Ali pes lahko je jagode?

Čudovit in sočen sadež, ki se mu prav nihče ne more upreti. Pomlad nas prav vabi, da posežemo po dišečih jagodah, katere lahko praktično kupimo na vsakem vogalu, saj obcestni prodajalci poskrbijo, da nihče ne bo ostal brez njih. Kaj pa pes, ali pes lahko je jagode? Zagotovo se ti je zastavilo to vprašanje, če si lastnik/-ca kosmatinca, ki te s prosečimi očkami gleda kako hrustaš jagode. V nadaljevanju torej nekaj o jagodah, zakaj jih sploh ponuditi psu in kako pogosto. Odgovorili bomo na všrašanje ali pes lahko je jagode in zakaj imajo psi radi jagode. V primeru, da pes je jagode sam iz vrta je potreben nadzor psa, saj prevelike količine tega sočnega sadeže tudi niso zaželjene.

 

ali pes lahko je jagode
Pes lahko je jagode, ponudite mu jih lahko kot priboljšek ali z njimi dopolnite obrok

 

Ali je varno za psa, da je jagode?

Pes lahko je sveže jagode, v kolikor jih želi jesti. Jaz sem Bondu že ponudila jagode, ampak jih ne mara, sploh noče poskusiti in zato ne vidim razloga, da bi mu hranila jagode. Če pa vaš kuža proseče gleda in si želi jagode pa mu jih vsekakor lahko ponudite kot priboljšek. Nikakor pa psu ne dajajte vloženih jagod (kompot iz jagod), saj je tak izdelek absulutno preveč sladkan za psa. Vloženi izdelki vsebujejo tudi ogromno drugih konzervansov, določeni pa tudi sladilo ksilitol, ki je za psa lahko toksičen.

 

Pes je jagode: Zakaj so jagode zdrave?

Jagode so nizkokalorične, bogate z vodo, polne antioksidantov, vlaknin in bogate z vitaminom C. Za psa predstavljajo zdrav priboljšek ali malico med obroki. Psu lahko jagodo ponudimo celo in jo lahko sam zgrize, lahko pa mu jagode narežemo na koščke in z njimi dopolnimo pasji obrok. Dabra ideja je tudi, da jagode narežemo na koščke in pomešamo s kozjim jogurtom. Vse skupaj damo za nekaj časa v zmrzovalnik, da postane jed nekoliko ohlajena in ponudimo psu. Takšen slasten priboljšek bo psa še dodatno ohladil v poletnih mesecih.

 

Kako pogosto dati psu jagode in koliko?

Tukaj ni pravila, odvisno je od vašega psa. Vsekakor mu za začetek ponudite 1-3 jagode, odvisno od velikosti psa in spremljajte njegovo prebavo. Jagode vsebujejo številne hranljive snovi, so dobrega okusa, niso nevarne ali toksične za psa, vseeno pa vsebujejo sladkorje, saj so iz tega razloga tudi sladke. Paziti moramo pri količini, saj preveč jagod lahko pri določenih psih povzroči razdražen želodec. Če imate doma posajene jagode nadzorujte svoj vrt, saj če vam kuža poje vse jagode na vrtu mu bo zagotovo slabo.

Torej glede jagod je tako: če jih ima kuža rad, mu brez težav z njimi popestrite obroke, vendar nikakor ne pretiravati. Jagode so lahko v prehrani psa kot priboljšek ali kot dodatek k obroku.

 

 

Preproste jedi za psa iz jagod

Če vaš pes je jagode in, če imate veliko jagod doma jih lahko uporabite tudi kot del obroka. Jagode lahko preprosto uporabite za sestavo uravnoteženega surovega ali kuhanega obroka. Jagode je boljše psu ponuditi sveže, ni potrebe, da bij jih predhodno kuhali. Jagode pa so še bolj praktične za pripravo različnih pasjih prigrizkov. Sadež lahko preprosto “zmiksate” skupaj z grškim jogurtom ali kozjim mlekom. Zmes nalijete v modelčke za led in že imate na voljo preprost in izvrsten pasji sladoled.

Prav tako lahko v sezoni jagode uporabite kot priboljšek, ki ga psu skrijete v interaktivne igrače ali jih raztresete po kakšni podlagi za počasnejše prehranjevanje. Možnosti je ogromno, saj se jagode dejansko podajo k vsem jedem, večina psov pa jih ima izjemno rada, saj so sladkega okusa.

 

Morda te zanima tudi: 

Ali pes lahko je bučo?

Poletni prigrizki za pse