Kako zaščititi psa pred komarji: 5 nasvetov za preprečevanje pikov

Tako kot komarji pičijo človeka, lahko pičijo tudi psa. Komarji se prehranjujejo s krvjo toplokrvnih živali, kamor spadamo tako ljudje kot tudi psi. Komarji živijo vso leto in se hitro razmnožujejo, zato se pojavijo tudi v kratkih obdobjih toplega in vlažnega vremena. V tem članku smo zbrali informacije o tem kako zaščititi psa pred komarji in zakaj je ta zaščita psa pred komarji pomembna. Res je, da v večjem predelu Slovenije (razen Promorske) komarji niso tako zelo nevarni, kot npr. klopi, pa vendar je lahko za psa in tudi za lastnika izjemno neprijetno, če je kuža cel popikan od komarjev.

 

Kako zaščititi psa pred komarji?

Komarji so žuželke, kamor uvrščamo več kot 3.500 različnih vrst. Velika večina vseh vrst se prehranjuje s krvjo človeka in drugih toplokrvih živali in so posledično nevarni prenašalci mikroorganizmov, ki povzročajo različne bolezni. Komarji so npr. prenašalci malarije, rumene mrzlice in denge. Komarji za preživetje ne potrebujejo krvi, samci se lahko prehranjujejo tudi z rastlinskimi sokovi.

Samice potrebujejo obrok krvi le za razvoj potomcev, ne pa tudi za lastno preživetje. Psa in človeka bo pičila torej le samica, ki potrebuje kri za razvoj potomcev. Tudi samci niso tako nedolžni, čeprav ne sesajo krvi, uporabijo gostitelja (psa, človeka) za privabljanje samic.

 

Kako zaščititi psa pred komarji
Psa lahko zaščitimo pred komarji s številnimi naravnimi rešitvami, vendar se moramo zavedati, da nobena zaščita ni 100% pred piki komarjev

 

Ali lahko piki komarjev škodujejo psu?

Komarji niso le nadležna nadloga, temveč lahko tudi razdražijo kožo vašega psa in povzročijo številne hujše bolezni, kot je srčna glista pri psih. Zaščita psa pred komarji je nujna za preprečevanje bolezni, zmanjševanje draženja kože in za zagotavljanje dobrobiti za psa.

 

Draženje kože

Piki komarjev pri psih so lahko zelo dražeči. Ko se psi praskajo po srbečih pikih, lahko poškodujejo kožo, kar povzroči draženje, bolečino in celo bakterijsko okužbo. Pri nekaterih psih lahko pride do alergijskih reakcij na pike komarja, ki povzročijo otekanje ali koprivnico (rdeča barva kože in majhne izboklinice).

Komarja med samim prehranjevanjem pes ali človek le redko zazna. Pik postane opazen šele zaradi imunskega odgovora na slino in antikoagulante, ki jih komar vbrizga v rano. Imunski sistem v odgovor na antigene v njih tvori protitelesa in vnetne spojine, ki povzročijo srbečico in lokalno oteklino.

 

Srčna glista

Srčna glista je neposredno povezana s komarji. Ko komarji pičijo, lahko prenesejo srčne gliste v vašega psa in okužijo srce in pljuča vašega ljubljenčka. Na srečo srčnih glist ne prenašajo vsi komarji, vendar je dovolj en ugriz napačnega komarja, da se vaš pes okuži.

 

Kako zaščititi psa pred komarji na naraven način?

Zaščita psa pred komarji je možna na številne načine, najbolj učinkovito pa se boste komarjev znebili, če boste kombinirali več preventivnih rešitev. Vedno je najbolj smiselno psa preventivno zaščititi pred komarji, kot pa zdraviti posledice pikov ali tvegati okužbe s srčno glisto. Zavedati se je potrebno, da nobena zaščita ni 100% in, da vedno obstaja možnost, da psa piči komar.

 

1. Odganjanje komarjev z naravnimi sredstvi

Izberite psu in okolju prijazno sredstvo za odganjanje komarjev. Nekateri repelenti so na voljo v obliki pršila in jih je treba na psa nanesti pred vsakim izletom (in jih ponovno nanesti vsakih nekaj ur). V ta namen bi lahko uporabili tudi Canis Extra razpršilo proti bolham in pršicam, ki zaradi svojih sestavin, odganja tudi komarje.

Obstaja pa tudi veliko repelentov v obliki ampul, ki so prav tako v pomoč pri odganjanju komarje. Pri kemčnih sredstvih imejte v mislih, da lahko imajo na organizem psa tudi izjemno negativne stransku učinke, zato vedno pred dajanjem ampule preberite navodila za uporabo in pretehtajte vse pozitivne in negativne učinke.

Nikoli ne uporabljajte sredstev za odganjanje komarjev, namenjenih ljudem – mnoga vsebujejo sestavine, ki so varne za ljudi, vendar zelo nevarne za hišne ljubljenčke.

 

2. Ostanite doma v delih dneva, ko so komarji najbolj aktivni

Poleti, ko so temperature precej visoke je najbolj smiselno psa sprehajati zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Na žalost so komarji najbolj aktivni ravno ob mraku in ob zori, torej takrat, ko so temperature najbolj idealne za sprehajanje psa. Tukaj bo vsekakor treba narediti kompromis. Pomembno je tudi, da v mraku ali ob zori psa ne sprehajate v bližini stoječih vod, kot so kakšni ribniki ali jezera. Prav tako ne odpirajte oken in vrat v delih dneva, ko so komarji najbolj aktivni. Če živite na območju, blizu ribnika in jezera je vsekakor smiselna namestitev zaščitnih mrež na okna, saj tako pred piki komarjev zaščitite sebe, svoje otroke in tudi psa.

 

3. Odganjanje komarjev na dvorišču

Odvrnite komarje od brenčanja na vašem vrtu tako, da svoje dvorišče poškropite z naravnim razpršilom, ki ni nevarno za okolico in psa. Zelo dobro se za odganjanje komarjev obnesejo tudi sveče citronele. Poleg tega bodite pozorni na zastajajočo vodo na svojem dvorišču: Pasje sklede, prazni cvetlični lončki, ribniki, otroški bazeni in nepravilno osušena dvorišča lahko privabijo komarje.

 

4. Preprečite vstop komarjem v vaš dom

Zelo učinkovita zaščita pse pred komarji je tudi preprečevanje vstopa komarjem v življenjski prostor vašega psa. Onemogočite vstop komarjem v vaš dom. Poskrbite, da so vsa vrata zaprta, da ni niljer nobenih špranj, ki bi puščale komarjem vstop v vaš dom. Kot že omenjeno zgoraj, se zelo dobro obnesejo zaščitne mreže na oknih.

 

5. Izogibajte se vsem stoječim vodam

Komarji se razmnožujejo v stoječih vodah, kot so različna močvirja, ribniki, luže, mlake, zunanje sklede napolnjene z vodo in vsaka stoječa voda, ki je v bližini. Komarji se pogosto zbirajo na mestih, kjer je stoječa deževnica ali namakalna voda. Takšna območja so gojišča komarjev, prav tako tukaj poteka razmnoževanje, kar pomeni, da so takrat komarji še bolj aktivni, samice komarjev pa še bolj potrebujejo kri za razvoj potomcev.

 

6. Zasadite rastline, ki odganjajo komarje

Nekatere rastline kot so melisa, mačja meta, sivka, rožmarin in poprova meta s svojim vonjem odganjajo komarje. Razmislite o zasaditvi teh rastlin na vašem vrtu, prav tako jih lahko postavite na balkan, če ste ob večerih radi na balkonu.

 

Zaščita psa pred komarji
Zaščitite psa pred komarji z naravnimi razpršili, ki odganjajo te zunanje zajedavce in so hkrati varni za psa

 

Čeprav lahko s temi preventivnimi ukrepi zmanjšate izpostavljenost vašega psa komarjem, je skoraj nemogoče v celoti preprečiti pike komarjev. Večji del Slovenije ni nevaren za okužbe psa s srčno glisto in se lastniki običajno ne odločajo za kemične repelente, ki bi psa ščitili pred tovrstno okužbo. S preventivnimi ukrepi lahko izjemno minimaniliziramo pike komarjev in psu prihranimo srbečico.

Če se s psom za dlje časa odpravljate na Slovensko ali Hrvaško obalo in veste, da bo pes izpostavljen pikom komarjev, je vsekakor smiselen razmislek o preventivni zaščiti s kemičnimi antiparazitiki. O kemični zaščiti se posvetujte s svojim veterinarjem.

 

Preberi še: 

Bolhe pri psu

Klopi pri psih