Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 35 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Alergija pri psih

ALERGIJA PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

Alergije pri psih so danes zelo pogoste težave, ki vsekakor vplivajo na kvaliteto pasjega življenja. Najpogostejše alergije pri psih so definitivno alergije na hrano ali samo na določeno sestavino v hrani, sledijo jim alergije na pršice, alergije na cvetni prah, alergije na trave, alergije na bolšji ugriz,… Zakaj je prišlo do razvoja alergij pri psih ni točno utemeljeno, obstaja več teorij: neustrezna prehrana in nezdrav življenjski slog psa, genetske predispozicije povezane s pasmo psov, razni pesticidi, konzervansi, umetni dodatki, GSO hrana,… Vzroki za razvoj alergij pri psih so kar podobni domnevnim vzrokom za izvor alergij pri ljudeh.

 

ALERGIJE NA HRANO PRI PSIH: Kaj lahko naredimo sami

Izberite naravno hrano in s tem že preventivno izločite vse potencialne alergene. Naturavetal hrana za alergične pse ne vsebujeta pšenice, soje in mlečnih izdelkov, ne vsebujeta barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov, polnil, ne vsebujeta živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov. Vsi ti našteti dejavniki lahko povzročajo različne alergije pri psih. Prav tako je dolgotrajno pomanjkanje ključnih mineralov in vitaminov veliko krat vzrok pretiranega odziva imunskega sistema - torej nastopa alergije pri psih. Pri alergijah se imunski sistem psa pretirano odziva, da določen dražljaj iz okolja. Pomembno je, da najdemo vzrok! Torej, tisto "stvar", ki psu povzroči alergijo. Alergije pri psih se najpogosteje kažejo v naslednjih oblikah: pretirano praskanje, posledično prekomerno izpadanje dlake, srbenje kože, suha koža pri psu, rdečica, pogosta vnetja (vnetje analnih žlez, vnetje ušes)...

 

HUDA ALERGIJA PRI PSU

V primeru hudih alergij pri psu je vsekakor izbira naravne hrane osnova, v pomoč pa so vam lahko tudi nekateri naravni prehranski dodatki. Pri Naturavetalu imamo na voljo številne prehranske dodatke za pse, ki jim bodo v pomoč v boju proti alergijam:

 • ANTIOKSIDANTI: "zakisanost telesa" povzroči porušenje imunskega sistema, kar se navzven največkrat pokaže v obliki alergij. Antioksidanti so tiste snovi, ki se borijo proti temu: Canis Extra alga Klorela, Canis Extra alga Spirulina
 • PROBIOTIČNE BAKTERIJE ZA PSE: Canis Extra Petflora, izvor alergij veliko krat izvira v črevesju.
Canis Extra alga spirulina 80 gCanis Extra alga spirulina 80 g
Raztrupljanje telesa
Podpora presnovi

Canis Extra alga spirulina 80 g

7,94€ Brez DDV: 7,25€

Canis Extra alga Spirulina   Canis Extra alga Spirulina je modro-zelena alga, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in čiščenju telesa psa. C..

Canis Extra alga klorela 80 gCanis Extra alga klorela 80 g
Razstruplanje telesa
Bogat vir klorofila

Canis Extra alga klorela 80 g

9,96€ Brez DDV: 9,10€

Canis Extra Klorela (Chlorella)   Canis Extra Klorela (Chlorella) je zelena, enocelična sladkovodna alga, ki pomaga pri razstrupljanju tele..

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pseCanis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse
hladno stiskano olje
brez veziv, barvil, dodatkov

Canis Extra lososovo olje za pse - omega 3 za pse

8,91€ Brez DDV: 8,14€

Hladno stiskano lososovo olje za pse Canis Extra iz atlantskega lososa – omega 3 za pse   Hladno stiskano lososovo olje za pse Canis ..

Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)
Podpora črevesni flori
Energija probiotičnih bakterij

Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)

2,96€ Brez DDV: 2,70€

CANIS EXTRA PETFLORA - proizvaja se s probiotičnimi bakterijami   Naturavetal Petflora probiotične bakterije za pse je naravno prehransko d..

Prikazujem 1 od 4 do 4 (1 strani)

ALERGIJE PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

Pomembno je vsaj okvirno vedeti, za kaj se pri alergijah pri psu sploh gre. Če poznamo mehanizem delovanja lahko psu tudi lažje pomagamo. Pri alergijah pri psih (alergijskih reakcijah) pride do pretiranega imunskega odziva na snov iz okolja. Takšno snov iz okolja imenujemo alergen (npr. pršice, cvetni prah, določena sestavina v hrani) in izzove številne reakcije kot so: srbečica, odpadanje dlake, prebavne težave, driska, napenjanje, vnetje ušes in oči,… Imunske reakcije, povezane z alergijami so precej zapletene. Večina reakcij vključuje molekule alergena združenega s protitelesi (Ig) v krvi. Ta kompleks se veže na celice, imenovane mastocite. Mastocite so celice, ki jih najdemo v mnogih tkivih po vsem telesu. Ko antigen (substanca, ki se veže na protitelo) in protitelo reagirata z mastociti, mastociti začnejo sproščajo histamin, ki povzroči lokalno vnetje (rdečina, otekanje in srbenje). To je samo ena od možnih alergijskih poti. Opisana je naravna obrambna pot organizma pred tujki, težava je le v tem, da je imunski sistem prepoznal napačno snov za tujek.

 

Potek alergijske reakcije pri psih
Potek alergijske reakcije pri psih

 

Ko se sprostijo prevelike količine histamina, mora pasje telo to raven nekako znižati oziroma vrniti v normalno stanje. Za uravnavanje histamina v organizmu psa skrbi encim diamin oksidaza. Nastanek tega encima v telesu spodbuja vitamin C, vitamin B6 in baker. Druge raziskave pa kažejo tudi, da lahko ustrezen vnos zdravih maščob in drugih hranilnih snovi - fosforja, magnezija, železa in vitamina B12 prispeva k povečanju aktivnosti DAO (diamin oksidaza).

Histamin ostane v telesu nekje 3 tedne, zato je smiselno, da se vsake spremembe, ki bi pomagala pri alergijskih reakcijah držimo vsaj tri tedne. Torej, če so odločite zamenjati hrano, je smiselno, da psa hranite z njo vsaj tri tedne, da lahko ocenite napredek. Seveda bo, v kolikor smo našli pravi razlog (pravi alergen), nivo histamina v telesu in s tem tudi alergijska reakcija začela upadati po nekaj dneh.

 

ALERGIJA PRI PSIH - Najpogostejši znaki alergij

Najpogostejši znaki alergij pri psu so: srbečica in posledično nenadzorovano praskanje ter grizenje, kar lahko privede do izgube dlake, pordele kože in vnetja kože. Znaki alergij so tudi različni izpuščaji, vneta ušesa in vnete oči. Psi imajo pogoste prebavne težave, kot so napenjanje in driska. Posledično, ker ni trdega kakca, se tudi analne žleze ne praznijo pravilno, zaradi tega lahko pride do vnetja analnih žlez.

 

alergija pri psih
Nenadzorovana srbečica je najpogestejši znak alergije

 

Kako ugotoviti, da ima vaš pes alergijo

Sum na alergijo pri psu se pojavi ob očitnih znakih alergij, ki se jih ne da spregledati. Alergije lahko izbruhnejo na različne načine, v različnih časovnih obdobjih in lahko trajajo različno dolgo. Alergije so lahko sezonske (npr. pomlad) iz česar lahko sklepate, da gre za nek zunanji alergen: cvetni prah, cvetoče trave,… Če so alergije prisotne ves čas in niso sezonsko vezane, gre po vsej verjetnosti za alergijo na hrano ali na določeno sestavino v hrani.

Alergije lahko psa prizadenejo v vseh življenjskih obdobjih, to pomeni, da če vaš mladiček nima alergij, še to ni zagotovilo, da odrasel kuža ne bo imel alergijskih reakcij. Velja tudi obratno, lahko ima vaš mladiček ogromno alergij, ki bodo z odraščanjem izzvenele.

Ob sumu na alergije pri psih je najboljše narediti alergijski test, ki danes obstajajo v različnih oblikah. Najbolj pogosti so alergijski test sline, krvni alergijski test in kožni alergijski test. Vse bolj pogost je tudi bioresonačni test na alergije, s katerim je zadovoljnih vedno več pasjih lastnikov, saj se najbolj približa točno vašemu psu.

 

Alergije na hrano pri psih

Alergije na hrano pri psih so verjetno ene izmed pogostejših alergij s katerimi se soočajo naši psi. Psi so lahko alergični na določeno živalsko beljakovino, na žitarice ali na pršico, ki se nahaja v določenih briketih. Alergije na hrano pri psih so ne-sezonske reakcije, ki se lahko pojavijo kadarkoli in so povezane z zaužitjem alergena, ki se nahaja v hrani. Alergen je popolnoma neškodljiva snov/sestavina, ki izzove le nepravilno reakcijo imunskega sistema psa, kar pripelje do različnih težav.

 

RAZLIKA MED INTOLERANCO IN ALERGIJO NA HRANO PRI PSIH

Intoleranca (preobčutljivost) na določeno sestavino je reakcija, ki ne vključuje imunskega sistema, zato za intoleranco veliko krat slišimo tudi izraz psevdoalergija. Intoleranca je lahko povezana z motnjami v delovanju encimov, lahko pa tudi s farmakološkimi vzroki. Znaki pri intoleranci in pri alergiji se pojavijo na koži (srbečica, pordela koža). Intoleranco pa spremljajo še številne gastrointestinalne težave, kot je slaba prebava hrane, napihnjenost, plini, bruhanje in driska. Pri alergičnem psu obstaja napaka imunskega sistema, zaradi katere imunski sistem napačno prepoznava določeno snov kot škodljivo kar izzove nastajanje protiteles Ig, ki so usmerjena proti »škodljivim« snovem. Alergije na hrano pri psih običajno vključujejo znake, ki se pojavijo takoj, npr.: koprivnica (izpuščaji na koži) ali anafilaktični šok (kadar se zračne poti zaprejo), ki je življensko ogrožajoč alergijski odziv. Intoleranca/preobčutljivost na hrano pa se lahko razvija skozi mesece ali celo leta, zaradi dolgotrajnega izpostavljanja alergenu. Preobčutljivost na določeno hrano ob neukrepanju lahko na dolgi rok vodi v številne zdravstvene težave in lahko privede do sindroma puščajočega črevesja. 

 

ALERGIJA NE ŽIVALSKE BELJAKOVINE

Največkrat so psi alergični na piščanca, pojavlja pa se tudi alergija na govedino. Prav tako je potrebno biti pozoren kakšne kakovosti je meso, ki ga hranite. Piščanec in piščančje meso ter govedina in goveje meso je različno. Piščanec in govedina pomenita, da je v vaši hrani vse (od mišičnega mesa, notranjih organov, živalskih ostankov – koža, kopita, kljuni, dlaka,…). Alergije največkrat povzročajo živalski odpadki, medtem ko meso velikokrat sploh ni problematično.

Pri hranjenju psa z alergijami se je potrebno zavedati, da je bolje, če mu hranimo le en vir živalskih beljakovin naenkrat – takšno hrano imenujemo tudi MONOPROTEINSKA HRANA ZA PSE. Na tak način najlažje izključite vse potencialne alergene. Ker veste, da so najpogostejše alergije na piščanca in govedino, ki se pogosto pojavljata v prehrani psov, preprosto izberite, drug KVALITETEN vir živalskih beljakovin, kot npr.: losos, kunec, divjačina, bivol, raca, koza, jagnjetina, konj, noj,… Najbolj zanesljivo je izbrati popolnoma nov beljakovinski vir, torej takšno vrsto mesa, ki je vaš pes še ni jedel. Če želimo v tem času psu ponuditi tudi priboljške, izmerimo takšne, ki so sušeni na zraku, brez barvil in konzervansov. Vse ti E-ji, če se jih v organizmu psa nabere preveč, lahko povzročajo preobčutljivost ali alergije. Seveda izberite priboljšek iz enakega mesa kot hrano.

 

ALERGIJA NA ŽITA PRI PSIH

Največkrat pride do alergij na žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen, rž), seveda pa je lahko kuža alergičen tudi na riž, koruzo ali katero koli žito. Pogoste so tudi alergije na sojo. V primeru, da je kuža alergičen na določena žita, se odločite za hrano brez žitaric. Če niste testirali psa na alergije in ima težave, svetujemo, da se v celoti izognete glutenu in soji.

Gluten povzroča, da črevesje sprošča protein, imenovan zonulin, ki povzroči odprtine med črevesnimi celicami. To pomeni, da stena črevesja postane bolj prepustna oziroma, da črevo pušča. Ko je enkrat porušena črevesna pregrada, lahko vse vrste nezaželenih snovi preide v krvni obtok, tudi gluten. Ko ti delci plavajo po telesu in se vežejo na tkiva, jih imunski sistem prepozna kot tujke in seveda odregira z napadom. Hkrati imunski sistem napada tudi zdravo tkivo, kar vodi v notranjo avtoimunsko vojno, ki ustvarja vnetje po celotnem telesu. 

Soja in številni derivati soje, ki jih lahko najdemo v pasji hrani so prepoznani kot najpogostejši vzrok za ravoj alergije na hrano ali intolerance/občutljivost na hrano. Soja se lahko v pasji hrani pojavlja v različnih oblikah, tudi kot sojina moka, moka iz sojinih kalčkov, sojin zdrob, koncentrat sojinih beljakovin, sojini izoflavoni, izolirani sojini proteini,... Soja, poleg tega, da je alergena za veliko psov, lahko povzroči resne želodčne težave (plin in nelagodje). Soja vsebuje nutriente, ki zavirajo tripsin (encim trebušne slinavke) in druge encime potrebne za prebavo beljakovin. Soja, ki se pojavlja v pasji hrani je največkrat GSO, ta podatek drži tudi za koruzo in pšenico. 

 

Alergija pri psih: Drugi pogosti alergeni

Zraven že naštetih pogostih alergenov, se na seznamu znajde še kravje mleko in mlečni izdelki iz kravjega mleka (sir, jogurt, skuta). Izdelki iz kravjega mleka so težje prebavljivi za psa kot npr. izdelki iz kozjega mleka. Veliko psov je alergičnih tudi na grah ali grahove beljakovine ter na jajca. 

Zelo pogosti alergeni v hrani za pse so aditivi, na katere največkrat pozabimo. Vsi aditivi (sintetični dodatki) k hrani so navedeni v razdelku DODATKI, ki se nahajajo pod analitično sestavo hrane in pod sestavinami. Naturavetal ne uporablja nobenih aditivov; aditivov ne boste našli ne v suhi hrane, ne v mokri hrani, ne v priboljških in ne v BARF dodatkih, zato je Naturavetal hrana še toliko bolj primerna za alergike. 

 

alergija pri psih na okoljske dejavnike
Alergije pri psih na hrano, živalske beljakovine, žita, sintetične dodatke

 

Alergije na pršice pri psih

Alergije na pršice pri psih so tako pogoste ali še celo bolj kot alergija na določeno vrsto hrane. V veliko primerih (če ne naredimo alergijskega testa) sploh ne vemo, ali je bil pes alergičen na piščanca ali morda na pršico v hrani. Z zamenjavo okusa hrane in znamke hrane ste se znebili piščanca in morda tudi pršice in posledično kuža nima težav, vi pa še vedno ne veste na kaj je bil alergičen: na piščanca ali pršico. Dejstvo je, da se pršice razvijejo v živalskih ostankih, ki so zmleti v hrani za pse. Prav tako, hrana z višjim deležem nekakovostnih žit še bolj pritegne pršice, da se v idealnih življenjskih pogojih namnožijo. Nekateri lastniki pasjo hrano tudi zamrznejo, da pomorijo pršice, ampak to ni rešitev na dolgi rok, prav tako je vprašanje, koliko ur je potrebno hrano imeti v zmrzovalniku, da pomorite vse pršice.

 

Hrana za alergične pse

Naturavetal ponuja izključno monoproteinsko hladno stiskano hrano za pse z okusom piščanca, govedine, lososa, jagnjetine ali kunca. Torej, če se odločite, da boste hranili lososa, hranite res samo lososa brez skritih piščančjih maščob. Vsi okusi hrane so preverjeno in potrjeno brez pršic, saj se v peletih uporablja le visoko kakovostno meso, brez živalskih stranskih ostankov. Meso je kakovosti human grade - kar pomeni primerno tudi za prehrano ljudi. Vso meso je lokalne reje, živali so pašne in hranjenje s kakovostno krmo in nikakor GSO krmo. Zdravo meso lahko pride le od zdravih živali.

Nekateri Naturavetal okusi so brez žitaric: kunec, losos in govedina. Piščanec in jagnjetina vsebujeta oves in polnozrnat neoluščen riž. Obe žitarici sta kakovostni in nikakor ne gre za ostanke ob teh žit, zato je tudi pojav alergij veliko manjši. Najbolj primerna okusa hladno stiskane hrane za pse, ki imajo alergije sta Canis Plus losos in Canis Plus kunec. Naturavetal ponuja tudi mokro hrano, ki je brez žitaric le z enim beljakovinskim virom.

 

ALERGIJA PRI PSIH: Na cvetni prah in trave

Če se alergija pojavlja samo sezonsko, to je pomlad-poletje, je najverjetneje, da je vzrok za alergijo zunanji dejavnik, v večini primerov stik trave ali cvetni prah s katerim je kuža v stiku na sprehodu. Tem alergenom se je nemogoče izogniti, saj psa ne morete imeti v stanovanju skoraj pol leta. V pomoč vam bodo probiotične bakterije Canis Extra Petflora, ki bodo uravnovesile črevesno floro in posledično okrepile imunski sistem psa. V veliko pomoč pri sezonskih alergijah pa je tudi Canis Plus mineralno razpršilo - z minerali Črnega morja, ki je namenjeno nanašanju na kožo. Na kožo deluje pomirjajoče in vlažilno in s tem zmanjšuje praskanje, ki je posledica alergijske reakcije.