Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 35 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Glukozamin za pse

Glukozamin za pse: Lajšanje artritisa in displazije kolkov

Glukozamin za pse zagotavlja naravno pomoč pri težavah s sklepi. Glukozamin je telesu lastna snov, ki preprečuje obrabo hrustanca, hkrati pa spodbuja njegovo nastajanje. Najboljši glukozamin za pse na tak način skrbi za gibljivost sklepov in skrbi za obnovo hrustanca. Glukozamin za pse je lahko v pomoč pri naslednjih težavah: displazija kolkov pri psih, šepanje psa, osteoartroza in osteoartritis pri psih, prisotnost bolečin, artritis pri psu,… Zgoraj naštete težave so povezane z bolečinami, ki jih pes žal ne more izrazit in preprosto povedat, da ga nekaj boli.

Pomembno je, da psa opazujemo in ugotovimo izvor bolečine. Šepanje psa, bolečine pri stopanju na tačko ali pa pes preprosto noče stopit na tačko, so lahko simptomi za obolenja sklepov pri psih. Smiselen je tudi obisk veterinarja ali holističnega veterinarja, ki bo pregledal psa. Glukozamin lahko psu dajete preventivno ali kot del terapije. Psi so izjemno dejavne živali, zato so njihovo okostje in mišice podvrženi velikim obremenitvam. Najpogostejše znamenje okvar mišic, kosti ali sklepov je šepanje.

Canis Extra zelenoustna školjka - glukozamin za pseCanis Extra zelenoustna školjka - glukozamin za pse
Glukozamin za pse
Naravni vir tavrina

Canis Extra zelenoustna školjka - glukozamin za pse

8,90€ Brez DDV:8,13€

Canis Extra zelenoustna školjka – glukozamin za pse   Novozelandska zelenoustna školjka (lat. Perna canaliculus) oskrbuje sklepe in h..

Glukozamin za pse - Canis Extra Gelenkvital 250 gGlukozamin za pse - Canis Extra Gelenkvital 250 g
Glukozamin za pse
Zelenoustna školjka&Aktiv

Glukozamin za pse - Canis Extra Gelenkvital 250 g

49,99€ Brez DDV:45,65€

Glukozamin za pse – Canis Extra Gelenkvital   Glukozamin za pse – Canis Extra Gelenkvital je naraven prehranski dodatek za pse,..

Prikazujem 1 od 2 do 2 (1 strani)

Kaj je glukozamin za pse?

Glukozamin je aminosladkor, sestavljen iz glukoze in aminokisline glutamin ter je glavna sestavina GAG (glikozaminoglikani) in proteoglikanov. Glukozamin se nahaja v večini telesnih tkiv, največ pa ga je v vezivnem tkivu, sinovialni tekočini sklepov in hrustancu. Glukozamin za pse v organizmu opravlja številne funkcije:

 • opravlja zaščitno funkcijo, preprečuje obrabo hrustanca in spodbuja njegovo nastajanje ter povečuje gibljivost sklepov.
 • ima pomembno vlogo pri gradnji sklepov oziroma njihovih sestavnih delov, saj sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti, hrustančnega matriksa in sklepne tekočine.
 • povečuje vsebnost hialuronske kisline v sklepih in s tem viskoznost sklepne tekočine.
 • deluje protivnetno.

Glukozamin je naravna spojina, ki jo živali proizvajajo same, ampak z leti se ta proizvodnja upočasni, zato nastaja v starejših letih vašega psa, vedno manj glukozamina, čeprav ga organizem še zmeraj potrebuje. Glukozamin vzpodbuja tvorbo sklepne tekočine, ki »maže » sklepe in jih na tak način ohranja funkcionalne, gibljive in zdrave.

Glukozamin se kot prehranski dodatek uporablja preventivno ali kot alternativa zdravljenju s protibolečinskimi zdravili. Glukozamin za pse se lahko uporablja pri bolezni sklepov, npr. osteoartritisa in za lajšanje športnih poškodb sklepov. Z glukozaminom lahko psu pomagamo pri lažjem vstajanju, mu olajšamo hojo po stopnicah, mu olajšamo sprehajanja in mu na tak način polepšamo življenje. Simptome številnih pasjih obolenj povezanih s sklepi lahko olajšamo ali celo odpravimo z kvalitetnim in učinkovitim glukozaminom. Glukozamin za pse je najučinkovitejši v zgodnjih stadijih artritisa pri psu (na začetku bolezni).

 

Glukozamin za pse – princip delovanja

Glukozamin za pse kot dodatek k prehrani poveča količino telesu lastnega glukozamina prisotnega v sinovialni tekočini in v hrustancu. Ko psi zaužijejo glukozamin se ta absorbira in doseže sklepe, kjer začne delovati. Glukozamin obnavlja vezivno tkivo in hrustanec ter deluje protivnetno. Glukozamin je tudi gradnik hrustanca, ki ima podporno funkcijo in skrbi za normalno gibanje psa. S staranjem v telesu nastaja vedno manj glukozamina, kar lahko privede do obrabe hrustanca in s tem povezanih težav s sklepi. S starostjo, obrabo sklepov, presnovnimi motnjami in boleznimi se zmanjšuje vsebnost glukozamina v organizmu kar privede do preobremenitve sklepov, zmanjšanja viskoznosti sinovialne (sklepne) tekočine in pospešene obrabe sklepov psa.

 

zgradba sklepa in vpliv glukozamina
Enostaven prikaz pasjega sklepa za boljše razumevanje vpliva glukozamina

 

Glukozamin organizem proizvaja sam in se po naravni poti proizvaja v sklepih. V kombinaciji s kolagenom skrbi za tvorbo in obnavljanje hrustanca. Zdrav hrustanec je prožen in gobast, saj deluje kot amortizer v sklepih. Sinovialna tekočina naravno maže sklepe, glukozamin pa lahko pomaga ohranjati viskozno konsistenco te tekočine. S staranjem se proizvodnja glukozamina v telesu zmanjša, kar vodi v poslabšanje hrustanca (kar pomeni manj blaženja v sklepih) in zmanjšano mazanje s sinovialno tekočino, zaradi česar sklepi postanejo "škripajoči".

Hrustanec je čvrsto tkivo, ki prekriva gibljive površine sklepov in deluje kot mazivo in kot blažilnik tresljajev. Če hrustanec degenerira ali če se po poškodbi ne popravi sam, to privede do degenerativne sklepne bolezni. Prvo znamenje sklepne bolezni je zmanjšana sposobnost telesne dejavnosti. Ko degenerativna bolezen napreduje, lahko opazimo togost ali šepanje, ki je najprej občasno, nato pa postane stalno. Zdravljenje degenerativne sklepne bolezni vključuje nadzorovanje telesne teže psa, strogo vadbo in blažitev bolečin. Psu je potrebno znižati telesno težo na normalno raven za posamezno pasmo in spol. Potrebna je zmerna, pazljiva vadba, kot sta hoja in plavanje, naporni vadbi, kot sta tek in lovljenje predmetov, pa se raje izogibajte.

 

Glukozamin za pse lajša podedovane spremembe kosti, kot so:

 • Displazija kolkov pri psih je razvojna bolezen, ki je največkrat dedno pogojena, izzove pa jo tudi prehitra rast psa v mladosti in pretirana telesna aktivnost psa. Vse to vodi v obrabo in do sprememb v kolčnem sklepu. Displazija kolkov je boleče stanje, ki ga sproži šepanje na eno ali obe zadnji nogi. Preberi še kateri so najpogostejši vzroki za šepanje psa.
 • Displazija komolca pri psu se najpogosteje pojavi pri pasmah, kot so: bernski planšarji, labradorci, zlati prinašalci in rotvajlerji. Displazija komolca je velikokrat povezana z osteohondrozo. Hrustanec v sklepih se razvije nenormalno in lahko ovira premikanje komolčnega sklepa. Displazija komolca je podedovana sklepna bolezen, ki se navadno pojavi v času rasti mladiča med 4. in 10. mesecem starosti. Glukozamin za pse je pri tej težavi lahko zaščitni dodatek za hrustanec, v večini primerov je potreben kirurški poseg.
 • Artroza in osteoartritis pri psih sta degenerativni bolezni sklepov in pripadajočih struktur (mišic, veziva in tetiv). Prisotne so bolečine in gibanje je ovirano. 
 • Artritis pri psu je kronično vnetje sklepov pri psih. Artritis je neozdravljiv in je po navadi posledica napak v razvoju (npr. displazija kolkov pri psih) in poškodb sklepov okončin. Vašemu psu lahko blažite simptome artritisa z rednim in ustreznim gibanjem, z udobnim in toplim ležiščem, z uravnoteženo, naravno in zdravo prehrano in z vzdrževanjem optimalne telesne teže. V veliko pomoč so tudi prehranski dodatki za pse, kot je glukozamin.

 

Za katere pse je primeren?

 • mladičke in mlade pse, saj glukozamin za pse pomembno prispeva k pravilnemu razvoju sklepov 
 • pse s povečano vsakodnevno obremenitvijo
 • starejše pse, katerih organizem ne proizvaja več dovolj glukozamina, zato je zelo smiselno, da ga dodajamo k prehrani, saj glukozamin za pse preprečuje obrabo hrustanca, kit in vezi
 • vse živali z mišično-skeletnimi obolenji in pri težkih obremenitvah sklepov

 

Odmerjanje glukozamina za pse

 • Glukozamin se daje psu glede na njegovo velikost.
 • Glukozamin lahko psu dajete 6 do 8 tednov nato prekinete in čez 6 tednov ponovno ponovite kuro. Lahko pa glukozamin psu dodajate tudi skozi daljše časovno obdobje.
 • Priporočamo, da glukozamin dozirate dvakrat dnevno
 • Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital in Canis Extra zelenoustna školjka je v obliki mikro praška, saj se na ta način hranilne snovi in vitamini optimalno absorbirajo in organizmu psa omogočijo največji izkoristek. Prašek lahko potresemo po hrani ali zmešamo z nekoliko tekočine.
 • V obdobju od 14 dni do 4 tednov se gibanje in hoja psa izboljšata.

 

Zakaj je glukozamin alternativa protibolečinskim zdravilom?

Za razliko od konvencionalnih zdravil je prehranski dodatek z glukozaminom popolnoma varen in ob pravilnem doziranju brez stranskih učinkov. Protibolečinska in protivnetna zdravila lahko imajo številne stranske učinke in lahko škodljivo učinkujejo na želodec, črevesje in druge organe. Ob dolgotrajnem uživanju povzročijo neravnovesje črevesne flore, težave z ledvicami, osteoporozo, pomanjkanje hranil itd. Protibolečinska zdravila lahko povzročajo hitrejšo obrabo hrustanca in zavirajo nastanek novega.

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAIDs) se res najhitrejša in najenostavnejša varianta, ni pa nujno da tudi psu najbolj zdrava odločitev. NSAID so skupina zdravil s številnimi stranskimi učinki, tako da je potrebno dobro premisliti, ali jih bomo psu ponudili. Prav tako vam priporočamo posvet z veterinarjem, ki mu zaupate. Svetuje se redno spremljanje stanja ledvic in jeter pri dodajanju nesteroidnih protivnetnih zdravil. Svetujemo vam tudi, da psu ne dajete svojih protibolečinskih zdravil ali kakšnih drugih zdravil, ki so namenjena humani uporabi. Zdravila namenjena ljudem, lahko imajo pri psu hujše ali drugačne stranske učinke in sploh ni nujno, da bodo učinkovita.

 

Možni stranski učinki

 • Stranski učinki na glukozamin so zelo redki, na začektu se lahko pri nekaterih psih pojavijo prebavne težave in povečana potreba po pitju vode. 
 • Psa z glukozaminom ne morete predozirat, če se držite navodil za jemanje.

 

Glukozamin za pse na osnovi zelenoustne školjke (Perna canaliculus)

Naturavetal ima dva izdelka na osnovi novozelandske zelenoustne školjke. Izdelek Canis Extra zelenoustna školjka je 100% zelenoustna školjka zmleta v prah, izdelek Canis Extra Gelenkvital pa zraven zelenustne školjke vsebuje še izvleček iz lubja tropskega drevesa Heisteria pallida in mešanico naravnih vitaminov/mineralov Aktiv. Zelenoustna školjka zagotavlja sklepom in hrustancem pomembna hranila, povečuje elastičnost in s tem spodbuja gibljivost organizma. Zelenoustna školjka je bogata z glikozaminoglikani (na kratko GAG), taurinom, omega-3 maščobnimi kislinami, minerali in aminokislinami, ki hranijo vezivno tkivo in lahko pomagajo pri lajšanju težav artritisa. Znanstvene študije so pokazale še eno prednost zelenoustne školjke - to je protivnetni učinek!

 

zelenoustna školjka vir glukozamina za pse
Naturavetal ponuja dva različna izdelka na osnovi zelenoustne školjke

 

Najboljši glukozamin za pse

Glukozamin je telesu lastna substanca in jo organizem tvori sam. S staranjem se proizvodnja glukozamina upočasni, zato ga je smiselno dodajati v prehrano psa. Najgoljši glukozamin je tak, ki izira iz narave in, ki hkrati spodbuja tvorbo telesu lastnega glukozamina. Naturavetal ponuja dva različna izdelka na osnovi zelenoustne školjke:

CANIS EXTRA GELENK VITAL 

Prehranski dodatek je primeren za pse vseh starosti, še posebej za nadpovprečno aktivne, saj krepi in obnavlja sklepe, vezi in hrustanec ter preprečuje in lajša degeneratvine in prirojene spremembe kosti, kot so displazija kolkov pri psih (HD), osteoartritis (artroza) in artritis pri psu. Največji učinek se doseže v kombinaciji z zdravimi prehranjevalnimi navadami in ob uživanju zadostnih količin vode. Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital je v pomoč tudi pri lajšanju bolečin pri psih.

Canis Extra Gelenkvital prehranski dodatek vsebuje izvleček novozelandske zelenouste školjke, ki je bogat vir glukozamina in omega-3 maščobnih kislin. Izvleček vsebuje vitalno pomembne hranilne snovi, gradnike sklepne tekočine, vezivnega tkiva in kosti. Druga pomembna sestavina je izvleček iz lubja tropskega drevesa Heisteria pallida, ki vsebuje pomembne naravne antioksidante, ki v telesu delujejo kot lovilci škodljivih delcev, prostih radikalov in pomagajo preprečiti poškodbe celic. Na naraven način pomagajo preprečevati revmatična in sklepna obolenja. Poleg izvlečka novozelandske zelenouste školjke in heisterie pallide vsebuje tudi zeleno glino, izvleček morskih alg, kalčke iz slada, pivski kvas, česen, peteršilj, artičoko, koromač, regrat, koprivo ter kalčke iz ovsa in prosa.

GLUKOZAMIN ZA PSE – CANIS EXTRA ZELENOUSTNA ŠKOLJKA

Novozelandska zelenoustna školjka (lat. Perna canaliculus) oskrbuje sklepe in hrustanec s hranilnimi snovmi, ki povrnejo prožnost in spodbujajo zdravo gibanje. Canis Extra zelenoustna školjka je bogata z glikozaminoglikanom (GAG), omega-3 maščobnimi kislinami, minerali in aminokislinami, ki krepijo vezivno tkivo in sklepe ter imajo blagodejen učinek pri bolečinah v sklepih. Glukozamin je prekurzor glukozaminoglikanov (GAG) in ima pomembno vlogo pri nastajanju sklepnih površin, sklepne tekočine, kit, kosti, nohtov, kože in krvnih žil.