Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Glukozamin za pse

Glukozamin za pse: Najboljši način za lajšanje artritisa in displazije kolkov

Glukozamin za pse zagotavlja naravno in najboljšo pomoč pri težavah s sklepi. Glukozamin je telesu lastna snov, ki preprečuje obrabo hrustanca, hkrati pa spodbuja njegovo nastajanje. Najboljši glukozamin za pse na tak način skrbi za gibljivost sklepov in skrbi za obnovo hrustanca. Glukozamin za pse je lahko v pomoč pri naslednjih težavah: displazija kolkov pri psih, šepanje psa, osteoartroza in osteoartritis pri psih, prisotnost bolečin, artritis pri psu,… Zgoraj naštete težave so povezane z bolečinami, ki jih pes žal ne more izrazit in preprosto povedat, da ga nekaj boli.

Pomembno je, da psa opazujemo in ugotovimo izvor bolečine. Šepanje psa, bolečine pri stopanju na tačko ali pa pes preprosto noče stopit na tačko, so lahko simptomi za obolenja sklepov pri psih. Smiselen je tudi obisk veterinarja ali holističnega veterinarja, ki bo pregledal psa. Glukozamin lahko psu dajete preventivno ali kot del terapije. Psi so izjemno dejavne živali, zato so njihovo okostje in mišice podvrženi velikim obremenitvam. Najpogostejše znamenje okvar mišic, kosti ali sklepov je šepanje.

Canis Extra zelenoustna školjka - glukozamin za pseCanis Extra zelenoustna školjka - glukozamin za pse
Glukozamin za pse
Naravni vir tavrina

Canis Extra zelenoustna školjka - glukozamin za pse

9,25€ Brez DDV: 8,45€

Glukozamin za pse - Canis Extra Gelenkvital 250 gGlukozamin za pse - Canis Extra Gelenkvital 250 g
Glukozamin za pse
Zelenoustna školjka&Aktiv

Glukozamin za pse - Canis Extra Gelenkvital 250 g

52,60€ Brez DDV: 48,04€

Prikazujem 1 od 2 do 2 (1 strani)

Kaj je glukozamin za pse?

Glukozamin je aminosladkor, sestavljen iz glukoze in aminokisline glutamin ter je glavna sestavina GAG (glikozaminoglikani) in proteoglikanov. Glukozamin se nahaja v večini telesnih tkiv, največ pa ga je v vezivnem tkivu, sinovialni tekočini sklepov in hrustancu. Glukozamin za pse v organizmu opravlja številne funkcije:

 • opravlja zaščitno funkcijo, preprečuje obrabo hrustanca in spodbuja njegovo nastajanje ter povečuje gibljivost sklepov.
 • ima pomembno vlogo pri gradnji sklepov oziroma njihovih sestavnih delov, saj sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti, hrustančnega matriksa in sklepne tekočine.
 • povečuje vsebnost hialuronske kisline v sklepih in s tem viskoznost sklepne tekočine.
 • deluje protivnetno.

Glukozamin je naravna spojina, ki jo živali proizvajajo same, ampak z leti se ta proizvodnja upočasni, zato nastaja v starejših letih vašega psa, vedno manj glukozamina, čeprav ga organizem še zmeraj potrebuje. Glukozamin vzpodbuja tvorbo sklepne tekočine, ki »maže » sklepe in jih na tak način ohranja funkcionalne, gibljive in zdrave.

Glukozamin se kot prehranski dodatek uporablja preventivno ali kot alternativa zdravljenju s protibolečinskimi zdravili. Najboljši glukozamin za pse se lahko uporablja pri bolezni sklepov, npr. osteoartritisa in za lajšanje športnih poškodb sklepov. Z glukozaminom lahko psu pomagamo pri lažjem vstajanju, mu olajšamo hojo po stopnicah, mu olajšamo sprehajanja in mu na tak način polepšamo življenje. Simptome številnih pasjih obolenj povezanih s sklepi lahko olajšamo ali celo odpravimo z kvalitetnim in učinkovitim glukozaminom. Glukozamin za pse je najučinkovitejši v zgodnjih stadijih artritisa pri psu (na začetku bolezni).

 

Glukozamin za pse in princip delovanja

Glukozamin za pse kot dodatek k prehrani poveča količino telesu lastnega glukozamina prisotnega v sinovialni tekočini in v hrustancu. Ko psi zaužijejo glukozamin se ta absorbira in doseže sklepe, kjer začne delovati. Glukozamin obnavlja vezivno tkivo in hrustanec ter deluje protivnetno. Glukozamin je tudi gradnik hrustanca, ki ima podporno funkcijo in skrbi za normalno gibanje psa. S staranjem v telesu nastaja vedno manj glukozamina, kar lahko privede do obrabe hrustanca in s tem povezanih težav s sklepi. S starostjo, obrabo sklepov, presnovnimi motnjami in boleznimi se zmanjšuje vsebnost glukozamina v organizmu kar privede do preobremenitve sklepov, zmanjšanja viskoznosti sinovialne (sklepne) tekočine in pospešene obrabe sklepov psa.

Glukozamin organizem proizvaja sam in se po naravni poti proizvaja v sklepih. V kombinaciji s kolagenom skrbi za tvorbo in obnavljanje hrustanca. Zdrav hrustanec je prožen in gobast, saj deluje kot amortizer v sklepih. Sinovialna tekočina naravno maže sklepe, glukozamin pa lahko pomaga ohranjati viskozno konsistenco te tekočine. S staranjem se proizvodnja glukozamina v telesu zmanjša, kar vodi v poslabšanje hrustanca (kar pomeni manj blaženja v sklepih) in zmanjšano mazanje s sinovialno tekočino, zaradi česar sklepi postanejo "škripajoči".

Hrustanec je čvrsto tkivo, ki prekriva gibljive površine sklepov in deluje kot mazivo in kot blažilnik tresljajev. Če hrustanec degenerira ali če se po poškodbi ne popravi sam, to privede do degenerativne sklepne bolezni. Prvo znamenje sklepne bolezni je zmanjšana sposobnost telesne dejavnosti. Ko degenerativna bolezen napreduje, lahko opazimo togost ali šepanje, ki je najprej občasno, nato pa postane stalno. Zdravljenje degenerativne sklepne bolezni vključuje nadzorovanje telesne teže psa, strogo vadbo in blažitev bolečin. Psu je potrebno znižati telesno težo na normalno raven za posamezno pasmo in spol. Potrebna je zmerna, pazljiva vadba, kot sta hoja in plavanje, naporni vadbi, kot sta tek in lovljenje predmetov, pa se raje izogibajte.

 

Glukozamin za aktivne pse

 

Glukozamin za pse lajša podedovane spremembe kosti, kot so:

 • Displazija kolkov pri psih je razvojna bolezen, ki je največkrat dedno pogojena, izzove pa jo tudi prehitra rast psa v mladosti in pretirana telesna aktivnost psa. Vse to vodi v obrabo in do sprememb v kolčnem sklepu. Displazija kolkov je boleče stanje, ki ga sproži šepanje na eno ali obe zadnji nogi. Preberi še kateri so najpogostejši vzroki za šepanje psa.
 • Displazija komolca pri psu se najpogosteje pojavi pri pasmah, kot so: bernski planšarji, labradorci, zlati prinašalci in rotvajlerji. Displazija komolca je velikokrat povezana z osteohondrozo. Hrustanec v sklepih se razvije nenormalno in lahko ovira premikanje komolčnega sklepa. Displazija komolca je podedovana sklepna bolezen, ki se navadno pojavi v času rasti mladiča med 4. in 10. mesecem starosti. Glukozamin za pse je pri tej težavi lahko zaščitni dodatek za hrustanec, v večini primerov je potreben kirurški poseg.
 • Artroza in osteoartritis pri psih sta degenerativni bolezni sklepov in pripadajočih struktur (mišic, veziva in tetiv). Prisotne so bolečine in gibanje je ovirano. 
 • Artritis pri psu je kronično vnetje sklepov pri psih. Artritis je neozdravljiv in je po navadi posledica napak v razvoju (npr. displazija kolkov pri psih) in poškodb sklepov okončin. Vašemu psu lahko blažite simptome artritisa z rednim in ustreznim gibanjem, z udobnim in toplim ležiščem, z uravnoteženo, naravno in zdravo prehrano in z vzdrževanjem optimalne telesne teže. V veliko pomoč so tudi prehranski dodatki za pse, kot je glukozamin.

 

ARTRITIS

Gre za vnetno stanje sklepov (pogosto se pojavi kot posledica obrabe hrustanca), ki lahko prizadene pse različnih starosti in pasem. Med najpogostejše oblike spada osteoartritis, ki se razvija s staranjem ali kot rezultat preteklih poškodb sklepov. Znake artritisa lahko opazite hitro, saj je spremenjeno obnašanje in počutje vašega psa. Med najpogostejšimi znaki so: 

 • Spremembe v gibanju psa: opazite lahko, da je vaš ljubljenček manj aktiven, se izogiba hoje ali teku in se premika počasneje. Ima pogoste težave pri sedenju in vstajanju ter hoji po stopnicah. V hoji so opazne nepravilnosti, kot so togost in okorno korakanje.
 • Težave s skakanjem: pes lahko ima težave s skakanjem na kavč, posteljo ali vstopanjem v avto. Pri tem lahko opazite nerodnost ali prisotnost bolečine.
 • Spremembe v vedenju: vedenjske spremembe, kot so zadržanost, razdražljivost ali žalost, so lahko tudi znaki bolečin in artritisa. Prizadeti psi se pogosto izogibajo interakciji z ljudmi in drugimi živalmi, lahko pa opazite tudi težave pri spanju.
 • Občutljivi in otečeni sklepi: opazite lahko občutljive in otečene sklepe, pes pa se izogiba dotikom na bolečih področjih.
 • Izguba apetita: izguba zanimanja za hrano ali zmanjšan apetit lahko nastane zaradi nelagodja in bolečin v sklepih.
 • Spočiti sklepi predstavjajo večjo težavo: pri artritisu opazite, da ima kuža največ težav ko zjutraj vstane ali po popoldanskem počitku. Ko so sklepi enkrat segreti pa težav pogosto sploh ne opazite. 

 

DISPLAZIJA KOLKOV

To je prirojena ali razvojna motnja, ki prizadene kolčne sklepe. Nepravilno oblikovane kosti v sklepu povzročajo trenje in nestabilnost, kar vodi do bolečin, vnetja in postopne degeneracije kolka. Težava je pogostejša pri večjih pasmah, lahko pa prizadene tudi manjše pasme. Prav tako so določene pasme psov, kot so npr. nemški ovčarji bolj nagnjene k razvoju omenjene bolezni. Najpogostejši znaki so naslednji: 

 • Oteženo gibanje: opazimo lahko šepanje ali togost zadnjih nog. Pes ima lahko težave pri sedenju in vstajanju, njegovo gibanje je počasno. Lahko je prisotno tudi omejeno gibanje v sklepih zadnjih okončin.
 • Atrofija mišic: Zaradi bolečin in težav pri delovanju kolkov lahko opazimo izgubo mišične mase. Mišice na stegnih postanejo opazno manjše in manj izrazite.
 • Težave pri plezanju in skakanju: Psi z displazijo kolkov se izogibajo skakanju na višje površine kot je npr. kavč ali avto in tudi hoja po stopnicah postane neprijetna in otežena.
 • Bolečina: Umikanje, cviljenje, lajanje ali renčanje ob dotiku lahko kažejo na bolečino in občutljivost.
 • Spremembe v vedenju: Manj aktivnosti, razdražljivost, žalost in druge spremembe v vedenju lahko kažejo na bolečino in nelagodje. Psi s temi težavami se pogosto izogibajo telesnemu stiku in igri. 

 

Za katere pse je primeren?

 • mladičke in mlade pse, saj glukozamin za pse pomembno prispeva k pravilnemu razvoju sklepov 
 • pse s povečano vsakodnevno obremenitvijo
 • starejše pse, katerih organizem ne proizvaja več dovolj glukozamina, zato je zelo smiselno, da ga dodajamo k prehrani, saj glukozamin za pse preprečuje obrabo hrustanca, kit in vezi
 • vse živali z mišično-skeletnimi obolenji in pri težkih obremenitvah sklepov

 

Odmerjanje glukozamina za pse

 • Glukozamin se daje psu glede na njegovo velikost.
 • Glukozamin lahko psu dajete 6 do 8 tednov nato prekinete in čez 6 tednov ponovno ponovite kuro. Lahko pa glukozamin psu dodajate tudi skozi daljše časovno obdobje.
 • Priporočamo, da glukozamin dozirate dvakrat dnevno
 • Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital in Canis Extra zelenoustna školjka je v obliki mikro praška, saj se na ta način hranilne snovi in vitamini optimalno absorbirajo in organizmu psa omogočijo največji izkoristek. Prašek lahko potresemo po hrani ali zmešamo z nekoliko tekočine.
 • V obdobju od 14 dni do 4 tednov se gibanje in hoja psa izboljšata.

 

Zakaj je glukozamin najboljša alternativa protibolečinskim zdravilom?

Za razliko od konvencionalnih zdravil je prehranski dodatek z glukozaminom popolnoma varen in ob pravilnem doziranju brez stranskih učinkov. Protibolečinska in protivnetna zdravila lahko imajo številne stranske učinke in lahko škodljivo učinkujejo na želodec, črevesje in druge organe. Ob dolgotrajnem uživanju povzročijo neravnovesje črevesne flore, težave z ledvicami, osteoporozo, pomanjkanje hranil itd. Protibolečinska zdravila lahko povzročajo hitrejšo obrabo hrustanca in zavirajo nastanek novega.

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAIDs) se res najhitrejša in najenostavnejša varianta, ni pa nujno da tudi psu najbolj zdrava odločitev. NSAID so skupina zdravil s številnimi stranskimi učinki, tako da je potrebno dobro premisliti, ali jih bomo psu ponudili. Prav tako vam priporočamo posvet z veterinarjem, ki mu zaupate. Svetuje se redno spremljanje stanja ledvic in jeter pri dodajanju nesteroidnih protivnetnih zdravil. Svetujemo vam tudi, da psu ne dajete svojih protibolečinskih zdravil ali kakšnih drugih zdravil, ki so namenjena humani uporabi. Zdravila namenjena ljudem, lahko imajo pri psu hujše ali drugačne stranske učinke in sploh ni nujno, da bodo učinkovita.

 

Možni stranski učinki

 • Stranski učinki na glukozamin so zelo redki, na začektu se lahko pri nekaterih psih pojavijo prebavne težave in povečana potreba po pitju vode. 
 • Psa z glukozaminom ne morete predozirat, če se držite navodil za jemanje.

 

5 pozitivnih lastnosti glukozamina

Glukozamin za pse deluje kot koristno in učinkovito prehransko dopolnilo in z vključitvijo takšnega dodatka v redno prehrano lahko spodbudimo zdravje našega psa in mu pomagamo pri:

 • Podpiranju zdravih sklepov: z uporabo glukozamina pomagamo pri ohranjanju zdravega hrustanca in zmanjševanju vnetij. To je še posebej pomembno pri starejših psih, saj s starostjo sklepi izgubljajo svojo življenjsko moč.
 • Lajšanju bolečin: zaradi svojih lastnosti lahko glukozamin pomaga pri zmanjšanju nelagodja in bolečin, ki se pogosto pojavljajo kot posledica težav s sklepi. Z njegovo pomočjo lahko ohranimo zdravo gibljivost in kakovostno življenje psa.
 • Izboljšanju gibljivosti: z rednim uživanjem glukozamina lahko pomagamo povečati gibljivost sklepov in mišic ter preprečimo togost, ki ovira normalno gibanje. Takšno podporo še posebej potrebujejo bolj aktivni in starejši psi.
 • Rehabilitaciji: Po poškodbah sklepov in različnih kirurških posegih lahko glukozamin pomaga pri obnovi hrustanca in pomaga pri zdravljenju poškodovanih tkiv, kar prispeva k hitrejšemu okrevanju.
 • Splošnem zdravju: Glukozamin je lahko koristno prehransko dopolnilo tudi za pse, ki nimajo težav s sklepi. Pomaga pri ohranjanju zdravja vezivnih tkiv, pozitivno vpliva na zdravje kože in dlake ter spodbuja zdravo prebavo.

 

Glukozamin za pse

 

Glukozamin za pse na osnovi zelenoustne školjke (Perna canaliculus)

Naturavetal ima dva izdelka na osnovi novozelandske zelenoustne školjke. Izdelek Canis Extra zelenoustna školjka je 100% zelenoustna školjka zmleta v prah, izdelek Canis Extra Gelenkvital pa zraven zelenustne školjke vsebuje še izvleček iz lubja tropskega drevesa Heisteria pallida in mešanico naravnih vitaminov/mineralov Aktiv. Zelenoustna školjka zagotavlja sklepom in hrustancem pomembna hranila, povečuje elastičnost in s tem spodbuja gibljivost organizma. Zelenoustna školjka je bogata z glikozaminoglikani (na kratko GAG), taurinom, omega-3 maščobnimi kislinami, minerali in aminokislinami, ki hranijo vezivno tkivo in lahko pomagajo pri lajšanju težav artritisa. Znanstvene študije so pokazale še eno prednost zelenoustne školjke - to je protivnetni učinek!

 

Najboljši glukozamin za pse

Glukozamin je telesu lastna substanca in jo organizem tvori sam. S staranjem se proizvodnja glukozamina upočasni, zato ga je smiselno dodajati v prehrano psa. Najgoljši glukozamin za pse izira iz narave in spodbuja tvorbo telesu lastnega glukozamina. Naturavetal ponuja dva različna izdelka na osnovi zelenoustne školjke:

CANIS EXTRA GELENK VITAL 

Prehranski dodatek je primeren za pse vseh starosti, še posebej za nadpovprečno aktivne, saj krepi in obnavlja sklepe, vezi in hrustanec ter preprečuje in lajša degeneratvine in prirojene spremembe kosti, kot so displazija kolkov pri psih (HD), osteoartritis (artroza) in artritis pri psu. Največji učinek se doseže v kombinaciji z zdravimi prehranjevalnimi navadami in ob uživanju zadostnih količin vode. Glukozamin za pse Canis Extra Gelenkvital je v pomoč tudi pri lajšanju bolečin pri psih.

Canis Extra Gelenkvital prehranski dodatek vsebuje izvleček novozelandske zelenouste školjke, ki je bogat vir glukozamina in omega-3 maščobnih kislin. Izvleček vsebuje vitalno pomembne hranilne snovi, gradnike sklepne tekočine, vezivnega tkiva in kosti. Druga pomembna sestavina je izvleček iz lubja tropskega drevesa Heisteria pallida, ki vsebuje pomembne naravne antioksidante, ki v telesu delujejo kot lovilci škodljivih delcev, prostih radikalov in pomagajo preprečiti poškodbe celic. Na naraven način pomagajo preprečevati revmatična in sklepna obolenja. Poleg izvlečka novozelandske zelenouste školjke in heisterie pallide vsebuje tudi zeleno glino, izvleček morskih alg, kalčke iz slada, pivski kvas, česen, peteršilj, artičoko, koromač, regrat, koprivo ter kalčke iz ovsa in prosa.

GLUKOZAMIN ZA PSE – CANIS EXTRA ZELENOUSTNA ŠKOLJKA

Novozelandska zelenoustna školjka (lat. Perna canaliculus) oskrbuje sklepe in hrustanec s hranilnimi snovmi, ki povrnejo prožnost in spodbujajo zdravo gibanje. Canis Extra zelenoustna školjka je bogata z glikozaminoglikanom (GAG), omega-3 maščobnimi kislinami, minerali in aminokislinami, ki krepijo vezivno tkivo in sklepe ter imajo blagodejen učinek pri bolečinah v sklepih. Glukozamin je prekurzor glukozaminoglikanov (GAG) in ima pomembno vlogo pri nastajanju sklepnih površin, sklepne tekočine, kit, kosti, nohtov, kože in krvnih žil.