Klopi pri psu in različne klopne bolezni pri psih

Klopi pri psu se pojavijo ob neustrezni zaščiti ali nezaščiti pred zunanji zajedavci. Najbolj smiselno je, da z izdelki, ki delujejo proti klopom za pse poskrbimo še pred sezono klopov. Klopi pri psih so nevarni prenašalci različnih baketrij, ki so odgovorne za številne klopne bolezni pri psih. Klopi so prebivalci gozda in travnikov, ki so izjemno prilagojeni na sesanje krvi. Sami po sebi niso škodljivi, nevarni postanejo takrat, ko so okuženi z eno ali kombinacijo različnih baketrij.

Za preprečevanje klopnih bolezni je nujna preventivna zaščita psa s sredstvi, ki delujejo proti klopom. Prav tako je obvezen pregled psa po vsakem sprehodu, saj če klopa odstranimo pravočasno zmanjšamo tveganje za prenos bolezni. V nadaljevanju preberite več o klopih pri psu in o različnih klopnih boleznih.

 

Klopi pri psu: krvosesi zunanji zajedavci

Klopi po svoji biologiji spadajo med členonožce, natančneje med pajkovce, v red pršic. V Sloveniji živijo tri vrste klopov gozdni klop (Ixodes ricinus), pasji klop (Rhipicephalus sanguineus) in severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus). Vse tri vrste so prenašalci bolezni. Klopi imajo zelo dobro razvita čutila in specializiran obustni aparat za sesanje krvi.

Klopi imajo koničast “jeziček”, ki je porasel z ostrimi in ukrivljenimi kaveljci s pomočjo katerih se klop pritrdi na gostitelja. Z različnimi kemoreceptorji in mehanoreceptorji najdejo ustrezno mesto za prehranjevanje, zaznavajo vibracije, dotik in celo zračne premike. Klopi izločajo tudi slino, v kateri so encimi, ki zavirajo imunski sistem psa, preprečujejo strjevanje krvi in delujejo kot blag anestetik.

Klopi se zadržujejo v visoki travi, grmovju in gozdu. Največ jih je zjutraj in zgodaj večer, še posebej ob vročih poletnih večerih. Klopom naj bi bili bolj izpostavljeni psi s svetlejšo barvo dlake (zlati prenašalci, labradorci, samojed,…). V Sloveniji so klopi prisotni celo leto, najpogosteje poleti oz. v toplejših mesecih, pozimi pa seveda manj. Klopi so aktivni, ko je zunaj vsaj 7°C, zimo pa prezimijo v nedejavni obliki. Kužnost klopov (delež klopov, ki so okuženi z bakterijo) je med 10 in 30%, odvisno od pokrajine in sezone.

 

klopi pri psih
Kužnost klopov (delež klopov, ki so okuženi z bakterijo) je med 10 in 30%, odvisno od pokrajine in sezone

 

Klopi prenašajo različne mikroorganizme: viruse, bakterije, praživali in gliste. Mikroorganizmi se ob vbodu skupaj s klopovo slino izločijo v krvni obtok gostitelja. Klopi lahko psom povzročijo številne bolezni, ne samo boreliozo. Borelioza pri psu je najpogostejša in najbolj poznana klopna bolezen. Druge klopne bolezni so: babezioza, anaplazmoza pri psih, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.

Klopi pa seveda niso nevarni samo za pse, ampak za vse male živali in tudi mačke. Zajedajo tudi gozdne živali in človeka. Klopnim boleznim smo tako izpostavljeni vsi sesalci.

 

Razvojni krog klopa in preventivna zaščita

Razvojni krog klopov ima 4 razvojne stopnje: jajčece, ličinko, nimfo in odraslo žival. Vsi klopi v Sloveniji imajo življenjski krog s tremi gostitelji. Vmes med razvojnimi oblikami se klop ves čas levi. Odrasla samica se hrani na gostitelju nekaj dni, nato ga zapusti in izleže več deset tisoč jajčec. Mnogi gostitelji se lahko okužijo z različnimi klopnimi boleznimi, saj so klopi lahko prenašalci kombinacije bakterij in virosov.

Klopov je ogromno, veljajo za zelo trpežna in v razvoju uspešna bitja, ki so ne-malo krat okužena s bakterijo borelioze ali anaplazmoze. Bakterija je mogoče še bolj trdovratna kot sam klop in se za dolgo časa naseli v krvni obtok vašega psa. Od imunskega sistema psa je odvisno kako pogosto se bodo pokazali znaki borelioze.

Da se izognete klopom in posledični okužbi z boreliozo ali anaplazmozo morate biti pozorni na dvoje: preventivna zaščita psa pred klopi in vsakodnevni pregled psa. Če najdete klopa na psu, mu ga z ustreznim pripomočkom nemudoma v celoti odstranite. Tukaj lako prebereš tudi kako odstraniti klopa pri psu?

 

Ustrezno preprečevanje klopov

Klopi pri psu so lahko preprečeni na različne načine, pomembno je, da najdete zaščito ali kombinacijo zaščite, ki bo delovala na vašem psu. Pri klopih je vedno tako, da nekaj kar deluje na sosedovemu psu, ni nujno, da bo delovalo tudi na vašem psu. Za preprečevanje klopov lahko izbiramo med naravno in kemično zaščito.

Klopi pri psu so največkrat odstranjeni s kemično zaščito. Kemično zaščito pred klopi najdete pri veterinarju. Vedno se, glede na zdravstveno stanje svojega psa, pozanimajte, katero kemično sredstvo bi bilo najbolj primerno. Na veterinarski postaji imajo različna kemična sredstva, v obliki ovratnice, ki običajno zadostujejo za 6 -8 mesecev, v obliki ampule, ki se nanese na kožo v vratnem predelu in običajno učinkuje približno 1 mesec ali v obliki tablete, ki nudi zaščito od 1 meseca do 3 mesecev.

Kemično preprečevanje klopov je sicer v večini primerov izredno učinkovito, ne deluje pa na vsakega psa enako učinkovito in kljub zaščiti pes lahko dobi klope. Prav tako je potrebno vzeti v zakup stranske učinke, ki jih imajo kemične spojine na organizem psa. Vedno, preden nanesete kemično sredstvo preberite navodila za uporabo, kjer so zajeti tudi stranski učinki.

Naravno preprečevanje klopov je lahko v določenih primeri enako učinkovita kot kemično, spet pa ne za vse pse. Preden se začne glavna sezona klopov (torej nekje meseca marca) je vredno poskusiti najprej z naravno obliko zaščite, saj nima negativnih vplivov na zdravje psa. Pri naravni zaščiti se je potrebno zavedati, da moramo biti zelo dosledni in pedantni, saj ne začne učinkovati takoj, prav tako pa zahteva več nanosov. Že vrsto let je znano, da določena živila s svojim vonjem odganjajo klope in hkrati vplivajo na vonj psa, kar pomeni, da klopi s svojimi receptorji ne zaznajo vonja krvi in zato na psa ne zaidejo. Takšna živila so česen, vitamini B kompleksa, olje črne kumine in kokosovo olje.

 

Klopi pri psu
Klopi pri psu: Klopi so krvosesi zunanji zajedavci, ki povzročajo srbečico ob ugrizu hkrati pa so nevarni prenašalci različnih bakterij.

 

Klopne bolezni pri psih

V Sloveniji najpogostejše klopne bolezni so anaplazmoza, borelioza in babezioza. Za vsemi tremi boleznimi lahko zboli tudi človek, mačke in ostale male živali; preko okuženega klopa.

Za okužbo psa je pri večini boleznih potrebnih vsaj 24 h, zato je izrednega pomena, da klopa pravočasno odstranimo s psa. Vse tri bolezni nimajo specifičnih znakov in simptomov, zato je diagnosticiranje klopnih bolezni običajno zelo težavno. Najpogosteje diagnosticirajo klopne bolezni psov s pomočjo krvnih preiskav, ki pa niso vedno zanesljive. Diagnosticira se prisotnost protiteles, ki pa nastajajo, ko pride imunski sistem v stik s povzročiteljem bolezni, kar pa še ne pomeni, da ima pes eno izmed klopnih bolezni.

Določene klopne bolezni so ozdravljive, večina pa jih je obvladljivih, vendar pes celo živlnjenje živi s klopno boleznijo. Prepozno odkritje bolezni in hujše oblike bolezni lahko povzročijo tudi smrt psa. Vse klopne bolezni bomo opisali v samostojnem prispevku, tukaj pa jih bomo le našteli in izpostavili razlike ter osnovne značilnosti:

  • BORELIOZA: bolezen povzročajo bakterije Borrelia burgdorferi in pri psu se za razliko od človeka ne pojavijo značilni rdeči kolobarji na koži. Borelioza je neke vrste »tiha bolezen« in je z zdravili ne moremo ozdraviti, blažimo lahko le simptome, ki pa se različno pogosto pojavljajo. Borelioza pri psu je zajeta v samostojnem prispevku.
  • ANAPLAZMOZA: bolezen povzročajo bakterije Anaplasma phagocytophilum, ki se prenašajo iz klopa na psa. Psi so pogosto istočasno okuženi z bakterijo borelioze in bakterijo anaplazmoze. Tudi tukaj so bolezenski znaki zelo nespecifični in je bolezen težko diagnosticirati. Anaplazmoza pri psih je zajeta v samostojnem članku.
  • BABEZIOZA: bolezen povzročajo praživali iz rodu Babesia. Psi z babeziozo so utrujeni, sluznice so blede barve, pojavijo pa se lahko tudi epileptični napadi. Bolezen se zdravi z različnimi zdravili.

 

Klopi pri psu: Naturavetal izdelki za odganjanje in preprečevanje

 

Naravno zdrava prehrana kot osnova za uravnotežen metabolizem!

Obstajajo psi, ki imajo klope redko in so psi, ki imajo klope ves čas. Bolni psi z različnimi zdravstvenimi težavami so pogosto bolj občutljivi. Naravna hrana za pse je vedno osnova za uravnotežen metabolizem in s tem zdrav organizem, ki je manj dovzeten za parazite. Poleg tega lahko naravni izdelki za nego in prehranski dodatki pomagajo pri obrambi telesa v sezoni klopov.

 

Canis Plus naravne kapljice za zaščito pred klopi in bolhami

Canis Plus kapljice so zelo učinkovite v boju proti klopom pri psih. Pomembno je, da ste redni in dosledni. Res je, da traja nekoliko dlje časa, da je zaščita pred klopi vzpostavljena, saj govorimo o naravnem izdelku, sestavljenem iz kombinacije različnih olj. Canis Plus naravne kapljice so sestavljene iz jojobinega olje, olja čajevca, sivkinega olja in neem olja.

Klop ob ugrizu zaradi sestavin Canis Plus kapljic ne ostane več pritrjen na živali. Z masažo kapljic na notranjo stran ušes prodrejo aktivne sestavine Canis Plus kapljic proti bolham in klopom v presnovne procese pse, se prenesejo po telesu in izločijo skozi kožo. Za živali to nima škodljivih vplivov. Zaradi aktivnih sestavin kapljic se mesto ugriza tudi razkuži, kar preprečuje okužbo z mikroorganizmi. Mesto ugriza lahko dodatno razkužimo tudi sami.

Da dosežemo opisan učinek naravnih Canis Plus kapljic je potrebno psu prve tri tedne uporabe, vsak dan nanašati kapljice na notranjo stran ušesa (pri tem pazimo, da jih ne kanemo v ušesni kanal ali v oči). Vzpostavljeno zaščito vzdržujemo tako, da apliciramo kapljice še samo 2 do 3 krat na teden. V primeru hude okužbe ali povečane izpostavljenosti s klopi pri psih, vmasirajte še 1 kapljico pod obe pazduhi, 1 kapljico na vrat in 1 kapljico na rep.

Več o izdelku: Canis Plus naravne kapljice proti bolham in klopom

 

 

Canis Plus pivski kvas

Pivski kvas je izjemno bogat z vitamini B kompleksa in s selenom. Vitamini B kompleksa lahko vplivajo na vonj kože do te mere, da vonj psa za klope več ni privlačen in ga s svojimi receptorji sploh ne zaznajo. Za vitamine B kompleksa je splošno znano, da klopom smrdijo in zato tako pes zanje ni tako zelo privlačen.

 

Canis Plus BIO egipčansko olje črne kumine

BIO egičpčansko olje je bogato z različnimi olji. Ob daljšem uživanju to olja vplivajo na vonj psa in pes za klope ni več privlačen. Olje črne kumine je primerno za uživanje, dodaja se v hrano vsak dan glede na telesno težo psa. Olje pa se lahko nanese tudi na ovratnico in tako še dodatno poskrbite za odganjanje klopov. Olje črne kumine lahko vpliva na material ovratnice, zato uporabite staro ovratnico.

 

Canis Plus BIO kokosovo olje

BIO kokosovo olje odganja bolhe in klope, je zelo učinkovito, hkrati pa nima slabih vplivov na organizem psa. Kokosovo olje ima številne dobre lastnosti za pse. Kokosovo olje zunanje zajedavce odganja na dva načina:

  • Gosto olje prekrije eksoskelet klopov in bolh, jim omeji gibanje in jih sčasoma zaduši. Da dosežemo takšno delovanje moramo kokosovo olje nanesti na kožo in dlako psa.
  • Kokosovo olje vsebuje lavrinsko kislino, ki odganja bolhe in klope. Da dosežemo takšno delovanje je potrebno kokosovo olje vključiti v prehrano psa.

Pri naravni zaščiti dosežemo najboljše rezultate s kombinacijo dveh ali treh izdelkov. Canis Plus kapljice proti klopom in bolham naj bodo osnove, v času sezone klopov pa jih je smiselno kombinirati z BIO egipčanskom oljem črne kumine ali z BIO kokosovim olje.

 

 

Klop pri psu
Pomladi, poleti in jeseni so klopi bolj aktivni, zato je možnost okužbe veliko večja

 

Poleg klopov morate psa tudi ustrezno zaščititi pred bolhami. Tako kot klopi so tudi bolhe zelo trdovraten zunanji zajedavec, ki se ga lahko prav tako uspešno znebimo z naravnimi Canis Plus izdelki. Kako se lotiti zatiranja bolh, si preberite v samostojnem članku: Bolhe pri psu.

 

 

KAKO PES DOBI KLOPA?
Psi najpogosteje klopa dobijo v naravi, saj se ti pajkovci zadržujejo v gozdu, na obrobju gozda ali v visoki travi. Psi, ki živijo na podeželju so tako bolj izpostavljeni klopom, čeprav tudi psi iz mest lahko hitro dobijo klopa. Glavna sezova klopov so poletni meseci, za preživetje klopov pa mora biti vsaj 7 stopinj. Klop ima kavljaste noge, tako da se z lahkoto oprime pasje dlake in zleze na mesto, kjer je koža nekoliko tanjša, da se lahko prisesa in se začne prehranjevati s pasjo krvjo.
ALI SO KLOPI PRI PSU NEVARNI?
Klopi kot takšni za psa niso nevarni, bolj so nevarni virusi in bakterije, ki jih klopi prenašajo. Vsi ti mikroogranizmi se skupaj s klopovo slino izločijo v karvni obtok psa. Preventivna zaščita in redno pregledovanje psa sta ključna za preprečevanje bolezni.
KATERE SE NAJPOGOSTEJŠE KLOPNE BOLEZNI PRI PSIH?
Najpogostejši klopni bolezni sta borelioza in anaplazmoza, drugače pa so klopi prenašalci še številnih drugih bolezni kot so: babezioza, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.
KAKO HITRO LAHKO KLOP OKUŽI PSA Z BORELIOZO ALI ANAPLAZMOZO?
Ocenjuje se, da se z bakterijo borelioze pes lahko okuži v 24 – 48 urah od prisesanja klopa, z bakterijo anaplazmoze pa v roku 36 – 48 urah od prisesanja klopa.
KAKO IZGLEDA KLOP PRI PSU?
Klopi spadajo med pajkovce, natančneje med pršice. Klopi imajo izjemno dobro razvit obustni aparat, ki je popolnoma prilagojen za sesanje krvi. Klopi so majhni, velik nekaj milimetrov, vendar ko se popolnoma nahranijo (napijejo krvi) se njihov zadek izjemno poveča. Klop ima tudi posebne žleze, ki v slino izločajo zaviralce strjevanja krvi, zaviralce imunskega odziva in blag anestetik.