Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Alergija pri psih

ALERGIJE PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

Alergija pri psih je danes zelo pogosta težava, ki vsekakor vpliva na kvaliteto življenja. Najpogostejše alergije pri psih so alergije na hrano ali samo na določeno sestavino v hrani, sledijo jim alergije na pršice, alergije na cvetni prah in trave ter alergije na bolšji ugriz. Zakaj je prišlo do razvoja alergij ni točno utemeljeno, obstaja več teorij: neustrezna prehrana in nezdrav življenjski slog psa, genetske predispozicije povezane s pasmo psov, razni pesticidi, konzervansi, umetni dodatki, GSO hrana,… Vzroki za razvoj alergij pri psih so kar podobni domnevnim vzrokom za izvor alergij pri ljudeh.

 

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Alergija se lahko kaže na več načinov, vključno s stalnim srbenjem, drisko, bruhanjem in različnimi drugimi vrstami kožnih reakcij. Če vaš pes trpi za alergijo, morate začeti iskati izvor alergije.
Med bolj znanimi in pogostejšimi alergijami so alergije na hrano, alergije na slino bolh alergije na cvetni prah, alergije na pršice in kontaktne alergije.
Alergija na cvetni prah se lahko kaže na različne načine, vključno z nenehnim srbenjem, rdečico in različnimi drugimi vrstami kožnih reakcij ter drisko ali bruhanjem.
Preverite, ali je morda okužen z zunanjimi zajedavci (bolhe). Na srbenje lahko vpliva tudi letni čas. Če so izključeni dejavniki, kot so paraziti ali sprememba dlake, je mogoče, da pes trpi za alergijo.
Najprej je treba ugotoviti, na kaj je pes alergičen. Če gre za alergijo na hrano, vam lahko pomaga izključevalna dieta. Preidite na naravno hrano, ki ne vsebuje sintetičnih dodatkov. Izogibajte se tudi vsem nepotrebnim kemikalijam kot so sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem.

ALERGIJE NA HRANO: Kaj lahko naredimo sami

Izberite naravno hrano in s tem že preventivno izločite vse potencialne alergene. Naturavetal hrana za alergične pse ne vsebuje pšenice, soje in mlečnih izdelkov, ne vsebuje barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov, polnil, živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov.

Vsi našteti dejavniki lahko povzročajo različne alergije pri psih. Prav tako je dolgotrajno pomanjkanje ključnih mineralov in vitaminov veliko krat vzrok pretiranega odziva imunskega sistema in nastopa alergije. Pri alergijah se imunski sistem psa pretirano odziva, da določen dražljaj iz okolja. 

Canis Extra alga spirulina 80 gCanis Extra alga spirulina 80 g
Raztrupljanje telesa
Podpora presnovi

Canis Extra alga spirulina 80 g

8,25€ Brez DDV: 7,53€

Canis Extra alga Spirulina   Canis Extra alga Spirulina je modro-zelena alga, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in čiščenju telesa psa. C..

Canis Extra alga klorela 80 gCanis Extra alga klorela 80 g
Razstruplanje telesa
Bogat vir klorofila

Canis Extra alga klorela 80 g

10,30€ Brez DDV: 9,41€

Canis Extra Klorela (Chlorella)   Canis Extra Klorela (Chlorella) je zelena, enocelična sladkovodna alga, ki pomaga pri razstrupljanju tele..

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pseCanis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse
hladno stiskano olje
brez veziv, barvil, dodatkov

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse

9,25€ Brez DDV: 8,45€

Hladno stiskano lososovo olje za pse Canis Extra iz atlantskega lososa – omega 3 za pse   Hladno stiskano lososovo olje za pse Canis ..

Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)
Podpora črevesni flori
Energija probiotičnih bakterij

Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)

2,96€ Brez DDV: 2,70€

CANIS EXTRA PETFLORA - proizvaja se s probiotičnimi bakterijami   Naturavetal Petflora probiotične bakterije za pse je naravno prehransko d..

Canis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje 250 mlCanis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje 250 ml
BIO KAKOVOST
Konopljino olje

Canis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje 250 ml

15,90€ Brez DDV: 14,52€

Canis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje v steklenici   100% čisto, hladno stisnjeno organsko konopljino olje z esencialnimi nenasič..

Prikazujem 1 od 5 do 5 (1 strani)

HUDA ALERGIJA PRI PSU

V primeru hudih alergij pri psu je vsekakor izbira naravne hrane osnova, v pomoč pa so vam lahko tudi nekateri naravni prehranski dodatki. Pri alergijah pride do pretiranega imunskega odziva na snov iz okolja. Takšno snov iz okolja imenujemo alergen (npr. pršice, cvetni prah, določena sestavina v hrani) in izzove številne reakcije kot so: srbečica, odpadanje dlake, prebavne težave, driska, napenjanje, vnetje ušes in oči,…

Imunske reakcije, povezane z alergijami so precej zapletene. Večina reakcij vključuje kompleks molekule alergena združenega s protitelesi (Ig) v krvi, ki se veže na celice. Celice posledično začnejo sproščati histamin, ki povzroči lokalno vnetje (rdečina, otekanje in srbenje). Opisana je naravna obrambna pot organizma pred tujki, težava je le v tem, da je imunski sistem prepoznal napačno snov za tujek.

Ko se sprostijo prevelike količine histamina, mora telo to raven znižati. V pomoč pri tem procesu je lahko vitamin C, vitamin B6, baker, vnos zdravih maščob in drugih hranilnih snovi - fosforja, magnezija, železa in vitamina B12. Histamin ostane v telesu nekje 3 tedne, zato je smiselno, da se vsake spremembe, ki jo uvedemo držimo vsaj 3 tedne.

 

Kateri so najpogostejši simptomi?

 • srbečica in posledično praskanje ter grizenje, kar lahko privede do izgube dlake, pordele kože in vnetja kože
 • različni izpuščaji, vneta ušesa in vnete oči
 • prebavne težave, kot je napenjanje in driska. Posledično, ker ni trdega kakca, se tudi analne žleze ne praznijo pravilno, zaradi tega lahko pride do vnetja analnih žlez.

 

Kako ugotoviti, da ima pes alergijo

Alergije so lahko sezonske (npr. pomlad) iz česar lahko sklepate, da gre za kontaktno alergijo na cvetni prah ali trave. Če so alergije prisotne ves čas in niso sezonsko vezane, gre po vsej verjetnosti za alergijo na hrano ali na določeno sestavino v hrani. Ob sumu na alergije pri psih je najboljše narediti alergijski test, ki danes obstajajo v različnih oblikah. Najbolj pogosta sta alergijski test sline in krvni alergijski test. Vse bolj pogost je tudi bioresonačni test na alergije.

 

Kožne alergije pri psih

Alergijske bolezni kože povzroči alergijski dermatitis na bolhe, neželene reakcije na hrano in kontaktne alergije. Vse kožne alergije predstavljajo tveganje za sekundarno okužbo. Ko se pes praska in grize se koža lahko odpre in posledično lahko pride do bakterijske okužbe.

Alergijski dermatitis na bolhe je alergična reakcija na ugriz bolhe. Nekateri psi so alergični na bolšjo slino in ob ugrizu jih srbi celotno telo, ne le mesto ugriza. Zaradi srbečice in praskanja lahko postane rdeča in vneta.

Alergije na hrano ali sestavine v hrani se velikokart kažejo tudi na koži. Najpogostejši znaki so rdeča in vneta ušesa ter vnete tačke. Te alergije pa spremljajo tudi prebavne težave kot je driska in mehko blato.

Kontaktno alergijo navedeno tudi kot atopijski dermatitis lahko povzročajo različne trave, cvetni prah, plesen in hišne pršice. Če se alergija pojavlja samo sezonsko, to je pomlad-poletje, je najverjetneje, da je vzrok za alergijo zunanji dejavnik, v večini primerov stik trave ali cvetni prah s katerim je kuža v stiku na sprehodu. V pomoč vam bodo probiotične bakterije Canis Extra Petflora, ki bodo uravnovesile črevesno floro in posledično okrepile imunski sistem psa. V veliko pomoč pri sezonskih alergijah pa je tudi Canis Plus mineralno razpršilo. ki na kožo deluje pomirjajoče in vlažilno.

 

Alergije na hrano pri psih

Alergije na hrano se lahko kažejo kot kožne bolezni, težave s prebavo ali najpogosteje oboje. Psi so lahko alergični na določeno živalsko beljakovino, na žitarice ali na pršico, ki se nahaja v določenih briketih.

Neželene reakcije na hrano poleg alergij vključujejo tudi druge vzroke za prebavne motnje, vključno z intoleranco na hrano. Intoleranca (preobčutljivost) na določeno sestavino je reakcija, ki ne vključuje imunskega sistema, zato za intoleranco veliko krat slišimo tudi izraz psevdoalergija.

Alergija na živalske beljakovine

Največkrat so psi alergični na piščanca in govedino. Prav tako je potrebno biti pozoren kakšne kakovosti je meso, ki ga hranite. Alergije največkrat povzročajo živalski odpadki, medtem ko meso velikokrat sploh ni problematično. Izberemo si en vir beljakovin, ki ga pes do sedaj še ni jedel. Novi beljakovinski viri kot so konj, koza, kunec in losos so izjemno primerni. 

Alergije na žita

Največkrat pride do alergij na žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen, rž), seveda pa je lahko kuža alergičen tudi na riž, koruzo ali katero koli žito. Pogoste so tudi alergije na sojo. 

Gluten povzroča, da črevesje sprošča protein, imenovan zonulin, ki povzroči odprtine med črevesnimi celicami (sindrom puščajočega črevesa). Ko je enkrat porušena črevesna pregrada, lahko vse vrste nezaželenih snovi preide v krvni obtok, tudi gluten. Te delce imunski sistem prepozna kot tujke in seveda odregira z napadom. Hkrati imunski sistem napada tudi zdravo tkivo, kar vodi v notranjo avtoimunsko vojno, ki ustvarja vnetje po celotnem telesu. 

Alergija pri psih: Drugi pogosti alergeni

Zraven že naštetih pogostih alergenov, se na seznamu znajde še kravje mleko in mlečni izdelki iz kravjega mleka (sir, jogurt, skuta). Veliko psov je alergičnih tudi na grah ali grahove beljakovine ter na jajca. 

Zelo pogosti alergeni v hrani za pse so aditivi, na katere največkrat pozabimo. Vsi aditivi (sintetični dodatki) v hrani so navedeni v razdelku DODATKI, ki se nahajajo pod analitično sestavo hrane in pod sestavinami. Naturavetal ne uporablja nobenih aditivov in sintetičnih dodatkov.

 

Alergija na pršice v pasji hrani

Alergije na pršice pri psih so izjemno pogoste. Pršice se razvijejo v živalskih in rastlinskih stranskih ostankih, ki so zmleti v hrani za pse, zato se v nizkokakovostni hrani lahko razvijejo pršice.