Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Izguba apetita pri psu

PES NOČE JESTI - Izguba apetita pri psu

Kaj narediti takrat ko pes ne je? Ali je to že takoj razlog za preplah ali lahko kako psu pomagamo sami? Pomembno je, da se zavedamo določenih dejavnikov, ki so morda vzrok za to, da pes zavrača hrano. Razlika je tudi med tem, če pes popolnoma prenehal jesti ali, če je manj kot običajno. Če je pes neješč in apatičen je lahko bolan iz zato zavrača hrano, vendar v večini primerov je vzrok neješčosti v nepravilnem hranjenju. Če imate doma psa, ki velja za izbirčneža in je premalo si lahko pomagate z naslednjimi prehranskimi dodatki, ki bodo povečali apetit psa:

 

Zakaj moj pes noče jesti?

Ko vam pes začne zavračati hrano ali nenadno manj jesti se vprašajte, če ste v njegovi prehrani kaj spreminjali. Psi, ki občasno dobijo hrano od mize (človeško hrano, ki je začinjena in soljena) bodo začeli zavračati svojo hrano, saj so naše začimbe veliko intenzivnejšega okusa hkrati pa v prevelikih koncentracijah škodljive za pse. Prav tako se lahko nekateri psi določenega okusa hrane čez čas naveličajo in začnejo zato manj jesti. Razlog, da pes noče jesti je lahko tudi poletna vročina. Prav tako, če psa hranite kombinirano s suho hrano, mokro hrano ali s kuhano/surovo hrano, lahko začne pes določeno vrsto hrane zavračati, ker preferira drugo obliko. Vsi opisani razlogi še niso razlog za skrb in za preplah in se lahko vse reši z menjavo okusa hrane ali z menjavo vrste hrane. Potrebna je tudi disciplina pasjih lastnikov in sorodnikov, ki so v stiku s psom, da se držijo navodil in ne hranijo psa s človeško hrano.

 

Praktičen nasvet kako vzbuditi zanimanje za hrano:

Psu hrano ponudite v njegovi posodi (mora biti čista) in jo pustite na voljo nekje 20 minut. V kolikor pes ne poje hrane, mu jo umaknemo in ponudimo šele v času naslednjega obroka. Na tak način bomo psa naučili, da če ne bo jedel, bo lačen do naslednjega obroka. Med obroki psa ne hranimo s priboljški, prav tako pa je smiselno, da neješč pes dobi vsaj 3 manjše obroke na dan. Preverite Naturavetal ponudbo hrane za pse: izbirčni repki lahko izbirajo med suho hladno stiskano hrano in med mokro hrano v konzervicah ter med mokro hrano v klobasah. Ponudba je tako pesta, okusi tako prefinjeni, da se bo definitivno za vsakega našlo nekaj.

Canis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pseCanis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pse
Vitamini & minerali
100% naravno

Canis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pse

19,96€ Brez DDV: 18,23€

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pseCanis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse
hladno stiskano olje
brez veziv, barvil, dodatkov

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse

9,25€ Brez DDV: 8,45€

Canis Extra Bio kokosovo olje 150 gCanis Extra Bio kokosovo olje 150 g
BIO KAKOVOST
Za uživanje in zunanjo uporabo

Canis Extra Bio kokosovo olje 150 g

6,50€ Brez DDV: 5,94€

Polnomastno kozje mleko v prahu Canis Extra 500 gPolnomastno kozje mleko v prahu Canis Extra 500 g
Polnomastno kozje mleko
Izredno hranljivo

Polnomastno kozje mleko v prahu Canis Extra 500 g

19,50€ Brez DDV: 17,81€

Prikazujem 1 od 4 do 4 (1 strani)

Neješ pes oziroma zakaj pes ne je?

Pasji lastniki se lahko razdelimo v dve skupini: večina nas ima zelo požrešne pse, ki bi pojedli vse in moramo paziti, da se nam ne zredijo čez noč. Na drugi strani so pasji lastniki, ki imajo težave z izbiro hrane, ker njihov pes ne je. Slednji morajo ves čas spremljati koliko pes poje in pogosteje menjavati okuse hrane, da se pes ne naveliča. Če pes kak dan manj poje ali ne želi jesti še ni vzroka za preplah. Težave nastanejo, ko začne pes zavračati vse oblike, vrste in okuse hrane. Če se vam dogaja to več kot 3 dni je vsekakor čas, da obiščete veterinarja, saj izguba apetita lahko pomeni različne zdravstvene težave ali pa je posledica dolgotrajnega stresa.

 

Dejavniki, ki lahko vplivajo, da pes zavrača hrano

1. ČLOVEŠKA HRANA

Hrana od mize ne povzroči ravno izgube apetita povzroči pa izgubo apetita do pasje hrane. Če boste psa hranili s soljeno in začinjeno hrano, sladkarijami in testeninami je popolnoma razumljivo, da pes svojega obroka ne bo želel jesti. Tudi če samo občasno in v majhnih količinah ponudite psu svojo hrano je lahko to vzrok za zmanjšan apetit do pasje hrane. To je seveda odvisno od psa. Požrešneži bodo v vsakem primeru pojedli vse kar bodo dobili. Mladiček noče jesti svoje hrane, takrat ko za šolanje uporabljamo človeško hrano kot je sir ali hrenovke. Ne poslužujte se takšne hrane za mladička, saj takšni prigrzki niso zdravi za mladiča, hkrati pa to lahko vpliva na zavračanje pasje hrane. 

2. POSTAVLJANJE MEJ

Vaš pes je pametnejši od vas in točno ve, da vas lahko izsiljuje za hrano. Kaj naredimo, ko pes zavrača hrano? V trgovino gremo iskat drugo in drug okus, da bomo le ugodili ljubljencu. Naš pes takšno vedenje prepozna in spozna, da je on na vrhu kardela in, da on izbira hrano. Tega ne početi, samo da ustrežete svojemu psu, ker na tak način ne boste nikoli našli ustrezne hrane. Če pes že na začetku ne želi jesti določene hrane, jo zamenjajte ali zamenjajte okus. Če pa pes že je določeno hrano in veste, da jo ima rad, nato pa preneha z navdušenjem, veste da si malo »izmišljuje« in preverja, kje so meje. V nasprotju s človekom, pes ne potrebuje prepogostega menjavanja okusov, saj okus pri psih ni tako zelo razvit kot pri ljudjeh (psi imajo veliko manj osuševalnih brbončic kot ljudje).

Postavljanje mej je še posebej pomoembno pri mladičih. Mladič noče jesti saj preverja, kje so njegove meje. Če mu bomo hrano zamenjali takoj, ko ne bo pojedel svojega obroka v celoti, se bo to vedenje ponavljalo. Prav tako, če mladiču začnemo dodajati razne prigrizke v obrok, se bo razvadil in vedno želel ta priboljšek v obrok. 

3. POLETJE IN VISOKE TEMPERATURE

Pogost razlog, da pes noče jesti ali, da je manj je vročina in visoke temperature. Čeprav je kuža na hladnem pod klimo lahko vročina vpliva na zmanjšanj apetit. V poletnih vročih mesecih ponudite psu en obrok zjutraj in en obrok zvečer, čez ves dan pa naj ima na razpolago svežo vodo.

4. HORMONSKO POGOJENA NEJEŠČOST

Samičke med gonitvijo ali tik pred gonitvijo zavračajo hrano ali nočejo jesti, ker je popolnoma normalno. Tudi samci v času gonitvenega/paritvenega obdobja ne razmišljajo pretirano o prehranjevanju.

5. MLADIČ NOČE JESTI

Mladički med tretjim in petim mesecem starosti, ko jim izraščajo zobki nočejo jesti, kar je popolnoma normalno zaradi razdraženih dlesni in sprememb v gobčku. V tem obdobju lahko poskusite z mokro hrano za pse mladiče.

6. STAR PES NOČE JESTI

Starejši psi niso največji jedci. Vse telesne funkcije začnejo pešati, prebava se upočasni prav tako organizem ne potrebuje več toliko hrane kot nekoč. Zmanjšanje apetita pri starejših psih je popolnoma normalno. Starejši psi tudi ne vonjajo več tako dobro, kar jih prav tako lahko odvrne od hrane. Pomagate jim lahko z različnim olji za boljši okus (kokosovo olje, lososovo olje), ali jim ponudite mokro hrano, ki jo imajo najraje, da spodbudite njihov apetit.

7. BOLEZEN

V primeru, da so z neješčostjo povezani še drugi bolezenski znaki (driska, bruhanje, vročina, napihnjen trebuh, apatičnost) je potreben obisk veterinarja. Velikokrat se težave začnejo že v gobčku – gnili zobki in vnete dlesni psu otežijo prehranjevanje. Pogost razlog, da pes noče jesti je tudi bakterijska ali virusna okužba. V tem primeru neješčost spremlja še apatičnost in zaspanost. Neješčost lahko povzroči tudi bolezen dihal, saj pes ni zmožen več vohati in ima težave z dihanjem med hranjenje. Psi zavračajo hrano tudi zaradi okužbe z notranjimi zajedavci (trakulje in gliste). V tem primeru se neješčost pojavi skupaj z bruhanjem in drisko. Preveri izdelke za naravno razglistenje psa. Izgubo apetita lahko povzročijo tudi druge resnejše bolezni, kot je: odpoved ledvic, bolezni jeter, različne oblike raka, bolezni živčevja, vnetje trebušne slinavke, odpoved srca, vnetje črevesja,…

8. PREBAVNE MOTNJE

Če ima kuža po določeni hrani prebavne težave (napihnjenost, plini, bruhanje, driska) lahko začne postopoma zavračati vso hrano, zaradi slabe izkušnje. Psi lahko veliko krat pojedo tudi hrano, ki je ne bi smeli (iztrebke drugih živali, gnilo hrano,…), kar povzroči prebavne težave ali celo zastrupitev. V primeru hujše dolgotrajne driske in bruhanje je potreben obisk veterinarja. Preveri naravne izdelke za izboljšanje prebave pse.

9. STRANSKI UČINKI ZDRAVIL IN CEPIV

Izguba apetita je lahko stranski učinek nekaterih zdravil ali cepiv.

10. STRES IN IZČRPANOST

Stres je zelo širok pojem, ki različno vpliva na različne pse. Za določene pse je stres sprememba okolja, dolga pot v avtu, preživljanje časa na morju, preživljanje časa še z drugimi družinskimi člani, močan hrup (silvestrovanje, petarde in ognjemeti), izguba ljubljene osebe, ločite, izguba pasjega prijatelja… Vsi ti našteti dejavniki in še številni drugi lahko povzročijo izgubo apetita. Pri stresu lahko svojemu psi pomagate z naravnimi Nervenheld kapsulami

11. POMANJKANJE GIBANJA IN ZAPOSLITVE

Z gibanjem in telesno dejavnostjo pri »pokurijo« energijo s hrano pa pridobijo energijo. Zdravi pri bi se zaradi tema morali vsako dnevno gibati. Če ima kuža gibanje omejeno si lahko pomagate tudi z interaktivnimi igračami, kamor nastavite hrano. Na tak način pes voha in razmišlja, išče hrano in jo na koncu zaužije. Zelo praktične takšne igračke so šnofke ali kakšne žogice, kamor nasujete hrano. Tudi z vonjanjem in razmišljanjem psi porabijo ogromno energije, hkrati pa jih še motivirate za hrano.