MOJ PES ŠEPA: Najpogostejši vzroki in kako mu pomagamo?

Moj pes šepa! Zakaj, kako je prišlo do tega, kako mu lahko pomagam so le nekatera izmed vprašanj, ki si jih zastavi vsak pasji lastnik, ko se sreča s to težavo. Da pes šepa, še ne pomeni nujno kroničnega obolenja, lahko je šepanje psa naključno, saj je prišlo do nenadne preobremenitve ali pa se je psu preprosto nekaj zataknilo med blazinice šape. V nadaljevanju najdete najpogostejše vzroke, ki povzročajo šepanje psa, vzroke za šepanje starejših psov, kaj pomeni, če pes šepa ko vstane in kaj pomeni, če pes šepa na sprednjo tačko. Našli boste tudi precej praktičnih nasvetov in naravnih rešitev, ki so lahko pomoč pri šepanju psa.

 

pes šepa
Psi lahko šepajo iz številnih razlogov, pomemno je, da najdemo vzork in ustrezno ukrepamo

Kako opazimo, da pes šepa in kaj nam pes s šepanjem sporoča?

Šepanje psa običajno opazimo precej hitro, saj ga velikokrat spremlja nenavadno in neobičajno kimanje z glavo pri stopanju na bolečo nogo. Psi se ne gibajo radi, zavračajo igro, krajšajo korak, ne želijo na sprehod, ne želijo ali ne zmorejo po stopnicah,… vse to so lahko znaki s katerimi nam pes sporoča bolečino ali nakazuje na šepanje. Potem so tudi psi, ki svojo bolečino izkazujejo z agresijo, na drugi strani pa psi, ki postanejo apatični, nezainteresirani in brez energije.

Šepanje je zelo nespecifičen simptom, saj obstajajo številni razlogi zakaj pes šepa. Šepanje lahko povzročijo različne genetske ali infekcijske bolezni, sledijo poškodbe kosti, sklepov, vezi ali mišic. Pes lahko šepa tudi zaradi obolenja oz. poškodbe živcev, možganov … V nadaljevanju bomo navedli le najpogostejše vzroke, zakaj pes šepa.

 

Šepanje psa – najpogostejši vzroki

Vzroki za šepanja psa so zelo različni. S šepanjem nam pes sporoča nelagodje ali bolečino. Vsako šepanje moramo jemati resno, ugotoviti vzrok, ustrezno ukrepati, poiskati ustrezno pomoč, če je to potrebno in težavo odpraviti kolikor hitro je mogoče. Ko opazimo, da pes šepa, mu najprej pogledamo tačke in blazinice, da odstranimo vse morebitne tujke. Če je prišlo, do poškodbe blazinice ali ureznine na tačkah, to ustrezno povijemo ali peljemo psa k strokovnjaku, v primeru hujših poškodb. Če so vzrok za šepanje poškodovane blazinice, bo šepanje izzvenelo, takoj ko se bodo pozdravile blazinice.

Če pes šepa, mu pregledamo in pretipamo tudi vse štiri noge. Če je prišlo do zvina, nategnjenih vezi, zloma in izpaha, se lahko na nogah pojavi oteklina, ob vašem dotiku na prizadetem mestu, pa pes čuti bolečino, kar vam bo tudi pokazal. V naštetih primerih je potreben obisk pri strokovnjaku, da temeljito pregleda psa.

Šepanje psa je pogosto vzrok različnih sklepnih bolezni, med katerimi je najpogostejša displazija kolkov in artritis pri psu. Obe bolezni sta povezani z razvojem psa in delno tudi s pasmo psa, zato je preventiva, ustrezno gibanje in ustrezna prehrana skozi celotno življenjsko obdobje ključnega pomena za preprečevanje razvoja bolezni.

 

STANJEKlinični znaki
Porezane blazinice, semena trav in drugi tujki me prsti, vraščen krempeljNajprej si pes liže prizadeti del, pojavi se lahko ognojek zaradi česar pes šepa.
Zlomi in izpahiŠepanje je nenadno (začne se takoj), bolečina je zelo huda, psa boli noga. Spremljata jo otekanje in nesposobnost obremenitve.
Nategnjene vezi in zviniŠepanje psa je nenadno. Včasih ga spremljata oteklina in opraskanina. Šepanje lahko traja nekaj dni do več tednov.
Strgani ligamentiŠepanje se pojavi nenadno. Bolečina je minimalna. Šepanje sčasoma postane kronično in ga spremlja le minimalna sposobnost obremenitve.
Poškodbe hrbtenjačeNenadno pri majhnih psih. Včasih pa se postopoma pojavi tudi pri večjih pasmah. Zmerna do huda bolečina lahko pogosto povzroči simetrično šepanje.
Vnetje pokostnice (panosteitis)Šepanje se pojavi spontano in prizadane več kosti. Psi šepajo enkrat na eno, drugič na drugo nogo.
Sklepne bolezniDisplazija kolkov, displazija komolca, osteohondroza, panosteitis, artritis pri psu, osteoatroza (artroza) in osteoartritis

 

Pes šepa zaradi zloma kosti

Do zlomov kosti pri psih največkrat pride zaradi nesreč, ugrizov, udarcev in padcev. Zlomi so zelo različni, lahko so zaprti ali odprti, enkratni ali večkratni. Najnevarnejši so odprti zlomi, saj je poškodovana tudi koža, kar predstavlja še dodatno nevarnost za vdor bakterij. Nujno potrebna je veterinarska oskrba.

 

Šepanje psa zaradi zvina

Zvin je nenadna poškodba sklepa, ki načeloma ne povzroči pretrganja vezi, ampak se le te nategnejo ali malenkost strgajo. Poškodovan sklep je zatekel, nestabilen in boleč, pes pa zaradi bolečine in nelagodja šepa na prizadeto nogo. Zvin je lahko tudi takšen, da povzroči pretrganje vezi, v tem primeru je stanje slabše, zdravljenje pa dolgotrajno.

 

Pes šepa zaradi izpaha

Izpah pomeni, da se je kost premaknila v sklepu iz svoje normalne lege. Do izpaha običajno pride zaradi poškodbe. Pri izpahu se poškodujejo sklepne ovojnice in vezi, pes čuti bolečino, sklep pa je funkcionalno nezmožen, zato pes šepa. Pri izpahu je potrebna veterinarska oskrba.

 

šepanje psa
Vzroki za šepanje psa razvrščeni od blažjih do resnih zapletov

 

Izpah pogačice pri psih (patelarna luksacija)

Izpah pogačice je značilen tako za velike kot tudi za male pasme psov. Točen razlog, zakaj pride do izpaha pogačice ni pojasnjen, velika verjetnost pa je, da gre za dedno obolenje, saj bolj pogosto prizadene določene pasme. Izpah pogačice opazimo z nenadnim poskakovanjem po treh tačkah, ki pa ni stalno. O izpahu govorimo, ko pogačica ne drsi po svojem žlebu, temveč zdrsne na notranjo stran kolenskega sklepa (medialna patelarna luksacija) ali na zunanjo stran (lateralna patelarna luksacija). Izpah pogačice zahteva kirurški poseg, saj če izpaha ne zdravimo, lahko pride do obrabe sklepnega hrustanca.

 

Strgane križne vezi (ligamenti)

Velikokrat pes šepa zaradi strganih ligamentov. Šepanje se v tem primeru pojavi nenadno. Ligamenti so lahko le poškodovani (natrgani) ali popolnoma strgani. Poškodovan pes lahko čez nekaj tednov/mesecev razvije degenerativno sklepno bolezen. Najpogosteje do poškodb križnih vezi pride pri psih srednji let in pri neaktivnih psih s prekomerno telesno težo. Tudi aktivni psi si lahko poškodujejo križne vezi, kadar pride do prevelikega raztezanja sklepov.

 

Šepanje psa in sklepna obolenja

Začetni znaki sklepnih obolenj se začnejo z otrdelostjo sklepov in s šepanjem po obremenitvi ali po daljši telesni aktivnosti. Sklepne bolezni s časom napredujejo, sklepi pa postajajo zmeraj bolj otrdeli. Šepanje psa se lahko tudi občasno preneha, običajno takrat, ko se sklepi že dovolj ogreti in razgibani. Ob hladnem in vlažnem vremenu se stanje sklepom poslabša, pes lahko še bolj šepa, težave pa so običajno okrepijo. Sklepne bolezni se pogosteje razvijejo pri večjih pasmah psov in pri psih, ki so kot mladiči prehitro in neenakomerno zrasli. Prav tako, določene sklepne bolezni prizadenejo starejše pse, saj postanejo sklepi togi zaradi starosti.

 

Displazija kolkov pri psih (CHD)

Displazija kolkov pri psih (obraba kolkov pri psih) je najbolj pogosta razvojna bolezen, ki je največkrat dedno pogojena, izzove pa jo tudi prehitra rast psa v mladosti in pretirana telesna aktivnost psa. Vse to vodi v obrabo in do sprememb v kolčnem sklepu. Več o displaziji kolkov pri psih smo zapisali v samostojnem članku: Displazija kolkov: Kako jo prepoznamo in kako pomagamo psu?

 

pes šepa
Disklazija kolkov ali komolcev je pogost razlog za šepanje psa

 

Displazija komolca pri psu

Displazija komolca pri psu (komolčna displazija) se najpogosteje pojavi pri pasmah, kot so: bernski planšarji, labradorci, zlati prinašalci in rotvajlerji. Displazija komolca je velikokrat povezana z osteohondrozo. Hrustanec v sklepih se razvije nenormalno in lahko ovira premikanje komolčnega sklepa. Displazija komolca je podedovana sklepna bolezen, ki se navadno pojavi v času rasti mladiča med 4. in 10. mesecem starosti.

 

Legg-Calve Perthes – nekroza glavice stegnenice

Bolezen pogosto prizadene pse manjših in miniaturnih pasem med 4 in 11 mesecem starosti. Prvi znaki, ki jih pes pokaže so šepanje in bolečina. Bolezen običajno napade en kolk. Vzrok bolezni ni popolnoma znan, velika verjetnost pa je, pride do zaprtja žil, ki oskrbujejo glavico stegnenice. Ker ni oskrbe s hranili in kisikom, prode do odmiranja (nekroze) kosti.

 

Vnetje pokostnice (Panosteitis)

Vnetje pokostnice običajno prizadene mlade pse med 5. in 12. mesecem starosti. Za panosteitis je značilno vnetje dolgih kosti – kot so nadlahtnica, stegnenica, golenica,… Šepanje se pri tem obolenju pojavi spontano in prizadene več kosti. Posledica tega je, da pes šepa enkrat na eno taco, drugič na drugo. Bolezen pogosto imenujemo »rastoča bolečina«, saj odrašča skupaj s psom. Potrebno je zagotoviti enakomerno rast mladiču in ne prehitro rast, da se bolezni izognemo ali vsaj omilimo simptome. V času akutnega stanja bolezni, lahko mladiči izgubijo apetit, imajo povišano temperaturo in so manj aktivni.

 

Artritis in revmatoidni artritis

Artritis je kronično vnetje sklepov pri psih. Artritis je neozdravljiv in je po navadi posledica napak v razvoju (npr. displazija kolkov pri psih) in poškodb sklepov okončin. Za artritis je značilno, da pes šepa in čuti bolečino v enem ali večih sklepih, običajno pa se pojavi tudi zatekanje sklepov. Pri bolezni lahko psu pomagamo s prehranskimi dodatki (glukozamin za pse) in s tem lajšamo simptome. Revmatoidni artritis je kronična, progresivna in imunsko pogojena bolezen, ki prizadene številne sklepe. Najpogosteje prizadene starejše pse. Več o artritisu smo več zapisali v samostojnem članku: Osteoartritis in artritis pri psih.

 

 

Pes šepa zaradi poškodbe hrbtenjače

Hrbtenjača je del živčnega sistema, živčevje pa sodeluje pri gibanju, zato lahko tudi različne poškodbe hrbtenjače povzročijo motnje v gibanju in šepanje psa. Degeneracija medvretenčnih diskov in zdrs medvretenčnih diskov (hernija) lahko povzročita šepanje psa.

 

Postavitev prave diagnoze pri šepanju psa

Glede na to, kako pes šepa (pes šepa na sprednjo tačko, šepa enkrat na eno, drugič na drugo), kdaj šepa (zjutraj, zvečer, po telesni aktivnosti, ko se vstane) sklepamo, kaj bi lahko povzročilo šepanje. Natančna diagnoza pa se lahko postavi le s pomočjo strokovnjaka. Veterinar s pomočjo različnih diagnostičnih pripomočkov kot so rentgen in CT preverijo možne vzroke, naredijo pa se tudi krvne preiskave. V določenih primerih se veterinar odloči tudi za operativni poseg. Če pes šepa, ga je potrebno obravnavati posamezno in kot celoto. Šepanje na eno tačko lahko negativno vpliva na ostale tri, ki so zaradi tega preobremenjene, zato je potrebno, da se pri sklepnih boleznih skrbi za celotno fizično in psihično stane psa.

 

Pes šepa, ko vstane

Pogost razlog, da pes šepa, ko vstane ali kadar pes težko vstane je artritis. Za artritis je značilno, da so sklepi takoj po počitku neogreti, ker se izraža v šepanju. Psi z artritisom poleg šepanja tudi hodijo počasneje kot nekoč, njihova hoja se lahko spremeni, sklepi pa lahko postanejo otekli. Pes lahko kaže tudi težave pri sedenju, skakanju, počepu, vstajanju in ležanju. Po nekaj korakih lahko pes z artritisom začne normalno hoditi. Sklep se segreva, sklepna tekočina pa namaže območje, kar omogoča lažje gibanje. Psu z artritisom so lahko v pomoč prehranski dodatki kot so hondroitin, glukozamin za pse, vitamin E in maščobne kisline (odličen vir omega 3 maščobnih kislin je lososovo olje in kril olje). Možno so tudi drugi vzroki, da pes šepa, ko vstane, tako da je pri opisanem pojavu potreben obisk pri strokovnjaku.

 

 

Starejši psi in šepanje

Pri starejših psih, tako kot pri starejših ljudeh, so težave s sklepi pogostejše. Degenerativne spremembe sklepov se pojavljajo postopoma, stanje pa se z leti slabša. Običajno je šepanje starejših psov najbolj izrazito zjutraj oziroma po daljšem počitku. Večje težave s sklepi v starosti imajo večje pasme psov, predebeli psi ter preveč aktivni (delovni) psi. Določeni psi imajo že prirojene napake na sklepih, s starostjo pa se seveda bolezensko stanje poslabša. Pri starejših psih so prav tako pogostejše poškodbe, ki prizadenejo sklepe (npr.: poškodbe kosti, vezi, mišic, živcev). Potrebo je prilagoditi telesno aktivnost starejših psom, poskrbet za toplo ležišče in poskrbet za ustrezno telesno težo. Pomagate si lahko z dodatkom glukozamina za podporo sklepom.

 

Kako pomagati psu, ki šepa?

Štiri zlata pravila s katerimi boste olajšali življenje psu, ki šepa in trpi za eno izmed sklepnih bolezni:

  • Posvet s strokovnjakom, ki mu zaupate, da ugotovite vzrok šepanja. Izbrani strokovnjak vam tudi svetuje, če je pri določenih poškodbah potrebna operacija (npr. pri zlomu, zvinu,…)
  • Počitek in omejitev gibanja: Če pes šepa, mora biti gibanje temu prilagojeno. Gibanje ne sme biti nenadzorovano in nenadno, tako da lovljenje žogice ali frizbija odpade. Za psa s sklepno boleznijo je pomembna redna telesna aktivnost, ki je prilagojena zmožnostim psa. Najbolj elegantna in varna vadba se krajši sprehodi večkrat na dan. Pomagate si lahko tudi z mentalno zaposlitvijo psa (različne igre z nosom), da psa zaposlite in preprečite apatičnost.
  • Telesna teža in prehrana: Psi s prekomerno telesno težo imajo več težav s sklepi, če zraven tega trpijo še za katero izmed sklepnih bolezni, pa je stanje še toliko hujše. Poskrbite, da bo vaš pes izgubil odvečne kilograme in bo tako obremenitev na sklepe in kosti veliko manjša. Glede na to, da je pretirano gibanje odsvetovano, je regulacija kilogramov možna s prehrano. Izberite naravno hrano z nizkim deležem maščob in hranite 5-10% manj, kot je predpisana količina. Na tak način, bo vaš pes počasi izgubil odvečne kilograme. Preveri, katera hrana je primerna, za pse s preveč kilogrami >>>> Dietna hrana za pse.
  • Prehranski dodatki, ki ščitijo hrustančno tkivo, lajšajo bolečine in zagotavljajo naravno pomoč, pri težavah s sklepi. Glukozamin za pse je vsekakor nepogrešljiv dodatek pri težavah s sklepi.

 

 

Literatura:

Bess Maher, Nutritional Supplements for the Veterinary Practice, American Animal Hospital Association Press, 12575 West Bayaud Avenue, Lakewood, Colorado 80228

Case, Daristotle, Hayek, Raasch; Canine and Feline Nutrition, 3dt edition, Mosby Elesevier, 2011

Naturavetal