Osteoartritis (OA) in artritis pri psih

Artritis pomeni vnetje sklepov pri psih. Osteoartritis (OA) je degenerativna bolezen sklepov in najpogosteje diagnosticirana oblika artritisa pri psu ter ena najpogostejših vzrokov šepanja pri psu. Artritis in osteoartritis vsekakor slabo vplivata na kakovost pasjega življenja, vendar imamo lahko s pravilno prehrano, prehranskimi dodatki in z ustrezno telesno težo psa bolezen pod nadzorom. Bolečine v sklepih pri psih so lahko znak artritisa, pomembno je, da bolezen pravočasno odkrijemo in udimo psu ustrezno podporo. Artritis pri psih je vnetna bolezen sklepov, ki vpliva na gibljivost psa.

 

Kaj je artritis pri psih?

Artritis je najpogostejša bolezen sklepov pri psih. Artritis pri psih se nanaša na številna povezana stanja, ki vključujejo vnetje enega ali več sklepov. Za osteoartritis (OA), imenovan tudi degenerativni artritis je značilna progresija sklepnega (artikularnega) hrustanca, nastanek koščenih izrastkov oziroma razjed na sklepih (osteofiti); spremembe v subhondralni kosti (kost pod artikularnim hrustancem) in vnetje sklepov. Artritis in OA sta povezana s povečanim oksidativnim stresom, ki nastopi zaradi neravnovesja med oksidanti in antioksidanti.

Artritis pomeni vnetje sklepov, hkrati pa prihaja do povečanje razgradnje sklepnega hrustanca, kar povzroči še večje vnetje. Celoten proces imenujemo vnetni cikel. Če tak cikel hitro zaznamo, odpravimo primarni vzrok se lahko posledično izognemo kroničnemu vnetnemu procesu. Artritis se lahko razvije v kronični, degenerativni osteoartritis, kjer prihaja do nekontroliranega brstenja hrustanca v sklepu. Pri mlajših, aktivnih psih je operacija in zamenjava prizadetega sklepa lahko rešitev, ki kaže zelo dobre rezultate, v smislu izboljšanja sklepne funkcije in zmanjšanja bolečine. Seveda je odločitev za operacijo odvisna od zdravja psa in stopnje prizadetosti sklepov. Pri starejših psih se za zdravljenje artritisa uporabljajo neinvazivne metode, kot so zdravila in prehranski dodatki proti bolečinam ter ustrezno razgibavanje.

 

artritis pri psih
Artritis je vnetna bolezen sklepov, ki vpliva na gibljivost psa

 

Kako prepoznamo artritis pri psu?

Artritis povzroča bolečino, okorelost, omejeno gibljivost in pri hujših ter kroničnih primerih izčrpanost in posledično apatičnost. Psi z artritisom težje vstajajo iz sedečega ali ležečega položaja, ne hodijo radi, ne želijo teči, ne zmorejo po stopnicah,… Prisotno je šepanje, ki je običajno zjutraj veliko slabše, saj se sklepi zaležani, ko se sklepi enkrat ogrejejo psi kažejo manj gibalnih težav. Psi z artritisom so nezainteresirani za igro, velikokrat opazimo nelagodje v določenem položaju, saj se na tak način izogibajo bolečini. Artritis lahko opazimo tudi s prostim očesom, saj so sklepi psa otekli in boleči, psi pa lahko imajo tudi povišano telesno temperaturo.

Artritis – vnetje sklepov se lahko pojavi v blažji obliki, kar lahko tudi zamenjamo z običajnim upočasnjevanjem organizma zaradi naravnega procesa staranja. Če opazite spremembe v vedenju psa in motnje v gibanju peljite psa na pregled k veterinarju. Večje in težje pasme so običajno bolj nagnjene k artritisu in osteoartritisu, saj večkrat trpijo za podedovanimi in prirojenimi napakami, ki vplivajo na razvoj artritisa v starejših letih. Prav tako sklepi večjih pasem nosijo večjo težo in obremenitev.

 

Zakaj pride do razvoja artritisa pri psu?

Vzrokov za artritis je več:

  • Displazija kolkov ali komolcev – pri tej bolezni pride do hitrejše obrabe hrustanca in posledično pride do vnetja sklepov – artritisa
  • Prevelike in prepogoste obremenitve sklepov
  • Pripojene napake, ki vplivajo na strukturo kosti
  • Artritis je lahko tudi imunsko pogojen; motnje imunskega sistema lahko povzročijo vnetje sklepov
  • Poškodbe sklepov v preteklosti (zlomi kosti)
  • Različne bolezni vezi in mišic, ki povzročijo vnetje sklepov
  • Debelost

 

Debelost in osteoartritis pri psih

Debeli psi imajo večje tveganje za razvoj artritisa, saj nosijo nesorazmerno veliko težo glede na njihovo velikost, kar predstavlja pretirano obremenitev na njihove sklepe. Po statističnih podatkih je približno 40% psov z artritisom tudi predebelih. Artritis se pri debelih psih tudi kaže s hujšimi simptomi kot artritis pri psih z normalno telesno težo. Poleg tega, med OA in debelostjo obstaja tudi sistemska vnetna povezava. Psi z več maščobe v krvi imajo višje vrednosti molekul, ki povzročajo vnetje v sklepih, kar poveča tveganje za razvoj osteoartritisa.

 

Kako skrbeti za psa, ki ima artritis ali osteoartritis?

USTREZNA TELESNA TEŽA PSA

Najpomembnejši ukrep je izguba telesne teže, v kolikor je vaš pes predebel in trpi za artritisom. Z zmanjšanjem telesne teže je obremenitev na sklepe manjša, pes se lažje giblje, prav tako se vrednosti vnetnih molekul zmanjšajo, kar pomeni da so simptomi artritisa manj izraženi.

 

USTREZNA NARAVNA PREHRANA

Psi, ki trpijo za artritisom, morajo vzdrževati ustrezno telesno težo. Izberite takšno hrano, ki bo vzdrževala normalno težo, psa hranite raje večkrat na dan v manjših obrokih. Hrana mora biti naravna, z naravnimi vitamini in minerali, prav tako mora hrana vsebovati kakovostne beljakovine, saj so beljakovine gradniki hrustanca, ligamentov, mišičnih vlaken,… Naturavetal pasja hrana je hladno stiskana, lahko prebavljiva in ne nabrekne v želodcu.

Vsebuje izključno naravne vitamine in minerale, ki jih organizem prepozna in uporabi v lastnih bioloških procesih. Od suhe hrane so najbolj primerni okusi Canis Plus piščanec, Canis Plus jagnjetina in Canis Plus losos, saj vsebujejo delež surovih maščob pod 10%. Hrana je brez glutena, brez pšenice, soje in mlečnih izdelkov. Primerna je tudi vsa mokra hrana za pse v pločevinkah in klobasah.

 

 

 

ARTRITIS PRI PSU: ZDRAVILA IN PREHRANSKI DODATKI

Veterinarji za pomoč pri artritisu običajno predpisujejo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), ki so učinkovita pomoč pri vnetju sklepov, vendar imajo precej stranskih učinkov in negativno vplivajo na jetra, ledvica in kostni mozeg. Če vaš pes jemlje NSAID so smiselni, če ne obvezni redni pregled pri veterinarju, kjer se spremljajo stranski učinki NSAID. Na srečo obstaja tudi veliko varnih, funkcionalnih prehranskih dopolnil, ki učinkovito zmanjšujejo vnetja, razstrupijo telo (antioksidanti), spodbujajo vnetni odziv in vplivajo na regeneracijo hrustanca in kosti. Eden izmed takšnih prehranskih dodatkov sta vsekakor glukozamin in hondroitin sulfat. Glukozamin za pse, ki je glikoprotein je nujno potreben za sintezo glikozaminoglikanov ali GAG. Hondroitin sulfat je GAG. V osnovi so GAG-i dolge verige sladkorja. GAG-i zagotavljajo strukturno podporo na mnogih področjih v telesu, tudi v tetivah, ligamentih in hrustancu. Najdemo jih tudi v sinovialni tekočini (tekočina, ki maže sklepe).

 

Glukozamin in hondroitin sulfat pomagata psom z OA na različne načine:

  • Delujeta podobno kot nesteroidni antirevmatiki, da zmanjšata nastanek vnetnih mediatorjev.
  • Zmanjšujeta bolečino in vnetje
  • Stimulirata celice, ki jih najdemo v hrustancu (hondrociti) in spodbujata k normalni tvorbi hrustanca
  • GAG-i služijo kot gradniki novega sklepnega hrustanca.
  • Spodbujata pravilno strukturo in delovanje sklepov s povečanjem sinteza proteoglikanov, hialuronske kisline (mazivo za sklepe) in kolagena.

 

1. NOVOZELANDSKA ZELENOUSTNA ŠKOLJKA

Prah zelenoustne školjke (GLM) vsebuje pomembna hranila za pse z OA, vključno z GAG (hondroitin sulfat), aminokislino glutamin, omega-3 maščobne kisline DHA in EPA, minerali (cink, baker, mangan) in veliko vitamina E in C. Canis Extra 100% novozelendska zelenoustna školjka se nahaja v prahu ali jo najdete v izdelku Gelenkvital, ki zraven zelenoustne školjke vsebuje še celotno paleto vitaminov, mineralov, aminokislin in izvleček iz skorje tropskega drevesa Heisteria pallida, ki deluje proti bolečinam.

 

glukozamin za pse z artritisom
Zelenoustna školjka vsebuje pomembna hranila za pse z artritisom

 

2. OMEGA 3 – MAŠČOBNE KISLINE

Osteoartritis povzroča vnetni cikel, ker vnetni mediatorji (snovi, ki povzročajo vnetje) spodbujajo proizvodnjo še več vnetnih mediatorjev. Pogosto se predpišejo nesteroidni antirevmatiki (NSAID), da se ta cikel prekine. Ker NSAID povzročajo številne neželene stranske učinke je vredno poskusiti z alternativnimi prehranskimi dodatki, ki so ob ustrezni uporabi prav tako učinkoviti. Omega 3 maščobne kisline (EPA in DHA) prav tako vplivajo na prekinitev vnetnega cikla. Zelo bogato z omega 3 maščobnimi kislinami je lososovo olje, še bolj bogato in čistejše pa je krilovo olje.

Prednosti omega 3 maščobnih kislin pri psih, ki trpijo za artritisom:

  • Zmanjšujejo togost in okorelost
  • Izboljšajo sposobnost teka, igre in hoje
  • Zmanjšajo potrebo po NSAID.

 

 

3. SPIRULINA

Spirulina je mikroskopska modro-zelena alga, ki je dobila svoje ime po spiralni obliki svojih pramenov. Spirulina dobi svojo temno zeleno barvo iz klorofila in svojo modro barvo iz fitocianina (C-PC). Fitocianin ima močno antioksidativno funkcijo in deluje podobno kot omega 3 maščobne kisline, tako da prekine vnetni cikel in zmanjša vnetje sklepov. Spirulina je bogata tudi s številnimi pomembnimi hranili, vključno z B-kompleksom in vitaminom E, široko paleto mineralov, klorofilom, fitonutrienti, karotenoidi, z gama linolensko kislino in superoksid dismutazo (močan čistilec prostih radikalov). Spirulina vsebuje od 65% do 71% beljakovin, kar je veliko več beljakovin kot v katerem koli drugem živilu. Beljakovine iz spiruline pa so tudi zelo dobro absorbirajo. Pomembno je, da psi, ki trpijo zaradi OA, zaužijejo zadostno količino beljakovin, saj beljakovine zagotavljajo strukturo kosti, sklepov, tetiv, ligamentov, hrustanca, mišičnih vlaknen in kolagena.

 

spirulina in artritis pri psu
Spirulina je prehranski dodatek, ki je lahko v pomoč pri zmanjševanju vnetja

 

4. VITAMINI C, E IN PRO – VITAMIN A (KAROTENOIDI)

Povečanje oksidativnega stresa in zmanjšana antioksidanta sposobnost organizma vplivata na poslabšanje artritisa pri psu. Vitamin C, E in betakaroteni imajo antioksidativno vlogo, prav tako pa krepijo imunski sistem psa. Pomembno je, da so vitamini naravnega izvora, saj le naravne vitamine organizem prepozna in jih najbolj optimalno uporabi v vseh procesih. Canis Extra BIO šipek je 100% šipek v prahu, ki je v podporo sklepom in hrustancu, saj je izjemno bogat z vitaminom C.

 

ARTRITIS PRI PSIH: PRILAGOJENO GIBANJE

Gibanje mora biti prilagojeno in vsekakor ne sme vsebovati nenadnih preobremenitev sklepov. Idealni načini gibanja so sprehodi in plavanje. Pri izbiri gibanja je potrebno upoštevati potrebe vsakega posameznega psa, njegove pretekle aktivnosti, telesno težo in kondicijo. Tudi premalo gibanja pri artritisu pri psu ni zaželeno.

 

USTREZNO LEŽIŠČE IN TOPLINA

Ležišče psa z artritisom nikakor ne sme biti na prepihu, poskrbeti moramo, da je psu toplo in udobno. Stanje artritisa se v zimskih in mrzlih dneh poslabša, zato je v mrzlih letnih časih potrebno še dodatno poskrbeti za toplo ležišče. Pozimi psa z artritisom oblecite, saj oblačila pomagajo pri ogrevanju sklepov. Ležišče psa naj bo ortopedsko oblikovano, priporoča se spominska pena na kateri se teža psa enakomerno razporedi po celotni površini.

 

Literatura:

Linda P. Case, MS, Leighann Daristotle, DVM, PhD, Michael G. Hayek, PhD, Melody Foess Raasch, DVM; CANINE AND FELINE NUTRITION, THIRD EDITION; Copyright © 2011, 2000, 1995 by Mosby, Inc. an affiliate of Elsevier Inc.

W. Jean Dodds, DVM, Diana R. Laverdure, MS; Canine Nutrigenomics The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health; Dogwise Publishing, A Division of Direct Book Service, Inc.