzna zrna z majhnem deležu le v Canis Plus piščancu.

 

hrana za pse brez žitaric

 

Hrana za pse brez žitaric - Zakaj jo izbrati?

Sedaj, ko poznate osnovne razlike med žiti, pražiti in psevdožiti bo izbira hrane vsekakor lažja. Če veste, da je vaš pes alergičen na določena žita (po večini so psi alergični na pšenico, sojo, nekateri pa tudi na koruzo in riž) jih vsekakor odstranite iz prehrane psa. Psi so le redko alergični na proso ali ajdo, zato nikakor ni potrebe odstranjevat prosa ali ajde iz prehrane psov, samo zato ker je naše človeško prepričanje, da tudi ti dve rastlini spadata med žita. Zavedati se moramo, da so zdrava žita, pražita in psevdožita bogata z različnimi hranili in pomembnimi vlakninami in v kolikor so zastopane v manjšem deležu v hrani za pse, pozitivno vplivajo na celoten pasji organizem. 

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/