Kako navaditi psa, da je sam doma?

Pes mora biti navajen, da ostane tudi sam doma. Če že mladička začnete navajati na to, da ostane sam doma, potem tudi odrasel kuža s tem ne bo imel težav in ne bo v stresu medtem, ko vas bo čakal sam doma. Vedno v življenju pridejo situacije, ko psa ne boste mogli vzeti zraven ali vam ne bo uspelo organizirati varstva zanj, zato je izjemno pomembno, da zna biti sam doma. Torej, kako navaditi psa da je sam doma na enostaven in učinkovit način?

Pes, ki ni navajen biti sam doma, bo verjetno uničevalno razpoložen, bo tulil, lajal in cvilil, kar zna biti še posebej moteče če ste v bloku, vsekakor pa je to za psa izredno stresno. Kako se boste tega lotili je odvisno od vas, v nadaljevanju pa delim nekaj korakov, kako smo se tega mi lotili z našim Bondom.

 

pes sam doma
Navajanje psa, da je sam doma je proces, ki se ga lotimo postopoma in s potrpežljivostjo

 

Nasveti za navajanje psa, da je sam doma?

Pes sam doma – nasveti

Prej kot slej bo pes moral biti sam doma, zato se navajanja lotimo postopoma in s potrpežljivostjo. Vzamite si čas, da psa navadite, da je sam doma, saj se tako lahko izognete številnim težavam kot je na primer ločitvena tesnoba in ostala neželjena vedenja, kot je uničevanje pohištva.

 

1. NAVAJANJA NA SAMOTO SE LOTITE TAKOJ

Prve dni, ko pripeljete mladička ali novega psa v svoj dom si vzamite dopust (če je to le možno), da ne bo sam in, da se bo spoznal z določenimi pravili, ki veljajo v vašem domu. Ko vidite, da je mladiček sproščen, nagajiv in ima urejeno prebavo, ga začnite počasi puščati samega. Seveda ga ne morete že po enem tednu pustiti samega za 8h, ampak ga pustite samega za krajše časovno obdobje, lahko tudi večkrat na dan. S tem mladička učite, da je popolnoma normalno, da ostane sam doma in, da se boste vedno vrnili.

 

2. PSU OMEJITE PROSTOR

Ko je pes sam doma mu nikakor ne pustite celega stanovanja na razpolago. Pes se v tako ogromnem okolju nikakor ne bo počutil varnega in bo še bolj zmeden, ker je sam doma. Psu lahko postane tudi dolgčas in ravzije uničevalno vedenje in vam uniči pohištvo, tkanine, copate ali pregrizne celo kak kabel, kar ga lahko spravi v nevarnost.

Pes, ko je sam doma lahko tudi poje kakšen kos plastike ali tkanine in se mu ta zatakne v prebavilu in imate zopet en kup težav. Psa omejite na eno sobo ali na del sobe s pomočjo pregradne ograjice ali, ga začnite navajati na boks in boks postane tisto varno zavetje, takrat ko vas ni doma. Naš Bond je navajen na boks (oziroma je to kletka za zlatega prinašalca), kjer vedno počaka kadar nas ni doma. Navajanje psa na boks je prispevek, ki zajema smernice, kako navaditi psa na boks.

 

3. MEDTEM KO JE PES SAM DOMA, GA ZAPOSLITE

Zaposlitev vedno pride prav takrat, ko psa navajate, da je sam doma. Če boste psa pustili samega doma 15 min mu lahko pustite igračo, ki je v tem času ne bo mogel uničiti. Če bo pes sam doma dlje časa, mu nikakor ne puščajte igrač ali trdih priboljškov, saj psa nimate pod nadzorom in lahko poje večji kos priboljška ali dele igrače.

Lahko ga zaposlite tudi tako, da mu po kletki ali omejenem prostoru skrijete priboljške in jih naj išče. Kasneje, ko bo pes sam doma nekaj ur, pa je smiselno, da mu nič ne puščate, saj bo tako najbolj varno in vas ne bo skrbelo kaj se dogaja. Pes se bo v tem času že navadil, da ko je sam doma, počiva.

 

4. POSKRBITE ZA OSNOVNE POTREBE

Preden pustite psa samega doma, ga nahranite in mu omogočite, da se napije vode. Nato ga peljite na sprehod, da opravi potrebo. Le tako bo pes brez stresa in težav počakal vašo vrnitev. Če je pes omejen na eno sobo, mu lahko pustite vodo ves čas na razpolago. Naš Bond je navajen na kletko, kjer nima vode na razpolago (ker jo je vedno polil), tako da pije preden ga zapremo. Bond je pri nas sam doma nekje 6 h.

 

5. PREDEN ZAPUSTITE PSA GA UTRUDITE

Če boste šli s psom na sprehod ali poskrbeli za zabavno igro ali mentalno stimulacijo, bo utrujen, kar pomeni, da bo lažje sam počakal doma. Utrujen pes bo v času vašega odhoda počival in mirno počakal, da se vrnete.

 

6. KO SE VRNETE DOMOV SE OBNAŠAJTE NORMALNO

Ko zapuščate dom se ne poslavljajte od psa, niti ga ne ljubkujte. Psa pustite v njegovem omejenem prostoru in odidite. Tako pes razume, da se ne dogaja nič posebnega. Ko pridete domov se obnašajte popolnoma normalno, psa ne ogovarjajte, prav tako ne tecite do njega. Če vam uspe, je smiselno, da psa prvih 5 minut celo ignorirate. Naš Bond počaka v boksu, ko nas ni doma.

Ko pridem domov, se sezujem, preoblečem in pospravim stvari. Včasih si skuham še kavo, šele nato Bonda izpustim iz boksa. Bond nič ne tuli ali laja, ker je že od malega navajen takšnega režima. Najprej greva ven samo lulat in se vrnema v stanovanje. Bond zdaj že čaka pri vratih njegove omare, kjer imamo priboljške, da dobi svoj priboljšek. Vedno, ampak res, vedno dobi priboljšek, ker je to zanj najboljša nagrada.

 

 

Kako navaditi psa, da je sam doma v 6. korakih?

1. USTREZEN PROSTOR

Prostor, kjer boste omejili psa na bivanje v času vaše odsotnosti mora biti urejen in postavljen tako, da se pes v njem počuti varno. Dajte mu v prostor posteljico ali odejico. Prostor naj bo tak, da se pes lahko umakne v senco in, da ni ves čas na direktni sončni svetlobi.

 

2. VAJA DELA MOJSTRA

Na začetku, ko psa omejite na njegov prostor ne zapustite stanovanja, temveč se umaknite samo v drug prostor, tako da vas nima več v vidnem polju. Psa ustrezno zaposlite in upajte, da sploh ne bo opazil vašega odmika. To odmikanje seveda s časom podaljšujte, dokler se enkrat ne odločite in greste iz stanovanja. Tudi to obdobje, ko zapustite stanovanje s časom podaljušujte in ne pustite že prvič psa samega za 10 ur.

 

3. PES LAJA IN CVILI

V primeru, da pes laja in cvili medtem, ko ste v drugem prostoru, se nikoli ne smete vrniti nazaj, takrat ko laja. Vrnete se šele, ko se pomiri. Pomembno je, da psa ne ogovarjate.

 

4. ODHOD IZ STANOVANJA BREZ »POMPA«

Stanovanje zapustite brez slovesa in brez nagovarjanja psa.

 

5. PREKINITE RUTINO ODHAJANJA

Običajno, ko zapuščamo dom, imamo isto rutino, obujemo si čevlje, jakno, vzamemo torbico in ključe, odklenemo stanovanje in odpremo vrata. Takšne rutine se pes hitro navadi in lahko začne že lajati in cviliti, še preden odidete. Prekinite to rutino in si že npr. prej odklenite vrata, da ne ropotate s ključi. Ko se enkrat pes odhajanja in prihajanja navadi, se seveda lahko vrnete k svoji ustaljeni rutini.

 

6. VRNITEV V STANOVANJE

Ko se vrnete domov ni vaša prva stvar pes, dajte se najprej lepo razkomotit, šele čez cca. 5 min pa izpustite psa iz njegovega prostora.

 

Zakaj pes noče ostati sam doma?

Psi so bitja, ki se zelo hitro navežejo na človeka, to je v njihovi naravi, hkrati pa se tudi mi lastniki na vse pretege trudimo, da bi bil naš pes srečen. Kar je edino prav. Psi seveda začutijo, da jih imamo brezpogojno radi in tudi čutijo, da si mi želimo biti v njihovi bližini, vendar je včasih tempo življenja drugačen. Psom smo tudi zelo zanimivi in se jih vedno nekaj dogaja, ko so z nami, zato jim je izjemeno težko razumeti, zakaj morajo sami ostati doma.

Psi so tudi živali rutine, in če so že od malega navajeni, da je ves čas nekdo z njimi in, da niso nikoli sami doma jim postane to normalno in težko kar čez noč sprejmejo, da morajo ostati sami doma. Določeni psi so tako navezani na lastnika, da so brez lastnika v totalnem stresu, se počutijo zapuščene in brezupne. Takšni psi lahko zaradi stresa, kateremo so podvršeni, tudi zbolijo.

Če ima vaš pes ločitveno tesnobo se boste tega vsekakor morali lotiti skupaj s strokovnjakom. Določeni psi pa ne želijo biti sami doma, saj imajo občutek, da njihov lastnik ni kos situacijam, ki ga čakajo in ga želijo zavarovati.

 

kako navaditi psa da je sam doma
Če je psu samemu doma dolgčas lahko razvije uničevalno vedenje

 

Pes cvili ko je sam doma: Kaj se lahko zgodi, če pes ni navajen biti sam doma?

Če psa niste naučili, da zna biti sam doma in, da ga enkrat preprosto pustite samega doma to vsekakor ne bo dobro. Večina psov bo samih doma lajala, cvilila in tulila, pri nekaterih pa se lahko razvije tudi izjemno uničevalno vedenje. Pes, ko je sam doma vam je zmožen uničiti tkanine, pohištvo ali pregrizniti kakšne električne kable. Lahko se vam iz klubovanja tudi polula ali pokaka v stanovanju. Določeni psi so lahko tudi jezni, da ste jih zapustili in se zaradi tega povlečejo vase, nočejo jesti in nočejo spati.

 

Kako dolgo je lahko pes sam doma?

Tukaj ni napisanega pravila, saj morate psa naučiti tako, da se bo lahko vključil v vaš življenjski cikel, prav tako je vsak pes drugačen in nekateri lahko zdržijo brez lastnika dlje časa kot drugi. Nikakor pa psa ne smete puščati samega od jutra do večera. Idealno je, da psa naučite, da zna biti sam doma v času, ko ste vi v službi, torej cca. 8 – 9h. Vse kar je več pa nikakor ne pride v poštev in je morda smiselno, da razmislite o kakšnem pasjem varstvu v času vaše odsotnosti.

Da vam pes zdrži sam doma 8 h se ne bo zgodilo čez noč, ampak je treba psa na samoto navajati postopoma, najprej ga pustimo samega za nekaj minut, nato šele za nekaj ur in šele na koncu za 8 h. Mi smo našega Bond postopoma navajali, tako da zna lepo mirno počakati doma, seveda v svoji kletki. Iz izkušenj povem, da naš Bond več kot 6 h sam ne zdrži, pa ne zato ker bi naju tako zelo pogrešal, ampak zato ker ga lulat in postane zaradi tega nemiren. V povprečju večina psov zdrži samih doma 5 -6 h.

 

Vsak pes se lahko nauči ostati sam doma

Točno tako! Če boste dosledni in vztrajni se bo tudi vaš kosmatinec hitro navadil, da ostane sam doma. Vsekakor je tega najlažje naučiti mladička, ampak s pravilnimi pristopi in potrpežljivostjo, lahko tega naučimo tudi starejšega psa.