Kako navaditi psa na sobno čistočo in kako preprečiti pasje uriniranje?

Najpomembnejša naloga je navajanje pasjega mladička na sobno čistočo, to pomeni, da mladička naučimo, da svojo potrebo opravlja zunaj in ne v našem bivalnem prostoru. Enako velja za starejšega pse, ki ga prvič pripeljete v svoj dom, v primeru, da tega še ni osvojil. Zavedati se moramo, da je vsak mladič osebek zase in, da se določeni mladički sobne čistoče navadijo prej kot drugi.

Tako da ne obupati, če je sosedov kuža že po enem tednu nehal lulat v stanovanju, vaš pa še tega ni osvojil. Spodaj z vami delim svoje izkušnje, kako prepoznati kdaj mladička na potrebo in 3 načine kako preprečiti pasje uriniranje v stanovanju. Vprašanje kako psa naučiti na wc se pojavi zelo pogosto, različnih načinov je ogromno in dejstvo je, da če smo dovolj vztrajni in dosledni se vsak pes prek kot slej navadi na sobno čistočo.

 

Kako preprečiti pasje uriniranje in kako navaditi psa na čistočo?

Kako navaditi psa na čistočo – moja zgodba

Naš bigl Bond je v naš dom prišel naravnost od vzreditelja. Vzreditelja moram pohvaliti, saj sva dobila izjemno socializiranega mladička, brez težav, tako da je bila moja naloga pri vzgoji bistveno lažja kot, če bi posvoljila mladička iz zavetišča, ki že ima morda negativno preteklost. Edina pomanjklivost pa je bila ta, da Bond ni bil navajen na sobno čistočo in sva z Juretom potrebovala kar 6 mesecev, da je Bond popolnoma nehal lulat v stanovanju.

Ne bom rekla, ali je to dolgo ali ne, ker je vsak pes drugačen, bi si pa vsekakor želela, da bi to osvoljili prej kot v 6 mesecih. Včasih sva prepoznala znake, da ga lulat, včasih pa tudi ne, pa da ne pozabim, Bond je bil sposoben tudi 10x na dan lulat, ker je imel majhen mehur in se še ni naučil malo zadržati. Seveda je bilo z odraščanjem tega vedno manj, ampak ja, smo se kar namučili, da smo šli skozi to fazo.

Velikokrat se nam je tudi zgodilo, da smo hodili na ure ven lulat in Bond zunaj ni želel lulat, ko pa smo prišli nazaj v stanovanje pa je bila prva stvar lulanje. Na začetku sem bila izjemno jezna nase in sem si očitala kaj delam narobe, saj smo hodili v šolo, prebrala sem ogromno priporočil na spletu, kako na pozitiven način navaditi mladička na sobno čistočo, ampak potem sem spoznala, da mogoče nič ne delamo narobe, ampak še preprosto ne razumem Bondove telesne govorice, Bond pa je bil tudi še izjemno majhen, pa je verjetno potreboval samo več časa kot npr. sosedov kuža. Je pa zato druge stavri prej osvojil!

 

Kako preprečiti uriniranje psa v stanovanju
Uriniranje psa v stanovanju preprečimo najlažje z opazovanjem psa, nagrajevanjem željenega vedenja in z vzpostavitvijo časovnega nadzora izhodov

 

Kako pogosto psi urinirajo?

Takrat ko pride mladiček v nov dom (običajno pri 12. tednu starosti) je smiselno začeti z uvajanjem na sobno čistočo. Mladiček že ima dovolj razvit mehur in črevesje, zato lahko z uvajanjem in učenjem vplivamo na mesto opravljanja potrebe. Načeloma mora mladič po 12 tednu starosti na 3 – 4 h na potrebo, seveda če ne popije preveč vode ali je nadpovprečno aktiven. Npr. po 16 tednu starosti mladiči odvajajo na 4 – 5 h nato pa z odraščanjem vedno manj. Ampak tudi odrasli psi, ki znajo zadržati potrebo morajo imeti možnost iti na potrebo vsaj 3 krat na dan.

 

Navajanje pas na čistočo: Kdaj morajo mladički običajno na potrebo?

Pravilo, kdaj bo mladiček opravil potrebo ne obstaja, vseeno pa so vam lahko naslednje smernice v pomoč. Mladički se trudijo sporočiti, da jih na potrebo, vendar velikokrat ne razumemo njihove govorice ali ne prepoznamo očitnih znakov. Smernice, ki vam bodo v pomoč pri navajanju psa na čistočo:

  • Mladičke veliko krat na potrebo po spancu (zjutraj ko se zbudijo ali po popoldanskem spanju)
  • Kadar se mladički igrajo (določeni mladički se lahko polulajo že med igro, določeni pa takoj po igri)
  • Kadar je vesel ali razburjen (mladiček vas je lahko tako zelo vesel, ko se vrnete domov, da se polula, lahko pa je tudi tako zelo prestrašen npr. sosedovega psa, da se polula, ko se mu približa)
  • Po hranjenju ali po pitju vode
  • Po učenju (če učite mladička osnov kot so sedi, prostor, tačka, lahko mentalna stimulacija spodbudi potrebo po uriniranju)

 

3 načini kako preprečiti pasje uriniranje v stanovanju?

OPAZOVANJE PSA

To je izjemnega pomena, saj le tako lahko prepoznamo kdaj psa na potrebo in ga takrat odnesemo ven. Določeni mladički že kar hitro pokažejo lastniku, da morajo na potrebo in se postavijo pred vrata. To je najbolj očiten znak in ste lahko hvaležni, da vaš mladiček to zna. Zelo pogosto maldički postanejo nemirni, ko jih na wc, se sučejo v krogu ali hodijo gor in dol, kot da iščejo mesto, kjer bi lahko opravili potrebo. Nekateri mladički tudi pretirano ovohavajo tla ali ostale površine, kjer bi lahko opravili potrebo. Naš Bond je imel prav poseben način sporočanja in to je bila hoja ob steni in gledanje navzgor. Še danes uporabljamo enak signal za lulanje.

 

NAGRAJEVANJE ŽELJENEGA VEDENJA

Kadar mladiček opravi potrebo zunaj ga je za to potrebno nagraditi, da čimprej poveže, da če potrebo opravlja zunaj, je za to nagrajen. Nezgod nikoli ne kaznujemo, ampak jih poskušamo ignorirat. Zapomnimo si, da mladiček tega ne naredi nalašč, da nas bi jezli, ampak preprosto ker še ne ve, da tega ne sme početi v stanovanju in ne zna zadržati. Kadar se mladiček polula v stanovanju temeljito očistite lužico, da urina v bodoče ne bo vohal, saj lahko kasneje nagonsko še naprej opravlja potrebo na istem mestu, ker voha svoj urin. Za prekirvanje urina pomaga par kapljic kisa zmešanega z vodo ali uporabite že kakšno pripravljeno sredstvo iz trgovina za odstranjevanje vonja urina.

 

VZPOSTAVIMO SI ČASOVNI NADZOR IZHODOV

Mladička vozimo na potrebo večkrat na dan v približno enako dolgih intervalih. Seveda ga opazujemo in, če prepoznamo znak, da ga tišči na potrebo, ga peljemo prej. Mladička vozimo na potrebo vedno na isto mesto, izberemo pa varno mesto, kjer bo lahko brez težav opravil potrebo.

 

Zakaj moj pes noče lulati zunaj, polula pa se v stanovanju?

Ogromno lastnikov mladičkov se srečuje s to težavo in tudi mi smo se. Zakaj prihaja do tega ne morem sigurno trditi, vekakor pa menim, da je povezano z varnostjo. V stanovanju ali hiši je mladiček že osvojil prostore, navajen je na vonjave, zato je ta prostor zanj najbolj varen in se v njem počuti najbolj varno in zato se tudi najhitreje polula. Zunaj je okolje zanj nepoznano, vonjave so vsak dan drugačne in se mladiček ne počuti tako varno kot v stanovanju in se zato tudi ne počuti varnega lulat. Še posebej če živite v bloku kjer je ogromno psov in je vsa zelenica že polulana, bo vaš mladiček težko našel mesto, kjer se je varno polulat.

 

Kako navaditi psa na sobno čistočo
Kadar se zgodi nezgoda in mladiček naredi lučico v stanovanju ga ne kaznujemo, saj ne ve, da je naredil narobe

 

Kako navaditi psa na čistočo – postopek

Pri tem postopku bomo uspešni, če si bomo vzeli čas in bomo dosledni. Pomembno je nagrajevanje željenega vedenja in ignoriranje napak.

 

1. KORAK: V PASJE ŽIVLJENJE UVEDIMO RUTINO

Prvi korak je bolj namenjen nam kot mladičkom. Pomembno je, da imamo mladiča ves čas na očeh, da opazujemo njegovo obnašanje in preprečimo uriniranje v stanovanju. Najlažje nam bo, če bomo vnesli neko rutino v pasje življenje, torej konstanten urnik hranjenja, igre, sprehajanja in spanja. Psi so bitja navade in imajo radi ustaljenost in red. Če se dosledno držimo rutine, lažje opazimo vzorce vedenja in tako hitreje ugotovimo kdaj mora pes na potrebo.

Rutina bo pomirila tudi psa, saj bo točno vedel, kdaj lahko pričakuje izhod in priložnost za opravljanje potrebe. Vse to se sliši idelano, če smo 24 h na dan doma, vendar v večini primerov ni nikoli tako idealno. Če imate možnost dopusta, si vzamite vsaj prvi teden, ko pride mladiček v vaš dom dopust, saj boste v tem času naredili ogromno in bo mladiček hitro napredoval. Če ste v službi in mora mladič ostati sam doma mu omejite prostor vendar ne pričakujte, da se vam ne bo nikoli polulal, saj običajno mladički ne zdržijo več kot 4 – 5 h brez, da bi šli na potrebo.

 

2. KORAK: NAGRAJUJTE ŽELENO VEDENJE

Za uspešnost našega navajanja na čistočo so izjemnega pomena pohvale in nagrade v točno določenem trenutku. Takoj po opravljeni potrebi moramo mladička nagraditi, da bo znal to dvoje povezati. Pri svojem psu boste opazili katera nagrada mu je najboljša. Bondu je bilo izjemno pomembno, da je bil besedno pohvaljen, priboljška pa večkrat niti ni hotel vzeti.

Spet drugi kužki pa bi vse naredili za priboljške. Tako da, vedno imejte kakšne mini pasje priboljške v žepu. To je način, ki ga pes razume. Vsakič, ko pes potrebo opravi zunaj, ga s spodbudnim in nežnim tonom pohvalimo (psi razumejo ton govora, a ne govorijo spa našega jezika). Ko bo pes že obvladal opravljanje potrebe zunaj, lahko postopoma zmanjšamo količino priboljškov in ga na koncu le še verbalno pohvalimo.

 

 

3. KORAK: NEZGOD NE KAZNUJEMO

Ne moremo pričakovati, da bo pes že prvič razumel, da ne sme urinirat v stanovanju, zato nezgod nikoli ne smemo kaznovati. Naloga je zelo težka, saj ljudje včasih težko skrijemo jezo ali razočaranje. Največkrat se te nezgode zgodijo ravno takrat, ko se nam mudi v službo. Psa ne kaznujemo, očistimo mesto, kjer je pes opravil potrebo. Še posebej pa ne kaznujemo psa, če najdemo lužico ali kupček veliko časa po tem, ko je pes potrebo opravil.

Psi namreč ne znajo povezati svojih preteklih dejanj z našo trenutno reakcijo. Če psa zalotite med opravljanjem potrebe lahko v normalnem tonu rečete »fuj«, ga pograbite in takoj peljete ven. Na tak način pes razume, da je nekaj naredil narobe, ne boji pa se vaše reakcije. Če kričimo na psa, se bo pes prestrašil in se bo naslednjič bolj skril, ko bo opravljal potrebo nikakor pa ne bo zaradi kričanja spremenil vedenja in se zaradi tega naučil urinirati zunaj.

 

Navajanje psa na čistočo in ustrezna pomoč

Večina pasjih šol vam bo odsvetovala uporabo plenic, časopisnega papirja ali uporabo podobnih podlog za navajanje psa na sobno čistočo. Tudi nam so vse to odsvetovali, zato sem Bonda vsaj 10 x na dan nosila iz 3. nadstropja iz stanovanja. Če sem iskrena, ne vem, če je bil ta nasvet za nas primeren, saj je bilo včasih nemogoče preprečiti uriniranje, ker fizično ni bilo mogoče psa tako hitro odnesti iz stanovanja.

Pri vzreditelju je bil Bond navajen na lulanje v “pelete za kurjavo” in mogoče bi bilo bolj smiselno, da bi tudi sama s tem nadaljevala in bi se morda Bond prej navadil uriniranja zunaj. Ne vem in nikoli ne bom vedela. Kljub vsem nasvetom, boste morali sami najti najbolj optimalno rešitev za vas in za vašega psa. Vsi si želimo le najboljše za svojega kosmatinca in, da bi se čimprej naučil dobrih navad in željenega vedenja, ampak preprosti tudi mi moramo živeti, moramo v službo in imamo še en kup drugih življenjskih obveznosti in je nemogoče biti 100% predan vzgoji mladička.

 

Zakaj se pes polula ali pokaka v stanovanju?

  1. Ker ga tišči na potrebo in nam tega ne zna povedati in pokazati na način, da bi mi to razumeli.
  2. Ker se v stanovanju počuti najbolj varno za opravljanje potrebe
  3. Zaradi zdravstvenih težav: če se lulanje pojavlja v zelo kratkih intervalih in se tudi z odraščanjem psa ti intervali ne zmanjšajo, je lahko razlog za pasje uriniranje tudi zdravstveni. V takšnem primeru je potreben posvet s strokovnjakom.
  4. Lulanje zaradi pretiranega navdušenja ali prestrašenosti: mladič lahko ob srečanju z drugimi psi ali ljudmi, ki jih je navdse vesel nekontrolirano lula, saj ne mora zadržati svojega navdušenja. Lahko pa se mladiček tudi določenih psov, situacij ali ljudi boji in se nekontrolirano polula iz strahu.
  5. Hrana: če mladiček nima kakovostne hrane in se prehranjuje s hrano polno polnil in sintetičnih dodatkov je lahko tudi to razlog za prepogosto izločanje. Tudi kadar ste v obdobju menjavanja hrane lahko pričakujete spremembe pri iztrebljanju in spremembe prebave. Kvalitetna hrana za mladiče mora biti kakovostna in naravna, z visokim deležem kakovostnega mesa in z visokim deležem vitaminov in mineralov.

 

hrana za pasje mladiče
Naravna hladno stiskana hrana za pasje mladiče Naturavetal

 

 

Upam, da vam je bil zapis v pomoč pri navajanju psa na čistočo in pri preprečevanju uriniranja psa v stanovanju. Upam tudi, da vas bo moj zapis vsaj malo potolažil, ko vam ne bo šlo vse tako kot mora ali tako kot ste pričakovali, ampak toliko, da veste vsi smo imeli podobne težave in vsi smo se soočali z napakami. Pomembno je, da maksimalno uživate s svojim mladičkom, ker prehitro odrastejo in seveda, da ga po svojih najboljših močeh vzgojite v ljubečega sopotnika.

 

Morda te zanima tudi: 

Kako navaditi psa na boks

Sprehajanje mladega psa