Meni
Vaša košarica

NEGA PSA

NEGA PSA: Higiena psa od repka do smrčka

Osnovna nega psa je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja psa. V času negovanja psa tudi pregledamo in odkrijemo morebitne spremembe na koži in dlaki. Pomembno je, da za nego izberete naravne izdelke, ki ne bodo dražili kože, dlake, oči in ušes. Vsi Naturavetal izdelki za higieno in nego psa so popolnoma naravni in so izdatno preizkušeni s strani zdravilcev za živali v praksi. Z uporabo naravnih izdelkov za higieno in nego psa, lahko preprečimo kasnejše zdravstvene težave in pomagamo svojemu hišnemu ljubljencu do boljšega zdravja, veselega in vitalnega življenja. Preventiva je vedno boljša kot kurativa.

Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5020
Canis Extra mineralno razpršilo   Canise Extra mineralno razpršilo je popolnoma naraven izdelek za splošno nego kožuha. Primeren je za vse pasme psov, vse starosti in velikosti psov. Še toliko bolj pa bo v pomoč kužkom, ki imajo težave s suho in srbečo kože ter ekcemi. Mineralno razpršilo..
19,80€ Brez DDV:16,23€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5040
Canis Extra kapljice za čiščenje ušes pri psu – vnetje ušes pri psu   Canis Extra kapljice za nego in čiščenje ušes pri psu, so primerne za zunanjo uporabo za pse. Uporabljajo se lahko za konstantno nego in čiščenje ušes, hkrati pa imajo tudi preventivno delovanje in preprečujejo vne..
23,91€ Brez DDV:19,60€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5035
Canis Extra kapljice za nego oči – vnetje oči pri psu   Canis Extra kapljice za nego oči so negovalno sredstvo za čiščenje in nego oči, primerno za pse in mačke. Canis Extra kapljice za nego oči se uporabljajo preventivno za čiščenje in nego oči ali kot kurativa, ko se pojavi blago vnetje..
13,96€ Brez DDV:11,44€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5045
Canis Extra nega zob za pse - gosta oljna "zobna pasta" za pse   Skrb za zdravje se tudi pri psih začne v ustih in nega zob pri psih je bistvenega pomena. Prebavni sistem se prične pri psih s funkcionalnim ugrizom, da hrano sploh lahko zaužijo in zgrizejo. Redna ustna in zobna higien..
14,64€ Brez DDV:12,00€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5030
Nega pasjih tačk in blazinc Canis Extra olje za nego blazinic in kože   Nega pasjih tačk in blazinic  Canis Extra olje za nego blazinic in kože je negovalno sredstvo za nego kože, vlaženje tačk/blazinic in za zaščito blazinic. Za optimalno zaščito pasjih tačk pri večjih ..
11,96€ Brez DDV:9,80€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5001
Canis Plus kapljice - naravna zaščita proti klopom in bolham za psa   Naravno sredstvo proti bolham in klopom, ki je učinkovito in okolju prijazno Canis Plus kapljice so naravno sredstvo proti klopom in bolham za pse in so naravna zaščita pri odpravljanju in preprečevanj..
17,95€ Brez DDV:14,71€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5010
Canis Plus naravno razpršilo proti pasjim bolham in pršicam   Ali obstaja naravna zaščita pred zunanjimi zajedavci? Zakaj posegati po zdravju in okolju škodljivih izdelkih, če lahko kosmatinčka pred nadležnimi zajedavci obvarujemo tudi na naraven način. Naravno razpršilo za naravno neg..
19,95€ Brez DDV:16,35€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 5025
Naravni šampon za pse Canis Plus - negovalen šampon za pse in šampon proti bolham   Šampon za pse Canis Plus je sestavljen iz izključno naravnih sestavin in olj, je nežen do kože in dlake, kože ne izsuši in je pH nevralen. Pasji šampon tvori tudi gosto peno in je na tak način učinkovit ko..
13,95€ Brez DDV:11,44€
Zaščita pred bolhami pri psih
-8 %
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 9992
Zaščita pred bolhami pri psih    Komplet za zaščito pred bolham vključuje Canis Plus naravno razpršilo proti pasjim bolham in pršicam in Canis Plus naraven šampon za pse: Canis Plus naravno razpršilo proti pasjim bolham in pršicam: 500 ml (Sestavine: aqua Pinus, neem olje,..
33,90€ 31,19€ Brez DDV:25,56€
Zaščita pred bolhami in klopi pri psih
-10 %
Šifra izdelka: 9991
Komplet zaščita pred bolhami in klopi pri psih   Zaščita pred bolhami in klopi pri psih z naravnimi insekticidi. Komplet za zaščito pred bolhami in klopi vključuje:  Canis Plus naravno razpršilo proti pasjim bolham in pršicam: 500 ml (Sestavine: aqua Pinus, neem olje, o..
51,84€ 46,66€ Brez DDV:38,25€
Prikazujem 1 do 10 od 10 (1 strani)

Celostna nega psa

Osnovna nega psa je nujno potrebna za vzdrževanje splošnega zdravja psa. Med negovanjem, psa tudi pregledamo in lahko hitro opazimo kakšne spremembe in pravočasno ukrepamo. Osnovna nega psa zajema skrb za kožo in dlako (česanje in krtačenje), pregled oči in ušes ter nego tačk. Koliko nege potrebuje posamezen pes je odvisno od pasme, starosti in življenjskega sloga psa.

Ne glede na vrsto dlake in pasmo je nega dlake nujno potrebna. Z nego ne poskrbite le za boljše fizično stanje psa, ampak preko nege pletete tudi trdno prijateljsko vez med vami in kosmatincem. Krtačenje je lahko za psa pravi užitek, saj krtačenje za psa predstavlja masažo, ki pomaga pri pospeševanju krvnega obtoka.

 

nega psa
Nega psa je nujnega pomena za splošno zdravje psa

 

Higiena in nega pasje dlake: Česanje in krtačenje

Ne glede na to, katero pasmo psa imate je za vsakega psa potrebno poskrbeti za kožo in dlako. Nekateri psi potrebujejo več česanja kot drugi, saj je njihova dlaka skodrana ali daljša. Vsak pasji lastnik naj ima doma glavnik in krtačo, ki bosta ustrezala tipu dlake vašega psa. Glede nege pasje dlake in kože lahko povprašate že vzreditelja ali se o tem še dodatno pozanimate v kakšni specializirani pasji trgovini. Tukaj bomo z vami delili osnove glede izbire glavnika in krtače za posamezen tip dlake. 

Psi, ki imajo dolgo dlako s podlanko

Primer: nemški ovčar, špici, Border collie, zlati prinašalec, malamut, belgijski ovčar, setri, samojed,…

Pri takšnem tipu dlake je česanje nujno potrebno. Psa češite redno, v ta namen pa uporabite kovinski glavnik z redkimi zobci, krtačo in glavnik za izčesavanje podlanke. Pogostost krtačenja je odvisna od življenjska sloga psa, vsekakor ni smiselno pretiravati, vendar dlaka nikakor ne sme biti zavozlana, ker jo bo kasneje nemogoče razvozlati.

Svilasta dlaka brez podlake

Primer: jorkširski terier, maltežan, lhasa apso, afganistanski hrt

Pse s svilasto dlako je potrebno pogosto umivati in pogosto krtačiti, saj se v nasprotnem primeru dlaka zelo hitro zavozla. Za neko takšne pasje dlake potrebujemo srednje dolg glavnik in krtačo, ki ne povzroča statike. Našteti psi imajo samo eno vrsto dlake, brez podlanke. Dlaka psom raste podobno kot ljudem lasje, zato se rast dlake ne ustavi. Poleg rednega krtačenja je pri teh psih pomembno tudi redno striženje dlake in pogosto umivanje. Dlaka raste tudi v ušesih in čez oči, na teh predelih moramo biti še posebej pozorni, da psa ustrezno uredimo. Pse s svilasto dlako češemo vsaj 3x na teden.

Skodrana dlaka

Primer: kodri, portugalski vodni pes

Psom, ki imajo skodrano dlako, dlaka neprestano raste in ne izpada. Idealno je, da takšne pse vsakih 6 tednov postrižemo in skopamo. Vedeti moramo, da se v skodrano dlako lahko ujame največ umazanije, vejic in lističev, kar pa lahko vpliva na slabši vonj psa. Pri česanju smo še posebej pozorni na predel okrog zadnjične odprtine, predel okoli ušes in okoli vratu. Za česanje uporabljamo dolg glavnik in krtačo.

Kratka dlaka

Primer: Bull pasme, buldogi, bokser, Boston terier, vižla, beagle, weimeranec, hrti, doge, dalmatinec, doberman, labradorec

Pse s kratko dlako je najlažje negovati, nega pasje dlake ne rabi biti pogosta, prav tako z umivanjem psa ne pretiravamo. Pretirano umivanje psov s kratko dlako lahko uniči naravno oljno bariero, ki je ustvarja koža za zaščito pred zunanjimi vplivi. Za nego kratke dlake uporabite krtačo, gumijasto krtačo z debelejšimi zobci ali kar rokavico za česanje psa. Občasno lahko za pse s kratko dlako uporabite tudi trimer (furminator) za odstranjevanje odmrle dlake.

Resasta ali žimasta dlaka

Primer: Jack Russell terier, Cairn terier, Parson Russel terier, šnavcerji, Foxterier

Pse je treba redno česati s srednje gostim glavnikom in gostejšo krtačo. Vrhnjo dlako jim je treba vsake 2-3 mesece pristriči ali populiti, da odstranite odmrlo dlako in ohranite značilen videz. Po striženju jih je treba tudi skopati.

Psi skoraj brez dlake

Primer: mehiški goli pes, kitajski goli pes

Lastniki golih psov morajo prav tako nekaj časa posvetiti negi dlake, čeprav je ta zelo redka. Zelo pomembna za gole pse pa je zaščita kože v poletnih vročih dnevih.

 

nega pasje dlake
Glede na tip dlake izberemo ustrezen glavnik in krtačo

 

Nasveti za lažje česanje in krtačenje psa

Praktični nasveti, ki vam bodo v pomoč:

  • Pred česanjem lahko dlako psa rahlo poškropite z navadno vodo ali si pri tem pomagate s Canis Plus mineralnim razpršilom.
  • Česanja in krtačenja se lotite takrat, ko je pes umirjen.
  • Če je le možno psa krtačite na dvignjeni površini, da se ne sklanjate predolgo in s tem obremenjujete hrbtenico.
  • Psu priskrbite nedrsečo podlogo.

 

Obisk strokovnjaka

Nega psa je lahko zelo zahtevna in lahko zahteva določena znanja in veščine lastnika. Veliko lastnikov se iz tega razloga odloča za obisk pasjega salona in nego psa prepustijo strokovnjaku – pasji frizer. Frizer poskrbi za pravilno nego pasje dlake, glede na tip dlake, psa tudi ustrezno ostriže, poskrbi za predele okoli oči in ušes ter pregleda pasje kremplje. Celotna nega psa je v salonu tudi veliko bolj varna in ni bojazni, da bi psa preveč ali premalo postrigli ali, da bi ga v najslabšem primeru, poškodovali. Smiselno je, da že mladička začnete navajati pa obisk pasjega salona, da mu pride v navado in, da pusti drugim ljudem, da se ga dotikajo. Začnite postopoma, najprej peljite mladiča samo na kratko česanje, naslednjič morda že na striženje, tako da se z novim okoljem in novo osebno postopoma spoznava. Če bi se želeli sami naučiti kako pravilno striči dlako pri svojem psu, potrebujeta za to strokovnjaka, ki vam bo pokazal , kako se to naredi. O negi pasje dlake se lahko pozanimate že pred nakupom psa pri vzreditelju. Vzreditelj je tisti, ki res dobro pozna pasmo in vam lahko pokaže, kako negovati psa in katere pripomočke uporabiti.

 

Kdaj in zakaj je potrebno skopati psa?

Kopanje psa je nujno potrebno opravilo, še posebej če ima kuža tako dlako, ki jo je treba večkrat umiti in še posebej, če kuža živi z nami v stanovanju. Pogostost umivanja je zopet odvisna od pasme psa in življenjskega sloga psa. Z umivanjem psa nikakor ne pretiravamo, saj lahko na tak način porušimo naravno zaščitno bariero kože. Psa vedno skopamo (ne glede na pogostost) kadar je izjemno umazan, kadar se je povaljal po iztrebkih ali po mrhovini, kadar je prišel v kontakt s potencialnim alergenom (npr. trave, cvetni prav) in pred striženjem. Pri postopku uporabljamo naravni šampon, ki je namenjen negi pasje kože in dlake.

Canis Extra šampon za pse je iz 100% naravnih sestavin, ki kožo in dlako navlažijo, očistijo in jima dajejo naravni ter prijeten vonj. Šampon je pH nevtralen, kože ne izsuši in je primeren za splošno nego vsake pasje dlake.

 

Splošna skrb za pasje oči

Pri negi psa nikoli ne pozabimo na oči. Določene pasme imajo že genetsko bolj občutljive oči in so bolj pogosto nagnjene k različnim vnetjem. Poskrbimo, da je dlaka vedno ustrezno postrižena okrog oči, da oči niso rdeče in, da iz oči ni gnojnega izcedka. Za čiščenje oči lahko uporabimo fiziološko raztopino ali Canis Plus kapljice za čiščenje oči, ki zraven fiziološke raztopine vsebujejo še rožno vodo in smetliko. Splošna nega oči pri psu je še posebej opisana v samostojnem članku.

 

Splošna skrb za pasja ušesa

Ušesa so pri določenih pasmah veliko bolj podvržena določenim zdravstvenim težavam, kot so glivice in različna bakterijska vnetja. Psi z visečimi ušesi, kjer se sluhovodi ne morejo zračiti so tako bolj podvrženi glivičnim okužbam, saj se v sluhovodu zadržuje vlaga in umazanija. Z rednim čiščenjem takšnih ušes lahko preprečimo številne težave. Psom, ki imajo zelo gosto in dolgo dlako je potrebno prirezovati dlako tudi na notranji strani ušes, da jih dlaka ne moti, hkrati pa s tem preprečimo vnos umazanije. Splošna nega ušes pri psu z vsemi nasveti je opisana v samostojnem članku.

 

Večkratno pregledovanje tačk in blazinic

Nikoli ne pozabimo na tačke in blazinice, saj so le te vsakodnevno več ur direktno izpostavljene grobi podlagi. Še posebej veliko skrb blazinicam namenimo poleti in pozimi. Poleti so izogibamo hoji po vročem asfaltu, pozimi pa redno negujemo blazinice pred negativnimi vplivi snega, ledu in soli. Prav tako je pri psih z daljšo dlako potrebno postriči dlako med prsti, saj na tak način zmanjšamo možnost, da bi se med prsti zataknil kak tujek. Vse o negi tačk in zaščiti blazinic si preberi v samostojnem članku.

 

Nega pasjih zob

Nikakor ne pozabimo na nego in čiščenje pasjih zob in dlesni. Ko ima kuža že enkrat trde zobne obloge se jih je brez veterinarske pomoči skoraj nemogoče znebiti. Večje pasme so manj podvržene nabiranju zobnih oblog kot manjše, ampak ne glede na velikost pasme je potrebno pregledovanje pasjih zob. Zaželeno je, da že kar mladiča navajate na to, da vam odpre usta in, da vam dovoli, da s prsti pretipate zobke in dlesni. Psi si naravno čistijo zobe in dlesni s pomočjo grizenja kosti. Če se vam kosti ne zdijo varne jih nadomestite s trdimi pasjimi priboljški, ki so namenjeni čiščenju in negi pasjih zob. Pasje zobe pa lahko očistite tudi mehansko, s pomočjo naprstnika s ščetinami in Canis Extra oljne zobne paste. Čiščenje pasjih zob pri manjših pasma naj poteka 2-3x na teden.

 

Prehranski dodatki za nego psa

Za celostno zdravje psa je potrebna naravna prehrana, saj izključno iz uravnotežene in naravne hrane psi dobijo vsa ustrezna hranila, vključno z naravnimi vitamini in minerali. Narave vitamine lahko pasji organizem izkoristi v največji možni meri, kar se zelo hitro pozna na koži in dlaki. Naturavetal hrana za pse je 100% naravna, z naravnimi vitamini in minerali, kakovostnim mesom in brez sintetičnih dodatkov. Za še dodatno podporo koži in dlaki lahko izberete številne Naturavetal prehranske dodatke, ki bodo še v dodatno podporo na prelomnih obdobjih pasjega življenja. Zelo smiselno je psa s prehranskimi dodatki podpreti v času menjavanje dlake ali ob padcu imunskega sistema. Zelo zaželen je dodatek atlantskega lososovega olja, pivskega kvasa, različnih alg,…