Ali lahko pes je bučo?

Buča je takšna univerzalna zelenjava, ki je praktična za shranjevanje, dobrega okusa, povrh vsega pa je še izjemno zdrava tako za nas kot tudi za pse. Buča za psa je popolnoma varna in zdrava zelenjava. Okrog buče res ne rabite imeti pomislekov, kako pogosto in v kakšnih količinah jo dati psu, saj je izjemno varna. Vsekakor pa pretiravanje z nobenim živilom ni zaželeno in pasji obrok mora biti še zmeraj sestavljen iz večjega deleža mesa.

 

ali lahko pes je buče?
Buča za psa je zdrava in se definitivno lahko znajdejo na pasjem krožniku

 

ALI LAHKO PES JE BUČO?

Buča za psa: Zakaj so buče zdrave?

Buč je ogromno vrst, ki se razlikujejo po obliki in barvi. Ime buče združuje okrogle buče. Medtem ko ime bučke poimenuje podolgovate bučke, ki jih velikokrat imenujemo tudi Zucchini.

  1. Buče so izjemno bogate z vitaminom C, ki je nujen za tvorbo kolagena, podpira imunski sistem in je nujno potreben pri številnih procesih v organizmu.
  2. Oranžne buče so izjemno bogate s karotenoidi, kamor spada tudi beta-karoten, ki se pretvori v vitamin A. Vitamin A je izjemnega pomena za močan imunski sistem. Oranžne buče vsebujejo tudi beta-karoten lutein, ki je pomemben za dober vid.
  3. Buče vsebujejo ogromno antioksidantov in tako ščitijo organizem pred škodljivimi prostimi radikali in preprečujejo nastanek degenerativnih bolezni.
  4. Buče so izjemno bogate z vlakninami, kar daje psu občutek sitosti. Buče so nizkokalorične in tako zelo primerne tudi za pse s preveč kilogrami.
  5. Buče vsebujejo tudi velike količine kalija, ki pomaga pri odvajanju presežka vode iz telesa, prav tako pa poskrbi za absorbcijo kisika v celice.
  6. Buče pomagajo tudi pri prebavnih težavah. Če ima vaš pes težave z napihnjenostjo, mu lahko ponudite košček buče k njegovem običajnem obroku. Buče se odlično obnesejo tudi pri prebavnih težavah kot je driska in druge črevesne težave.

V prispevku: Primerna in manj primerna zelenjava za psa preveri še ostalo zelenjavo, ki je varna za pse.

 

Na kakšen način psu ponuditi bučo?

Čeprav so buče izjemno zdrave in lahko prebavljive za pse, s količinami ne pretiravamo. V osnovi se vedno držimo pravega razmerja uravnoteženega obroka, ki sestoji iz 70-60% mesnega deleža in 30-40% zelenjavno zeliščnega deleža.

Psu buče vedno ponudimo kuhane. Bučo že predhodno narežemo na koščke in skuhamo ter jo dodamo k mesnemu deležu obroka. Lahko pa kuhano bučo pretlačimo tudi v pire in ga dodamo k mesu. Psa nikakor ne hranimo s pecljem, zunanjo lupino, ki je težje prebavljiva, prav tako se izogibamo surovim bučam. Buča se lahko na pasjem jedilniku znajde vsak dan, v kolikor sami sestavljate uravnotežene in polnovredne obroke. Lahko pa bučo tudi občasno dodate k hrani, kadar bi si želeli še dodatno podpreti imunski in prebavni sistem kosmatinca. Buče so tudi odlične za pripravo pasjih poslastic in piškotov.

 

Bučkin pire kot pomoč pri prebavnih težavah

Bučo najprej skuhamo. Kuhani buči dodamo čisto malo vode in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Dobimo bučkin pire, ki mu ne dodajamo ničesar, tudi solimo ga ne. Ker so buče bogate z vlakninami pomagajo pri urejanju prebave. Bučkin pire bo tako v pomoč kosmatincem, ki jih muči zaprtost kot tudi tistim, ki imajo mehkejše blato. Bučkin pire vedno začnemo dodajati v manjših količinah in spremljamo kako se kosmatincu prebava izboljšuje.

 

Naturavetal hrana, ki vsebuje bučo

Naturavetal v številnih svojih izdelkih uporablja buče, zaradi njihovega odličnega vpliva na prebavni, imunski in izločevalni sistem. Buča za psa je izjemno zdravo živilo, zato ne preseneča, da se ta zelenjava nahaja v številnih Naturavetal okusih. Ker so buče izjemno bogate z vlakninami, vitamini in minerali so nepogrešljiva zelenjava na pasjem krožniku. Spodaj so našteti le nakateri izdelki:

Naturavetal hrana, ki vsebuje bučo kot eno izmed sestavin: