Navajanje psa na boks: Varno zatočišče ali kazen

Navajanje psa na boks je stvar za katero si boste večno hvaležni. Zelo težko si je predstavljati normalno življenje, brez da bi svojega mladička varno omejili medtem, ko vas ni doma. Boksi niso namenjeni, da bi pes v njih preživel cel dan, ampak so vam v pomoč, da imate psa v stanovanju pod nadzorom. Boksi za pse so tudi idealna rešitev kadar vozite psa v avtu. Pomembno je, da psu boks predstavite kot varno zavetje, kot njihov brlog, v keterega se bo z veseljem vračal. Zate smo pripravili 5 korakov za navajanje mladička na boks.

 

navajanje psa na boks
Mladička navajate na boks s pozitivno motivacijo in postopoma

 

Navajanje psa na boks po posameznih korakih

Navajanje mladička na boks v petih korakih

Psa je potrebno začeti navajati na pasji boks takoj, ko ga pripeljemo v nov dom. Najlažje je na boks navaditi mladiča. Pes mora boks sprejeti za svoj dom – varen brlog in ne kot grožnjo ali zapor. Boks mora biti dovolj velik za psa, postavljen v bivalnem prostoru, na dno boksa položite odejico, da bo psu prijetno.

 

1. KORAK: MLADIČEK SE MORA SPOZNATI Z BOKSOM

Nabavite boks (o velikostih in dimenzijah je napisano spodaj) in ga postavite na varno mesto. Boks postavite in sestavite ter ga pustite odprtega. Na dno boksa namestite odejico in bo mogoče mladiček iz radovednosti že sam šel pogledat v boks. Če se bo mladiček sam od sebe približal boksu, ga seveda ustrezno pohvalite in nagradite. Dajte se z mladičkom igrati v bližini boksta, tako da bo postal popolnoma sproščen.

 

2. KORAK: MLADIČEK PRVIČ VSTOPI V BOKS

Mladičku dajte v boks njegovo najljubšo igračo, da se začne v boksu igrati z njo ali, da gre vsaj iskati žogico v boks in vam jo prinese. Enako lahko ponovite s hrano ali pasjimi priboljški. Lahko mu date v boks tudi kak trši priboljšek in počakajte, mogoče se ga bo mladiček lotil kar v boksu. Nasujte mu nehaj priboljškov po pasjem boksu, počakajte, da gre pes sam v boks iskati priboljške, počakajte tudi, da pride iz boksa nazaj k vam. Na tak način bo mladiček povezal boks s prijetnimi dogodki in ga bo posledično vzljubil.

 

 

3. KORAK: ZAPREMO VRATCA BOKSA

Ko osvojite, da je mladiček sproščen v boksu z odprtimi vrati, je naslednja poteza, da zaprete vrata boksa. Najprej vratca zaprite za nekaj minut in ostanite v bližini boksa. S časom podaljšujte ta čas. Če vam pes začne v boksu lajati, mu ne odpreti vratc takoj, ampak njegov lajež ignorirajte, ga ne kaznujte. Ko za sekundo utihne, mu odprite vratca boksa.

 

4. KORAK: ZAPREMO VRATCA BOKSA IN SE ODDALJIMO

Ko je mladiček sproščen v zaprtem boksu ga pustite zaprtega v boksu, vi pa normalno opravljajte hišna opravila. Namen je, da je mladiček v boksu pomirjen, da ne tuli in, da ne laja.

 

5. KORAK: ZAPUSTIMO STANOVANJE/HIŠO

Zadnji in dokončan korak je ta, da je mladiček sproščeno zaprt v boksu mi pa zapustimo dom. Najprej zapustite dom za 15 min in se vrnite, tako da mladiček ve, da ga niste zapustili. Vsak dan podaljšujte svojo odsotnost, kak dan vmes pa zopet skrajšate odsotnost na 15 min. Pomagate si lahko s kakšno kamero in na začetku opazujete kaj mladiček počne v boksu. Določenim mladičkom pomaga tudi, da je boks pokrit, saj so tako bolj umirjeni. Navajanje psa na boks je zagotovo dolg postopek, vendar se splača biti vztrajen.

 

Česa ne smete nikoli početi?

Navajanje mladička na boks ni težko, le vztrajni morate biti. So pa določene stvari, ki jih nikoli ne smete početi, pri navajanju psa na boks:

  • Psa nikoli ne silite v boks, saj mora priti sam do spoznanja, da je boks nekaj pozitivnega, varnega in udobnega
  • Psa nikoli ne kaznujte z zapiranjem v boks.
  • Nikoli ne zaprite psa v premajhen boks
  • Nikoli ne postavite boks na prevroče ali premrzlo mesto
  • Psa nikoli ne puščajte predolgo zaprtega v boks
  • Psa nikoli ne spustite iz boksa, ko cvili ali laja

 

Kaj lahko gre narobe?

Navajanje psa na boks je lahko povezano z določenimi težavami, tudi če se držite vseh zgoraj navedenih priporočil. Zna se zgoditi, da pes nikakor ne bo želeli biti v boksu oziroma nikakor ne bo želel biti ločen od vas. Tukaj je pomembna samo vztrajnost. Možno, da bo mladiček na začetku cvilil ali lajal v boksu, pomembno je, da ne popustite in ga spustite iz boksa izključno takrat, ko se pomiri.

 

 

Navajanje mladička na boks: Kaj lahko storite, da mladičku pomagate, da se čimprej navadi na boks?

  • Ko odhajate ali prihajate v svoj dom, to naredite brez velikega pompa, psa ne ogovarjajte in mu namenite pozornost šele po nekaj minutak, ko ste že doma. Namenjena pozornost naj bo v normalnem tonu in obsegu.
  • Pustite kos svojega oblačila v pasjem boksu
  • Uporabljajte isto gesto vsakič, ko zapustite dom, ki bo pomenila, da se boste kmalu vrnili. Na ta način bo pes povezal vaš odhod s hitro vrnitvijo.
  • Lahko mladička v boksu zaposlite tudi s kakšno dentalno igračo, da se z grizenjem sprošča. V to igračo mu lahko skrijete tudi hrano in tako podaljšate zaposlitev. Pazite le, da je igrača takšna, da je pes ne more razgristi in zaužiti v času vaše odsotnosti.
  • Poskrbite, da bo mladič zdrav, da bo imel urejeno prebavo in stabilen imunski sistem. Od mladiča, ki ima prebavne težave (drisko ali pogosto bruhanje) ne moremo pričakovati, da bo v boksu sproščen in miren. Naturavetal hrana za mladičke je popolnoma naravna brez sintetičnih dodatkov, konzervansov, brez GSO in brez polnil. Takšna hrana bo poskrbela za urejeno prebavo mladička in močan imunski sistem.

 

Naravna hrana za pasje mladiče
Naturavetal hrana za mladiče je izjemno kakovostna, popolnoma naravna in nadvse slastna

 

Zakaj pasji boks

Navajanje psa na boks je težavno in lahko traja precej časa, zato so določeni lastniki psov absolutno proti boksom in zapiranju psa v manjši prostor. S tem nič ni narobe, ampak potrebno se je zavedati, da če mladička ne navadite na boks, boste odraslega psa navadili veliko težje. Nikoli ne veste kako se vam lahko spremeni stil življenja in morda boste morali kdaj s psom na letalo ali ga dati v varstvo in bo takrat moral biti zaprt v kletki ali boksu. Za psa bo to izjemen stres, saj boksa ni navajen. Najprej morate sami sprejeti dejstvo, da boks ni nič strašnega za psa, če se tega lotite na ustrezen način. Boks psom predstavlja njihov varni kotiček, kamor se bodo radi zatekli, ko bodo hoteli mir ali počitek. Tudi ko vas ni doma je boks varno zavetje in varen prostor za vašega psa. Kako navaditi psa, da je sam doma pa preberite v samostojnem prispevku.

 

Navajanje psa na boks: Zakaj se odločiti za boks in kakšne so prednosti uporabe?

Vsak mladiček je radoveden in radoživ, neverjetno ga zanimajo vsi vonji in predmeti in zelo radi raziskujejo in odkrivajo nove stvari. Pri tem želijo preizkusiti tudi kakovost predmetov, kot so preproge ali noge stolov, pomagajo pa si z zobmi, ki čudovito uničujejo naše stvari. Ko mladiček ostane sam doma, utegne močno poškodovati kakšen kos pohištva ali druge opreme v stanovanju. S tem vam ne uničuje samo opreme, ampak se lahko tudi sam poškoduje.

Tukaj naj poudarim, da boks ni edina možnost za rešitev zgoraj opisanih težav. Psu lahko tudi omejite prostor z ograjico ali (seveda, če imate to možnost) mu namenite manjšo sobo, kjer je zaprt v času vaše odsotnosti in ni v sobi predmetov, ki bi jih lahko uničil. Če se pes prosto sprehaja po stanovanju lahko zaužije tudi kakšno cvetje ali rastline, ki so zanj strupene. Preden pustite psa samega v stanovanju se prepričajte, da okrasne rastline zanj niso nevarne. Psi vam brez težav lahko pregriznejo tudi različne električne kable in uničijo drugo vredno opremo.

 

Pasji boksi – različne velikosti in dimenzije za različno velike pse

Pasji boksi obstajajo v različnih velikostih, dimenzijah in materialih. Pasji boksi se tudi uporabljajo v različne namene; bivalni boks za psa mora biti večjih dimenzij, medtem ko je lahko transportni boks za psa manjše velikosti. Idealna velikost transportnega boksa mora biti 2x širša od psa ter nekoliko višja in daljša od razdalje od smrčka do konca repa. Ustrezno velikost boksa boste najlažje kupili tako, da najprej izberite dolžino in višino svojega psa. Če kupujete boks za mladiča, upoštevajte pomembno dejstvo – da bo zrastel. Potovalni boks naj bo vsaj 20 cm daljši in višji od dolžine in višine psa. Bivalni boksi naj bodo večji, vendar ni potrebe, da so preveliki, saj imajo psi radi majhne, pokrite prostore, kjer se počutijo varno.

 

Mesto postavitve boksa – Kam postaviti boks za psa?

Psi so radi v družbi ljudi, zato je smiselno, da boks postavite na mesto, kjer vam bo mladičke lahko blizu. Če se bo mladiček v boksu počutil prijetno, se bo šel v boks igrati, počivati ali spati, tudi ko boste doma. V takšnih primerih vam vrat boksa ni potrebno zapirati. Pri postavitvi boksa v stanovanju se držite naslednjih smernic:

  • Boks postavite v bivalnem prostoru, v kolikor bo vaš mladiček zaprt, tudi ko boste doma. V primeru, da boste boks uporabljali samo takrat, ko vas ni doma, lahko postavite boks kjerkoli v svojem domu.
  • Kotiček za boks mora biti miren, kjer si lahko pes spočije. Psi imajo radi mir in zelo veliko prespijo.
  • Boksa nikoli ne postavite na prepih ali na direktno sončno svetlobo in pes nima možnosti umika v senco.
  • Boks lahko postavite tudi na nekoliko dvignjen prostor, saj nekateri psi raje spijo nekoliko na višini in imajo hkrati boljši pogled na dogajanje.
  • Za zagotavljanje dobrega počutja je potrebno boks čistiti.

 

boks za psa
Naš Bond je že od malega navajen na boks, v njen je pri odprtih vratih

 

Izbira transportnega boksa za psa

Navajanje psa na boks ni zaželeno samo v stanovanju, ampak tudi v avtu. Tudi, če boksa v stanovanju ne boste uporabljali, vam svetujemo, da se odločite za uporabo boksa v avtu. Boksi so bolj varni in bolj stabilni kot privezovanje psa na zadnjem sedežu. Še posebej, če se vaš pes ne vozi rad, mu bodo trdna tla boksa v veliko pomoč, seveda v primeru, da je pes navajen na boks. Transportni boksi za pse so iz različnih materialov, oboji imajo določene prednosti in slabosti. Plastični transportni boksi za psa so razširjeni, saj jih najlažje uporabimo kadar gremo s psom na pot. Transportni boks je tudi odlična rešitev za prevoz psa na zadnjih sedežih.

Ogrodje boksa je stabilno, pes se v boksu počuti varnega in ga ne premetava. Plastičen boks v avtu je odlična rešitev za pse, ki se ne vozijo radi ali jih je ob vožnji slabo. Plastični boksi so največkrat sestavljeni iz plastičnega spodnjega dela in plastičnega zgornjega dela, ki se lahko v celoti razpreta. Spodnji del boksa lahko ima tudi koleščka, takšni boksi so najbolj zaželeni na letališčih, da vam boksa ni potrebno nositi. Zgornji del boksa ima plastično držalo za nošenje. Sprednja stran ima kovinska snemljiva vratca, skozi katera pes vstopa in izstopa iz boksa.

Kovinski transportni boksi niso praktični in so običajno težki z ostrimi robovi. Dnevno prekladanje takšnega boksa ne pride v poštev. Če se boste odločili za kovinski transportni boks je najbolj smiselno, da ga imate ves čas v avtu. Prav tako vam kovinski boks v avtu zasede več prostora kot plastični. So pa kovinski boksi načeloma bolj varni v primeru prometne nesreče in bi naj zdržali večjo silo ob trku.

 

Bivalni boks za psa – izbira ustreznega

Bivalni boks lahko ob pravilni predstavitvi in uporabi predstavlja varen brlog za vašega psa. Bivalni boks ni namenjen, da bi pes v njem preživljal cele dneve, ampak je lahko v bivalnem boksu nekaj ur, v času vaše odsotnosti. Preden psa zaprete v boks ga peljite na sprehod, prav tako, ko pridete domov in psa spustite z boksa, ga peljite na sprehod. Bivalni boksi so običajno kovinski, v kolikor gre za večjo pasmo, za manjše pasme lahko uporabite tudi tekstilni ali plastičen boks. Bivalni boks naj bo večji, tako da se pes v njem lahko obrača in raztegne.

Za našega Bonda uporabljamo kovinsko kletko (kovinski boks), ki se lahko tudi zloži in ga vzamemo zraven v primeru, da gremo na dopust. Bondu sem pod boks dala mehko podlogo, tako da mi boks ne more uničiti tal, znotraj boksa ima Bond debelo blazino. Kadar naju ni doma ga pokrijem z odejico, tako da ima v boksu temo in počiva. Smo poskusili tudi z nepokritim boksom, vendar je bil Bond bolj nemiren. Kadar smo doma, Bond velikorat počiva v boksu ali si vanj nese kak priboljšek. To vedno počne pri odprtem boksu in nikoli kadar smo doma ne zapiramo vratc boksa.

 

Izjemnega pomena je, da že mladička navadite na boks, saj tako ne boste imeli težav v prihodnosti, prav tako vaš pes ne bo imel težav in ne bo v stresu, v primeru, da bo kadarkoli moral biti zaprt v boksu. Boks morate psu opremiti tako, da se bo v njem počutil dobro in varno, in da ga bo čim prej sprejel kot svoj dom.