Meni
Vaša košarica

Izguba apetita pri psu

PES NOČE JESTI - Izguba apetita pri psu

Kaj narediti takrat ko pes ne je? Ali je to že takoj razlog za preplah ali lahko kako psu pomagamo sami? Pomembno je, da se zavedamo določenih dejavnikov, ki so morda vzrok zato, da pes zavrača hrano. Razlika je tudi med tem, če pes popolnoma prenehal jesti ali, če je manj kot običajno. Če imate doma psa, ki velja za izbirčneža in je premalo si lahko pomagate z naslednjimi prehranskimi dodatki, ki bodo povečali apetit psa: 

 

Zakaj moj pes noče jesti?

Ko vam pes začne zavračati hrano ali nenadno manj jesti se vprašajte, če ste v njegovi prehrani kaj spreminjali. Psi, ki občasno dobijo hrano od mize (človeško hrano, ki je začinjena in soljena) bodo začeli zavračati svojo hrano, saj so naše začimbe veliko intenzivnejšega okusa hkrati pa v prevelikih koncentracijah škodljive za pse. Prav tako se lahko nekateri psi določenega okusa hrane čez čas naveličajo in začnejo zato manj jesti. Razlog, da pes noče jesti je lahko tudi poletna vročina. Prav tako, če psa hranite kombinirano s suho hrano, mokro hrano ali s kuhano/surovo hrano, lahko začne pes določeno vrsto hrane zavračati, ker preferira drugo obliko. Vsi opisani razlogi še niso razlog za skrb in za preplah in se lahko vse reši z menjavo okusa hrane ali z menjavo vrste hrane. Potrebna je tudi disciplina pasjih lastnikov in sorodnikov, ki so v stiku s psom, da se držijo navodil in ne hranijo psa s človeško hrano.

 

Praktičen nasvet kako vzbuditi zanimanje za hrano:

Psu hrano ponudite v njegovi posodi (mora biti čista) in jo pustite na voljo nekje 20 minut. V kolikor pes ne poje hrane, mu jo umaknemo in ponudimo šele v času naslednjega obroka. Na tak način bomo psa naučili, da če ne bo jedel, bo lačen do naslednjega obroka. Med obroki psa ne hranimo s priboljški, prav tako pa je smiselno, da neješč pes dobi vsaj 3 manjše obroke na dan. Preverite Naturavetal ponudbo hrane za pse: izbirčni repki lahko izbirajo med suho hladno stiskano hrano (okusi: piščanec, jagnjetina, losos, govedina in kunec) in med mokro hrano v konzervicah (piščanec, puran+losos, jagnjetina, divjačina, bivol, račka, kunec, konj in polak) ter med mokro hrano v klobasah (jagnjetina, divjačina, koza, pašna jagnjetina, konj in kunec). Ponudba je tako pesta, okusi tako prefinjeni, da se bo definitivno za vsakega našlo nekaj. 

Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 3201
Canis Extra Aktiv - multivitaminski kompleks za pse   Prehranski dodatek za pse Canis Extra Aktiv je kombinacija številnih zelišč, sadja in zelenjave za aktivacijo metabolizma in za krepitev celotnega telesa. S Canis Extra Aktiv izboljšate presnovo pri psu, povečate odpornost in..
19,96€ Brez DDV:18,23€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 360
Hladno stiskano lososovo olje za pse Canis Extra iz atlantskega lososa – omega 3 za pse   Hladno stiskano lososovo olje za pse Canis Extra za naravno zadostitev dnevnih potreb po esencialnih omega-3 in omega-6 maščobnih kislinah, za zdravo kožo in svetlečo dlako. Losovo olje je še po..
8,91€ Brez DDV:8,14€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 3615
Canis Extra bio kokosovo olje   Bio kokosovo olje za pse Canis Extra ugodno vpliva na delovanje prebavnega sistema, trebušne slinavke in jeter. Je visoko kakovosten vir rastlinskih maščob in vpliva koristno na notranje organe, skrbi za zdravo, sijočo dlako in daje podporo organi..
5,99€ Brez DDV:5,47€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 3501
Polnomastno naravno kozje mleko v prahu Canis Extra   Naravno kozje mleko v prahu Canis Extra za pse in mačke (mlade in starejše) je nepogrešljiv prehranski dodatek pri vzreji pasjih in mačjih mladičev. Lahko se ga uporablja pri velikih leglih za dohranjevanje ali v primeru če p..
18,49€ Brez DDV:16,89€
Prikazujem 1 do 4 od 4 (1 strani)

Neješ pes oziroma zakaj pes ne je?

Pasji lastniki se lahko razdelimo v dve skupini: večina nas ima zelo požrešne pse, ki bi pojedli vse in moramo paziti, da se nam ne zredijo čez noč. Na drugi strani so pasji lastniki, ki imajo težave z izbiro hrane, ker njihov pes ne je. Slednji morajo ves čas spremljati koliko pes poje in pogosteje menjavati okuse hrane, da se pes ne naveliča. Če pes kak dan manj poje ali ne želi jesti še ni vzroka za preplah. Težave nastanejo, ko začne pes zavračati vse oblike, vrste in okuse hrane. Če se vam dogaja to več kot 3 dni je vsekakor čas, da obiščete veterinarja, saj izguba apetita lahko pomeni različne zdravstvene težave ali pa je posledica dolgotrajnega stresa.

 

Dejavniki, ki lahko vplivajo, da pes zavrača hrano

 • 1. ČLOVEŠKA HRANA

Hrana od mize ne povzroči ravno izgube apetita povzroči pa izgubo apetita do pasje hrane. Če boste psa hranili s soljeno in začinjeno hrano, sladkarijami in testeninami je popolnoma razumljivo, da pes svojega obroka ne bo želel jesti. Tudi če samo občasno in v majhnih količinah ponudite psu svojo hrano je lahko to vzrok za zmanjšan apetit do pasje hrane. To je seveda odvisno od psa. Požrešneži bodo v vsakem primeru pojedli vse kar bodo dobili.

 • 2. POSTAVLJANJE MEJ

Vaš pes je pametnejši od vas in točno ve, da vas lahko izsiljuje za hrano. Kaj naredimo, ko pes zavrača hrano? V trgovino gremo iskat drugo in drug okus, da bomo le ugodili ljubljencu. Naš pes takšno vedenje prepozna in spozna, da je on na vrhu kardela in, da on izbira hrano. Tega ne početi, samo da ustrežete svojemu psu, ker na tak način ne boste nikoli našli ustrezne hrane. Če pes že na začetku ne želi jesti določene hrane, jo zamenjajte ali zamenjajte okus. Če pa pes že je določeno hrano in veste, da jo ima rad, nato pa preneha z navdušenjem, veste da si malo »izmišljuje« in preverja, kje so meje. V nasprotju s človekom, pes ne potrebuje prepogostega menjavanja okusov, saj okus pri psih ni tako zelo razvit kot pri ljudjeh (psi imajo veliko manj osuševalnih brbončic kot ljudje).

 

pes noše jesti
Ne dovolite, da vas pes izsiljuje za hrano in nikakor ne dajajte psu hrane od mize

 

 • 3. POLETJE IN VISOKE TEMPERATURE

Pogost razlog, da pes noče jesti ali, da je manj je vročina in visoke temperature. Čeprav je kuža na hladnem pod klimo lahko vročina vpliva na zmanjšanj apetit. V poletnih vročih mesecih ponudite psu en obrok zjutraj in en obrok zvečer, čez ves dan pa naj ima na razpolago svežo vodo.

 • 4. HORMONSKO POGOJENA NEJEŠČOST

Samičke med gonitvijo ali tik pred gonitvijo zavračajo hrano ali nočejo jesti, ker je popolnoma normalno. Tudi samci v času gonitvenega/paritvenega obdobja ne razmišljajo pretirano o prehranjevanju.

 • 5. MLADIČKI

Mladički med tretjim in petim mesecem starosti, ko jim izraščajo zobki nočejo jesti, kar je popolnoma normalno zaradi razdraženih dlesni in sprememb v gobčku. V tem obdobju lahko poskusite z mokro hrano za pse mladiče.

 • 6. STAROST

Starejši psi niso največji jedci. Vse telesne funkcije začnejo pešati, prebava se upočasni prav tako organizem ne potrebuje več toliko hrane kot nekoč. Zmanjšanje apetita pri starejših psih je popolnoma normalno. Starejši psi tudi ne vonjajo več tako dobro, kar jih prav tako lahko odvrne od hrane. Pomagate jim lahko z različnim olji za boljši okus (kokosovo olje, lososovo olje), ali jim ponudite mokro hrano, ki jo imajo najraje, da spodbudite njihov apetit.

 • 7. BOLEZEN

V primeru, da so z neješčostjo povezani še drugi bolezenski znaki (driska, bruhanje, vročina, napihnjen trebuh, apatičnost) je potreben obisk veterinarja. Velikokrat se težave začnejo že v gobčku – gnili zobki in vnete dlesni psu otežijo prehranjevanje. Pogost razlog, da pes noče jesti je tudi bakterijska ali virusna okužba. V tem primeru neješčost spremlja še apatičnost in zaspanost. Neješčost lahko povzroči tudi bolezen dihal, saj pes ni zmožen več vohati in ima težave z dihanjem med hranjenje. Psi zavračajo hrano tudi zaradi okužbe z notranjimi zajedavci (trakulje in gliste). V tem primeru se neješčost pojavi skupaj z bruhanjem in drisko. Preveri izdelke za naravno razglistenje psa. Izgubo apetita lahko povzročijo tudi druge resnejše bolezni, kot je: odpoved ledvic, bolezni jeter, različne oblike raka, bolezni živčevja, vnetje trebušne slinavke, odpoved srca, vnetje črevesja,…

 • 8. PREBAVNE MOTNJE

Če ima kuža po določeni hrani prebavne težave (napihnjenost, plini, bruhanje, driska) lahko začne postopoma zavračati vso hrano, zaradi slabe izkušnje. Psi lahko veliko krat pojedo tudi hrano, ki je ne bi smeli (iztrebke drugih živali, gnilo hrano,…), kar povzroči prebavne težave ali celo zastrupitev. V primeru hujše dolgotrajne driske in bruhanje je potreben obisk veterinarja. Preveri naravne izdelke za izboljšanje prebave pse.

 • 9. STRANSKI UČINKI ZDRAVIL IN CEPIV

Izguba apetita je lahko stranski učinek nekaterih zdravil ali cepiv.

 • 10. STRES IN IZČRPANOST

Stres je zelo širok pojem, ki različno vpliva na različne pse. Za določene pse je stres sprememba okolja, dolga pot v avtu, preživljanje časa na morju, preživljanje časa še z drugimi družinskimi člani, močan hrup (silvestrovanje, petarde in ognjemeti), izguba ljubljene osebe, ločite, izguba pasjega prijatelja… Vsi ti našteti dejavniki in še številni drugi lahko povzročijo izgubo apetita. Pri stresu lahko svojemu psi pomagate z naravnimi Nervenheld kapsulami

 • 11. POMANJKANJE GIBANJA IN ZAPOSLITVE

Z gibanjem in telesno dejavnostjo pri »pokurijo« energijo s hrano pa pridobijo energijo. Zdravi pri bi se zaradi tema morali vsako dnevno gibati. Če ima kuža gibanje omejeno si lahko pomagate tudi z interaktivnimi igračami, kamor nastavite hrano. Na tak način pes voha in razmišlja, išče hrano in jo na koncu zaužije. Zelo praktične takšne igračke so šnofke ali kakšne žogice, kamor nasujete hrano. Tudi z vonjanjem in razmišljanjem psi porabijo ogromno energije, hkrati pa jih še motivirate za hrano.