Hladno stiskana hrana za pse – Celovit vodnik po peletih za pse

Hladno stiskana hrana za pse Naturavetal je iz 100% naravnih sestavin, vsebuje več kot 60% ali 70% delež svežega mesa in je proizvedena v Nemčiji. Najboljša hladno stiskana hrana za pse je vrsti primerna, naravna in ne obremeni pasjega želodca.

Monoproteinska naravna in okusna hladno stiskana pasja hrana je brez žitaric, brez glutena, brez polnil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Hladno stiskani peleti za pse so na voljo v sedmih različnih okusih in v dveh velikostih.

Premium peleti za pse Naturavetal vsebujejo izključno naravne sestavine. Peletirana hrana je proizvedena je z metodo nežnega hladnega stiskanja, pri kateri se v surovinah ohranijo naravni vitamini, minerali in hranilne snovi v svoji prvotni obliki, da jih organizem psa v celoti izkoristi.

Peletirana hrana za pse Naturavetal se proizvaja v Nemčiji že več kot 25 let, v Sloveniji pa je prisotna že od leta 2011 in ji zaupajo že številni kosmati repki. Naturavetal hrana vsebuje izključno naravne vitamine in minerale in je v celoti 100% naravna z rokom uporabe 6 mesecev od proizvodnje v Nemčiji. To je le ena izmed prednosti naše naravne hladno stiskane hrane.

V nadaljevanju si preberite kaj je hladno stiskana hrane in katere so prednosti hranjenja psa s hladno stiskano hrano, kakšne so razlike med briketi in peleti za pse, ki jih imenujemo tudi hladno stiskani briketi za pse. Prav tako si preberite zakaj je Naturavetal znamka razlikuje od drugih proizvajalcev in katero velikost peletov ter kateri okus peletov izbrati za svojega psa.

 

PREDNOSTI: NATURAVETAL HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE JE NAJBOLJŠA IZBIRA

Prednosti naše naravne hladno stiskane hrane:

 • v želodcu ne nabrekne in se ne napihne, zato je tveganje za zasuk želodca manjše
 • več kot 60% ali 70% delež svežega in kakovostnega mesa pred sušenjem (odvisno od izbranega okusa)
 • vsi okusi so monoproteinski (samo ena vrsta mesa). Izbirate lahko med okusi lososa, kunca, jagnjetine, govedine, piščanca in Insectvetal (ličinke žuželk)
 • kakovostne sestavine
 • boljša prebavljivost in hranilna vrednost
 • določeni okusi vsebujejo lososovo olje, ki je bogato z omega 3- in omega 6- maščobnimi kislinami
 • vsebuje dragocene kalčke golega ovsa in rjavega prosa, ki skrbijo za aktivacijo prebavnih encimov
 • vsebuje le naravne vitamine in minerale, vsi vitamini in minerali so pridobljeni iz zelenjave, zelišč, začimb in alg, ki so v ustzernem razmerju dodana v hrano
 • ne vsebuje glutena
 • ne vsebuje žitaric – ne vsebuje pšenice, ječmena in soje
 • na vsebuje mleka in mlečnih izdelkov
 • ne vsebuje jajc in graha
 • ne vsebuje polnil – zato je količina dnevnega obroka manjša
 • ne vsebuje živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov
 • ne vsebuje barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa in umetnih dodatkov
 • reden nadzor kakovosti z laboratorijskimi analizami

 

Hladno stiskana hrana za pse
Hladno stiskana hrana za pse Naturavetal je 100% naravna. Peleti za pse so na voljo v 7 različnih okusih in 2 različnih velikostih.

 

 

Kako izbrati hladno stiskano hrano za psa?

Pri iskanju najboljše hrane za svojega psa moramo upoštevati naslednje parametre. Vedno moramo preveriti sestavine, ki jih hrana vsebuje in pri tem upoštevati specifične potrebe psa. Pozanimamo se tudi o proizvodnem postopku izdelave hrane, o filozofiji in zgodovini podjetja, ki hrano proizvaja in, če še vedno nismo prepričani se odločimo za posvet z veterinarjem.

 

PREVERJANJE SESTAVIN:

Sestavine preverimo na hrbtni strani embalaže. Kakovostna hrana ima vse sestavine navedene v odprti in razumni deklaraciji, takšni ki jo vsak razume. Zaprta deklaracija, ki navaja zgolj meso in stranske mesne proizvode kaže na slabško kakovost hrane. Sestavine so napisane v tred razdelkih: sestavine (tukaj vam piše točno katera živila hrana vsebuje), analitična sestava in nutritivni dodatki (tukaj so navedeni sintetično dodani vitamini, minerali, konzervansi,…)

Pri Naturavetalu uporabljamo zgolj preverjene in kakovostne sestavine, brez stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov. Uporabljamo sestavine, ki so ljudem poznane, kot je piščančje meso, goveje meso, prosena kaša, riž,… Ne posložujemo se drobljenja sestavin, kar bi lahko vplivalo na zavajanje kupca.

Razdelka nutritivni dodatki na naši deklaraciji ne boste našli. Nutritivni dodatki pomenijo sinetično dodate in natehtane vitamine in minerale. Ker je naša hrana 100% naravna ničesar sintetično ne dodajamo. Vsi vitamini in minerali so naravnega izvora iz sestavin (živil), ki hrano sestavljajo.

 

UPOŠTEVANJE SPECIFIČNIH POTREB PSA:

Vsak pes ima svoje specifične potrebe po hranilih in količini hranil. Če imamo psa alergika ali občutljivega psa, mora biti prehrana zanj prilagojena. Pri takšnih psih priporočamo okus jagnjetine, lososa ali kunca.

Če je naš pes nadpovprečno aktiven in porabi več od povprečno aktivnega družinskega psa se odločimo za okus govedine, ki vsebuje višji delež maščob ali linijo hrane Sport, ki vsebuje višji delež beljakovin in maščob.

V primeru, da ima pes težave s telesno težo moramo izbrati lažje prebavljiv okus z nižjim deležem maščob in ustrezno zmanjšati dnevno količino hrane.

 

Hladno stiskani peleti za mladiče

Mladiči imajo specifične potrebe po hranilih, ki jih moramo zagotovo upoštevati. Naturavetal ima zato posebno linijo hrane, namenjeno mladičem in mladim psom. Na voljo sta okus piščanca in lososa, ki vsebujeta minimalno 70% svežega kakovostnega mesa. Kakovost mesa je izjemna saj je brez stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov. Hrana za mladiče vsebuje tudi večji delež zdravih maščob, naravnih vitaminov in mineralov. Hladno stiskani peleti za mladiče so na voljo v obliki mini svaljkov za manjše pse in v obliki pravokotnih ploščic za velike mladiče.

 

 

Hladno stiskana hrana za pse male pse manjših pasem

Naša peletirana hrana je na voljo v dveh oblikah peletov; popolnoma vsi okusi so na voljo v obliki ploščatega peleta (2 cm x 1,5 cm) in so namenjeni vsem pasmam in vsem starostim, tudi za velike pasme. Vseeno pa določene male pasme psov ne želijo jesti večjih koškov hrane in lažje zgrizejo manjše pelete. Prav tako so določeni starejši psi že popolnoma brez zob in so zanj manjši peleti veliko bolj primerni. Če ima vaš pes raje manjše pelete, imamo okus piščanca, jagnjetine, lososa in govedine na voljo tudi v obliki mini svaljkastih peletov.

 

Hladno stiskani pasji peleti v obliki malih svaljkov
Oba okusa za mladiče in okusi piščanec, jagnjetina, govedina in losos za odrsle pse so na voljo v obliki majhnih svaljkastih peletov

 

PROIZVODNI POSTOPEK: HLADNO STISKANJE

Posebnost Naturavetal hrane je ta; da se vse sestavine, ki sestavljajo celoto obdelajo posamično. Meso je posamično posušeno, sadje, zelenjava, zelišča so posamično posušena na zraku in nato nežno hladno stisnjeno v pelete. Pri postopku nežnega hladnega stiskanja se uporabljajo nizke temperature, postopek pa je tudi zelo hiter (traja le 4 minute), zato se ohranijo vsi vitamini, minerali in elementi v sledeh.

Ogljikovi hidrati se obdelajo z edinstvenim patentiranim postopkom nad vodno paro tako, da te postanejo optimalno prebavljive. Z nežnim hladnim stiskanjem se zagotovi visoka biološka razpoložljivost naravnih hranilnih snovi.

Hladno stiskanje se izvaja z nizkim pritiskom in nizko temperaturo (pri 39°C), saj se le na ta način ohrani maksimalna vrednost naravnih vitaminov in mineralov. Ohranijo se maščobe in beljakovine v biološko dostopni obliki, kar pomeni, da organizem hranilne snovi najlažje vgradi v sebi lastne procese. To se zelo hitro pozna na urejeni prebavi, vitalnosti psa, na koži in dlaki.

 

 

Naravni in okusni peleti za pse:  Katere sestavine uporabljamo?

Vse sestavine v hrani Naturavetal so premium kakovosti in navedene v odprti deklaraciji. Iz odprte deklaracije lahko točno razberete kaj je v hrani – koliko je mesa, katero meso je v hrani, koliko je makro elementov (kalcija in fosforja), koliko ogljikovih hidratov in koliko maščob. Vsa hladno stiskana pasja hrana Naturavetal je monoproteinska, to pomeni, da hrano sestavlja samo en beljakovinski vir.

Uravnotežena in popolna hrana mora vsebovati proteine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine, minerale in vlaknine.

PROTEINI ZA PSE:

Delež mesa V Naturavetal hrani je med 60 in 70%, odvisno od okusa hrane, ki si ga izberete. Živali uporabljene v hrani za meso se hranjenje s kakovostno krmo. Peleti za pse so brez stranskih živalskih proizvodov, kot so koža, dlaka, kremplji, rogovje,…

OGLJIKOVI HIDRATI ZA PSE:

Naturavetal hrana je brez glutena. Ogljikovi hidrati so iz pražit, ki se v organizmu obnašajo popolnoma drugače kot žitarice. Uporabljamo tudi ajdo, ki spada med rastline. Vse naše »žitarice« so obdelane po posebnem postopku kuhanja na pari, odstranjeni so vsi težko prebavljivi deli, tako da so čim lažje in čim hitreje prebavljive za psa.

Hrana z okusom kunca vsebuje samo ajdo, v lososu in govedini se nahaja samo proso, jagnjetina vsebuje proso, oves in neoluščen rjav riž, piščanec pa vsebuje oves, neoluščen polnozrnat riž in koruzna zrna.

 

Hladno stiskana pasja hrana Naturavetal
Naturavetal hladno stiskana pasja hrana vsebuje le sveže in kakovostno meso (human grade kakovost). V vsakem okusu hrane je le en vir živalskih beljakovih – monoproteinska hrana

MAŠČOBE ZA PSE:

Maščobe so zelo pomembne za psa in morajo biti prisotne; seveda v ustreznem deležu. Pomembno je, da pes zaužije zdrave maščobe. Maščobe so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin (omega-3 in omega-6 maščobne kisline). Naturavetal hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje maščob obdelanih na visokih temperaturah, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje psa.

VITAMINI IN MINERALI ZA PSE:

Vitamini in minerali so v naši hladno stiskani hrani naravni, saj se vsi nahajajo v zelenjavi, začimbah in zeliščih, ki so posušena na zraku in dodana k hrani. Naturavetal peleti za pse ne vsebujejo sintetičnih vitaminov in mineralov. Vitamini in minerali so iz skrbno izbrane mešanice zelenjave (rožiči, korenje, česen, artičoke, koromač, čemaž, regrat), sadja (banane, gozdne jagode, brusnice), začimb in zelišče (kopriva, njivska preslica). Vsak okus ima drugačno kombinacijo zelišč, začimb, sadja in zelenjave, tako da je pokrita celotna paleta vitaminov in mineralov.

VLAKNINE ZA PSE:

Vlaknine se nahajajo v sadju, zelenjavi in v žitih in so za psa življenjskega pomena, saj morajo biti prisotne v ravno pravi količini. Vlaknine so pomembne za prebavo, saj čistijo črevo in so hrana za bakterije v debelem črevesu. Naturavetal peleti vsebujejo tudi kalčke golega ovsa in rjavega prosa, ki so bogat vir maščobnih kislin. Dodatna posebnost naše peletirane hrane za pse je prisotnost prosenih in ovsenih kalčkov, ki aktivirajo delovanje encimov.

 

Kako hraniti psa s hladno stiskano hrano?

Pomembno je, da psa pravilno hranimo s hladno stiskano hrano, da upoštevamo priporočene dnevne količine hrane, prilagodimo obrok hrane v kolikor je to potrebno, da hrano razdelimo v več manjših obrokov na dan (priporočamo 2-3 obroke na dan) in, da psu zagotovimo svežo vodo.

Priporočena dnevna količina hrane za odraslega psa je napisana na hrbtni strani vsakega posameznega okusa. Napisane količine veljajo kot priporočilo. Dejansko količino dnevnega obroka prilagodite glede na starost, fiziološko stanje in nivo aktivnosti psa. V prvih dneh se držite priporočil, nato pa količino hrane prilagodite potrebam svojega psa.

Hladno stiskano hrano lahko kombinirate z našo mokro hrano v pločevinkah ali mesnih klobasah, prav tako jo lahko kombinirate s kuhano ali surovo hrano; ni pa hrana primerna za kombiniranje z briketi (ekstrudirana hrana).

Pri izbiri je pomembno tudi, da izberemo ustrezen okus hrane glede na preference in specifične potrebe psa. Naša hladno stiskana hrana za pse je zato na voljo že kar v sedmih različnih okusih. Ker je vsak posamezen okus le iz enega vira beljakovin, je hrana primerna tudi za različne diete.

 

CANIS PLUS PIŠČANEC IN  SPORT

Piščanec vsebuje več kot 60% svežega mesa piščanca v kombinaciji s polnozrnatim rižem. Hrana ne vsebuje stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov. Peleti za pse okus piščanca je primeren za izbirčne pse, saj je piščanec še vedno okus, ki prepriča skoraj vse kosmatince. Prav tako so peleti piščanec primerni za pse, ki imajo kak kilogram preveč, saj je delež surovih maščob v hrani 8,4%.

Sport  ina enake sestavine kot naš klasičen piščanec, vendar je namenjen športno aktivnim psom, saj vsebuje minimalno 70% svežega piščančjega mesa in je posledično bolj kalorična izbira, bolj bogata z beljakovinami in maščobami.

CANIS PLUS JAGNJETINA IN LOSOS

Jagnjetina je sestavljena le iz jagnječjega mesa v kombinaciji s polnozrnatim rjavim rižem in prosom. Receptura je namenjena tudi psom z občutljivo prebavo in alergikom. Losos v kombinaciji s prosom in posušeno zelenjavo ter želišči je idealna izbira za zelo alergične in občutljive pse.

Hladno stiskani peleti okus jagnjetine in okus lososa so primerni za pse z občutljivo prebavo, pogostimi prebavnimi težavami in pse, ki trpijo za alergijami ali intolerancami. Oba okusa vsebujeta manj kot 10% maščob in sta tako primerna ob pravilni količini hrane za vzdrževanje optimalne telesne teže.

CANIS PLUS GOVEDINA

Govedina vsebuje več kot 60% svežega govejega mesa. Goveje meso je samo po sebi bogatejše z maščobami, v primerjavi s piščančjim mesom, zato je ta okus primeren tudi za športno aktivnejše pse.

CANIS PLUS KUNEC

Kunec je sestavljeni iz minimalno 60% svežega kunčjega mesa. Kunec je dopolnjen z ajdovo kašo v kombinaciji s posušenimi zelišči in rastlinami, ki zagotavljajo naravne vitamine in minerale.

CANIS PLUS INSECTVETAL

Insectvetal je popolnoma naravna hrana narejena iz ličink žuželk – črna bojevniška muha. Okus je zelo primeren za alergične pse, saj gre za popolnoma nepoznan in nov vir beljakovin. Hrana iz ličink žuželk pomeni manjšo obremenitev za okolje, manj porabljene vode in manjši ogljični odtis. Gre za trajnostno, zdravo in slastno alternativo.

 

 

POGOSTE NAPAKE, KI JIH NAREDIMO PRI HRANJENJU:

Pri hranjenju psa s hladno stiskano hrano se dajmo izogniti naslednjim napakam:

 • PREKOMERNO HRANJENJE: na začetku se vedno držimo priporočene količine hrane, ki je navedena v tabeli, nato pa količino prilagodimo na specifične potrebe psa.
 • NEPRAVILNO SHRANJEVANJE: hladno stiskano hrano vedno hranimo v original embalaži, v suhem in hladnem prostoru.
 • NEPRAVILNA IZBIRA HRANE: izbrati moramo primeren okus hrane in primerno velikost peleta, še posebej če je naš pes alergik in ima občutljivo prebavo.
 • NEPRAVILNO KOMBINIRANJE: hladno stiskane hrane nikoli ne kombiniramo z ekstrudirano hrano (briketi), saj lahko to vodi v številne prebavne težave.
 • PREHITRA MENJAVA HRANE: hladno stiskano hrano uvajamo postopoma, vendar v ločenih obrokih. Briketov in hladno stiskanih peletov nikoli ne mešamo v istem obroku in jih na dolgi rok ne kombiniramo.

 

Hitra primerjava med briketi in Naturavetal peleti za pse

Ljudje velikokrat hladno stiskano pasjo hrano, poimenujemo peleti za pse ali hladno stiskani briketi, čeprav se peleti in briketi zelo razlikujejo. Peleti ponujajo številne prednosti:

 • Večinoma so briketi obdelani na cca. 140°C, samo postopek izdelave pa traja vsaj 20 min. Naturavetal peleti so izdelani po postopku nežnega hladnega stiskanja, postopek poteka pri 39°C le 4 minute. Zaradi tega se v peletih ohrani več mineralov in vitaminov, beljakovine pa ostanejo v naravni obliki tako, da jih pasji organizem prepozna in jih lahko vgradi v različne procese. Znano je, da beljakovine pri previsokih temperaturah denaturirajo in spremenijo obliko, zato postanejo za pasji organizem neuporabne.
 • Druga velika razlika med peleti in briketi je ta, da peleti v želodcu ne nabreknejo, ampak se razgradijo, to pomeni, da se veliko lažje in prej prebavijo kot briketi in s tem je tudi veliko manjša možnost za zasuk želodca pri psu.
 • Briketi so po končanem postopku obdelani s škorobom, saj jih škrob drži skupaj v trdni obliki. Škrob skupaj s slino tvori zelo lepljivo slino (kot nekakšno lepilo), ki se lepi na zobe, psu se lahko začnejo nabirati zobne obloge in lahko pride do vnetih dlesni.
 • Briketi na daljši rok, dvignejo pH želodca. pH pasjega želodca mora biti zelo kisel (ena ali celo manj), da se lahko razgradijo beljakovine. Briketi lahko dvignejo pH želodca na 4 ali več in to pomeni, da je razgradnja beljakovin počasnejša.

 

Razlika med briketi in peleti za pse
Primerjava med briketi in peleti za pse: peleti se takoj razgradijo in ne nabreknejo, briketi še po 1h niso razgrajeni, ampak se le napihnejo

Slabost hladno stiskane hrane Naturavetal je zagotovo kratek rok uporabe (6 mesecev od proizvodnje v Nemčiji), bolj pazljivo shranjevanje, saj je hrana popolnoma naravne brez konzervansov in tako bolj dovzetna na okoljske vplive.

 

Izkušnje lastnikov psov s hladno stiskano hrano Naturavetal

Naše dolgoletne stranke v Naturavetal že vrsto let prepoznajo številne prednost. Glavni razlogi, zakaj se lastniki odločijo za hranjenje psa z Naturavetal hladno stiskanimi peleti:

 1. Hrana je hladno stiskana, kar vpliva na optimalno prebavo, saj je v želodcu psa hrana ne napihne tako kot briketi
 2. Uporabljene so kakovostne sestavine; ne uporabljamo živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov, kot so kože, kopita, perje, kljuni, luščine,…
 3. Hrana, ki je v resnici 100% naravna. Naša hrana je popolnoma brez vseh konzervansov, polnil in ostalih sintetičnih dodatkov. Tudi vitamini in minereli so izključno naravnega izvora (iz posušene zelenjave, alg in zelišč) in niso sintetično dodani.
 4. Odprta in iskrena deklaracija: naša deklaracija je odprta, brez drobljenja posameznih sestavin, napisano je točno to kar hrana vsebuje, nič več in nič manj.
 5. O znamki Naturavetal: Naturavetal je nemško podjetje, ki se s proizvodnjo pasje hrane ukvarja že več kot 25 let. Podjetje Kosmatinčki smo v Sloveniji in Hrvaški predstavnik za Naturavetal hrano.
 6. Trajnostna proizvodnja hrane, manjše energetske porabe in manjši vpliv na okolje: Naturavetal hrana je pakirana v papirnatne vreče za čim manj onasnaževanja okolja. Naša najbolj trajnostna rešitev pa je okus Canis Plus Insectvetal, ki minimalno vpliva na okolje.

 

Mnenja strokovnjakov o Naturavetal hrani

Naturavetal hrani zaupajo že številni strokovnjaki, veterinarji in vzreditelji po celotni Sloveniji in Evropi. Že vrsto let sodelujemo z različnimi veterinarji, ki priporočajo Naturavetal hrano, bioresonančnimi terapevti, ki imajo veliko opravka s psmi, ki so alergični in vzreditelji, ki želijo svojim mladičem omogočiti najboljšo hrano ob prihodu v nov dom.

Sodelujemo tudi z različnimi pasjimi inštruktorji in prehranskimi svetovalci, ki se zavedajo pomembnosti naravnih sestavin tudi v času šolanja psa. Prehranski svetovalci pa naše naravne izdelke radi priporočajo pri sestavi specifičnih diet.

 

Pogosta vprašanja o hladno stiskani hrani za pse

 1. KAKŠNA JE RAZLIKA MED HLADNO STISKANO HRANO IN BRIKETI?
  Prva razlika je postopek izdelave. Briketi so proizvedeni s postopkom ekstrudacije, kjer vse sestavine zmešajo in izpostavijo visokim temperaturam, tako da se temperaturno občutljivi vitamini ne ohranijo in jih je potrebno dodati v sintetični obliki. Naturavetal hladno stiskana hrana (peleti) je proizvedena s postopkom hladnega stiskanja, ki uporablja nižje temperature, kar pomeni, da ni potrebe po sintetičnih dodatkih. Briketi so ekstrudirani in se posledično v želodcu psa napihnejo, medtem ko so peleti hladno stiskani in se v želodcu psa ne napihnejo temveč hitreje in optimalno prebavijo.
 2. ZAKAJ JE NATURAVETAL HLADNO STISKANA HRANA DRUGAČNA?
  Tako kot se posamezne znamke briketov razlikujejo med seboj po kakovosti, se tudi hladno stiskani peleti posameznih proizvajalcev med seboj razlikujejo. Vsem peletom je skupno to, da so hladno stiskani, medtem ko so Naturavetal hladno stiskani peleti morda edini, ki vsebujejo izključno naravne sestavine. Naturavetal peleti nimajo sintetično dodanih vitaminov in mineralov.
 3. ALI LAHKO KOMBINIRAM PELETE IN SUROVO HRANO?
  Lahko. Hladno stiskani peleti se prebavljajo podobno kot surova (BARF) hrana zato ni nobenih težav, če obe vrsti hrane kombiniramo.
 4. LAHKO KOMBINIRAM PELETE Z MOKRO HRANO (KONZERVICE) V ISTEM OBROKU?
  Lahko. Naturavetal pločevinke so kuhane na pari v kratkih časovnih intervalih, da se ohranijo vse hranilne snovi v maksimalni možni meri. Kuhana hrana in hladno stiskana hrana se prebavljata podobno, tako da takšna kombinacije psu ne povzroča nobenih prebavnih težav.

Za več informacij: https://www.naturavetal.de/natuerliches-hundefutter/

10 komentarjev