Meni
Vaša košarica

Hrana za alergične pse

Hrana za alergične pse: Novi beljakovinski viri

 

V kategoriji je zbrana hladno stiskana hrana in mokra hrana, ki je v celoti monoproteinska in brez žitaric. Hrana za alergične pse, ki jo najdete v tej kategoriji je primerna tudi za pse, ki nimajo nobenih alergij ali intoleranc. Tukaj so izbrali le beljakovinski viri na katere psi niso alergični ali pa se intoleranca pojavi le pri redkih psih. Losos, konj, koza, bivol, divjačina so zagotovi beljakovinski viri s katerimi večina psov nima težav.

 

Hrana za alergične pse

Če ste svojega psa testirali na potencialne alergene, potem je naloga enostavna, saj točno veste kaj je potrebno izločiti iz prehrane psa. Če testa na alergene niste delali je potrebna pri izbiri hrane še večja pazljivost. V obeh primerih se pri izbiri hrane držite spodnji treh smernic:

 1. Izberite monoproteinsko hrano: hrana le z enimi virom živalskih beljakovin, brez skritih dodanih piščančjih delov in piščančjih maščob. Tukaj je najbolj pomembno branje celotne deklaracije, ki je na hrbtni strani hrane in ne zgolj sklepati po imenu hrane.
 2. Hrana za alergične pse mora biti brez pšenice, soje in koruze. Priporoča se hrana brez glutena.
 3. Izberite naravno hrano brez dodanih aditivov (sintetičnih dodatkov). Tukaj je prav tako potrebno pozorno prebrati deklaracijo. Vsi dodatki k hrani se nahajajo v razdelku DODATKI.

Naturavetal hrana (mokra in hladno stiskana) je v celoti brez sintetični dodatkov: to pomeni brez umetnih barvil, brez ojačevalcev okusa, brez umetno dodanih vitaminov in brez polnil. Hrana Naturavetal ne vsebuje žitaric (brez pšenice in ječmena) in ne vsebuje soje ali sojini derivatov. Prav tako hrana ne vsebuje živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov in ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov (GSO). Zaradi vseh tek karakteristik je hrana zelo primerna za intolerantne/preobčutljive pse ali pse, ki trpijo za alergijami.

Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 200
Hrana za pse CANIS PLUS JAGNJETINA   Hrana za pse Canis Plus jagnjetina je 100% naravna hrana za pse. Popolna hrana za pse vsebuje min. 60% delež mesa jagnjetine. Meso jagnjetine izvira iz proste reje na prostranih in neokrnjenih pašnikih Nove Zelandije. Meso je že pred transportom s..
7,80€ Brez DDV:7,12€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 204
Hrana za pse CANIS PLUS LOSOS - hladno stiskana hrana za občutljive pse in za pse, ki trpijo zaradi različnih zdravstvenih težav   Naturavetal hladno stiskana hrana Canis Plus losos je primerna hrana za pse vseh starosti in pasem, ki trpijo zaradi različnih zdravstvenih težav. Uravnotežen..
8,55€ Brez DDV:7,81€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 201
CANIS PLUS KUNEC - Hladno stiskana hrana za zelo občutljive pse in pse, ki trpijo zaradi alergij   Naturavetal Canis Plus kunec je posebej primerna hrana za pse vseh starosti z občutljivo prebavo in presnovo, občutljivo kožo in pogostimi alergijami. Zaradi ekskluzivne formule je to n..
10,40€ Brez DDV:9,50€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 209
Hrana za pse z insekti Canis Plus® InsectVetal® Naturavetal insektna hrana za pse InsectVetal je popolnoma naravna in hladno stiskana hrana, ki za vir živalskih beljakovin uporablja le ličinke črne bojevniške muhe (Hermetia illucens). Hrana ponuja priložnost za zmanjševanje ogljičnega odtisa in z..
10,25€ Brez DDV:9,36€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 211
Hrana za pasje mladiče in mlade pse CANIS PLUS losos    Popolna hladno stiskana hrana za mladiče in mlade pse z okusom lososa z večjim deležem mesa, maščob, beljakovin in dodanimi visoko kakovostnimi sestavinami, ki so popolnoma prilagojene potrebam rastočega mladega psa, za zdravo i..
9,30€ Brez DDV:8,49€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 230
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – JAGNJETINA, BUČE in JABOLKA   ​Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis Plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsk..
3,25€ Brez DDV:2,97€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2581
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – DIVJAČINA, AJDA in GOZDNE JAGODE   ​Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsk..
3,25€ Brez DDV:2,97€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 233
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – BIVOL, KOROMAČ in HRUŠKE    Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsko p..
3,65€ Brez DDV:3,33€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2341
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus  – KUNEC, BROKOLI in MARELICE    ​Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki jih hranite s kuhano hrano. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in notranje organe pokuhane na pari ter vse potrebne vi..
3,65€ Brez DDV:3,33€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2335
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – KONJ, BUČKE in BUČA   Popolna mokra hrana za pse Canis Plus konj, bučke in buča je primerna: kot samostojen obrok za pse, še posebej za zelo občutljive pse, nagnjene k pogostim alergijam in intolerancam za pse, ki se hranijo z..
5,39€ Brez DDV:4,92€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2381
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – POLAK, PASTINAK in MANGO   Popolna mokra hrana za pse Canis Plus polak v kombinaciji s pastinakom in mangom je primerna: kot samostojen obrok za pse, še posebej za zelo občutljive pse, nagnjene k pogostim alergijam in intoleranc..
4,76€ Brez DDV:4,35€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 261
Dopolnilna mokra hrana CANIS PLUS 100% RAČJE MESO   Canis Plus 100% račje meso kuhano na pari je primerno: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Ker hranite psa s 100% mesom, se je potrebno zavedati, da mu morate, k prehrani dodajati tudi življenjsko pomembne vitamine, mine..
3,05€ Brez DDV:2,79€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2510
Mokra popolna hrana za mladiče Canis Plus – KOZA   ​Popolna mokra hrana za mladiče je primerna: za vse mladiče, ki preferirajo morko hrano. Mokra hrana Canis Plus je popoln obrok za vse pasje mladiče.  alternativa za vse, ki hranite svoje mladiče po BARF, konzervice..
5,95€ Brez DDV:5,43€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 250
Mokra popolna hrana za mladiče Canis Plus – JAGNJETINA   ​Popolna mokra hrana za mladiče je primerna: za vse mladiče, ki preferirajo morko hrano. Mokra hrana Canis Plus je popoln obrok za vse pasje mladiče.  alternativa za vse, ki hranite svoje mladiče po BARF, konz..
3,76€ Brez DDV:3,43€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2705
KLOBASA 100 % JAGNJEČJE MESO    Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz jagnječjega mesa. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne ..
3,40€ Brez DDV:3,11€
Klobasa 100% konjsko meso 500 g
Že pošlo!
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2715
KLOBASA 100 % KONJSKO MESO    Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz konjskega mesa. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne za prehrano ljudi. ..
3,85€ Brez DDV:3,52€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2710
KLOBASA 100 % MESO DIVJAČINE   Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz mesa divjačine. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne za prehrano ljudi. ..
3,85€ Brez DDV:3,52€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2720
KLOBASA 100 % KOZJE MESO   Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz kozjega mesa. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne za prehrano ljudi.  &..
3,95€ Brez DDV:3,61€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2725
KLOBASA 100 % MESO KUNCA   Klobasa je sestavljena iz mesa kunca in iz notrajnih organov kunca. Meso kunca in notranji organi so rahlo pokuhani na pari, tako da se ohranijo življenjsko pomembni vitamini in minerali. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetični..
3,95€ Brez DDV:3,61€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2401
POPOLNA KLOBASA IZ PAŠNE JAGNJETINE, PROSA IN KOZJEGA MLEKA   Gre za edinstven recept popolne mokre hrane za pse v klobasi. Takšen gurmanski obrok pašne jagnjetine s prosom in polnomastnim kozjim mleko lahko dobite le pri Naturavetalu. To je popolna hrana brez glutena, ki daje občutl..
3,90€ Brez DDV:3,56€
Prikazujem 1 do 20 od 20 (1 strani)

Hipoalergena hrana za pse

Ker so različni psi preobčutljivi na različne sestavine, ne obstaja hrana, ki je hipoalergena za vse pse na tem planetu. Pomembno je, da ugotovite kaj ne ustreza vašem psu! Sama beseda »hipoalergeno« je nastala za namene prodaje in nima nobene znanstvene podlage, nobenih zdravstveno potrjenih raziskav in nobenih primerjalnih študij. Hipoalergena hrana za pse mora ustrezani vsem standardom enako kot hrana za pse brez oznake hiperalergeno. Hipoalergena hrana se le sliši boljše in običajno je dražja in zato pasji skrbniki veliko krat zmotno menijo, da bo pa ta hipoalergena hrana rešila težave. Nekaterim psom hipoalergena hrana res izboljša trenutno stanje in je rešitev za določeno časovno obdobje, spet drugi pasji lastniki, ki ste poskusili s hipoalergeno hrano pa tega ne morete trditi. Razlog je v tem, da je alergija vezana na posamezno žival in hrana, ki za enega psa ni "alergena", lahko povzroči resne reakcije za drugega.

 

Pri Naturavetalu nimamo hrane z oznako hipoalergena hrana za pse saj je to nesmiselno. Naturavetal ponuja hrano za alergične pse in na tak način obravnava psa kot posameznika. Celotna linija hrane ne vsebuje najpogostejših alergenov (pšenica, soja, koruza), ne vsebuje sintetičnih dodatkov (konzervansov) in je le iz enega beljakovinskega vira. Izognite se le govejemu in piščančjemu mesu, saj je največ psov alergičnih ravno na ti dve vrsti mesa.

 

hrana za alergične pse

 

Zakaj hipoalergena hrana za pse ni vedno hipoalergena?

Primer: Imamo jagodno torto, ki je označena kot hipoalergena, saj je brez arašidov, oreščkov, glutena in mlečnih izdelkov. Po vsej verjetnosti je torta res hipoalergena za večino ljudi, definitivno pa ne za človeka, ki ima alergijo na jagode. Takšna torta lahko pri osebi z alergijo na jagode povzroči hudo reakcijo.

Res je, da nekatere sestavine v hrani pogosteje povzročijo preobčutljivostne reakcije kot druge, ključno pa je, da odkrijete, kaj vaš pes prenese in česa ne more prenašati. Pri mnogih psih so najpogostejši krivci za preobčutljivostne reakcije ali alergije pšenica, koruza, soja in tudi različni konzervansi. Od mesa so psi najpogosteje alergični na piščanca in govedino. Če ne veste točno kaj povzroča vašemu psu težave se je najbolj smiselno izogniti zgoraj naštetim sestavinam in se odločiti za en beljakovinski vir, ki ga vaš pes še ni jedel.

 

Hrana za pse z alergijami: Ključno je branje deklaracije in prepoznavanje alergenov

Če boste sami pripravljali obroke za psa imate s tem popoln nadzor nad vsemi živili, ki jih ponudite psu in se na tak način zelo elegantno izognete vsem potencialnim alergenom. Za pripravo takšnih obrokov se je potrebno izobrazit, saj je pomembno, da so obroki na dolgi rok uravnoteženi in, da psu ne začne česa primanjkovati. Hkrati je priprava samostojnih obrokov za marsikoga zamudna.

Odločite se lahko za že pripravljeno hrano, vendar je tukaj zelo pomembno, da pasja hrana nosi odprto deklaracijo. To pomeni, da vam do sestavine natančno piše kaj je v posameznem obroku. Naturavetal ima odprto deklaracijo, tako da je transparentnost sestavin zagotovljena. Pri prebiranju deklaracije na hrani za alergične pse se izogibajte: soji in sojinim derivatom (npr: hidroliziran izolat sojinih beljakovin, sojino olje, sojina moka, moka iz sojinih kalčkov, sojin zdrob, koncentrat sojinih beljakovin, sojini izoflavoni,…), pšenici in koruzi. Zelo pomembno je, da na deklaraciji ne piše npr. živalske maščobe, riba in ribji stranski proizvodi ali meso in stranski proizvodi. Iz takšnega poimenovanja ne veste za katero vrsto mesa, prav tako ne veste ali je to ena vrsta mesa ali več vrst v kombinaciji.

 

Hrana za alergične pse: Alergija na embalažo

Vsa hrana in tudi živila so zmeraj zapakirana v ovoj ali embalažo. Ne zavemo se, da je lahko embalaža problematična. Psa hranimo z izbrano hrano vsak dan, vrsto let zapored in, če je pes alergičen ali preobčutljiv na sintetične dodatke, ki so prisotni v embalaži mu ravno ne delamo usluge. Najbolj problematična je snov bisfenol A (BPA), ki se dodaja k plastiki. BPA lahko prehaja v hrano in tako vpliva na endokrini sistem psa. BPA se nahaja v plastičnih embalažah pasje hrane in kot notranji premaz v pločevinkah mokre hrane. Naturavetal uporablja papirnato pakiranje za suho hrano, pločevine pa so brez BPA premaza, na tak način se v celoti izognemo vplivom BPA na pasji organizem. BPA povezujejo s številnimi boleznimi, zato je FDA prepovedal uporabo BPA v plastičnih stekleničkah za dojenčke in ostalem plastičnem priboru za dojenčke.

 

Hrana za alergične pse: Sintetični dodatki

Hrano za alergične pse moramo obravnavati kot skupek vseh posameznih sestavin, ki hrano sestavljajo. Funkcionalna hrana spodbuja delovanje organizma na celičnem nivoju, nefunkcionalna hrana pa ravno obratno, blokira celično delovanje, kar vodi v razvoj vnetja in številnih drugih bolezni. Aditivi (sintetični dodatki) k hrani so lahko krivci za razvoj preobčutljivosti na določeno hrano.

Med sintetične dodatke k hrani štejemo:

 • Umetna barvila, umetni okusi in ojačevalci okusov
 • Kemični konzervansi (kot so antioksidanti, sintetični vitamini in konzervansi za razbarvanje hrane)
 • Emulgatorji, kot so stabilizatorji in zgoščevalci
 • Vlažilci - snovi, ki pomagajo živilom, da zadržijo vlago, kot je npr: sorbitol in polidekstroza

 

hrana za pse z alergijami

 

Glede sintetičnih dodatkov in kako vplivajo za organizem psa so mnenja deljena, določen del stroke ne priznava, da bi aditivi lahko vplivali na zdravje, po drugi strani pa se pojavlja tudi vedno več študij in člankov, ki pričajo o škodljivih vplivih sintetičnih aditivov na zdravje psa. Tukaj govorimo o večletni izpostavljenosti sintetičnim aditivom v kolikor hranite psa s hrano, ki jih vsebuje. Določene študije navajajo, da sintetični dodatki povzročajo težave v telesu in, da so med drugim krivci za razvoj različnih alergij, težav s sklepi in so povezani razvojem avtoimunih bolezni in z razvojem raka. Vsaka pripravljena hrana za pse, ki vsebuje sintetične dodatke, ima le te naštete na hrbtni strani embalaže pod sestavinami in analitično sestavo v razdelku dodatki.

 

Preobčutljivoste reakcije na hrano

Preobčutljivoste reakcije na hrano in alergije si delijo podobne simptome in zato jih velikokrat zamenjamo in nismo prepričani ali je pes alergičen ali preobčutljiv. Oboje so lahko krivec za različna vnetja, ki se razvijejo v kronična vnetja ta pa vplivajo na razvoj različnih bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da iz prehrane odstranimo živila in surovine, ki psu ne ustrezajo. Čeprav preobčutljivoste reakcije na hrano niso življenjsko ogrožajoče lahko slabo vplivajo na številne fizične in čustvene aspekte psa:

 • Težave z GI (prebavnim traktom) podobno kot je vnetje črevesja (IBD)
 • Kronično srbenje in praskanje
 • Kronično razdraženo črevo, prisotnost plinov in napenjanje
 • Kronične okužbe in vnetja kože, ušes, oči in tačk

 

Več si lahko preberete v prispevku: ALERGIJA PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in travekjer boste našli še številne prehranske dodatke, ki so v pomoč pri alergijskih reakcijah.