Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Hrana za pse

Hrana za pse mora biti kvalitetna in uravnotežena, da pes iz nje prejme vse hranilne snovi za pravilen razvoj in dobro počutje. Vsak odgovoren lastnik poskrbi, da se na jedilniku nahaja kakovostna pasja hrana, ki poskrbi za močan imunski sistem, urejeno prebavo in svetlečo dlako. Canis Plus® Naturavetal hladno stiskana hrana je 100% naravna, zdrava in uravnotežena (popolna) ter na tak način zadovolji vse potrebe psa v vseh življenjskih obdobjih. Naravna hrana za pse se prilagodi individualnim in specifičnim potrebam psa ter poskrbite za vnos kakovostnih beljakovin, zdravih maščob in vlaknin ter naravnih vitaminov in mineralov. Hrana vsebuje izključno naravne vitamine in minerale, je brez stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov, z visokim deležem kakovostnega mesa. 

  

Naturavetal hrana za pse

KAKOVOSTNE SESTAVINE

Kvalitetna nemška hrana za pse Naturavetal je sestavljena izključno iz kakovostnih sestavin, brez stranskih živalskih ali rastlinskih proizvodov. Vsebuje visok delež svežega mesa; med 60 – 70%, odvisno od okusa, ki ga izberete. Je brez glutena, pšenice, soje, krompirja, graha, jajc, mleka in mlečnih izdelkov, brez konzervansov, polnil, barvil in sintetičnih dodatkov. Vsi okusi hrane so brez glutena.

100% NARAVNA PASJA HRANA

Izključno z naravnimi vitamini in minerali, kar omogoča postopek hladnega stiskanja, saj posamezne sestavine niso izpostavljene visokim temperaturam in visokim pritiskom. Na tak način se ohranijo tudi temperaturno občutljivi vitamini in jih zato ni potrebno dodajati v sintetični obliki. Naravni vitamini in minerali so izjemno pomembni za razvoj in vitalnost psa, saj organizem najlažje prepozna naravne molekule in jih tako vgradi v sebi lastne procese. Sintetično dodane vitamine organizem psa težje prepozna in je zato izkoristek takšnih vitaminov veliko nižji.

POSTOPEK IZDELAVE

Postopek izdelave je proces hladnega stiskanja. Vse vstopne sestavine so obdelane posamično saj s tem zagotavljamo najvišjo možno biorazpoložljivost hranil. Sveže kakovostno meso je posamično posušeno, ajda, proso, polnozrnat riž, so najprej kuhani na pari v kratkih časovnih intervalih in nato posušeni, ločeno je posušena tudi zelenjava in zelišča. Od posameznega okusa hrane je odvisno, ali vsebuje polnozrnat riž, proso ali ajdo. Na koncu so vse sestavine hladno stiskane pri 39°C. 

ŠIROKA PALETA OKUSOV

Naturavetal hladno stiskana hrana za pse je na voljo v sedmih različnih okusih. Izbirate lahko med piščancem, jagnjetino, govedino, lososom, kuncem in hrano na osnovi žuželk. Za mladičke sta na voljo dva okusa in sicer piščanec in losos. Mokra hrana za pse je na voljo v pločevinkah in mesnih klobasah. Pločevinke so na voljo v 15 različnih okusih, mesne klobase pa v 7 različnih okusih.

 

Suha hrana za pse

Naturavetal suha hrana za pse je na voljo v obliki hladno stiskanih peletov v sedmih različnih okusih za odrasle pse in v dveh različnih okusih za mlade pse in pse mladiče. Hladno stiskanje je edini postopek, ki omogoča, da pasja hrana ostane 100% naravna in, da ni potrebe po dodatku sintetičnih dodatkov, barvil in konzervansov. Rok uporabe Naturavetal suhe hrane je posledično 6 mesecev od proizvodnje. Vsi okusi suhe hrane so monoproteinski, saj je takšna hrana veliko lažje za prebaviti, ustreza pa tudi občutljivim psom in psom alergikom. Hrana je na voljo tudi v dveh različnih oblikah, in sicer v obliki pravokotne ploščice, ki poskrbi za grizenje hrane in preprečuje goltanje ter v oblimi majhnih svaljkastih peletov, ki so namenjeni majhnim smrčkom in starejšim psom. 

 

Mokra hrana za pse - konzerve

Naturavetal mokra hrana za pse je na voljo v pločevinkah (konzervah) in v obliki mesnih rolic (pasje mesne klobase). Pločevinke so na voljo v 15 različnih okusih, med katerimi je velika izbira tudi za pse alergike. Takšni okusi so npr. naš uravnotežen okrok konja z bučo in bučkami ali uravnotežen obrok divjačine z gozdnimi sadeži. Naše pločevinke so na voljo v dveh različnih pakiranjih, in sicer 400 g in 800 g pakiranje. Pločevinke so popoln in uravnotežen obrok enako kot naša suha hrana. Ker je Naturavetal hladno stiskana hrana in se v želodcu psa ne napihne se lahko brez težav kombinira z vsemi okusi mokre hrane. 

Pasje mesne klobase so sestavljene izključno iz ene vrste mesa in pripadajočih notranjih organov. Klobase so namenjene pripravi samostojnega obroka in predstavljajo mesno osnovo h kateri dodate zeliščno-zelenjavni del, kakovostno olje in vir kalcija. Doma pripravljena kuhana hrana za pse nikakor ne more nastati brez naših naravnih 100% mesnih klobas. Za občutljive pse lahko izberete naslednje okuse: konj, koza, divjačina, kunec. Klobase pa lahko uporabite tudi kot maloco med obroki ali kot slasten priboljšek za šolanje in učenje psa. 

 

Hrana za pse za specifične potrebe

Naturavetal monoproteineska hrana za pse je izjemno primerna za občutljive pse in pse alergike, ki jim vnos enega vira beljakovin bolj ustreza, prav tako je takšna hrana lažje prebavljiva, hkrati pa vsebuje vse hranilne snovi za zdravo pasje življenje. Ker hrana ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov in vsebuje izključno kakovostno meso ter kakovostne sestavine je to še dodaten razlog, da takško hrano ponudite svojemu občutljivemu psu, ki trpi za številnimi alergijami ali drugimi zdravstvenimi težavami. 

Posamezne starostne skupine psov ali posamezni psi v določenih življenjskih obdobjih potrebujejo prilagojeno hrano. Prva takšna skupina psov so mladiči in mladi psi, zato je zanje na voljo hrana za mlade pse in pse mladiče v okusu piščanca in lososa. Hrana za mlade pse in mladiče vsebuje višji delež mesa, več maščob, več vitaminov in mineralov. Kot takšna podpira razvijajoč se organizem, podpira razvoj in omogoča enakomerno rast.

Druga skupina psov so starejši psi, ki ne potrebujejo posebaj prilagojene hrane, pomembno pa je, da hrana ni energetsko preveč bogata, da ne vsebuje preveč maščob in da količino hrane ustrezno zmanjšamo oziroma prilagodimo. Starejši psi se manj gibljejo, njihov metabolizem pa je počasnejši, zato ne potrebujejo toliko hrane kot mladi in aktivni psi. Okusi piščanec, losos in jagnjetina pa so primerna hrana za starejše pse. Zdrava hrana za pse izključno iz naravnih sestavin, brez sintetičnih dodatkov je primerna za vse pse v vseh starostnih obdobjih. 

Božično darilo za pseBožično darilo za pse
BOŽIČNO DARILO
DARILO OB NAKUPU

Božično darilo za pse

25,75€ Brez DDV: 23,52€

Canis Plus piščanecCanis Plus piščanec
Min. 60% delež svežega mesa

Canis Plus piščanec

7,45€ Brez DDV: 6,80€

Canis Plus jagnjetinaCanis Plus jagnjetina
Min. 60% delež svežega mesa
Primerno tudi za alergike

Canis Plus jagnjetina

8,10€ Brez DDV: 7,40€

Canis Plus govedinaCanis Plus govedina
Za občutljive pse
Primerno tudi za športne pse

Canis Plus govedina

8,60€ Brez DDV: 7,85€

Canis Plus lososCanis Plus losos
Min. 60% delež svežega mesa
Hipoalergena hrana

Canis Plus losos

8,80€ Brez DDV: 8,04€

Canis Plus kunecCanis Plus kunec
Min. 60% delež svežega mesa
Občutljivi psi, alergije

Canis Plus kunec

10,80€ Brez DDV: 9,86€

Canis Plus Sport Canis Plus Sport
Min. 70% delež svežega mesa
Za športne in delovne pse

Canis Plus Sport

70,30€ Brez DDV: 64,20€

Canis Plus InsectVetalCanis Plus InsectVetal
Hrana iz ličink žuželk
Primerno tudi za alergike

Canis Plus InsectVetal

10,50€ Brez DDV: 9,59€

Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus lososHrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus losos
Mladiči & Mladi psi
Primerno tudi za alergike

Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus losos

9,60€ Brez DDV: 8,77€

Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus losos (mali peleti)Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus losos (mali peleti)
Mladiči&Mladi psi
Primerno tudi za alergike
MALI PELETI
Novo
Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus piščanecHrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus piščanec
MLADIČKI & MLADI PSI
MIN. 65% MESA
Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus piščanec (mali peletki)Hrana za pasje mladiče in mlade pse Canis Plus piščanec (mali peletki)
MLADIČKI & MLADI PSI
MIN. 65% MESA
MALI PELETI
Canis Plus piščanec mali peletiCanis Plus piščanec mali peleti
Min. 60% svežega mesa
MALI PELETI
Novo

Canis Plus piščanec mali peleti

7,45€ Brez DDV: 6,80€

Canis Plus jagnjetina mali peletiCanis Plus jagnjetina mali peleti
Min. 60% svežega mesa
Primerno tudi za alergike
MALI PELETI
Novo

Canis Plus jagnjetina mali peleti

8,10€ Brez DDV: 7,40€

Canis Plus govedina mali peletiCanis Plus govedina mali peleti
Za občutljive pse
Primerno tudi za športne pse
MALI PELETI
Novo

Canis Plus govedina mali peleti

8,60€ Brez DDV: 7,85€

Naturavetal merilni lončekNaturavetal merilni lonček

Naturavetal merilni lonček

0,99€ Brez DDV: 0,81€

Canis Plus 3 x 5 kg akcijski paketCanis Plus 3 x 5 kg akcijski paket
3 x 5 kg akcijska cena
Akcija
5%

Canis Plus 3 x 5 kg akcijski paket

80,42€ 84,65€Brez DDV: 73,44€

Canis Plus popolna mokra hrana piščanec, proso in korenjeCanis Plus popolna mokra hrana piščanec, proso in korenje
URAVNOTEŽEN OBROK
PIŠČANEC, PROSO, KORENČEK
Canis Plus 3 x 5 kg za občutljive pseCanis Plus 3 x 5 kg za občutljive pse
ZA OBČUTLJIVE PSE
3 x 5 kg AKCIJSKA CENA
Akcija
5%

Canis Plus 3 x 5 kg za občutljive pse

97,76€ 102,90€Brez DDV: 89,27€

Canis Plus popolna mokra hrana puran, losos in pastinak Canis Plus popolna mokra hrana puran, losos in pastinak
URAVNOTEŽEN OBROK
PURAN, LOSOS, PASTINAK
Canis Plus popolna mokra hrana jagnjetina, buče in jabolkaCanis Plus popolna mokra hrana jagnjetina, buče in jabolka
URAVNOTEŽEN OBROK
JAGNJETINA, BUČE, JABOLKA
Canis Plus popolna mokra hrana divjačina, ajda in gozdne jagodeCanis Plus popolna mokra hrana divjačina, ajda in gozdne jagode
URAVNOTEŽEN OBROK
DIVJAČINA, AJDA, GOZDNE JAGODE
Canis Plus popolna mokra hrana bivol, koromač in hruškeCanis Plus popolna mokra hrana bivol, koromač in hruške
URAVNOTEŽEN OBROK
BIVOL, KOROMAČ, HRUŠKE

Canis Plus popolna mokra hrana bivol, koromač in hruške

3,80€ Brez DDV: 3,47€

Canis Plus popolna mokra hrana kunec, brokoli in marelice Canis Plus popolna mokra hrana kunec, brokoli in marelice
URAVNOTEŽEN OBROK
KUNEC, BROKOLI, MARELICE
Canis Plus popolna mokra hrana govedina, repa in jabolkoCanis Plus popolna mokra hrana govedina, repa in jabolko
URAVNOTEŽEN OBROK
GOVEDINA, REPA, JABOLKO

Canis Plus popolna mokra hrana govedina, repa in jabolko

3,46€ Brez DDV: 3,16€

Canis Plus popolna mokra hrana konj, bučke in bučaCanis Plus popolna mokra hrana konj, bučke in buča
URAVNOTEŽEN OBROK
KONJ, BUČA, BUČKE

Canis Plus popolna mokra hrana konj, bučke in buča

3,80€ Brez DDV: 3,47€

Canis Plus popolna mokra hrana polak, pastinak in mangoCanis Plus popolna mokra hrana polak, pastinak in mango
URAVNOTEŽEN OBROK
POLAK, PASTINAK, MANGO

Canis Plus popolna mokra hrana polak, pastinak in mango

3,36€ Brez DDV: 3,07€

Canis Plus 100% račje meso Canis Plus 100% račje meso
DOPOLNILNA HRANA
100% RAČJE MESO

Canis Plus 100% račje meso

3,30€ Brez DDV: 3,01€

Canis Plus 100% govedina z zelenimi vampi Canis Plus 100% govedina z zelenimi vampi
DOPOLNILNA HRANA
GOVEDINA Z ZELENIMI VAMPI

Canis Plus 100% govedina z zelenimi vampi

3,05€ Brez DDV: 2,79€

Canis Plus 100% govedinaCanis Plus 100% govedina
DOPOLNILNA HRANA
100% GOVEJE MESO

Canis Plus 100% govedina

3,05€ Brez DDV: 2,79€

Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče govedina Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče govedina
GOVEDINA, BROKOLI, KORENJE
URAVNOTEŽEN OBROK
Mladički & mladi psi

Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče govedina

3,65€ Brez DDV: 3,33€

Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče piščanecCanis Plus popolna mokra hrana za mladiče piščanec
Piščanec, bučke in buča
Uravnotežen obrok
Novo

Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče piščanec

3,55€ Brez DDV: 3,24€

Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče jagnjetinaCanis Plus popolna mokra hrana za mladiče jagnjetina
JAGNJETINA, PASTINAK, BUČE
URAVNOTEŽEN OBROK
Mladički & mladi psi

Canis Plus popolna mokra hrana za mladiče jagnjetina

3,79€ Brez DDV: 3,46€

Klobasa 100% piščančje meso 500 gKlobasa 100% piščančje meso 500 g
100% PIŠČANČJE MESO
DOPOLNILNA HRANA

Klobasa 100% piščančje meso 500 g

3,75€ Brez DDV: 3,42€

Klobasa 100% jagnječje meso 500 gKlobasa 100% jagnječje meso 500 g
100% JAGNJEČJE MESO
DOPOLNILNA HRANA

Klobasa 100% jagnječje meso 500 g

3,85€ Brez DDV: 3,52€

Klobasa 100% konjsko meso 500 gKlobasa 100% konjsko meso 500 g
100% KONJSKO MESO
DOPOLNILNA HRANA

Klobasa 100% konjsko meso 500 g

4,35€ Brez DDV: 3,97€

Klobasa 100% meso divjačine 500 gKlobasa 100% meso divjačine 500 g
100% MESO DIVJAČINE
DOPOLNILNA HRANA

Klobasa 100% meso divjačine 500 g

4,25€ Brez DDV: 3,88€

Klobasa 100% kozje meso 500 gKlobasa 100% kozje meso 500 g
100% KOZJE MESO
DOPOLNILNA HRANA

Klobasa 100% kozje meso 500 g

4,45€ Brez DDV: 4,06€

Klobasa za pse 100% kunčje meso 500 gKlobasa za pse 100% kunčje meso 500 g
100% KUNČJE MESO
DOPOLNILNA HRANA

Klobasa za pse 100% kunčje meso 500 g

4,45€ Brez DDV: 4,06€

Klobasa iz pašne jagnjetine 500 g Klobasa iz pašne jagnjetine 500 g
Jagnjetina, proso, kozje mleko
URAVNOTEŽEN OBROK

Klobasa iz pašne jagnjetine 500 g

4,05€ Brez DDV: 3,70€

Prikazujem 1 od 40 do 40 (1 strani)

Vrsti primerna pasja hrana

Zdrava hrana za pse pomeni zdravega psa in posledično srečnega človeka. Toda vsa hrana ni enaka! Številne bolezni so genetsko pogojene, vendar jih velik del temelji na okoljskih dejavnikih, pri katerih ima prehrana odločilno vlogo.

Vedno več alergij, težav s sklepi, težav s kožo in dlako, različnih vrst raka, bolezni prebavil, ledvic in jeter ter prebavnih motenj je zagotovo povezanih z nezdravo hrano. Zlasti pri občutljivih psih in številnih alergijah mora lastnik poiskati prehrano, ki ne vsebuje najpogostejših alergenov. Pri tem je priporočljivo izbrati takšno z brezglutensko formulo in takšno, ki vsebuje le en vir beljakovin (monoproteinska). Točno takšna je Canis Plus hrana za pse, ki jo priporočajo tudi številni veterinarji in veterinarski terapevti.

Porast števila psov z vedenjskimi težavami ni vedno posledica nepravilne vzreje in vzgoje, temveč je odgovor na preveliko količino kemikalij v hrani, saj lahko nevrotoksične snovi v sintetičnih konzervansih spremenijo vedenje psov. Kakovostna pasja hrana neposredno vpliva na zdravje in vitalnost psa. 

Različni recepti včasih vsebujejo več mesa, včasih več žita in pogosto sintetične dodatke. Ni vsaka pasja hrana zdrava in vrsti primerna, med posameznimi proizvajalci so ogromne razlike. Pri Naturavetalu smo zato prepričani, da je naravna prehrana najboljša, ker je sestavljena izključno iz naravnih sestavin. 

 

Naravno - kaj to pomeni?

Če je nekaj naravno, pripada naravi, se pojavlja v naravi in/ali izhaja iz naravnih zakonov. Pomembno je tudi, da je nekaj naravnega zraslo v naravi in ni bilo umetno pridelano v laboratoriju. Za hrano ta opredelitev pomeni, da je sestavljena iz sestavin, ki so bile nespremenjene vzete iz narave. Niti živalske niti rastlinske sestavine niso bile gensko spremenjene ali pa so bile njihove lastnosti spremenjene s sintetičnimi snovmi. Če se na primer med proizvodnjo suhe hrane sestavine preveč segrejejo, kot je to značilno za ekstrudirano pasjo hrano (briketi za pse), se lahko izgubijo vitamini in hranilne snovi. Neizogibno jih je nato treba nadomestiti z umetnimi dodatki.

Takšna nenaravna pasja hrana lahko v pasjem želodcu nabrekne in povzroči presnovne motnje in je povsem v nasprotju z naravo. Naravna hrana za pse pa vsebuje točno to, kar je v skladu z naravo in kar štirinožni prijatelj potrebuje za hranjenje, prilagojeno njegovi vrsti. 

To vključuje tudi vsebino želodca, ki je pri rastlinojedih živalih sestavljena iz rastlinskih sestavin. Naravna hrana za pse mora zato poleg veliko mesa vsebovati tudi sadje, zelenjavo, zelišča in/ali kalčke, da je hrana uravnotežena in primerna za posamezno vrsto. Upoštevajte: ne divji volk ne udomačeni pes ne bi niti pomislil, da bi na pšeničnem polju odtrgal posamezna stebla, da bi si privoščil kosilo. Zato prevelika količina žita ne sodi v naravno pasjo hrano.

Naturavetal uporablja le čiste, visokokakovostne sestavine in jih pripravlja v nežnih proizvodnih postopkih. Na ta način se ohranijo vsi naravni vitamini, ki so za psa prebavljivi. Seveda ne uporabljamo gensko spremenjenih sestavin ali poceni polnil, kot so pšenica, soja, mlečni izdelki, sladkor v obliki pese ali melase. Sintetični vitamini ali ojačevalci okusa ter konzervansi prav tako nimajo mesta v naravni pasji hrani. 

Naturavetal je naravna in hladno stiskana hrana za pse, ki ne obleži v želodcu psa, ampak se hitro prebavi. S tem želodec psa ni pretirano raztegnjen in obremenjen, saj pes ne porabi preveč energije za prebavo hrane. Hrana ne vsebuje pršic in ostalih potencialnih alergenov (mleko in mlečni izdelki, pšenica, soja, grah, različna dodana barvila, sintetični dodatki, barvila...), ne vsebuje konzervansov, ojačevalcev okusa in polnil. 

Popolna hrana za pse Naturavetal Canis Plus®

 •  Nežno hladno stiskana, bogata popolna hrana, ki v želodcu ne nabrekne
 • Več kot 60 % vsebnost svežega mesa ali rib pred sušenjem
 • Monoproteinska z enim samim virom živalskih beljakovin iz lososa, piščanca, jagnjetine, govedine ali kunčjega mesa
 • Dragocene esencialne maščobne kisline iz lososovega olja, goveje ali kokosove maščobe
 • Brez glutena, lahko prebavljiv recept
 • Vitamini in minerali naravnega izvora
 • S kompleksom alg in zelišč DogProMin
 • Brez polnil in nekakovostnih stranskih proizvodov, kot so perja, kremplji ali rogovje
 • Brez dodanih barvil, arom in konzervansov
 • Brez ojačevalcev okusa
 • Brez sintetičnih veziv
 • Brez soje, pšenice in mlečnih izdelkov
 • Brez krompirja in graha
 • Zagotavljanje kakovosti z laboratorijskimi analizami

 

KAJ MORA ZDRAVA HRANA ZA PSE NUJNO VSEBOVATI?

Zakaj ni vseeno kakšno hrano ponudimo svojemu psu? Zakaj je pomebno, da je hrana za pse kvalitetna, zdrava in naravna? Zavedati se moramo, da je pasji organizem zgrajen iz sestavin, ki mu jih hranimo. Aminokisline, ki se nahajajo v mesu so esencialne (življenjsko pomembne) za psa, saj jih pes ne more izgraditi sam. Hrana je temelj za vitalno in zdravo življenje psa, zato se maksimalno potrdimo, da bo pes hranjen s kvalitetno hrano že od rojstva in si bo tako zgradil trdne in stabilne temelje za celotno življenje.

Po kisiku in vodi je naslednja najpomembnejša sestavina, ki jo žival pridobi iz okolja, energija. Energija je na voljo le iz treh vrst makrohranil: beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Vsako od teh makrohranil zagotavlja določeno količino energije, ki jo lahko merimo v kilokalorijah ali kalorijah (kcal). Psi (in tudi vsa ostala živa bitja) se prehranjujejo, da bi zadovoljili svoje potrebe po energiji. Z evolucijskega vidika je uplenjena žival vedno vsebovala vse hranilne snovi in je zagotavljala pravo ravnovesje bistvenih hranil. Hrana za živali vsebuje določeno količino hranil na enoto energije. To zagotavlja, da so bistvena hranila pri hranjenju psa zagotovljena v ustreznih količinah, da se izpolnijo energijske potrebe živali. Če se psi hranijo s hrano, ki je »revnejša« od njihovih energijskih potreb, grozi pomanjkanje hranil. Psi, ki se hranijo z več kot potrebnimi energijskimi vrednostmi, so v nevarnosti, da prejmejo prevelike količine hranilnih snovi kar predstavlja veliko tveganje za debelost.

 

Bistvena hranila v hrani za pse

Esencialna hranila so organske spojine in neorganski elementi, ki jih telo ne more proizvesti, vendar so potrebni za življenje. Obstajajo tudi hranila, ki so potrebna le ob določenem času ali v ustreznih okoliščinah. Ta hranila imenujemo "pogojno nujna hranila". Primer pogojno nujnega hranila, ki je tudi primer medvrstnih razlik v nujnosti, je aminokislina tavrin. Pri mačkah je taurin nujen, za pse pa je pogojno nujen.

BELJAKOVINE V HRANI

Beljakovine so pomembne za pravilno rast in razvoj. Pes ne more sintetizirat vseh aminokislin, zato jih mora nujno dobiti iz hrane. Pomemben je delež mesa in kvaliteta mesa. Naturavetal hrana nudi visok delež mesa in kakovost mesa ter nikakor ne vsebuje stranskih živalskih proizvodov. Suha hrana za pse Naturavetal je monoproteinska hrana za pse, kar pomeni, da vsak posamezen okus hrane vsebuje le en vir beljakovin. Običajno zahtevana in navedena vrednost surovih beljakovin na embalaži ne kaže, kako dobro bo hrana izpolnila potrebe psa po beljakovinah ali aminokislinah. Prav tako ta delež popolnoma nič ne pove o kakovosti beljakovin, ki jih hrana vsebuje. Večja kot je kakovost beljakovin, več razpoložljivih esencialnih aminokislin zagotavlja vir beljakovin.

PASJA HRANA MORA VSEBOVATI ZDRAVE MAŠČOBE

Maščobe zagotavljajo energijo, maščobne kisline pa so nujne za ohranjanje zdravja. Zlasti pomembne so nenasičene maščobne kisline, ki so za psa esencialne, kar pomeni, da jih mora zaužiti s hrano.

OGLJIKOVI HIDRATI

Ogljikovi hidrati iz prosa, ovsa, rjavega riža, ajde so zdravi ogljikovi hidrati, ki vsebujejo tudi ogromno vlaknin in psu prav tako nudijo energijo. Pri Naturavetalu so ogljikovi hidrati obdelani po patentiranem postopku kuhanja na pari, tako da se odstranijo vsi neprebavljivi deli. Viri ogljikovih hidratov morajo biti kakovostni, prav tako so sestavljeni ogljikovi hidrati boljša izbira, saj ne vplivajo na hitro nihanje sladkorja. Izogibajte se žitom, ki so večinoma GSO, to so pšenica in koruza in posegajte raje po prosu in ajdi. Riž je tudi kakovosten vir ogljikovega hidrata, s tem da je rjavi polnozrnat riž bolj bogat z vlakninami in hranilnimi snovmi kot bel riž. Hrana za pse brez žitaric ni enako kot hrana za pse brez glutena. Glutenu se je vsekakor smiselno izogibati, prav tako žataricam kot je pšenica in ječmen. Zdrava pražita kot je proso ali ajda pa predstavlajo izjemno bogat vir ogljikovih hidratov in so vsekakor boljša izbira kot pa krompir, ki se običajno pojavlja v hrani za pse, ki nosti oznako brez žit. Prav tako poceni hrana za pse pogosto vsebuje velik delež žit in stranskih proizvodov žit.

VITAMINI IN MINERALI

Vsi minerali, ki so potrebni v večjih količinah se štejejo med makrominerale, to so kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij in klorid. Mikrominerali so zastopani v nižjih vrednostih, ampak jih pes še vedno potrebuje v prehrani. Minerali se vključujejo v številne metabolne procese, pomembni so za ravnovesje organizma prav tako pa za imunski sistem, tako da minerali zagotovo ne smejo manjkati v hrani za pse.

Vitamine razdelimo na v vodi topni vitamini in v maščobah topni vitamini. Za pse so edini bistveni v vodi topni vitamini skupine B, saj lahko živali za razliko od ljudi endogeno sintetizirajo vitamin C iz glukoze. Čeprav pes lahko sintetizira vitamin C še ne pomeni, da njegov dodatek v določenih obdobjih življenja ni potreben. Viri vitaminov B so notranji organi in kalčki. Vitamin B12 je izjema, saj mora izhajati iz živalskih virov. V maščobah topni vitamini A, D, K in E so topni v maščobah in so za pse bistvenega pomena. Vitamin A se lahko proizvaja iz karotenoidov, kot je betakaroten, ki je prisoten v oranžno ali rdeče obarvanem sadju in zelenjavi, kot je korenje, ter v zeleni listnati zelenjavi. Najbogatejši naravni viri vitamina D so mastne ribe. Dobri naravni viri vitamina E so semena, del kalčka v polnozrnatih žitih, rastlinska olja in zelena listnata zelenjava.

Naturavetal hrana je primerna tudi za bele pse, saj naravni vitamini, ki jih hrana vsebuje nikoli ne obarvajo dlake. Problematični so sintetični dodani vitamini A v briketih, ki se lahko nalagajo v podkožju psa in tako obarvajo dlako, kar se pri belih psih še toliko bolj opazi. Hrana za bele pse ne rabi vsebovati posebnih sestavin, pomembno je, le da vsebuje naravne sestavine in, da nima sintetično dodanih vitaminov v presežkih. Pomembno je, da so vitamini naravnega izvora, da niso sintetično dodani. Naravni vitamini imajo veliko bolj učinkovito biološko delovanje kot sintetični vitamini.

 

Sestavine, ki jih kvalitetna hrana za pse ne sme vsebovati

Določene sestavine, ki se pojavljajo v komercialno pripravljeni hrani za pse niso najbolša izbira za psa. Prodaja takšne hrane je sicer še vedno dovoljena, saj hrana dosega minimalne standarde, prav tako je z zakonom dovoljeno, da se rastlinski stranski proizvodi in živalski stranski proizvodilahko uporabijo v hrani za pse. Odločitev lastnika je tista in poskrbi, da bo pes hranjen z kakovostno hrano. Zaradi ponudbe na trgu je pomembno, da se vsak lastnik izobrazi o prehrani, da zna prebrati deklaracijo in zna izluščiti tiste sestavine, ki za psa niso najboljša izbira. Seznam živil, ki v hrano za pse ne sodijo, pa vendar se pojavljajo:

Stranski živalski in rastlinski proizvodi

Stranski živalski proizvodi kot so kremplji, kljuni, kopita, ušesa nimajo mesta v kvalitetni hrani za pse, prav tako stranski rastlinski proizvodi kot so listi, stebla in na splošno vsi rastlinski ostanki se ne smejo nahajati v hrani. Torej, če na hrani piše, da vsebuje meso in stranske živalske proizvode pomeni, da vsebuje klavniške ostanke in meso, težava je le ta da ne veste koliko kakovostnega mesa in koliko klavniških ostankov hrana vsebuje. Takšna deklaracija je popolnoma zaprta in nakazuje na hrano za pse nižje kakovosti, ki je običajno tudi poceni.

Visok delež žit, krompirja in soje

Če so na deklaraciji navedena žita in stranski rastlinski proizvodi to nakazuje na slabšo kakovost hrane, saj niti ne veste katera žita so in koliko je kakovostnega dela posameznega žita ter koliko je stranskih rastlinskih proizvodov. Izogibajte se pšenici in ječmenu v pasji hrani, ki sta običajo GSO in hkrati izjemno bogata z glutenom. Prav tako hrana za pse, ki vsebuje korompir ni najboljša izbira, saj je krompir bogat s škorobom hkrati pa nima prave energetske vrednosti za psa. Krompir dodajajo k hrani za pse kot polnilo, hkrati pa je praktično, da lahko proizvajalci hrane napišejo, da je hrana za pse brez žitaric. Izogibajte se tudi soji, grahu in drugih stročnicam, saj so za pse težje prebavljive.

Sintetični dodatki

Izogibajte se sintetično dodanim snovem v hrani. Tako kot za človeka ni zdrava predelana hrana, ki vsebuje veliko barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, tudi za psa to ni zdravo, še posebej če mu takšno hrano hranite vsak dan. Sintetični dodatki so vedno navedeni na hrbtni strani hrane pod analitično sestavo in pod sestavinami. Čeprav bi si nekdo mislil, da je dodatek vseh teh sintetičnih snovi za psa zaželjen, da bo dobil več vitaminov in mineralov, žal temu ni tako. Vsi ojačevalci okusa in konzervansi zelo negativno vplivajo na zdravje psa, v organizmu se skladiščijo in povzročajo številne posledice povezane z degenerativnimi in avtoimunimi boleznimi. Pasji briketi v rdeči, oranžni in zeleni barvi običajno vsebujejo barvila in ojačevalce okusa. Takšna barvila niso naravna, temveč so dodana samo zato, da hrana na polici bolj izstopa, vašemu psu je vseeno, kakšne barve je njegova hrana, pomembno mu je le, da je okusna in zdrava.

Najpogostejši alergeni

Če je vaš kuža bolj občutljiv ali alergičen na posamezne sestavine in ne veste katera snov točno mu povzroča težave je najbolj smiselno, da izberete hrano, ki ne vsebuje najpogostejših alergenov. Najpogostejši alergeni so: piščanec, govedina, koruza, pšenica, soja, grah, jajca, mleko in mlečni izdelki.

Sladkorji in sol

Hrana za pse mora biti aboslutno brez sladkorjev in soli. Nizkokakovostna in poceni hrana velikokrat vsebuje različne sladkorje ali soli, ki vplivajo na ješčost psa, saj sol in sladkor pritegneta psa. Izogibajte se tudi koruznemu sirupu, ki je narejen iz koruze in glukoze. Gre za zelo sladko aromo, ki se pogosto uporablja v različnih vrstah pasje hrane in zlasti v številnih pasjih priboljških. To je resnično sladka poslastica, ki pse hitro zasvoji in se uporablja za povečevanje okusa. Koruzni sirup je zelo nezdrav, saj močno prispeva k debelosti in sladkorni bolezni, saj povzroči nevarno nihanje ravni sladkorja v krvi vašega psa.

 

Kratek pregled pasje hrane

Kot pasjim lastnikom nam je področje pasjega sveta popolnoma neznano. Najbolj pomembno področje, kateremu je potrebno nameniti veliko premisleka, je prav zagotovo pasja hrana. Katero hrano izbrati, kakšno obliko, koliko hraniti in kako kombinirati so vprašanja, ki se vam bodo pojavila.

SUHA HRANA ZA PSE - Briketi ali hladno stiskani peleti

Največ pasjih lastnikov se odloči za hranjenje svojega psa s suho pasjo hrano. Razlogi so različni, največja prednost suhe hrane za pse pa je vsekakor daljši rok uporabe in enostavnost doziranja. Danes se na tržišču najpogosteje pojavlja suha hrana za pse v obliki briket, vse bolj razširjena pa je tudi suha hrana v obliki hladno stiskanih pelet – tako imenovana hladno stiskana pasja hrana. Glavna razlika med briketi in peleti je način proizvodnje. Briketi so ekstrudirani pri višjih temperaturah, med tem ko so peleti hladno stiskani. Proces hladnega stiskanja omogoča, da se v pasji hrani ohrani več hranilnih snovi, pasja hrana ne obleži v želodcu psa, ampak se peleti hitro prebavijo in posledično manj obremenijo prebavilo, zato ima tudi kosmatinec več energije in bolj urejeno prebavo. Pri izbiri suhe hrane je pomembno, da izberete takšno, ki vsebuje visok delež kakovostnega mesa, brez stranskih živalskih proizvodov, takšno ki je čimbolj naravna in biološko dostopna, takšno, ki vsebuje vse vitamine, minerale in rudninske snovi za normalen razvoj psa.

MOKRA HRANA ZA PSE

Mokra hrana za pse je običajno pakirana v neprodušno zaprte pločevinke ali klobase. Po kakovosti se mokra pasja hrana zelo razlikuje med proizvajalci. Ponovno morate izbrati mokro pasjo hrano, ki vsebuje le meso in kakovostne notranje organe, brez stranskih živalskih proizvodov. Pločevinke so tudi naravno konzervirane, kar pomeni, da ni potrebe po dodajanju konzervansov in ostalih sintetičnih dodatkov.

SUROVA HRANA ZA PSE (BARF)

Surova hrana za pse, imenovana tudi BARF (biološko primerna pasja hrana) je vrsta naravne hrane. Surovo pasjo hrano lahko kupite že pripravljeno v obliki popolnih BARF obrokov ali popolne surove obroke pripravite sami doma. Tudi pri surovi pasji hrani je potrebna pazljivosti pri izbiri mesa, ki mora biti kakovostno, preverjenega porekla in veterinarsko pregledano. Če obroke pripravljate sami, se je potrebno poučiti o razmerjih, o sadju, zelenjavi, začimbah in zeliščih, ki so za psa primerna. Pomembno je tudi sestavljanje raznolikih obrokov, tako da pokrijete vse zahteve po hranilnih snoveh.

KUHANA PASJA HRANA

Pri kuhani pasji hrani velja enako kot za surovo pasjo hrano. Potrebno je uporabiti preverjene sestavine, ki jih moramo psu ponuditi v ustreznih razmerjih. Idealno je, da je surov ali kuhan pasji obrok sestavljen iz 70 % mesnega deleža (glavnino predstavlja mišično meso, v manjšem delu pa se pojavljajo tudi notranji organi) in iz 30% zelenjavno-zeliščnega dežela (zelenjava, sadje, začimbe in zelišča). Pri sadno-zelenjavnem delu moramo izbrati takšno sadje in zelenjav, ki je za psa primerna.

POPOLNA PASJA HRANA

Popolna pasja hrana vsebuje vse hranilne snovi (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine, mineral, vlaknine, rudninske snovi) v ustreznih razmerjih in ustreznih količinah. K popolni pasji hrani vam tudi ni potrebno ničesar dodajat. Danes lahko izbirate med popolno suho pasjo hrano, popolnimi meniji mokre pasje hrane in med popolnimi BAFR meniji.

DOPOLNILNA PASJA HRANA

Dopolnilna pasja hrana pomeni, da ne vsebuje vseh hranilnih snovi in je potrebno določena hranila še dodati, da sestavimo popoln obrok. Dopolnila pasja hrana je običajno sestavljena izključno iz mesa in notranjih organov, zato je takšnemu obroku potrebno dodati še kosti, sadje in zelenjavo, da zadostimo tudi potrebe po hranilih, ki jih pes ne dobi iz mesa.

Izbira pasje hrane naj bo vaša premišljena poteza. Pred nakupom zmeraj preberite deklaracijo in jo poskušajte razumeti. Prav tako preverite podjetje, ki pasjo hrano proizvaja. Tradicija in dolgoletna proizvodnja sta vsekakor znak zaupanja v podjetje in v proizvodnjo kakovostnih

 

Kateri okus izbrati za odraslega psa?

Odraslega psa hranite dvakrat do trikrat na dan in vzpostavite določen ritem hranjenja. Psu okus hrane ni tako zelo pomemben in ni potrebe pri prepogostem menjavanju okusa. Pri hranjenju se držite predpisane tabele količine hrane glede na idealno telesno težo pasme.

 • SUHA HRANA ZA PSE: izbirate lahko med različnimi okusi; piščanec, jagnjetina, govedina, losos in kunec. V ponudbi imamo tudi Sport piščanca s še višjim deležem beljakovin, za bolj aktivne pse in Canis Plus Insectvetal hrano na pse na osnovi žuželk.
 • MOKRA HRANA ZA PSE: izbirate lahko med različnimi okusi mokre hrane v pločevinkah ali mesnih klobasah.

Pri mladičih se prvi teden držimo režima hranjenja od vzreditelja, nato postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število obrokov ter količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red psom zelo pomembna. Hrana za pasje mladiče naj vsebuje večji delež beljakovin in večji delež vitaminov in mineralov. Pri mladiču mora biti zamenjava ekstrudirane hrane (briketi) za hladno sitskano hrano (peleti) premišljena in postopna, da ne porušimo že tako občutljive črevesne flore. Mladička hranite vsaj trikrat na dan. Pomembna oprema in igrače so ob pravilni prehrani izjemno pomembne za optimalen razvoj mladiča. 

 

Kaj izbrati za občutljivega ali alergičnega psa?

Naturavetal ima zelo pestro izbiro hrane, ki je primerna za občutljive in alergične pse. Če pes ni testiran na posamezne prisotne alergene je najbolj smiselno, da na začetku izločite tista živila, ki pri večini psov lahko povzročajo alergije. Najpogosteje so psi alergični na piščanca, govedino, jajca, grah, mleko in mlečne izdelke, pšenico, sojo. Pomembna je tudi zunanja nega, še posebej pri alergenih iz okolja.

 

Poslastice med obroki

Po dobri hrani se priležejo še dobri in zdravi priboljški. Naturavetal priboljški za pse so sušeni na zraku, so naravni in zdravi. Če je poslastic preveč ali, če so priboljški umetni, polni barvil in konzervansov, lahko povzročijo prebavne težave.

 

Najpogostejša vprašanja in odgovori: HRANA ZA PSE

Kako vem, da je izbrana hrana kakovostna/kvalitetna?

Vedno obstajajo osnovne značilnosti, ki označujejo kakovostno hrano. Sestavljena mora biti iz visokokakovostnih in povsem naravnih sestavin ter ne sme vsebovati sintetičnih dodatkov, kot so umetni vitamini, konzervansi ali arome. Nekvalitetni stranski proizvodi, kot so perje, kremplji, listi ali korenine nikakor ne smejo biti zastopani v kakovostni hrani. Proizvajalec pa mora odkrito in pregledno navesti kaj točno hrana vsebuje.

 

Zakaj izbrati naravno hrano za psa?

Narava ne pozna analitičnih številk, temveč se zanaša na raznolikost in čisto kakovost sestavin. Ne glede na to ali gre za hladno stiskano suho hrano, mokro hrano ali BARF - z vodilom naravnega hranjenja boste našli najboljšo hrano za svojega psa. Pri Naturavetalu je ta vodnik kažipot za bogat jedilnik z veliko kakovostnega mesa z zdravimi maščobami, naravnim virom kalcija, dragocenih notranjih organov, zelenjave, sadja in jagodičja, zdravih vlaknin in zelišč - brez sintetičnih dodatkov ali nezdravih polnil. Vaš pes je edinstven in ima individualne potrebe. Seveda pa si tudi vi kot lastnik psa želite, da bi se hranil v skladu s konceptom, ki ustreza vašemu vsakdanjemu življenju.

 

Katera je najbolj zdrava hrana za pse?

Zdrava hrana za pse ne vsebuje sintetičnih dodatkov, kot so umetni vitamini, barvila, arome ali konzervansi. Vsebuje le visokokakovostne surovine, ki so nežno pripravljene in ne vsebuje nekakovostnih živalskih ali rastlinskih stranskih proizvodov, kot so perje, kremplji, korenine ali stebla. Deklaracija je odprta, tako da lahko kot lastnik psa natančno vidite, s čim hranite svojega psa.

 

Katera hrana za pse vsebuje veliko mesa?

Obstaja dopolnilna hrane, ki vsebujejo 100 % mesa, na primer naše pločevinke in mesne klobase Canis Plus® s 100% deležem mesa. Ker pa je zdrav pes odvisen od določenega deleža rastlinskih dodatkov v vsakodnevni prehrani, morate 100% mesnemu obroku vedno dodati zelenjavo, sadje in zelišč ter vir kalcija in olja, da zagotovite dobro ravnovesje psa. Ni povsem res, da je hrana dobra takoj, ko vsebuje veliko mesa, saj nekateri psi zaradi visoke vsebnosti mesa postanejo nervozni in neosredotočeni ali pa se pri njih razvije prekomerna zakisanost, zaradi česar stalno jedo travo ali imajo neprijeten vonj. Pomembno je tudi, da proizvajalec hrane uporablja visokokakovostne vire mesa, kot je mišičnina. Če namesto mesa uporabljajo le moko iz perja ali krempljev ali stročnice, kot je grah, je hrana morda videti, da vsebuje veliko beljakovin, vendar ni visokokakovosten vir beljakovin.

 

Koliko mora pes pojesti?

Pes mora pojesti toliko, kolikor potrebuje na dan, da izpolni svoje potrebe po energiji in hranilih. Prava količina hrane je torej odvisna od številnih dejavnikov. Starost, pasma, temperament in letni čas vplivajo na optimalno količino hrane prav tako kot njena sestava. Vsak proizvajalec pasje hrane vam bo zato ponudil priporočilo za hranjenje s svojo hrano, ki ga lahko uporabite kot vodilo. Morda ga boste morali prilagoditi individualnim potrebam svojega psa. Seveda vaš pes ne sme biti presuh ali predebel. Če je vaš pes nadpovprešno aktiven, priporočamo hrano za aktivne pse Canis Plus Sport ali Canis Plus govedina z višjim deležem masčob. V primeru, da ima vaš pes kak kilogram preveč, pa pobrskajte po našem vodniku: Dietna hrana za pse.

 

Katera pasja hrana je primerna za določeno starost psa?

Naravna hrana za pse kot je Canis Plus®, ki temelji na predelavi visokokakovostnih surovin z nežno pripravo, je primerna za pse vseh starosti. Dokler je pes v fazi rasti, pa ga hranite z naravno hrano za mladiče in mlade pse Canis Plus®. Starejši psi ne potrebujejo posebne hrane za starejše pse, temveč zmanjšajte količino visokokakovostne hrane brez kemikalij v trenutku, ko se pes zaradi starosti manj giblje.

 

Zakaj moj pes skriva hrano?

Tudi volk zakoplje ostanke svojega plena, ko je sit, da jih lahko po potrebi pozneje izkoplje in ponovno poje. Na ta način je svoj lovski uspeh zaščitil pred tekmeci. Če se vaš pes tako obnaša redno in, če v okolju ni očitnih konkurentov za hrano (konkurenti za hrano so lahko sosednji psi ali ljudje), je mogoče, da je trenutna količina hrane, ki jo vaš pes uživa, prevelika in jo je treba nekoliko zmanjšati.

 

Kako dolgo je treba počakati, da se po hranjenju začne psa sprehajati?

Kako dolgo čakati je med drugim odvisno od tega, kako velika je bila porcija, s katero ste psa nahranili. Če ima pes samo en glavni obrok na dan, mu morate omogočiti dve uri počitka po jedi. Če pa je pes pojedel le en majhen prigrizek, zadostuje 30-60 minut počitka - to je odvisno tudi od starosti in velikosti psa.

 

Katero hrano za pse izbrati pri težavah s kožo?

V primeru težav s kožo je dobro hraniti hrano z okusom lososa. Dragocene maščobne kisline omega-3 so zelo pomembne za zdravo kožo, za zdravo kožo pa so pomembni tudi vitamini skupine B. V teh primerih zato priporočamo Canis Plus® losos za mladiče in mlade pse ali Canis Plus® losos za odrasle in starejše pse. Mimogrede, težave s kožo se pogosto pojavijo, kadar črevesna flora trpi in je neuravnotežena. Takrat je zelo koristna črevesna rehabilitacija.

 

Naturavetal – kje kupiti?

Naša spletna trgovina Kosmatinčki je v Sloveniji pravi naslov za nakup Naturavetal naravne hrane. V Domžalah pa se najahja tudi naša trgovina za male živali Kosmatinčki, kjer so vam na voljo vsi naši produkti. Naša spletna trgovina pa nudi tudi številne ugodnosti: 

 • Hitra dostava - večino paketov dostavimo takoj naslednji dan
 • Pomoč pri izbiri hrane in strokovno svetovanje
 • Brezplačni vzorci hladno stiskane hrane
 • Brezplačna dostava pri nakupih nad 39€