Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Nega psa

NEGA PSA: Higiena psa od repka do smrčka

Osnovna nega psa je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja psa. V času negovanja psa tudi pregledamo in odkrijemo morebitne spremembe na koži in dlaki. Pomembno je, da za nego izberete naravne izdelke, ki ne bodo dražili kože, dlake, oči in ušes. Vsi Naturavetal izdelki za higieno in nego psa so popolnoma naravni in so izdatno preizkušeni s strani zdravilcev za živali v praksi. Z uporabo naravnih izdelkov za higieno in nego psa, lahko preprečimo kasnejše zdravstvene težave in pomagamo svojemu hišnemu ljubljencu do boljšega zdravja, veselega in vitalnega življenja. Preventiva je vedno boljša kot kurativa.

Canis Extra mineralno razpršilo 500 mlCanis Extra mineralno razpršilo 500 ml
Z minerali Mrtvega morja
Deluje pomirjajoče in vlažilno

Canis Extra mineralno razpršilo 500 ml

19,80€ Brez DDV: 16,23€

Canis Extra kapljice za čiščenje ušes pri psu - vnetje ušes pri psu 100 mlCanis Extra kapljice za čiščenje ušes pri psu - vnetje ušes pri psu 100 ml
Kapljice za nego ušes
Z ekstraktom borovih strženov
Canis Extra kapljice za nego oči 20ml - vnetje oči pri psuCanis Extra kapljice za nego oči 20ml - vnetje oči pri psu
Kapljice za nego oči
Rožna voda & smetlika

Canis Extra kapljice za nego oči 20ml - vnetje oči pri psu

13,96€ Brez DDV: 11,44€

Canis Extra nega zob za pse - oljna zobna pasta za pse 30 mlCanis Extra nega zob za pse - oljna zobna pasta za pse 30 ml
Oljna zobna pasta
S silikonskim naprstnikom

Canis Extra nega zob za pse - oljna zobna pasta za pse 30 ml

14,64€ Brez DDV: 12,00€

Nega pasjih tačk in blazinic Canis Extra olje 20 mlNega pasjih tačk in blazinic Canis Extra olje 20 ml
Olje za tačke in blazinice
Primerno tudi za nanos na kožo

Nega pasjih tačk in blazinic Canis Extra olje 20 ml

11,96€ Brez DDV: 9,80€

Canis Extra naravna zaščita proti klopom in bolham za psa 10mlCanis Extra naravna zaščita proti klopom in bolham za psa 10ml
Proti klopom in bolham
Redna & dosledna uporaba
Canis Extra naravno razpršilo proti bolham in pršicam 500mlCanis Extra naravno razpršilo proti bolham in pršicam 500ml
Proti zunanjim zajedavcem
Z ekstraktom borovih strženov
Canis Extra naravni šampon za pse 200mlCanis Extra naravni šampon za pse 200ml
Pomirja in vlaži kožo
Izključno iz naravnih sestavin

Canis Extra naravni šampon za pse 200ml

13,95€ Brez DDV: 11,43€

Zaščita pred bolhami pri psihZaščita pred bolhami pri psih
Komplet 2 izdelkov
Akcija
8%

Zaščita pred bolhami pri psih

31,19€ 33,90€Brez DDV: 25,56€

Zaščita pred bolhami in klopi pri psihZaščita pred bolhami in klopi pri psih
Komplet 3 izdelkov
Akcija
10%

Zaščita pred bolhami in klopi pri psih

46,67€ 51,85€Brez DDV: 38,25€

Prikazujem 1 od 10 do 10 (1 strani)

Celostna nega psa

Osnovna nega psa je nujno potrebna za vzdrževanje splošnega zdravja psa. Med negovanjem psa tudi pretipamo in lahko hitro opazimo kakšne spremembe in pravočasno ukrepamo. Osnovna nega psa zajema skrb za kožo in dlako (česanje in krtačenje), pregled oči in ušes ter nego tačk. Koliko nege potrebuje posamezen pes je odvisno od pasme, starosti in življenjskega sloga psa. Z nego ne poskrbite le za boljše fizično stanje psa, ampak preko nege pletete tudi trdno prijateljsko vez med vami in kosmatincem. Krtačenje je lahko za psa pravi užitek, saj krtačenje za psa predstavlja masažo, ki pomaga pri pospeševanju krvnega obtoka.

Higiena in nega pasje dlake: Česanje in krtačenje

Ne glede na to, katero pasmo psa imate je za vsakega psa potrebno poskrbeti za kožo in dlako. Nekateri psi potrebujejo več česanja kot drugi, saj je njihova dlaka skodrana ali daljša. Vsak pasji lastnik naj ima doma glavnik in krtačo, ki bosta ustrezala tipu dlake vašega psa. Glede nege pasje dlake in kože lahko povprašate že vzreditelja ali se o tem še dodatno pozanimate v kakšni specializirani pasji trgovini. Tukaj bomo z vami delili osnove glede izbire glavnika in krtače za posamezen tip dlake. 

 

PSI, KI IMAJO DOLGO DLAKO S PODLANKO

Primer: nemški ovčar, špici, Border collie, zlati prinašalec, malamut, belgijski ovčar, setri, samojed,…

Pri takšnem tipu dlake je česanje nujno potrebno. Psa češite redno, v ta namen pa uporabite kovinski glavnik z redkimi zobci, krtačo in glavnik za izčesavanje podlanke. Pogostost krtačenja je odvisna od življenjska sloga psa, vsekakor ni smiselno pretiravati, vendar dlaka nikakor ne sme biti zavozlana, ker jo bo kasneje nemogoče razvozlati.

 

SVILASTA DLAKA BREZ PODLAKE

Primer: jorkširski terier, maltežan, lhasa apso, afganistanski hrt

Pse s svilasto dlako je potrebno pogosto umivati in pogosto krtačiti, saj se v nasprotnem primeru dlaka zelo hitro zavozla. Za neko takšne pasje dlake potrebujemo srednje dolg glavnik in krtačo, ki ne povzroča statike. Našteti psi imajo samo eno vrsto dlake, brez podlanke. Dlaka psom raste podobno kot ljudem lasje, zato se rast dlake ne ustavi. Poleg rednega krtačenja je pri teh psih pomembno tudi redno striženje dlake in pogosto umivanje. Dlaka raste tudi v ušesih in čez oči, na teh predelih moramo biti še posebej pozorni, da psa ustrezno uredimo. Pse s svilasto dlako češemo vsaj 3x na teden.

 

SKODRANA DLAKA

Primer: kodri, portugalski vodni pes

Psom, ki imajo skodrano dlako, dlaka neprestano raste in ne izpada. Idealno je, da takšne pse vsakih 6 tednov postrižemo in skopamo. Vedeti moramo, da se v skodrano dlako lahko ujame največ umazanije, vejic in lističev, kar pa lahko vpliva na slabši vonj psa. Pri česanju smo še posebej pozorni na predel okrog zadnjične odprtine, predel okoli ušes in okoli vratu. Za česanje uporabljamo dolg glavnik in krtačo.

 

KRATKA DLAKA

Primer: Bull pasme, buldogi, bokser, Boston terier, vižla, beagle, weimeranec, hrti, doge, dalmatinec, doberman, labradorec

Pse s kratko dlako je najlažje negovati, nega pasje dlake ne rabi biti pogosta, prav tako z umivanjem psa ne pretiravamo. Pretirano umivanje psov s kratko dlako lahko uniči naravno oljno bariero, ki je ustvarja koža za zaščito pred zunanjimi vplivi. Za nego kratke dlake uporabite krtačo, gumijasto krtačo z debelejšimi zobci ali kar rokavico za česanje psa. Občasno lahko za pse s kratko dlako uporabite tudi trimer (furminator) za odstranjevanje odmrle dlake.

 

RESASTA ALI ŽIMASTA DLAKA

Primer: Jack Russell terier, Cairn terier, Parson Russel terier, šnavcerji, Foxterier

Pse je treba redno česati s srednje gostim glavnikom in gostejšo krtačo. Vrhnjo dlako jim je treba vsake 2-3 mesece pristriči ali populiti, da odstranite odmrlo dlako in ohranite značilen videz. Po striženju jih je treba tudi skopati.

 

PSI SKORAJ BREZ DLAKE

Primer: mehiški goli pes, kitajski goli pes

Lastniki golih psov morajo prav tako nekaj časa posvetiti negi dlake, čeprav je ta zelo redka. Zelo pomembna za gole pse pa je zaščita kože v poletnih vročih dnevih.

Nasveti za lažje česanje in krtačenje psa

Praktični nasveti, ki vam bodo v pomoč:

 • Pred česanjem lahko dlako psa rahlo poškropite z navadno vodo ali si pri tem pomagate s Canis Plus mineralnim razpršilom.
 • Česanja in krtačenja se lotite takrat, ko je pes umirjen.
 • Če je le možno psa krtačite na dvignjeni površini, da se ne sklanjate predolgo in s tem obremenjujete hrbtenico.
 • Psu priskrbite nedrsečo podlogo.

 

Obisk strokovnjaka

Nega psa je lahko zelo zahtevna in lahko zahteva določena znanja in veščine lastnika. Veliko lastnikov se iz tega razloga odloča za obisk pasjega salona in nego psa prepustijo strokovnjaku – pasji frizer. Frizer poskrbi za pravilno nego pasje dlake, glede na tip dlake, psa tudi ustrezno ostriže, poskrbi za predele okoli oči in ušes ter poskrbi za pasje kremplje. Celotna nega psa je v salonu tudi veliko bolj varna in ni bojazni, da bi psa preveč ali premalo postrigli ali, da bi ga v najslabšem primeru, poškodovali. Smiselno je, da že mladička začnete navajati pa obisk pasjega salona, da mu pride v navado in, da pusti drugim ljudem, da se ga dotikajo. Začnite postopoma, najprej peljite mladiča samo na kratko česanje, naslednjič morda že na striženje, tako da se z novim okoljem in novo osebno postopoma spoznava. Če bi se želeli sami naučiti kako pravilno striči dlako pri svojem psu, potrebujeta za to strokovnjaka, ki vam bo pokazal , kako se to naredi. O negi pasje dlake se lahko pozanimate že pred nakupom psa pri vzreditelju. Vzreditelj je tisti, ki res dobro pozna pasmo in vam lahko pokaže, kako negovati psa in katere pripomočke uporabiti.

 

Kdaj in zakaj je potrebno skopati psa?

Kopanje psa je nujno potrebno opravilo, še posebej če ima kuža tako dlako, ki jo je treba večkrat umiti in še posebej, če kuža živi z nami v stanovanju. Pogostost umivanja je zopet odvisna od pasme psa in življenjskega sloga psa. Z umivanjem psa nikakor ne pretiravamo, saj lahko na tak način porušimo naravno zaščitno bariero kože. Psa vedno skopamo (ne glede na pogostost) kadar je izjemno umazan, kadar se je povaljal po iztrebkih ali po mrhovini, kadar je prišel v kontakt s potencialnim alergenom (npr. trave, cvetni prav) in pred striženjem. Pri postopku uporabljamo naravni šampon, ki je namenjen negi pasje kože in dlake.

Canis Extra šampon za pse je iz 100% naravnih sestavin, ki kožo in dlako navlažijo, očistijo in jima dajejo naravni ter prijeten vonj. Šampon je pH nevtralen, kože ne izsuši in je primeren za splošno nego vsake pasje dlake.

 

Splošna skrb za pasje oči

Pri negi psa nikoli ne pozabimo na oči. Določene pasme imajo že genetsko bolj občutljive oči in so bolj pogosto nagnjene k različnim vnetjem. Poskrbimo, da je dlaka vedno ustrezno postrižena okrog oči, da oči niso rdeče in, da iz oči ni gnojnega izcedka. Za čiščenje oči lahko uporabimo fiziološko raztopino ali Canis Plus kapljice za čiščenje oči, ki zraven fiziološke raztopine vsebujejo še rožno vodo in smetliko. Splošna nega oči pri psu je še posebej opisana v samostojnem članku.

 

Splošna skrb za pasja ušesa

Ušesa so pri določenih pasmah veliko bolj podvržena določenim zdravstvenim težavam, kot so glivice in različna bakterijska vnetja. Psi z visečimi ušesi, kjer se sluhovodi ne morejo zračiti so tako bolj podvrženi glivičnim okužbam, saj se v sluhovodu zadržuje vlaga in umazanija. Z rednim čiščenjem takšnih ušes lahko preprečimo številne težave. Psom, ki imajo zelo gosto in dolgo dlako je potrebno prirezovati dlako tudi na notranji strani ušes, da jih dlaka ne moti, hkrati pa s tem preprečimo vnos umazanije. Splošna nega ušes pri psu z vsemi nasveti je opisana v samostojnem članku.

 

Nega tačk in blazinic

Nikoli ne pozabimo na tačke in blazinice, saj so le te vsakodnevno več ur direktno izpostavljene grobi podlagi. Še posebej veliko skrb blazinicam namenimo poleti in pozimi. Poleti so izogibamo hoji po vročem asfaltu, pozimi pa redno negujemo blazinice pred negativnimi vplivi snega, ledu in soli. Prav tako je pri psih z daljšo dlako potrebno postriči dlako med prsti, saj na tak način zmanjšamo možnost, da bi se med prsti zataknil kak tujek. Vse o negi tačk in zaščiti blazinic si preberi v samostojnem članku.

 

Nega pasjih zob

Nikakor ne pozabimo na nego in čiščenje pasjih zob in dlesni. Ko ima kuža že enkrat trde zobne obloge se jih je brez veterinarske pomoči skoraj nemogoče znebiti. Večje pasme so manj podvržene nabiranju zobnih oblog kot manjše, ampak ne glede na velikost pasme je potrebna nega pasjih zob. Zaželeno je, da že kar mladiča navajate na to, da vam odpre usta in, da vam dovoli, da s prsti pretipate zobke in dlesni. Psi si naravno čistijo zobe in dlesni s pomočjo grizenja kosti. Če se vam kosti ne zdijo varne jih nadomestite s trdimi pasjimi priboljški, ki so namenjeni čiščenju in negi pasjih zob. Pasje zobe pa lahko očistite tudi mehansko, s pomočjo naprstnika s ščetinami in Canis Extra oljne zobne paste. Čiščenje pasjih zob pri manjših pasma naj poteka 2-3x na teden.

 

Prehranski dodatki za nego psa

Za celostno zdravje psa je potrebna naravna prehrana, saj izključno iz uravnotežene in naravne hrane psi dobijo vsa ustrezna hranila, vključno z naravnimi vitamini in minerali. Narave vitamine lahko pasji organizem izkoristi v največji možni meri, kar se zelo hitro pozna na koži in dlaki. Naturavetal hrana za pse je 100% naravna, z naravnimi vitamini in minerali, kakovostnim mesom in brez sintetičnih dodatkov. Za še dodatno podporo koži in dlaki lahko izberete številne Naturavetal prehranske dodatke, ki bodo še v dodatno podporo na prelomnih obdobjih pasjega življenja. Zelo smiselno je psa s prehranskimi dodatki podpreti v času menjavanje dlake ali ob padcu imunskega sistema. Zelo zaželen je dodatek atlantskega lososovega olja, pivskega kvasa, različnih alg,…