Meni
Vaša košarica

Glukozamin za pse

SVETOVANJE in POMOČ pri izbiri hrane za psa ali mačko na št: 041/601-417 (od pon. do petka/8:00-16:00)

Glukozamin za pse: Za kosti in sklepe

Glukozamin za pse: Za kosti in sklepe? Ja prav ste slišali, prav nič drugače ni, kot pri nas ljudeh, ki prav tako velikokrat potrebujemo glukozamin za zdrave in gibljive sklepe. Glukozamin je telesu lastna snov, ki preprečuje obrabo hrustanca, hkrati pa spodbuja njegovo nastajanje. Glukozamin na tak način skrbi za gibljivost sklepov. Glukozamin za pse je lahko v pomoč pri naslednjih težavah: displazija kolkov pri psih, šepanje psa, osteoartroza in osteoartritis pri psih, prisotnost bolečin, artritis pri psu,

 

Zgoraj naštete težave so povezane z bolečinami, ki jih pes žal ne more izrazit in preprosto povedat, da ga nekaj boli. Pomembno je, da psa opazujemo in ugotovimo izvor bolečine. Šepanje psa, bolečine pri stopanju na tačko ali pa pes preprosti noče stopit na tačko, so lahko simptomi za obolenja sklepov pri psih. Smiselen je tudi obisk veterinarja ali holističnega veterinarja, ki bo pregledal pas. Glukozamin lahko psu dajete preventivno ali kot del terapije. Psi so izjemno dejavne živali, zato so njihovo okostje in mišice podvrženi velikim obremenitvam. Najpogostejše znamenje okvar mišic, kosti ali sklepov je šepanje.

 

Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2857
Canis Extra zelenoustna školjka – glukozamin za pse Novozelandska zelenoustna školjka (lat. Perna canaliculus) oskrbuje sklepe in hrustanec s pomembnimi hranilnimi snovmi. Vpliva na zadostno elastičnost sklepov, kar omogoče neovirano in lahkotno gibanje. Canis Extra zelenoustna ško..
8.74€ Brez DDV:7.99€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2106
Glukozamin za pse – Canis Extra Gelenkvital Glukozamin za pse – Canis Extra Gelenkvital je naraven prehranski dodatek za pse, ki se uporablja za krepitev sklepov in za podporo sklepov, vezi in hrustanca. Glukozamin je v veliko pomoč pri anomalijah in pri bolečinah v sklepih, pri vnetju ..
49.99€ Brez DDV:45.65€
Prikazujem 1 do 2 od 2 (1 strani)

Kaj je glukozamin za pse?

Glukozamin je aminosladkor, ki se nahaja v večini telesnih tkiv, največ pa ga je v vezivnem tkivu, sinovialni tekočini sklepov in hrustancu. V organizmu opravlja zaščitno funkcijo, preprečuje obrabo hrustanca in spodbuja njegovo nastajanje ter povečuje gibljivost sklepov. Glukozamin ima pomembno vlogo pri gradnji sklepov oziroma njihovih sestavnih delov, saj sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti, hrustančnega matriksa in sklepne tekočine. Glukozamin povečuje vsebnost hialuronske kisline v sklepih in s tem viskoznost sklepne tekočine. Glukozamin za pse deluje protivnetno.

Glukozamin je naravna spojina, ki jo živali proizvajajo same, ampak z leti se ta proizvodnja upočasni, zato nastaja v starejših letih vašega psa, vedno manj glukozamina, čeprav ga organizem še zmeraj potrebuje. Glukozamin vzpodbuja tvorbo sklepne tekočine, ki »maže » sklepe in jih na tak način ohranja funkcionalne, gibljive in zdrave.

Glukozamin se kot prehranski dodatek uporablja preventivno ali kot alternativa zdravljenju s protibolečinskimi zdravili. Glukozamin za pse se lahko uporablja pri bolezni sklepov, npr. osteoartritisa in za lajšanje športnih poškodb sklepov. Glukozamin je ustrezen za kosti in sklepe. 

 

Glukozamin za pse – princip delovanja

Prehranski dodatek glukozamin za pse poveča količino telesu lastnega glukozamina prisotnega v sinovialni tekočini in v hrustancu. Ko psi zaužijejo glukozamin se ta absorbira in doseže sklepe, kjer začne delovati. Glukozamin obnavlja vezivno tkivo in hrustanec ter deluje protivnetno. Glukozamin je tudi gradnik hrustanca, ki ima podporno funkcijo in skrbi za normalno gibanje psa. S staranjem v telesu nastaja vedno manj glukozamina, kar lahko privede do obrabe hrustanca in s tem povezanih težav s sklepi. S starostjo, obrabo sklepov, presnovnimi motnjami in boleznimi se zmanjšuje vsebnost glukozamina v organizmu kar privede do preobremenitve sklepov, zmanjšanja je viskoznosti sinovialne (sklepne) tekočine in pospešena je obrabe sklepov psa. Zato je smiselno dodajati glukozamin v obliki naravnega prehranskega dodatka.

Glukozamin za pse iz zelenoustne školjke 

 

Šepanje psa - najpogostejši vzroki 

Pogosti vzroki šepanja
STANJE
Klinični znaki
Porezane blazinice, semena trav in drugi tujki me prsti
Najprej si pes liže prizadeti del, pojavi se lahko ognojek zaradi česar začne pes šepati.
Nategnjene vezi in zvini
Šepanje je nenadno. Včasih ga spremljata oteklina in opraskanina. Šepanje lahko traja nekaj dni do več tednov.
Strgani ligamenti
Šepanje se pojavi nenadno. Bolečina je minimalna. Šepanje sčasoma postane kronično in ga spremlja le minimalna sposobnost obremenitve.
Zlomi in izpahi
Šepanje je nenadno, bolečina pa zelo huda. Spremljata jo otekanje in nesposobnost obremenitve.
Poškodbe hrbtenjače
Nenadno pri majhnih psih. Včasih pa se postopoma pojavi tudi pri večjih pasmah. Zmerna do huda bolečina lahko pogosto povzroči simetrično šepanje.
Podedovane sklepne bolezni
Displazija kolkov, displazija komolca, osteohondroza, avaskularna nekroza. Bolezen se sčasoma slabša.
Degenerativne sklepne bolezni
Artritis pri psu, osteoatroza (artroza) in osteoartritis.

 

Glukozamin za pse lajša podedovane spremembe kosti, kot so:

 

Glukozamin za pse in displazija kolkov pri psih

Displazija kolkov pri psih

Displazija kolkov pri psih (obraba kolkov pri psih) je razvojna bolezen, ki je največkrat dedno pogojena, izzove pa jo tudi prehitra rast psa v mladosti in pretirana telesna aktivnost psa. Vse to vodi v obrabo in do sprememb v kolčnem sklepu. Če opazite šepanje psa, hitrejšo utrujenost psa in izogibanje stopanju na zadnje noge, so to lahko znaki za displazijo kolkov pri psu. Displazija kolkov je boleče stanje, ki ga sproži šepanje na eno ali obe zadnji nogi. Izraz displazija pomeni nenormalen razvoj. Pri displaziji kolkov se glavica stegnenice ne razvije pravilno, zato stegnenica ne sede v kolčni sklep, kar povzroča obrabo in vodi v bolečino in pešanje psa. Displazija kolkov je večinoma odvisna od dednosti, prav tako pa na pojav tega stanja vplivajo tudi drugi dejavniki, kot je pretirano hranjenje v mladosti.

 

Displazija komolca pri psu

Displazija komolca pri psu (komolčna displazija) se najpogosteje pojavi pri pasmah, kot so: bernski planšarji, labradorci, zlati prinašalci in rotvajlerji. Displazija komolca je velikokrat povezana z osteohondrozo. Hrustanec v sklepih se razvije nenormalno in lahko ovira premikanje komolčnega sklepa. Displazija komolca je podedovana sklepna bolezen, ki se navadno pojavi v času rasti mladiča med 4. in 10. mesecem starosti. Glukozamin za pse je pri tej težavi lahko zaščitni dodatek za hrustanec, v večini primerov je potreben kirurški poseg.

Hrustanec je čvrsto tkivo, ki prekriva gibljive površine sklepov in deluje kot mazivo in koz blažilnik tresljajev. Če hrustanec degenerira ali če se po poškodbi ne popravi sam, to privede do degenerativne sklepne bolezni. Prvo znamenje sklepne bolezni je zmanjšana sposobnost telesne dejavnosti. Ko degenerativna bolezen napreduje, lahko opazimo togost ali šepanje, ki je najprej občasno, nato pa postane stalno. Zdravljenje degenerativne sklepne bolezni vključuje nadzorovanje telesne teže psa, strogo vadbo in blažitev bolečin. Psu je potrebno znižati telesno težo na normalno raven za posamezno pasmo in spol. Potrebna je zmerna, pazljiva vadba, kot sta hoja in plavanje, naporni vadbi, kot sta tek in lovljenje predmetov, pa se raje izogibajte.

 

Artroza pri psih

Glukozamin za pse iz artritis pri psuOsteoatroza (artroza) in osteoartritis pri psih je degenerativna bolezen sklepov in pripadajočih struktur (mišic, veziva in tetiv). Prisotne so bolečine in gibanje je ovirano. Ko artrozo spremlja vnetje sklepov, govorimo o osteoartritisu. Osteoartritis je degenerativna bolezen, ki napade kolena, ramena, kolke in hrbtenico, kaže pa se kot bolečina, otekanje, togost in omejeno gibanje sklepov ter kot različne deformacije sklepov.

 

Artritis pri psu - Kaj je artritis?

Artritis je kronično vnetje sklepov pri psih. Artritis je neozdravljiv in je po navadi posledica napak v razvoju (npr. displazija kolkov pri psih) in poškodb sklepov okončin. Če opazite šepanje psa, povečano cviljenje in lizanje na predelih sklepov, so to lahko znaki pojava artritisa pri psu. Vašemu psu lahko blažite simptome artritisa z rednim in ustreznim gibanjem, z udobnim in toplim ležiščem, z uravnoteženo, naravno in zdravo prehrano in z vzdrževanjem optimalne telesne teže. V veliko pomoč so tudi prehranski dodatki za pse, kot je glukozamin, lososovo olje (ker je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami, ki lajšajo bolečine in vnetja pri artritisu) in morske alge (spirulina in chlorella).

Z glukozaminom lahko psu pomagamo pri lažjem vstajanju, mu olajšamo hojo po stopnicah, mu olajšamo sprehajanja in mu na tak način polepšamo življenje. Simptome številnih pasjih obolenj povezanih s sklepi lahko olajšamo ali celo odpravimo z kvalitetnim in učinkovitim glukozaminom. Glukozamin za pse je najučinkovitejši v zgodnjih stadijih artritisa pri psu (na začetku bolezni).


Glukozamin za pse: Za kosti in sklepe. Za katere pse je primeren?

 • mladičke in mlade pse, saj glukozamin za pse pomembno prispeva k pravilnemu razvoju sklepov 
 • pse s povečano vsakodnevno obremenitvijo
 • starejše pse, katerih organizem ne proizvaja več dovolj glukozamina, zato je zelo smiselno, da ga dodajamo k prehrani, saj glukozamin za pse preprečuje obrabo hrustanca, kit in vezi
 • vse živali z mišično-skeletnimi obolenji in pri težkih obremenitvah sklepov

 

Glukozamin za pse – odmerjanje

 • Glukozamin se daje psu glede na njegovo velikost.
 • Glukozamin lahko psu dajete 6 do 8 tednov nato prekinete in čez 6 tednov ponovno ponovite kuro. Lahko pa glukozamin psu dodajate tudi skozi daljše časovno obdobje.
 • Priporočamo, da glukozamin dozirate dvakrat dnevno
 • Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital in Canis Extra zelenoustna školjka je v obliki mikro praška, saj se na ta način hranilne snovi in vitamini optimalno absorbirajo in organizmu psa omogočijo največji izkoristek. Prašek lahko potresemo po hrani ali zmešamo z nekoliko tekočine.
 • V obdobju od 14 dni do 4 tednov se gibanje in hoja psa izboljšata.

 

Zakaj je glukozamin alternativa protibolečinskim zdravilom?

Za razliko od konvencionalnih zdravil je prehranski dodatek z glukozaminom popolnoma varen in ob pravilnem doziranju brez stranskih učinkov. Protibolečinska in protivnetna zdravila imajo številne stranske učinke in lahko škodljivo učinkujejo na želodec, črevesje in druge organe. Ob dolgotrajnem uživanju povzročijo neravnovesje črevesne flore, težave z ledvicami, osteoporozo, pomanjkanje hranil itd. Protibolečinska zdravila povzročajo hitrejšo obrabo hrustanca in zavirajo nastanek novega.

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAIDs) se res najhitrejša in najenostavnejša varianta, ni pa nujno da tudi psu najbolj zdrava odločitev. NSAID so skupina zdravil s številnimi stranskimi učinki, tako da je potrebno dobro premisliti, ali jih bomo psu ponudili. Prav tako vam priporočamo posvet z veterinarjem, ki mu zaupate. Svetuje se redno spremljanje stanja ledvic in jeter pri dodajanju nesteroidnih protivnetnih zdravil. Svetujemo vam tudi, da psu ne dajete svojih protibolečinskih zdravil ali kakšnih drugih zdravil, ki so namenjena humani uporabi. Zdravila namenjena ljudem, lahko imajo pri psu hujše ali drugačne stranske učinke in sploh ni nujno, da bodo učinkovita.


Glukozamin za pse - Canis Extra Gelenk Vital

Gelenkvital glukozamin za pse
Ker pa se s težavami s sklepi ne srečujemo samo ljudje, pač pa pestijo tudi naše kosmatince, so pri Naturavetalu razvili naraven prehranski dodatek Canis Plus Gelenkvital, ki je primeren za pse vseh starosti, še posebej za nadpovprečno aktivne, saj krepi in obnavlja sklepe, vezi in hrustanec ter preprečuje in lajša degeneratvine in prirojene spremembe kosti, kot so displazija kolkov pri psih (HD), osteoartritis (artroza) in artritis pri psu. Največji učinek se doseže v kombinaciji z zdravimi prehranjevalnimi navadami in ob uživanju zadostnih količin vode. Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital je v pomoč tudi pri lajšanju bolečin pri psih.

 

Canis Extra Gelenkvital prehranski dodatek vsebuje izvleček novozelandske zelenouste školjke, ki je bogat vir glukozamina in omega 3 maščobnih kislin, ki omogočajo regeneracijo celic. Izvleček vsebuje vitalno pomembne hranilne snovi, gradnike sklepne tekočine, vezivnega tkiva in kosti. Druga pomembna sestavina je izvleček iz lubja tropskega drevesa Heisteria pallida, ki vsebuje pomembne naravne antioksidante, ki v telesu delujejo kot lovilci škodljivih delcev, prostih radikalov in pomagajo preprečiti poškodbe celic. Na naraven način pomagajo preprečevati revmatična in sklepna obolenja. Poleg izvlečka novozelandske zelenouste školjke in heisterie pallide vsebuje tudi zeleno glino, izvleček morskih alg, kalčke iz slada, pivski kvas, česen, peteršilj, artičoko, koromač, regrat, koprivo ter kalčke iz ovsa in prosa.

 

Canis Extra Gelenkvital je proizveden kot mikro prašek, saj se na ta način hranilne snovi in vitamini optimalno ohranijo in organizmu psa omogočijo največji izkoristek. Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital se uporablja za kurativo, ko vaš pes že ima določene težave. Kot preventivo uporabite izvleček zelenoustne školje Canis Extra zelenoustna školjka. Z odmerkom Canis Plus Gelenkvital-a lahko lastnik za svojega psa stori nekaj dobrega, pes pa mu bo hvaležnost izkazal z agilnostjo, energičnostjo in veseljem do življenja.

 

Glukozamin za pse – Canis Extra zelenoustna školjka

Zelenoustna školjka glukozamin za pse
Novozelandska zelenoustna školjka (lat. Perna canaliculus) oskrbuje sklepe in hrustanec s hranilnimi snovmi, ki povrnejo prožnost in spodbujajo zdravo gibanje. Canis Extra zelenoustna školjka je bogata z glikozaminoglikanom (GAG), omega-3 maščobnimi kislinami, minerali in aminokislinami, ki krepijo vezivno tkivo in sklepe ter imajo blagodejen učinek pri bolečinah v sklepih. Glukozamin je prekurzor glukozaminoglikanov (GAG) in ima pomembno vlogo pri nastajanju sklepnih površin, sklepne tekočine, kit, kosti, nohtov, kože in krvnih žil. 

 

Omega 3 za pse – pomoč pri artritisu pri psih

Študije so pokazale, da omega 3 za pse predstavljajo pomoč pri artritisu pri psih, saj omega 3 maščobne kisline zavirajo sintezo vnetnih mediatorjev (prostaglandinov), ki so odgovorni za začetek vnetnega procesa. Canis Extra zelenoustna školjka ima protivnetno delovanje. Bogat vit omega 3 za pse je tudi Canis Extra lososovo olje.

 

Možni stranski učinki - glukozamni za psa

 • Canis Extra zelenoustna školjka vsebuje jod. Pri hipotiroidizmu pri psih (zmanjšano delovanje ščitnice) je potreben posvet s terapevtom pred začetkom jemanja zelenoustne školjke.
 • Stranski učinki na glukozamin so zelo redki, na začektu se lahko pri nekaterih psih pojavijo prebavne težave in povečana potreba po pitju vode. 
 • Psa z glukozaminom ne morete predozirat, če se držite navodil za jemanje.

 

Literatura

www.naturavetal.de

https://sl.wikipedia.org/wiki/Glukozamin

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Založba Mladinska knjiga, 2012, Ljubljana

Collagen Synthesis in Tenocytes, Ligament Cells and Chondrocytes Exposed to a Combination of Glucosamine HCl and Chondroitin Sulfate