Hrana za mačke - Katero izbrati

Objavil Kosmatinčki 16/02/2019 0 Komentarji O mačkah,

HRANA ZA MAČKE – Katero izbrati?

 

HRANA ZA MAČKE – Katero izbrati?

Vsak lastnik mačke se definitivno sprašuje o mačji hrani. Danes je na tržišču zelo težko najti kvalitetno hrano z visokim deležem mesa. Mačke so izraziti mesojedci in v svoji prehrani ne potrebujejo skoraj nič drugega kot meso. V prispevku hrana za mačke – Katero izbrati si preberite kakšno hrano priporočamo.

 

Kaj mačke jedo?

Mačke so izraziti karnivori (mesojedci) in nujno potrebujejo živalske beljakovine za normalen razvoj in normalno življenje. Torej, svojo mačko lahko hranite s surovim mesom ali hitro pokuhanim mesom ali najdete primerno hrano za mačke z visokim deležem kvalitetnega mesa. Ko izbirate suho ali mokro hrano za mačke berite deklaracije. Na deklaraciji vam mora točno pisat katero meso je v hrani in kakšen je delež tega mesa.

 

Izogibajte se stranskim živalskim proizvodom (to so kljuni, koža, kopita, kremplji), ki so stranski proizvod v živilski industriji. Vsi ti stranski živalski proizvodi nimajo nobene hranilne vrednosti za mačke, kvečjemu jim lahko povzročijo celo prebavne motnje ali izzovejo alergije.

 

Če piše na deklaraciji npr.: piščanec, to pomeni cel piščanec, z notranjimi organi, s kremplji, perjem;… Poleg tega niti ne veste, kakšen je delež mesa, kakšen je delež »ostankov« in kakšen je delež notranjih organov. Na deklaraciji naj piše piščančje meso, saj le to pomeni, da je v hrani zgolj meso.

 

Pri izbiri hrane za mačke se izogibajte dodanim konzervansom, barvilom in polnilom. V primerjavi z psi mačke potrebujejo več mesa in manj zelenjavno-rastlinskega dela.

 

Hrana za mačke – mokra mačja hrana

Zmotno je mišljenje, da je suha hrana prva izbira za mačke. Razkrivamo, zakaj temu ni tako. Prvič, zelo težko je najti suho hrano za mačke z zelo visokim deležem kvalitetnega mesa, brez stranskih živalskih proizvodov. Drugi razlog, zakaj je mokra hrana za mačke prva izbira je delež vode/vlage, ki je je precej več v mokri hrani. Mačka je puščavska žival in njeno telo je v večini sestavljeno iz vode, zato poskrbite, da bo vaša mačka ustrezno hidrirana. Večina mačk zelo nerada pije ali pije premalo, zato je ta delež vode najlažje vnesti v telo z mokro hrano.

 

Mokra hrana za mačke je surovo meso, preverjene kakovosti ali hitro pokuhano, nezačinjeno meso. Občasno lahko k obroku dodajate ribice (npr. lososa ali sardele), če je vaša mačka morski gurman in notranje organe preverjene kakovosti (kakšna jetrca, ledvičke,…).

 

hrana-za-mačke-katero-izbrati

 

V naši spletni trgovini Kosmatinčki ponujamo kakovostno popolno mokro hrano za mačke v obliki mesnih rolic z visokim deležem mesa (87%). V ponudbi imamo tudi bolj »ekstravagante« kozarčke, za vse razvajene princese, ki jih lahko mački ponudite kot dopolnilno mokro hrano.

 

Naravna popolna mokra hrana za mačke Felins Plus® - mesne rolice

Mesne rolice so 200 g mesni zavitki polnjeni v praktičen ovoj. Ko zavitek odprete, ga lahko poljubno režete in v manjših koščkih ponudite mački. Odprt zavitek lahko v hladilniku hranite 4-5 dni. Mačka lahko na dan poje en zavitek, torej 200 g mokre hrane. Mesne rolice vsebujejo samo kakovostno mišično meso (87%), zelenoustno školjko, ki je vir tavrina (za mačke nujno potreben) in prah jajčnih lupin, ki so vir kalcija. Majhen delež v mesnih rolicah predstavlja zelenjava iz katere mačka, dobi vse naravne vitamine in minerale. Vitamini in minerali niso umetno dodani, ampak so pridobljeni iz zelenjave.

Izbirate lahko med:

 

Glavna sestavina je meso izključno iz klavne živine, ki je namenjena tudi živilski proizvodnji (za prehrano ljudi). Zaradi našega patentiranega postopka kuhanja na nizki temperaturi in zelo kratkih časovnih intervalov, se hranilne snovi v sestavinah ohranijo.

 

hrana-za-mačke-katero-izbrati
Losos s piščancem in zelenjavo Kunec z drobno zelenjavo

 

Naravna dopolnilna mokra hrana za mačke v kozarčkih

Na voljo imamo dva kozarčka, ki ju mački lahko ponudite kot posladek. V enem kozarčku se nahaja 100% file atlantskega lososa, v drugem kozarčku pa mešanica atlantskega lososa, zelenoustne školjke in morskih sadežev. Kaj meniš, katerega bi tvoja mačka prej pohrustala?

 

hrana-za-mačke-katero-izbrati
100% file atlantskega lososa Atlantski losos, zelenoustna školjka in morski sadeži

 

Hrana za mačke – Suha mačja hrana perutnina in losos

Kosmatinčke in Naturavetal že vrsto let poznate zaradi naravne hladno stiskane hrane za pse. Enako imamo tudi za mačke: Naravno hladno stiskano hrano za mačke, ki ji mnogi rečejo tudi hladno stiskani peleti za mačke. Perutnina organizem mačke podpira z uporabnimi in dostopnimi maščobami in beljakovinami, losos pa obrok obogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega 3 maščobne kisline). Zelenoustna školjka služi kot vir tavrina, ki je za mačko življenjskega pomena. Morske alge so naraven vir kalcija in so koristne za kosti. Pivski kvas pa za svetlečo dlako in dober okus hrane.

 

hrana-za-mačke-katero-izbrati

Zakaj je boljša izbira kot briketi za mačke?

 • Ker je hladno stiskana hrana za mačke, to pomeni, da v želodcu ne nabrekne in se hitro prebavi, zato ne povzroča težav povezanih s prebavo (npr.: bruhanje mačke, driska pri mački),
 • Ker je hrana za mačke Naturavetal visoko prebavljiva, je dnevno potreben količinsko manjši obrok,
 • Ker vsebuje minimalno 87% delež svežega mesa pred sušenjem (piščanec in losos)
 • Ker ne vsebuje stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov, ampak samo mišično kvalitetno mes
 • Ker vsebuje dragocen tavrin (za mačko nujno potreben)
 • Ker ne vsebuje pšenice, glutena, soje in mlečnih izdelkov
 • Ker ne vsebuje barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov, polni
 • Ker so vsi vitamini in minerali naravni
 • Ker je pod stalnim laboratorijskim nadzorom v neodvisnem laboratoriju,
 • Ker je brez gensko spremenjenih organizmov (GSO).
 •  

 

Hrana za mačke – proizvodnji proces hladnega stiskanja

Hladno stiskanje je proizvodni proces s katerim se v hrani za mačke ohrani maksimalna vrednost naravnih vitaminov in vse hranilne snovi v izvorni obliki. Celoten postopek obdelave traja 4 minute pri nizkih temperaturah (40°C). Felins Plus® hladno stiskana hrana za mačke v želodcu ne nabrekne. Hrana se v želodcu razkroji na drobne koščke, zato se želodec po hranjenju ne raztegne prekomerno in ne preobremeni. S tem se pri mački spodbuja delovanje črevesne peristaltike (gibanje črevesja) in naravno čiščenje črevesja, ki zmanjšuje tveganje za nastanek črevesnih parazitov.

 

Kako hraniti mačko

Kot smo že napisali, mora mokra hrana predstavljat večji delež v prehrani kot suha hrana. S popolno suho hrano za mačke lahko le dopolnite jedilnik vaše mačke. Felins Plus® suho hrano za mačke lahko kombinirate z mokro hrano za mačke Felins Plus®. Suha hrana je idealno dopolnilo tudi za tiste mačke, ki so na BARF načinu prehranjevanja. (20% obroka predstavlja suha hrana za mačke, 80% obroka pa sveže meso).

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

 

Loading...