Katera je najboljša hrana za pse – Kako izbrati pravo?

Ob poplavi različne hrane za pse na tržišču se pasji lastniki zelo težko odločimo, katera je najboljša za našega psa. Večini pasjih lastnikov se zagotovo postavlja vprašanje katera hrana za pse je najboljša, zakaj so eni briketi boljši od drugih in zakaj je hladno stiskana hrana za pse boljša izbira? Dejstvo je, da ena hrana ne more biti najboljša za vse pse, saj so si pri med seboj različni, nekateri so alergični na določene snovi in vsak pes ima svoje individualne potrebe. Pri izbiranju najboljše hrane za pse nam je v veliko pomoč deklaracija, delež mesa v hrani, kakovost mesa v hrani in tradicija podjetja, ki hrano ponuja.

katera je najboljša hrana za pse

 

Torej, katera hrana je najboljša za pse?

Najboljša za pse je vsekakor naravna hrana, ki je v biološko dostopni obliki. Hladno stiskana hrana Naturavetal vsebuje izključno naravne sestavine brez umetnih dodatkov, barvil, polnil in GSO organizmov. Tudi vsi vitamini in minerali so izključno naravni, pridobljeni iz sadja, zelenjave, zelišč in začimb. Najboljša hrana za pse je zdrava in psa oskrbi z vsemi hranilnimi snovmi, kar se kaže v splošnem zdravju psa.

 

Kako veste, da vašemu psu določena hrana ustreza?

Da ugotovimo ali psu izbrana hrana ustreza moramo biti vztrajni in hraniti psa z izbrano hrano vsaj kak teden, da lahko potrdimo ali je hrana ustrezna za kosmatinca in, da lahko opazujemo spremembe, ki se začnejo odvijati. 

Pokazatelji, ki potrjujejo, da ste izbrali najboljšo hrano za svojega psa:

  • Čvrst kakec – iztrebek je najboljši pokazatelj učinkovite prebave. Iztrebek ne sme biti pretrd ali v obliki driske, prav tako ne sme preveč smrdeti. Iztrebek mora biti tudi relativno majhen. Izrazit vonj in driska nakazujeta na prebavne težave in na porušeno bakterijsko ravnovesje. Mehkejše blato in nekoliko več iztrebka se lahko pojavi v prvih 10 dneh, ko se odločite za zamenjavo briket za pelete (hladno stiskana hrana).
  • Zadah – z izbiro ustrezne hrane za psa se izognete neprijetnemu vonju iz gobčka.
  • Zdrava koža in bleščeča dlaka – koža je zunanji organ, ki je zelo dovzeten za najrazličnejše spremembe, pa naj bo to sprememba hrane ali sprememba letnega časa – do sprememb na koži in posledično dlaki bo prišlo. Z izbiro naravne hrane koži in dlaki zagotovite celotno paleti mineralov in vitaminov, zato se bodo izboljšave pokazale relativno hitro.

 

najboljša hrana za pse
 

Izbral/a sem najboljšo hrana za pse, vendar je moj pes noče jesti

Tudi to se dogaja! Psi velikokrat ne želijo jesti nove hrane iz naslednjih dveh razlogov:

  1. Predtem so jedli hrano za pse, ki je bila polna konzervansov, barvil, umetnih dodatkov in ojačevalcev okusa.
  2. Nekateri lastniki hranijo psa od mize; ni potrebno, da se to zgodi pogosto, lahko se pregrešimo le občasno in že doseženo, da pes ne bo želel jesti svoje hrane. Človeška hrana je začinjena, soljena, sladka, kar za psa absolutno ni primerno. Psi človeško hrano radi jedo iz dveh razlogov; prvič je začinjena in okusa, drugič jo dobijo od vas iz roke. Vsak odgovoren lastnik se mora zavedati, da hrana od mize pač ni primerna za kosmatince.

Pes se vam ne bo izstradal. Če mu ponudite novo hrano in je ne želi takoj jesti, mu jo odvzemite in ponovno ponudite pri naslednjem hranjenju. Med tem časom mu ne ponudite nobene druga hrane.

 

Branje deklaracije je ključnega pomena

Deklaracija mora biti odprtega tipa, kar pomeni, da na hrani točno piše katera vrsta mesa je, katera žita so dodana, katero sadje in zelenjava. Sestavina navedena na prvem mestu je zmeraj zastopana v hrani v največjem deležu. Vsekakor pa tako enostavno ne gre, saj se različni proizvajalci hrane poslužujejo različnih taktik, kako zmanjšati delež žit na deklaraciji in povečati delež mesa. Na deklaraciji se izogibajte tudi stranskim živalskim in rastlinskim proizvodom. Prav tako bodite pozorni na razdelek dodatki, kjer so navedeni vsi sintetični vitamini, minerali in druge sintetične snovi za podaljševanje roka uporabe. Zmeraj je najboljša hrana tista, ki ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov. Takšna je hladno stiskana hrana Naturavetal, ki na deklaraciji ne vsebuje razdelka dodatki, saj je brez dodatkov.

 

Najboljša hrana za male pse

Mali psi oziroma psi manjših pasem ne potrebujejo drugačne hrane kot veliki psi ali psi srednje rasti. Vsak pes potrebuje uravnotežen obrok, sestavljen iz beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov, mineralov in rudninskih snovi. Nekateri mali psi so izrazito neješči, ne marajo velikih koščkov hrane in preferirajo mokro hrano za pse. Naturavetal za male pse ponuja hladno stiskano hrano Canis Plus z okusom lososa v obliki malih svaljkastih pelet. Hrana je primerna za vse manjše pse, ki ne marajo gristi, lahko pa izberete tudi običajno velikost pelet, saj so peleti ravno prav krhki, tako da tudi manjši psi nimajo težav z grizenjem. Grizenje hrane psu omogoča, da si čisti zobne obloge in masira čeljusti. Če ima vaš pes raje mokro hrano, lahko izbirate med različnimi okusi Naturavetal Canis Plus mokre hrane za pse. Najboljša mokra hrana za pse vsebuje visok in kakovosten delež mesa, ne vsebuje stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov in je brez konzervansov in sintetičnih dodatkov. Točko takšna je Naturavetal mokra hrana v pločevinkah in pasjih klobasah. Če boste svojega kosmatinca hranili z mokro hrano je potrebno poskrbeti za redno čiščenje zob in dlesni. To lahko naredite z ustreznimi tršimi priboljški ali z naravno oljno zobno pasto za čiščenje zob. 

 

najboljša hrana za male pse

 

Najboljša suha hrana za pse

Suha hrana za pse je praktična rešitev, saj ima odprta boljši rok uporabe in tudi doziranje je veliko enostavnejše. Danes lahko izbirate med suho hrano v obliki briket ali v obliki pelet. Peletom in briketom je skupno samo to: oboji so suha hrana, po ostalih lastnostih pa si niso niti približno podobni. Briketi so ekstrudirani, kar pomeni, da so izpostavljeni visokim temperaturam (več kot 100°C) skozi daljše obdobje (postopek izdelave briket traja cca. 20 min). V tem času se na visokih temperaturah uničijo beljakovine (pride do tako imenovane denaturacije beljakovin), maščobe, vitamini in minerali. Veliko vitaminov je temperaturno nestabilnih, kar pomeni da se na visokih temperaturah uničijo in zato jih naknadno dodajo k briketom v sintetični obliki.

Peleti so hladno stiskani pri nizkih temperaturah, sam proizvodnji proces pa je veliko krajši. Naturavetal peleti so hladno stiskani pri 40°C, proizvodnji proces traja le 4 minute, kar omogoča, da je hladno stiskana hrana biološko dostopna, saj vsebuje vsa hranila v nespremenjeni obliki, kar omogoča boljšo absorpcijo. Briketi se v želodcu napihnejo/nabreknejo in se posledično dlje časa prebavljajo ter v želodcu obležijo. Peleti v želodcu hitro razpadejo, se razgradijo in vsrkajo v kri. To omogoča hitrejšo in učinkovitejšo prebavo ter manj tveganja za zasuk želodca. Najboljša suha hrana za pse vsebuje visok delež hranilnih snovi v dostopni in naravni obliki. Poskrbi za urejeno prebavo psa, urejeno črevesno floro, stabilen imunski sistem, za zdravo kožo in dlako in za vsakodnevno življenjsko energijo ter vitalnost psa.

 

najboljša suha hrana za pse

Naturavetal hladno stiskani peleti

 

Naturavetal in Kosmatinčki

Kosmatinčki smo spletna trgovina, ki zaupamo nemškemu proizvajalcu naravnih izdelkov za pse in mačke Natruravetal. Podjetje Naturavetal je v Nemčiji že več kot 20 let, Kosmatinčki pa smo izključno z njihovimi izdelki že 8. leto v Sloveniji. Z Naturavetal hrano so zadovoljni številni pasji lastniki širom Evrope in širom celotne Slovenije.

 

Vsak pasji lastnik si zmeraj želi najboljše za svojega psa. Imetje v mislim, da je osnova za zdravega in srečnega psa ravno prehrana. Z izbiro ustrezne prehrane celostno vplivamo na svojega psa, na vse fiziološke procese in tudi na vedenje psa.