Ali pes lahko je kostanj?

Jesen je letni čas, ki nam ponuja ogromno dobrin, od gob do kostanjev. Temperature so tudi idealne, v gozd lahko vzamemo svojega kosmatinca, mi pa še malo pogledamo, če so kje kakšni kostanji ali gobe. Sama obožujem kostanje, popolnoma vseeno mi je ali so pečeni, kuhani, v pireju ali v roladi. Seveda se mi je ob tem pojavilo vprašanje, če lahko tudi Bond je kostanje, zato sem malo raziskala: Ali pes lahko je kostanj, kakšen kostanj lahko je in kakšna količina kostanja je za psa ustrezna.

 

Kostanj je orešček: Ali pes lahko je kostanj?

Kostanj je orešček. Kostanj je izjemno zdravo živilo, bogato z vlakninami, zdravimi maščobami, vitamini (veliko vitaminov B kompleksa) in minerali. Kostanj ne vsebuje holesterola in glutena. Kostanj je tudi izjemno škrobnato živilo in precej kalorično. Energijska vrednost kostanjevih plodov namreč znaša okoli 820 kJ (200 kcal) na 100 gramov olupljenih plodov. Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in dokaj malo maščob. Kostanj je vsekakor hranljiv in okusen obrok tako za ljudi kot tudi za psa, zaradi blagega in rahlo sladkega okusa.

 

Ali pes lahko je kostanj?
Kostanj je okusen in zdrav priboljšek v manjših in zmernih količinah

 

Kostanj je primeren za pse v zmernih količinah

Kostanj, ki ga uživamo obdaja bodeča lupinica, ki nikakor ni primerna za igro s psom. Kadar nabirate kostanje in imate svojega psa zraven, mu nikakor ne brcajte kostanjevih bodečih lupinic. Kuža lahko te lupinice hitro zamenja za žogico in nehote ugrizne v lupino. Psu prav tako ne dajajte za jest surovega kostanja. Zelena lupina kostanja in surov kostanj vsebujeta sestavine, ki so nevarne za psa v velikih količinah, v manjših količinah pa lahko privedejo do prebavnih motenj, napihnjenosti in plinov. Če bi kuža pojedel cel surov kostanj, se lahko ta tudi zatakne v črevesu, še posebej če gre za manjšo pasmo psa.

Kuhan ali pečen kostanj je v manjših količinah za psa primeren, nikakor pa ne pretiravamo. Kuhani kostanji v majhnih količinah so za psa okusen priboljšek, saj kostanji vsebujejo malo maščob in vsebujejo veliko vitaminov B kompleksa. Boljša izbira je kuhan kostanj, če pa že ponudimo pečenega, naj ne bo soljen in zažgan.

Naš Bond ima zelo rad kostanje in je na kostanjevem pikniku vedno zraven, saj točno ve, da bo vedno dobil malo kostanja. Koliko kostanja dati psu ne morem zapisati, saj boste morali ugotoviti sami za svojega kosmatinca. Bondu, ki ima 16 kg, sem prvič ponudila le 3 kostanje (v roku 14. dni) in ni imel nobenih prebavnih težav. Količina je odvisna od velikosti psa in tudi telesne pripravljenosti. Pomembno je, da prvič ponudite manjšo količino, da vidite kako se vaš kuža odziva na novo živilo.

 

Prevelike količine kostanja lahko povzročijo napihnjenost

Če boste s kostanjem pretiravali, lahko kostanj povzroči napihnjenost in pline v prebavilu psa, kar za vas pomeni malo več neprijetnih dišav. Lahko pride tudi do driske in razburkanega želodčka in posledično slabšega počutja kosmatinca.

 

Za katere pse kostanj ni najbolj primeren

Kostanj vsekakor ni primeren za pse alergike, ki so alergični na oreščke (npr.: arašide). Prav tako je treba paziti pri kužkih, ki že imajo v osnovi preveč kilogramov, saj kostanj ni ravno nizkokaloričen priboljšek.

 

Preberi tudi:

  1. Ali pes lahko je buče?
  2. Ali pes lahko je jagode?