Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Olja za pse

OLJA ZA PSE: Hladno stiskana in BIO kakovosti

Različna olja dodajamo k prehrani za pse, da zadostimo potrebe po maščobah, po vitaminih in mineralih in po nenasičenih maščobnih kislinah, ki vplivajo na številne življenjsko pomembne procese in brez njih pasji organizem ne more pravilno in optimalno funkcionirati. Že samo dejstvo, da so vse pasje celice sestavljene iz maščobnih kislin nam pove, kako zelo so zdrave maščobe pomembne v prehrani psa. Naturavetal ponuja kar sedem različnih olj za psa, ki so izjemno kakovostna, določena z BIO certifikatom kakovosti ali medicinske kakovosti. 

 

Losoosvo olje za pse je najbolj poznano, sledi mu ribje olje za pse in konopljino olje za pse. Za vse, ki hranite BARF ali kuhate obroke je smiselno, da med posameznimi olji krožite. Olja pa lahko dodajate tudi k Naturavetal peletom ali Naturavetal mokri hrani za še dodatno okrepitev z maščobnimi kislinami v prelomnih obdobjih.

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pseCanis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse
hladno stiskano olje
brez veziv, barvil, dodatkov

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse

9,25€ Brez DDV: 8,45€

Canis Extra krilovo olje - 60 kapsulCanis Extra krilovo olje - 60 kapsul
Vir omega 3 mašobnih kislin
V kapsulah

Canis Extra krilovo olje - 60 kapsul

43,90€ Brez DDV: 40,09€

Canis Extra Bio kokosovo olje 150 gCanis Extra Bio kokosovo olje 150 g
BIO KAKOVOST
Za uživanje in zunanjo uporabo

Canis Extra Bio kokosovo olje 150 g

6,50€ Brez DDV: 5,94€

Canis Extra egipčansko bio olje črne kumine 100 mlCanis Extra egipčansko bio olje črne kumine 100 ml
Več kot 100 aktivnih snovi
BIO KAKOVOST

Canis Extra egipčansko bio olje črne kumine 100 ml

9,96€ Brez DDV: 9,10€

Canis Extra 3-6-9 BARF olje 250 mlCanis Extra 3-6-9 BARF olje 250 ml
Ribje + Konopljino olje
Omega -3, -6, -9

Canis Extra 3-6-9 BARF olje 250 ml

12,95€ Brez DDV: 11,83€

Canis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje 250 mlCanis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje 250 ml
BIO KAKOVOST
Konopljino olje

Canis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje 250 ml

15,90€ Brez DDV: 14,52€

Canis Extra olje jeter polenovke 250 mlCanis Extra olje jeter polenovke 250 ml
Hladno stiskano olje
100% čisto medicinske kakovost

Canis Extra olje jeter polenovke 250 ml

15,90€ Brez DDV: 14,52€

Prikazujem 1 od 7 do 7 (1 strani)

Zakaj so maščobe tako zelo pomembne?

Maščobe so za psa vir energije, zato jih mora vsakodnevno zaužiti v zadostni meri. Maščobe so tudi sestavin del vseh celičnih membran, saj sestavljajo lipidni dvosloj. Maščobe so predstopnja različnih hormonov in imajo pomembno vlogo shranjevanja energije. Maščobe v organizmu psa povečajo učinkovitost absorpcije pri vitaminih (A, D, E in K), ki so topni v maščobah. Maščobna tkiva imajo tudi pomembno funkcijo pri izolaciji telesa in zaščitno funkcijo vseh vitalnih organov. Poleg zagotavljanja energije imajo maščobe tudi številne presnovne in strukturne funkcije.

Maščobna plast obdaja mielizirana živčna vlakna in na tak način pripomore pri prenosu živčnih impulzov. Fosfolipidi in glikolipidi služijo kot strukturni sestavni deli celičnih membran in sodelujejo pri prehodu hranil in presnovkov čez celične membrane. Lipoproteini zagotavljajo transport maščob po krvnem obtoku. Holesterol je potreben za tvorbo žolčnih soli, potrebnih za pravilno prebavo in absorpcijo maščobe, prav tako pa je holesterol predhodnik steroidnih hormonov. Skupaj z drugimi lipidi, holesterol tvori zaščitni sloj na koži in preprečuje prekomerno izgubo vode in invazijo tujkov čez kožo.

Različne maščobe imajo lahko različen vpliv na zdravje psa, zato je potrebno biti pozoren na vrsto zaužitih maščob. Prav tako z maščobami ne smemo količinsko pretiravat, saj lahko prevelik vnos maščob vodi v debelost.

 

VRSTE MAŠČOB

Trigliceridi so najbolj pomembna vrsta maščob. Trigliceridi so estri glicerola (poseben alkohol) in treh maščobnih kislin. Od pripetih maščobnih kislin so odvisne posamezne lastnosti maščobe. Te maščobne verige so lahko dolge ali kratke, z enojnimi ali dvojnimi vezmi. Večina trigliceridov v prehrani vsebuje dolgoverižne maščobne kisline, ki imajo sodo število ogljikovih atomov od 16 do 26. Izjema je kokosovo olje, ki vsebuje srednje- in kratko verižne maščobne kisline.

Maščob je ogromno vrst, vendar jih v grobem delimo na nasičene in na nenasičene maščobne kisline. Nenasičene maščobne kisline lahko delimo še dalje, saj so lahko enkrat (mono) ali večkrat (poli) nenasičene. Večkrat nenasičene pa razdelimo glede na položaj zadnje dvojne vezi na omega-3 in omega-6 maščobne kisline.

 

NASIČENE MAŠČOBNE KISLINE

Nasičene maščobne kisline so najbolj značilne za živila živalskega izvora, vendar tudi določena rastlinska olja vsebujejo nasičene maščobne kisline, takšno npr.: je kokosovo olje. Nasičene maščobne kisline so pri sobni temperaturi v obliki masti, zato je kokosovo olje pri nižjih temperaturah v obliki masti, pri višjih temperaturah pa je bolj tekoč.

 

NENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE

Nenasičene maščobne kisline najdemo v oljih rastlinskega izvora. Nenasičene maščobne kisline imajo v svoji kemijski strukturi še dvojne (nenasičene) vezi. Nenasičene maščobne kisline delimo na enkrat nenasičene, kot je npr.: oljčno olje ali repično olje. Najbolj pomembne in znane pa so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so tudi esencialne, kar pomeni, da jih pasji organizem ne more izgraditi sam, temveč jih mora nujno dobiti iz hrane. Med večkrat nenasičene maščobne kisline spadajo omega-3 in omega-6 maščobne kisline.

 

OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE

Med omega-3 maščobne kisline uvrščamo:

 • alfa-linolensko kislino (ALA)
 • dokozaheksaenojska kislina (DHK)
 • eikozapentaenojska kislina (EPK) 

 

Med navedenimi omega-3 maščobnimi kislinami so velike razlike, tako v strukturi, lastnostih in vplivih na organizem. Alfa-linolenska kislina (ALA) je za pse esencialna. Največ ALA najdemo v konopljinemu olju in lanenem olju. ALA je potrebna tudi za sintezo drugih dolgoverižnih omega-3 maščob, kot sta EPK in DHK. Obe maščobni kislini sta nujni za rast in razvoj ter še za številne druge procese. Pretvorba ALA v EPK ali DHK je zahteven proces, zato je smiselno da obe maščobni kislini DHK in EPK vnašamo neposredno v pasjo prehrano.

Eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska (DHK) kislina sta v telesu psa izjemnega pomena. Obe podpirata normalno fluidnost celičnih membran in imata protivnetne lastnosti. Protivnetni učinki omega-3 maščobnih kislin na številnih organskih sistemih nakazujejo pomembno vlogo omega-3 maščobnih kislin v boju proti raku. Vse več je dokazov, da zlasti omega-3 maščobne kisline: eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK) omejijo rast tumorjev. Omega 3-maščobne kisline zelo koristijo tudi zdravju sklepov in so lahko v pomoč psom z natrganimi križnimi vezmi, psom z atrititisom, psom, ki trpijo za displazijo kolkov ali psom, ki imajo na splošno težave s sklepi.

DHK je še zlasti pomembna za razvoj oči in živčnega sistema pri razvijajočem se plodu in v začetku brejosti, pa tudi kasneje je DHK izjemno pomembna za normalno funkcijo možganov, živčnega sistema in vida. Dolgoverižne omega-3 maščobne kisline se nahajajo predvsem v morskih ribah (sardine, skuša, losos) in krilu.

 

OMEGA-6 MAŠČOBNE KISLINE

Med omega-6 maščobne kisline uvrščamo:

 • lionolna kislina (LA)
 • arahidonska kislina (AA)

 

Omega-3 in omega-6 maščobne kisline imajo pomembno vlogo pri tvorbi aktivnih spojin: prostaglandini, tromboksani, prostaciklin in levkotrieni. Vse te spojine v telesu delujejo podobno kot določeni hormoni in sodelujejo v procesih kot so vazodilatacija in vazokonstrikcija, krčenje mišic, homeostaza krvnega tlaka, izločanje želodčne kisline, regulacija telesne temperature, uravnavanje strjevanja krvi in nadzorujejo vnetja. Pomen omega-6 maščobnih kislin ni tako opevan kot pomen omega-3 maščobnih kislin, saj so v uravnoteženi prehrani bolj razširjene. Z omega-6 maščobnimi kislinami je bogato npr. sončnično in bučno olje.

 

RAZMERJE MED OMEGA-3 IN OMEGA-6 MAŠČOBNIMI KISLINAMI

Omega-6 in omega-3 maščobne kisline le v pravilnem razmerju kontrolirajo vnetne odzive in krepijo imunski sistem. Omega-6 maščobe povečujejo vnetje, medtem ko omega-3 maščobe vnetja zavirajo. Če je prisotna previsoka raven omega-6 se bodo aktivirali hormoni, ki povečujejo vnetje. Kronično vnetje je lahko vzrok različnih težav, kot so različne alergije, artritis, srčne bolezni, bolezni ledvic, bolezni jeter in različne vrste raka. 

 

Olja za pse bogata z različnimi maščobnimi kislinami

RIBJE OLJE ZA PSE
Ribje olje za pse je zelo dober vir nenasičenih maščobnih kislin, hkrati pa je bogato še z vitaminom D in A. Ribje olje podpira zdravje srca, spodbuja lepo dlako, zmanjšuje srbečo in luskasto kožo ter lahko pomaga pri lajšanju alergij in bolečin v sklepih. Pomaga tudi krepitvi imunskega sistema. Canis Extra 3-6-9 BARF olje je sestavljeno 70% iz ribjega olja iz 7. različnih vrst rib (iz skuše, sardele, sardona, trske, sleda, kapelana, tune) in 30% konopljinega olja.

KONOPLJINO OLJE ZA PSE
Konopljino olje vsebuje odlično razmerje maščobnih kislin omega-6 in omega-3, tako da pomaga nadzorovati vnetja in ima vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Canis Extra BIO konopljino olje je hladno stiskano primerno za sestavo uravnoteženih BARF obrokov ali za sezonsko krepitev imunskega sistema, kože in dlake.

KRILOVO OLJE ZA PSE
Kril so drobni majhni rakci, ki se prehranjujejo s fitoplanktonom. Fitoplankton je elektrarna dragocenih hranil - mineralov, elementov v sledovih, ogljikovih hidratov, nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov in vlaknin. Canis Extra krilovo olje za pse vsebuje esencialne omega-3 maščobne kisline in zelo ugodno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Ker se kril prehranjuje le s fitoplanktonom gre za izjemno čist izdelek brez možnosti primesi, toksinov in težkih kovin.

LOSOSOVO OLJE ZA PSE
Losososovo olje za pse je od vseh olj najbolj poznano, praktično in je nekakšna stalnica v prehrani psov. Canis Extra lososovo olje za pse je iz atlanskega lososa, ki živi v svojem naravnem habitatu, tako da je bogat z vsemi hranilnimi snovmi zaradi raznolike prehrane. V okolju se spremljajo parametri in vsebnost težkih kovin, tako da ne pride do onesnaženja.

KOKOSOVO OLJE ZA PSE
Kokosovo olje večinoma vsebuje nasičene maščobne kisline, ki so srednje- in kratko verižne. Organizem srednje verižne trigliceride enostavno razcepi v monogliceride in proste maščobne kisline, zato kokosovo olje predstavlja hiter vir energije. Canis Extra BIO kokosovo olje je odličnega okusa namenjeno uživanju in nanašanju na kožo ali dlako.

OLJE JETER POLENOVKE ZA PSE
Olje jeter polenovke je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in je vir vitamina A in D. Olje jeter polenovke zmanjšuje vnetje celotnega telesa, lahko zmanjšuje bolečino, podpira razvoj možganov in oči ter podpira zdravje srca. Canis Extra olje jeter polenovke je medicinske kakovosti.

OLJE ČRNE KUMINE ZA PSE
Črna kumina vsebuje več kot 100 različnih aktivnih substanc, ki podpirajo delovanje imunskega sistema, vzdržujejo aktivnost sklepov, odganjajo notranje in zunanje zajedavce. Canis Extra BIO egipčansko olje črne kumine je bogato z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega-3 in omega-6) ter enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami (oleinska kislina).

 

CANIS EXTRA OLJA ZA PSE – Najpogostejša vprašanja in odgovori

 • Ali lahko med seboj mešam različna olja?

Smiselno je, da vsi tisti, ki hranite BARF ali pripravljate kuhane obroke krožite med različnimi olji, vendar jih ne menjavate prepogosto. Optimalno je, da en mesec dodajate npr. lososovo olje, naslednji mesec konopljino olje, naslednji mesec 3-6-9 BARF olje in tako naprej.  

 • Katero olje je najboljše za težave s kožo?

Izmenično dodajanje konopljinega in lososovega olja. Težave s kožo in dlako lahko izvirajo tudi iz črevesja zaradi porušene črevesne flore. V takšnem primeru je smiseln še dodatek probiotikov za vzpostavitev črevesne flore.

 • Katero olje je najboljše pri srčnem popuščanju?

Pri težavah s srcem je najboljša izbira krilovo olje, ki je zelo koncentrirano in je zato bolj mišljeno za terapijo in ne kot jedilno olje. Ker so kapsule krilovega olja majhne ne zadostijo dnevnih potreb po maščobah, zato lahko kril olje kombiniramo z Canis Extra 3-6-9 BARF oljem ali Canis Extra lososovim oljem.  

 • Kako dozirati Canis Extra olje jeter polenovke?

Olje jeter polenovke se dodaja k prehrani psa 2-3x na teden za zadostitev potreb po vitaminu A in vitaminu D. Dozira se glede na telesno težo psa.

 • Ali lahko Canis Extra olje jeter polenovke kombiniram?

Seveda. Dnevni vnos maščob naj predstavlja Canis Extra lososovo olje, Canis Extra konopljino olje ali Canis Extra 3-6-9 BARF olje. 2-3x na teden k prehrani dodajte Canis Extra olje jeter polenovke in takrat vam dodatek drugega olja ni potreben.

 • Ali so Canis Extra olja varne pred težkimi kovinami?

Vsa Canis Extra olja so varna pred težkimi kovinami. Poseben postopek filtrira dioksine in ostale težke kovine. Glede težkih kovin vsa Canis Extra olja spadajo pod mejne vrednosti, ki so odobrene za prehrano ljudi.

 • Ali se lahko Canis Extra olja hranijo v hladilniku?

Ni potrebe, da bi se odprta olja hranila v hladilniku. Po uporabi jih je potrebno zmeraj tesno zapreti in ne izpostavljati direktni sončni svetlobi. Lahko ga sicer hranite v hladilniku, toda olje lahko tvori kosmiče, ki se bodo pri sobni temperaturi spet raztopili.

 • Ali so Canis Extra olja human grade kakovosti?

Vsa Canis Extra olja so enake kakovosti kot olja odobrena za prehrano ljudi.

 • Kakšen je rok uporabe odprtega olja?

Tukaj velja enako kot pri naših kuhinjskih oljih, kjer ni jasne časovne omejitve. Dokler je olje vedno dobro zaprto, ustrezno shranjeno in ves čas v uporabi lahko kot tako zdrži daljše časovno obdobje. Olje zavrzite le, če opazite spremembe v videzu in vonju.