Demodikoza: Demodex pri psu zdravljenje

Demodikoza je večkrat spregledana težava in jo lahko zamemnjamo tudi z alergijo. Med garje spadajo tudi demodektične pršice (Demodex canis), ki povzročajo srbečico, pordelost in resne težave s kožo. Te pršice ne živijo na površini kože, pač pa v pasjih lasnih mešičkih in žlezah. S prostim očesom se jih ne da videti, pod mikroskopom pa zgledajo transparentne oziroma nekoliko vijolične, imajo podolgovato glavo (s katero »kopljejo« po koži) in štiri pare nog.

V nasprotju z drugimi vrstami pršic (npr. sarkoptičnimi pršicami, ki so nalezljive), se demodektične ne prenašajo (razen iz psičke na njenega mladička), zato psa ni potrebno izolirati. V nadaljevanju smo napisali kako poteka zdravljenje domodikoze pri psih, kako prepoznamo demodex in s katerimi prehranskimi dodatki lahko izboljšamo imunski sistem psa, da se lažje bori proti demodex-u.

 

Demodikoza – okužba z demodektičnimi pršicami

Majhno število demodex pršic živi na vseh psih oziroma so del pasje kožne flore, a ne predstavljajo nobenih težav, dokler se zelo ne razmnožijo. Okužbe so pogoste predvsem pri psih, ki imajo šibek imunski sistem in pri mladičkih, nekatere pasme pa so tudi genetsko nagnjene k pretiranem razvoju teh pršic. Demodektične pršice se v prvih tednih prenesejo iz samičke na njene mladičke in v večini primerov ne pride do okužb, saj je zdrav in dobro razvit pasji imunski sistem popolnoma zmožen uravnavati količino pršic in preprečevati njihovo pretirano širjenje.

A ker se pasji mladički še razvijajo, je njihov imunski sistem še precej šibek, sploh v prvih štirih mesecih. Takrat lahko pride do manjših predelov golosti in zadebeljene kože, a se v veliki večini primerov pozdravijo kar sami, saj se imunski sistem razvija in postaja močnejši. Pri mladičkih, ki pa živijo v neprimernem okolju, imajo različne bolezni, jejo nezdravo in neuravnoteženo hrano ali pa so genetsko ali pasemsko nagnjeni k šibkemu imunskemu odzivu, pa lahko demodektične pršice pomenijo večje težave, ki jih je nujno potrebno reševati.

Demodikozo lahko razvijejo tudi že odrasli ali starejši psi z oslabljenim imunskim sistemom – to se lahko zgodi po drugih boleznih, ki so obremenjujoče za pasji organizem, ali pa zaradi pasemske nagnjenosti k šibkemu imunskemu sistemu (takšne pasme so na primer bokserji, nekateri terierji in buldogi). Demodikoza se lahko pojavi tudi pri starejših psih, ki imajo zaradi starosti težave z imunskim sistemom ali pa pri psih, ki so bili dlje časa zdravljeni s kortikosteroidnimi sredstvi. Tudi pri psih, ki so hranjeni z neustrezno in neuravnoteženo hrano, obstaja povečana možnost okužbe. Moramo pa poudariti, da okužbe z demodektičnimi pršicami še niso dobro raziskane, zaradi česar je včasih nemogoče določiti, kaj je povzročilo demodikozo.

 

Pršica demodex pod mikroskopom
Demodex je pršica, ki je del kožne flore, težave nastopijo, ko se ta pršica prekomerno namnoži

 

Demodikoza pri psih in pogosti simptomi

Če pride do okužbe z demodektičnimi pršicami, pomeni, da kosmatinčkov imunski sistem zaradi različnih razlogov ni zmogel preprečiti okužbe oziroma ohranjevati zdrave kožne flore, zato je najbolj pomembno, da okrepimo imunski sistem psa. O tem, katere prehranske dodatke za krepitev imunskega sistema priporočamo, zapišem v nadaljevanju, najprej pa želimo predstaviti najbolj značilne simptome demodikoze:

  • izpadanje dlake,
  • golost,
  • eritem (zadebeljen izpuščaj),
  • zelo suha in srbeča koža pri psu
  • hiperpigmentacija (spremembe barve kože),
  • gnojni izcedek
  • smrdljiva in lepljiva koža
  • če je okužba že hujša oziroma »sistemska«, lahko pride do povečanih bezgavk, vročine, utrujenosti, pododermatitisa (vnetja blazinic na tačkah) in celulitisa

Včasih je demodikoza težko prepoznavna, saj obsega simptome, ki se pojavijo tudi pri drugih težavah s kožo, kot so to recimo alergije pri psih. Zaradi alergij se psi pogosto praskajo, imajo suho kožo, pusto dlako, lahko pa jim dlaka tudi odpada in se pojavi plešavost (alopecija), zato velikokrat pasji lastniki in veterinarji najprej pomislijo na takšne težave. Veterinarji lahko demodikozo prepoznajo po zgoraj naštetih simptomih, največkrat pa je potrebno s kože vzeti vzorec.

Na veterini vzamejo vzorec tako, da z ostrim predmetom globinsko popraskajo kosmatinčkovo kožo. Pod mikroskopom nato preverijo, če se v katerem od vzorcev vidi vijolično pršico. Ker te pršice živijo tudi na povsem zdravih psih, je težko določiti, kdaj je zares prišlo do pretiranega porasta – a je ob drugih znakih demodikoze smiselno začeti zdravljenje. Zdravljenje pa je zelo odvisno od starosti in zdravja psa, predvsem pa od tega, v kakšni obliki se je demodikoza pojavila – v lokalni ali generalizirani obliki ali kot pododermatitis.

 

Lokalizirana demodikoza

Lokalizirana demodikoza pomeni, da se okužba še ni razširila po celotnem telesu, ampak je prizadela zgolj določen del. Najpogosteje se lokalizirana okužba pokaže na obrazu, okrog oči, gobčka in ob ušesih. Pojavijo se predeli golosti in zadebeljene, pordele kože. Lokalizirana demodikoza obsega največ štiri manjše kose golosti na največ dveh različnih predelih pasjega telesa (npr. dva kosa golosti na obrazu in dva na prsnem košu), ki se v nekaterih primerih pojavijo pri pasjih mladičkih.

Velikokrat, v skoraj 90% primerov, se lokalizirana oblika demodikoze pri mladičkih pozdravi sama od sebe, zdravljenje sploh ni potrebno. Pozdravi se zaradi razvijajočega se in okrepljenega imunskega sistema. Vseeno je potrebno prizadet predel pasje kože spremljati in biti pozorna na to, če se slučajno širi ali pa če opaziš še druge predele golosti, sploh pa če se pojavi tudi zadebeljenost bezgavk. To pomeni, da bi se lahko lokalizirana oblika spremenila tudi v generalizirano, ki pa navadno zahteva zdravljenje.

Zdravljenje lokalizirane demodikoze torej navadno ni potrebno, v hujših primerih pa se lahko uporabijo tudi različna topična sredstva kot so na primer antibakterijske kreme ali geli, ki se jih nanaša na prizadete predele. Zelo pomembno je, da se lokalizirane demodikoze ne zdravi s sredstvi za zdravljenje generalizirane demodikoze, ker je v največ primerih obvladljiva z drugimi, manj škodljivimi sredstvi.

 

Demodikoza pri psih
Demodikoza je bolezen, ki jo povzroča pršica demodex

 

Generalizirana oblika demodikoze

Generalizirana oblika demodikoze je težja okužba od lokalizirane oblike, ker se razširi po celotni koži in je zaradi tega zdravljenje daljše, kompleksnejše in težje. Generalizirana oblika demodikoze pomeni, da je vidnih okrog šest prizadetih kosov kože na različnih delih telesa. Dobra novica je, da se v 30% primerov lahko pozdravi sama od sebe s primerno podporno terapijo (vitamini, minerali, lososovim oljem, primerno naravno prehrano in drugimi prehranskimi dodatki). V hujši obliki pa je generalizirano demodikozo nujno potrebno zdraviti, saj predstavlja hudo okužbo kože, ki povzroča golost, zadebeljene bezgavke, vročino, splošno slabo počutje, kužke tudi močno srbi in peče, zato se praskajo in grizejo, kar poslabša stanje kože.

Tudi generalizirana oblika okužbe z demodektičnimi pršicami največkrat prizadane mladiče in pse, mlajše od enega leta. To je povezano s šibkim imunskim sistemom. Prizadane pa lahko tudi že odrasle in starejše pse. Zdravljenje je pri mladičkih in odraslih psih podobno, vendar se pa v določenih točkah pomembno razlikuje. Za demodikozo pri mladičkih velja, da gre največkrat za posledico še razvijajočega se imunskega sistema, zato je prognoza precej dobra – ko se bo okrepil imunski sistem, bo okužba s pršicami minila, saj jo bo pasji organizem postopoma začel zavirati.

Demodikoza pri odraslih in starejših psih pa je nekoliko drugačna, saj velikokrat pomeni, da je posledica drugih procesov (vnetij, bolezni, drugih okužb) v telesu, ki jih je pogosto težko odkriti, čeprav je tudi to povezano s šibkim imunskim sistemom. Pomembno je ugotoviti, kaj je tisto, kar obremenjuje imunski sistem in začeti zdravljenje pri tem, saj je demodikoza le redko samostojna bolezen in večkrat posledica drugih bolezni. Ko se odpravi ali omili razlog za razvoj demodikoze in s tem okrepi imunski sistem, je zdravljenje zelo pogosto povsem uspešno in psi popolnoma okrevajo.

Na podlagi kliničnih znakov in drugih diagnostičnih preiskav (mikroskop, krvni testi) bo veterinar določil kakšno zdravljenje je potrebno. Največkrat so to antiparazitična zdravila, ki so lahko oralna ali pa v obliki injekcije. Kako dolgo jih je potrebno dajati, je odvisno od zdravja in starosti psa in od tega, kako huda je okužba. Veterinar bo v naslednjih mesecih spremljal simptome in še večkrat popraskal po koži, da bo preveril, če še vedno opazi porast demodektičnih pršic. Najbolj pomembno pa je, da se začne tudi krepitev imunskega sistema.

 

Demodikoza pri psih zdravljenje in krepitev imunskega sistema

Ob sumu na demodikozo ob spremljajočih se simptomih kot je suha, zadebeljena, pordela koža je simeselna takojšna krepitev imunskega sistema. Pri hujši obliki demodikoze se lahko na koži pojavijo tudi manjše ranice, saj se pes praska in grize. Dlaka je lahko pusta in tanka, nato pa začne odpadati, kar privede do golosti običajno po prsnem košu, tačkah, okrog ušes in gobčka.

Hrana je osnova za urejeno črevesno sluznico in črevesno floro, imunski sistem pa je direktno povezan z imunskim sistemom. Naravna hladno stiskana hrana vsebuje izključno naravne vitamine in minerale, je brez vseh sintetičnih dodatkov, kar izjemno dobro vpliva na prebavni in imunski sistem psa. Izberite monoproteinski okus hrane jagnjetina, losos ali kunec in hranite le en vir beljakovin, tako poskrbite, da bo hrana optimalno prebavljiva, hkrati pa se s takšnim okusom izognete tudi razvoju morebitnih alergij pri organizmu, ki je že obremenjen s pršico.

 

 

Pri sistemski in napredovani okužbi bo pes verjetno prejel zdravila pri veterinarju. Vaša naloga pa je, da še dodatno okrepite imunski sistem psa s pomočjo naravnih prehranskih dodatkov, ki bodo okrepili imunski sistem psa in mu pomagali pri zatiranju namnoženih pršic. Olja za pse, bogata omega 3 in 6 maščobnimi kislinami so odličen prehranski dodatek za krepitev imunskega sistema, posežete lahko po lososovem olju, konopljinem olju ali 3-6-9-BARF olju. Pomagate si  lahko tudi s kokosovim oljem, ki ga lahko nanašate na suho in srbečo kožo na obrazu, saj bo olje navlažilo kožo in pomagalo ohranjati zdravo kožno floro, saj lavrinska kislina v olju lahko deluje protimikrobno.

 

 

Vitamini za pse so prva pomoč pri krepitvi imunskega sistema, seveda ob uravnoteženi prehrani. V prehrano lahko dodajate naš multivitaminski kompleks Canis Extra Aktiv, Canis Extra gozdne sadeže, ki so polni mineralov, antioksidantov in vitaminov in so lahko koristni pri blaženju vnetij ter Canis Extra pivski kvas zaradi vitaminov B kompleksa, ki izjemno blagodejno vplivajo na kožo, kremplje in dlako, obenem pa so odlični pri vzpostavljanju ustrezne črevesne flore, ki je zelo pomembna za dober, močan imunski sistem.

 

 

Čeprav demodikoza pri psih izgleda kot grozna bolezen in v določenih primerih potrebuje dolgotrajno zdravljenje, je k sreči v večini primerov obvladljiva. Večina psov, tudi z generalizirano obliko demodikoze v nekaj mesecih s pomočjo zdrave in naravne hrane, ustreznih prehranskih dodatkov in zdravil povsem okreva, začne se jim zdraviti koža in rasti dlaka.

Več o drugih vrstah pršic pa lahko prebereš v prispevku GARJE PRI PSIH.