Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Vitamini za pse

VITAMINI ZA PSE: Naravni vitamini in minerali za pse

Vitamini za pse so tako kot minerali in elementi v sledeh več kot nujno potrebni za psa. Če želimo psu omogočiti zdravo, aktivno in vitalno življenje je ključnega pomena izbira kakovostne hrane, ki vsebuje celotno paleto vseh vitaminov in mineralov v takšni obliki, da jih lahko pasjo telo absorbira (vsrka). Torej, v naravni obliki. Vsi izdelki Naturavetal so popolnoma naravni, vključno z naravnimi vitamini in minerali, ki so pridobljeni iz posušenih začimb, zelišč, zelenjave in sadja. Vitamini se v telesu vključujejo v številne procese in so esencialni za delovanje pasjega organizma.

Osnova je izbira kakovostne hrane za pse, ki bo organizem psa oskrbela z vsemi hranilnimi snovmi, vključno z vsemi potrebnimi vitamini in minerali. Pomembno je, da hrana vsebuje naravne vitamine za pse, saj se le naravni vitamini lahko optimalno absorbirajo in lahko zato opravljajo številne funkcije v organizmu. V primeru večjih telesnih izčrpavanj zaradi okoljskih dejavnikov ali zaradi bolezni, si lahko pasji lastniki pomagate z naslednjimi kombinacijami naravnih mineralov in vitaminov za pse

Canis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pseCanis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pse
Vitamini & minerali
100% naravno

Canis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pse

19,96€ Brez DDV: 18,23€

Canis Extra BIO šipek v prahu 200 g - naravni vitamin C za pseCanis Extra BIO šipek v prahu 200 g - naravni vitamin C za pse
Vitamin C
BIO KAKOVOST
Canis Extra pivski kvas 250 gCanis Extra pivski kvas 250 g
VITAMINI B - KOMPLEKSA
100% NARAVNO

Canis Extra pivski kvas 250 g

9,96€ Brez DDV: 9,10€

Canis Plus Top Fit Mix kosmičiCanis Plus Top Fit Mix kosmiči
BARF prehranski dodatek
Zelenjava, sadje, zelišča

Canis Plus Top Fit Mix kosmiči

17,65€ Brez DDV: 16,12€

Canis Plus Vit / Min BARF kosmičiCanis Plus Vit / Min BARF kosmiči
BARF prehranski dodatek
Zelenjava, sadje, proso

Canis Plus Vit / Min BARF kosmiči

12,65€ Brez DDV: 11,55€

Canis Extra Tavžentzelišča Bio - zelišča in začimbe za psa 250gCanis Extra Tavžentzelišča Bio - zelišča in začimbe za psa 250g
Posušena zelišča
BIO KAKOVOST
Gozdni sadeži Canis Extra Beerenkraft 140gGozdni sadeži Canis Extra Beerenkraft 140g
Vitamini&minerali
Ribez,maline,borovnice,robide

Gozdni sadeži Canis Extra Beerenkraft 140g

11,94€ Brez DDV: 10,90€

Prikazujem 1 od 7 do 7 (1 strani)

Vitamini za pse: Zakaj so ključnega pomena?

Beseda "vitamin" prihaja iz latinščine: "Vita" pomeni "življenje". Vitamini podpirajo telesne procese in so potrebni za rast, proizvodnjo energije, občutke in čutne zaznave, za prebavo, razstrupljanje, izločanje in za preprečevanje bolezni ter krepitev imunskega sistema. So nepogrešljivi pri gradnji celic, krvnih celic, kosti in zob. Nezadostna vsebnost vitaminov povzroči resne simptome. Pri izbiri vitaminov ni ključnega pomena količina, temveč kvaliteta vitaminov. Naravni vitamini imajo veliko večjo biološko razpoložljivost v organizmu, kar za sintetične (umetne) vitamine ne moremo trditi.

 

Prikaz vitaminov v tabeli

VITAMIN A - RETINOL
Vitamin A v rastlinah imenujemo provitamin A. Vitamin A najdemo v jetrih, mleku, ribjem olju in jajčnem rumenjaku. Potreben je za zdravo kožo in za rast celic. Pomanjkanje vitamina A povzroči suho kožo, motnje rasti, povečano dovzetnost za nalezljive bolezni in motnje rasti kosti. 

VITAMIN B1 - TIAMIN
Vitamin B1 je v vodi topen in toplotno občutljiv vitamin. Vitamin B1 najdemo v številnih živilih, kot so kvas, žita, fižol, oreški in meso. Najdemo ga tudi v algah. Simptomi pomanjkanja vključujejo kardiovaskularno okvaro, paralizo, mišično oslabelost, vnetje živcev in gastrointestinalne disfunkcije. Tiamin sodeluje pri razgradnji nekaterih aminokislin in vpliva na presnovo ogljikovih hidratov. 

VITAMIN B2 - RIBOFLAVIN
Vitamin B2 najdemo v mleku, kvasu, jetrih, pljučih. Riboflavin je topen v vodi in ga telo lahko enostavno absorbira. Zaloge vitamina B2 so zelo majhne, saj se vitamin v telesu skladišči le  2 - 6 tednov. Pomanjkanje vitamina B2 se kaže v kožnih spremembah, kot so rdečica, prhljaj, krhki kremplji, motne očesne leče in spremembe v živčnem sistemu.

VITAMIN B3 - NIACIN
Niacin je zelo pomemben vitamin, nujno potreben za pravilno delovanje vseh telesnih delov. Največ niacina najdemo v mišičnem mesu, drobovini in žitaricah (polnozrnata žita). Niacin je znan tudi kot nikotinska kislina - to je organska spojina in oblika vitamina B3. Skladiščna zmogljivost niacina v telesu je le dva do šest tednov. Pomanjkanje niacina se kaže v izgubi apetita, nespečnosti in zmanjšani učinkovitosti. Različni simptomi pomanjkanja niacina se kažejo v spremembah na koži in sluznicah.

VITAMIN B5 - PANTOTENSKA KISLINA
Ta vitamin je prisoten v vseh živilih. Najbogatejša so jetra. V rastlinskih proizvodih ga najdemo predvsem v cvetači in brokoliju. Simptomi pomanjkanja so redki in se kažejo v hudih presnovnih motnjah, ki lahko privedejo do krčev, refleksnih motenj in sprememb na koži in sluznicah. Naloga vitamina B5 je tvorba holesterola in ketonskih teles ter sinteza in razgradnja maščobnih kislin.

VITAMIN B6
Vitamin B6 najdemo v rastlinskih in živalskih živilih. Na splošno je biološka uporabnost vitamina B6 zelo visoka, saj se lahko absorbira neposredno iz črevesja. Viri hrane z vitaminom B6 so polnozrnata žita, banane, meso in jetra. V metabolizmu imajo vodotopni vitamini le kratko skladiščno zmogljivost, po 2 - 6 tednih se rezerve porabijo. Simptomi pomanjkanja so spremembe na koži, dermatitis, mišični krči in senzorične motnje, tvorba oksalatnih kamnov (vrsta ledvičnih kamnov) v urinu, izguba apetita, slabša rast, lahko pride tudi do anemije. Naloga vitamina B6 je raznolika, vključena je tudi v proizvodnjo hemoglobina - beljakovine v krvi, ki prenaša kisik po telesu, sodeluje pri presnovi aminokislin, vpliva pa tudi na funkcije živčnega sistema in imunskega sistema. 

VITAMIN B12 - KOBALAMIN
Vitamin B12 se pojavlja v skoraj vseh celicah telesa in je pomemben za delitev celic. Je vitamin, ki pomaga ohranjati zdravje živcev in krvnih celic. Potreben je za presnovo beljakovin, za živčni sistem in za regeneracijo sluznice. Pomanjkanje B12 lahko vodi do motenj v delovanju tankega črevesa, želodca, trebušne slinavke,... Vitamin B12 se skladišči v jetrih dolgo in se pojavlja v ribah, jetrih, ledvicah in drobovini. Rastlinski vitamin B12 dobite iz morske krhlika. 

VITAMIN C - ASKORBINSKA KISLINA
Biosinteza tega vitamina v organizmu je možna preko presnove glikozidov. Ta vitamin se sintetizira v jetrih ali ledvicah psa in mačke. Zmogljivost shranjevanja vitamina C je zelo nizka, zato je treba vitamin stalno vnašati v telo. Vitamin C je zelo občutljiv na svetlobo, zrak, vodo in toploto. Vitamin C sodeluje pri celjenju ran, podpira nastajanje hormonov nadledvične skorje, kot je adrenalin, sproži antioksidativne procese v telesu (pomaga zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali) in preprečuje bolezni, npr. nekatere oblike raka. Izboljšuje absorpcijo železa v tankem črevesu in odstranjuje strupene težke kovine, kot so svinec, nikelj in kadmij. Na splošno C - vitamin izboljša imunski sistem s povečanjem aktivnosti obrambnih celic. 

VITAMIN D
Vitamin D je odgovoren za povečanje absorpcije kalcija, magnezija in fosforja. V primeru pomanjkanja vitamina D se zmanjša absorpcijska sposobnost kalcija. Kalcij je zelo pomemben je za tvorbo kosti pri mladičkih in mladih psih. Veliko vitamina D je v kavsovkah in v ribah (največ v lososu). Vitamin D se zelo dolgo skaldišči v telesu in se izloča v relativno majhnih količinah. Prevelik odmerek vitamina D lahko hitro privede do številnih težav in celo do smrti psa. Simptomi prevelikega odmerka vitamina D vključujejo kalcifikacijo krvnih žil in sklepov, krvavo drisko (driska), slabost, bruhanje, povečano žejo, šibkost mišic in povečano koncentracijo urina. Zgodnja žilna kalcifikacija lahko posledično povzroči odpoved ledvic, presnovne težave vseh organov, srčno popuščanje in artrozo. 

VITAMIN E
Vitamin E se pojavlja v orehih, rastlinskih oljih, semenih in zrnih. Koristi vitamina E so le delno raziskane. Domneva se, da pomaga pri stabilizaciji bioloških membran kot tudi pri sintezi nekaterih encimov in mišičnih funkcij, povezanih z živci. Dokazano pa je, da je vitamin E antioksidantna zaščitna snov, ki veže proste radikale in podpira proizvodnjo energije. Pozitivni učinki so pripisani zaščiti proti raku in kardiovaskularnim boleznim. Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči motnje v osrednjem  živčevju. Preveliko odmerjanje povzroča omotico, slabost in šibkost mišic. Mladički in breje psičke potrebujejo višji vnos vitamina E.

VITAMIN H
Biotin je prisoten v skoraj vseh živilih v manjših količinah. V živalskih živilih so največje količine najdene v govejih jetrih in lososu. Biotin je v rastlinski hrani (arašidi, soja, ovseni kosmiči) v nevezani obliki in ima zato večjo biorazpoložljivost. Vitamin H je zelo nestabilen pri visokih temperaturah in izgubi velik delež svoje biološke uporabnosti. Pomanjkanje biotina se kaže v izgubi dlake, spremembi sluznice v črevesju, lahko povzroči tudi drisko, utrujenost in bolečine v mišicah.

VITAMIN K
Obstajata naravni obliki vitamina K, to sta K1 in K2 in pa sintetični in nezdravi vitamin K3. Hrana za pse nizke kakovosti običajno vsebuje sintetični vitamin - K3. Naturavetal ne uporablja vitamina K3. Naravni vitamin K se pojavlja v zeleni zelenjavi, zeliščih in algah, ribah, jetrih in jajcih. Vitamina K1 in K2 prehajata skozi kri v kostni mozeg, jetra in ledvice. Tam se shranjujeta do največ 14 dni in se nato izločita z žolčem in ledvicami. Vitamin K je odgovoren za strjevanje krvi.  Pomanjkanje tega vitamina pomeni zmanjšano koagulacijo krvi in ​​moteno presnovo kosti. Bakterije v črevesju sicer proizvajajo vitamin K, toda za optimalno delovanje organizma, morajo naravni vitamin K dobiti iz hrane. 

 

Naravni ali sintetični vitamini

Vsi vemo, da vitamini za pse obstajajo v naravni ali sintetični obliki. Če npr. pojemo jabolko, dobimo naraven C-vitamin, lahko pa si kupimo C-vitamin tudi v obliki različnih tablet. Nič drugače ni za pse. Danes na tržišču obstaja ogromno različnih znamk briketov, ki imajo po večini vsi le sintetične vitamine in minerale navedene na deklaraciji kot DODATKI K HRANI v IU enotah in mg. To pomeni, da je bilo toliko mg določenega sintetičnega vitamina dodanega k hrani.

Briketi so delani pri zelo visokih temperaturah (140°C ali več) v proizvodnem procesu imenovanem ekstrudacija, ki lahko traja tudi 20 min. Visoke temperature uničijo večino vitaminov in mineralov, zato jih je potrebno k briketom dodati v sintetični obliki. Še bolj nenavadno je, da se zadnje čase pojavlja tudi hladno stiskana hrana z umetnimi vitamini in umetnimi minerali, kar nikakor ni logično, saj je namen hladnega stiskanja ravno ta, da sestavine v hrani (meso, sadje, zelenjava) niso izpostavljene visokim temperaturam, kar pomeni, da se večina vitaminov in mineralov ohrani in je psu na voljo v naravni obliki. Hrana za pse ni naravna, če vsebuje umetne minerale in umetne vitamine za pse!

Primer navedbe umetnih mineralov in umetnih vitaminov za pse

Vitamini in provitamini: vitamin A 16000IU, vitamin E 400mg, vitamin D3 1600IU, vitamin C 200mg, niacin 10 mg, pantotenska kislina 20 mg, biotin 200 mcg, folna kislina 200 mcg, holin 1300 mg,…

Elementi v sledeh: bakrov sulfat pentahidrat 17 mg, glicin – manganov kelat, hidrat (E5) 20 mg, glicin – bakrov kelat, hidrat (baker, E4) 10 mg, (E-8) Natrijev selenit 0,3 mg,…

 

Ali je sploh kakšna razlika med naravnimi in sintetičnimi (umetnimi) vitamini za pse?

Vzemimo za primer vitamin A. Ko ljudje ali kuža pojemo naraven vitamin A (veliko ga je v korenju) se vitamin A razporedi normalno po telesu, saj ga organizem prepozna in ekonomično razporedi po krvi do organov, ki ta vitamin potrebujejo. Pri sintetičnih vitaminih se to ne zgodi, saj jih po večini telo ne prepozna in nima od njih zato nobene koristi. Naravni vitamini so popolni vitamini za pse, saj so kompleksni in tako vsebujejo še druge molekule, ki podpirajo njihovo delovanje in absorpcijo. Določene študije in dognanje potrjujejo tudi, da sintetični vitamini povzročajo težave v telesu in, da so med drugim krivci za razvoj različnih alergij, težav s sklepi, z razvojem avtoimunih bolezni in z razvojem raka.

Določene raziskave nakazujejo tudi na to, da umetni vitamini za pse in minerali uničujejo receptorje na celicah, kar pomeni, da organizem kasneje ne prepozna več niti naravnih vitaminov. Dejstvo je, da ne zdravniki in ne veterinarji tega ne priznavajo, saj je zelo malo študij in razprav na to temo. Ampak, če imamo na voljo hrano za pse in naravne dodatke, ki vsebuje izključno naravne vitamine in minerale, zakaj se ni bi odločili zanje? 

 

Naturavetal hladno stiskana hrana vsebuje le naravne minerale in le naravne vitamine za pse

Naturavetal hrana za pse je ena redkih (če ne edina suha hrana v Sloveniji), ki vsebuje izključno naravne vitamine za pse in le naravne minerale za pse. Naturavetal hrana za pse je hladno stiskana. Proces hladnega stiskanja se vrši pri 40°C, sam postopek pa traja le 4 minute, tako da se ohrani maksimalna vrednost vseh vitaminov in mineralov. Vitamini in minerali zato niso dodani v sintetični obliki, saj je pokrita celotna paleta vitaminov z zelišči, sadjem in zelenjavo, ki je v pravih razmerjih dodana k drugim sestavinam, ki so na koncu hladno stiskane v pelet.

 • Naravni vitamini in minerali v Naturavetal hrani so pridobljeni iz kakovostnega mesa, zdravih »žitaric« in iz zelenjavno-sadne-zeliščne mešanice.
 • Vsa zelišča, sadje in zelenjava so posušena na zraku, žita pa so kuhana na pari, po patentiranem postopku, tako da se odstranijo neprebavljivi deli. Vse posušene sestavine se zmešajo skupaj in hladno stisnejo v pelet.
 • Sadje, zelenjava in začimbe v Naturavetal hrani za pse: rožiči, pivski kvas, korenje, banane, izvleček morskih alg, kalčki slada, diatomejska zemlja, njivska preslica, šipek, peteršilj, robide, artičoke, koromač, regrat, kalčki golega ovsa in rjavega prosa.
 • Peleti vsebujejo minimalno 60% svežega mesa - na voljo je piščanec, jagnjetina, kunec, govedina in losos
 • Uporabljeni so le naravni konzervansi: olja, alge in glina, s katerimi lahko zagotovimo rok uporabe hladno stiskanih pelet le 6 mesecev od proizvodnje. Rok uporabe hrane za pse je najboljši pokazatelj in nam pove veliko o tem, koliko je hrana res naravna.

 

Naravni vitamini za pse v obliki prehranskih dodatkov

Naturavetal ima v ponudbi števlne prehranske dodatke, ki vam bodo v pomoč pri krepitvi imunskega sistema psa pri večjih izčrpavanjih organizma ali pri različnim bolezenskih stanjih:

 • Canis Extra Aktiv je prah iz zmletih začimb, zelišč, sadja in zelenjave: izvleček morskih alg, kalčki iz slada, pivski kvas, diatomejska zemlja, česen, peteršilj, artičoka, koromač, čemaž, regrat, kopriva, kalčki iz ovsa in prosa.
 • 1000 zelišča: posušena zelišča zrezana na majhne koščke: regrat, melisa, rman, cvetovi kamilice, črna kumina, artičoke, sveta bazilika - tulsi, šetraj, črni ribez, majaron, kopriva, janež, origano, koper
 • Kosmiči Vit/Min kosmiči: posešena zelenjava in sadje, posušena in zrezana na koščke: bučke, pastinak, proso, jabolka, šipkove lupine, regrat, vodna kreša.
 • Kosmiči Top Fit Mix: posešena zelenjava in sadje, posušena in zrezana na koščke: buča (kocke), korenje, špinačni kosmiči, granulat iz šitak, jagode aronije, morska krhlika z jagodami, bazilika, fige, chia semena, marelice, šetraj.
 • Naravni B - kompleks: 100% pivski kvas, ki pokriva celotno paleti vitaminov B-kompleksa.
 • Naravni vir C - vitamina: BIO šipek v prahu
 • Vitamini za pse za kosti
 • Vitamini za pse za apetit