Alergija pri psih: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

Alergija pri psih je danes zelo pogoste težava, ki vsekakor vpliva na kvaliteto pasjega življenja. Najpogostejše alergije pri psih so definitivno alergije na hrano ali samo na določeno sestavino v hrani, sledijo jim alergije na pršice, alergije na cvetni prah in trave ter alergije na bolšji ugriz. Zakaj je prišlo do razvoja alergij pri psih ni točno utemeljeno, obstaja več teorij: neustrezna prehrana in nezdrav življenjski slog psa, genetske predispozicije povezane s pasmo psov, razni pesticidi, konzervansi, umetni dodatki, GSO hrana,… Vzroki za razvoj alergij pri psih so kar podobni domnevnim vzrokom za izvor alergij pri ljudeh.

V nadaljevanju pispevka te čaka ogromno podatkov; od tega kako ugotoviti, da ima pes alergijo, kateri so najpogostejši znaki alergije in predvsem kako pomagati psu, ki ima alergijo.

 

Alergije pri psih: Kaj pomeni, da ima pes alergijo?

Število psov z alergijami se je v zadnjih letih dramatično povečalo. Po nekaterih podatkih se ocenjuje, da en od sedmih psov trpi za alergijo. Čeprav se zdi, da so nekatere pasme bolj nagnjene k alergijam, so lahko prizadete vse pasme psov, vse starosti psov in prav tako alergije prizadanejo samce in samice. Alergija pri psih je neprijetna reakcija, ki jo povzroči izpostavljenost hrani, inhalantom ali nečemu v okolju psa. Tisto snov, kateri je pes izpostavljen, se imenuje alergen. Način, kako imunski sistem psa odreagira na alergen, je alergijska reakcija.

Preden pes doživi alergijsko reakcijo, se mora alergenu izpostaviti vsaj dvakrat. Prva izpostavljenost povzroči, da imunski sistem izdeluje protitelesa za alergen. Kasnejša izpostavljenost sproži reakcijo med alergenom in protitelesi, ki sprosti histamin – kemični posrednik, odgovoren za reakcijo. Medtem ko ljudje ob sprožitvi alergije običajno doživijo težave v zgornjih dihalnih poteh, je pri psih pogosto prizadeta koža, pri čemer je intenzivno srbenje glavni znak. Psi z alergijami se pogosto nenehno praskajo in so nesrečni, razdraženi in apatični. Srbečico pa pogosto spremljajo še prebavne težave in različna vnetja.

Alergije pri psih lahko delimo v štiri kategorije:

  • alergije, ki jih povzročajo bolhe in druge ugrizne žuželke (dermatitis zaradi alergije na bolhe)
  • tiste, ki jih povzročajo inhalirani alergeni, kot so pršice, trave, plesni in cvetni prah dreves in plevelov (atopija pri psih)
  • alergije, ki jih povzroči hrana (alergija na hrano pri psih)
  • tiste, ki jih povzročajo dražeči dejavniki, ki neposredno pridejo v stik s kožo (kontaktne alergije)

 

Alergija pri psih in potencialni alergeni
Alergijske reakcije delimo v 4 različne skupine

 

Alergije pri psih: Na hrano in sestavine v hrani

Alergije psov na hrano so verjetno ene izmed pogostejših alergij s katerimi se soočajo naši psi. Najpogostejši alergeni so perutnina, govedina in svinjina, jajca, mleko in mlečni izdelki, grah, pšenica in soja. Alergije na hrano so ne-sezonske reakcije, ki se lahko pojavijo kadarkoli in so povezane z zaužitjem alergena, ki se nahaja v hrani. Alergen je popolnoma neškodljiva snov/sestavina, ki izzove le nepravilno reakcijo imunskega sistema psa, kar pripelje do različnih težav.

Alergije na hrano pri psih se lahko kažejo kot kožne bolezni, težave s prebavo ali najpogosteje oboje. Psi so lahko alergični na določeno živalsko beljakovino, na žitarice ali na pršico, ki se nahaja v določenih briketih. Neželene reakcije na hrano poleg alergij vključujejo tudi druge vzroke za prebavne motnje, vključno z intoleranco na hrano. Intoleranca (preobčutljivost) na določeno sestavino je reakcija, ki ne vključuje imunskega sistema, zato za intoleranco veliko krat slišimo tudi izraz psevdoalergija.

 

ALERGIJA NA HRANO PRI PSIH: Kaj lahko naredimo sami

Izberite naravno hrano in s tem že preventivno izločite vse potencialne alergene. Naturavetal hladno stiskana hrana za pse in Naturavetal mokra hrana za pse ne vsebujeta pšenice, soje in mlečnih izdelkov, ne vsebujeta barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov, polnil, ne vsebujeta živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov. Vsi ti našteti dejavniki lahko povzročajo različne alergije pri psih. Prav tako je dolgotrajno pomanjkanje ključnih mineralov in vitaminov veliko krat vzrok pretiranega odziva imunskega sistema – torej nastopa alergije pri psih. Pri alergijah se imunski sistem psa pretirano odziva, da določen dražljaj iz okolja. Pomembno je, da najdemo vzrok! Torej, tisto “stvar”, ki psu povzroči alergijo.

Alergije pri psih se najpogosteje kažejo v naslednjih oblikah: pretirano praskanje psa, posledično prekomerno izpadanje dlake pri psu, srbenje kože, suha koža pri psu, rdečica, pogosta vnetja (vnetje analnih žlez, vnetje ušes pri psu) in različne prebavne težave.

Naturavetal ponuja izključno monoproteinsko hladno stiskano hrano za pse. Vsi okusi hrane so brez pršic, saj se v peletih uporablja le visoko kakovostno meso, brez živalskih stranskih ostankov. Prav tako je mokra hrana Naturavetal v pločevinkah brez alergenov, konzervansov, barvil in ojačevalcev okusa. V kategoriji Hrana za alergične pse najdeš vse okuse, ki so primerni za alergike.

 

 

Alergija ne živalske beljakovine

Največkrat so psi alergični na piščanca in govedino. Prav tako je potrebno biti pozoren kakšne kakovosti je meso, ki ga hranite. Piščanec in piščančje meso ter govedina in goveje meso je različno. Piščanec in govedina pomenita, da je v vaši hrani vse (od mišičnega mesa, notranjih organov, živalskih ostankov – koža, kopita, kljuni, dlaka,…).

Pri hranjenju psa z alergijami se je potrebno zavedati, da je bolje, če mu hranimo le en vir živalskih beljakovin naenkrat – takšno hrano imenujemo tudi MONOPROTEINSKA HRANA ZA PSE. Na tak način najlažje izključite vse potencialne alergene. Ker veste, da so najpogostejše alergije na piščanca in govedino, ki se pogosto pojavljata v prehrani psov, preprosto izberite, drug KVALITETEN vir živalskih beljakovin, kot npr.: losos, kunec, divjačina, konj, noj,… Če želimo v tem času psu ponuditi tudi priboljške, izmerimo takšne, ki so sušeni na zraki, brez barvil in konzervansov. Vse ti E-ji, če se jih v organizmu psa nabere preveč, lahko povzročajo preobčutljivost ali alergije. Seveda izberite priboljšek iz enakega mesa kot hrano.

 

Alergija na žita in gluten

Največkrat pride do alergij na žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen, rž), seveda pa je lahko kuža alergičen tudi na riž, koruzo ali katerokoli žito. V primeru, da je kuža alergičen na določena žita, se odločite za hrano brez žitaric. Pogoste so tudi alergije na sojo.

Gluten povzroča, da črevesje sprošča protein, imenovan zonulin, ki povzroči odprtine med črevesnimi celicami (sindrom puščajočega črevesa). Ko je enkrat porušena črevesna pregrada, lahko vse vrste nezaželenih snovi preide v krvni obtok, tudi gluten. Te delce imunski sistem prepozna kot tujke in seveda odregira z napadom. Hkrati imunski sistem napada tudi zdravo tkivo, kar vodi v notranjo avtoimunsko vojno, ki ustvarja vnetje po celotnem telesu.

Alergija pri psih: Drugi pogosti alergeni

Zraven že naštetih pogostih alergenov, se na seznamu znajde še kravje mleko in mlečni izdelki iz kravjega mleka (sir, jogurt, skuta). Veliko psov je alergičnih tudi na grah ali grahove beljakovine ter na jajca.

Zelo pogosti alergeni v hrani za pse so aditivi, na katere največkrat pozabimo. Vsi aditivi (sintetični dodatki) v hrani so navedeni v razdelku DODATKI, ki se nahajajo pod analitično sestavo hrane in pod sestavinami. Naturavetal ne uporablja nobenih aditivov in sintetičnih dodatkov.

 

Cvetni prahovi in alergija na travo pri psih

Če se alergija pojavlja samo sezonsko, to je pomlad-poletje, je najverjetneje, da je vzrok za alergijo zunanji dejavnik, v večini primerov stik trave ali cvetni prah s katerim je kuža v stiku na sprehodu. Tem alergenom se je nemogoče izogniti. Znaki alergije se običajno pojavijo istočasno s pelodi plevelov v poznem poletju in jeseni. Kasneje vplivajo na stanje psa še drugi pelodi: drevesni pelodi marca in aprila; nato travniški pelodi maja, junija in začetku julija. Nazadnje se pes začne odzivati ​​na volno, hišni prah, plesni, perje, rastlinska vlakna itd. Ob dolgotrajni izpostavljenosti in več različnim alergenom, se stanje spremeni v celoletno težavo.

V zgodnji fazi atopije pri psih, je srbenje samo sezonsko in koža izgleda normalno. Psi se praskajo za ušesi in na spodnjem delu telesa. Srbenju pogosto spremljajo drgnjenje obraza, kihanje, izcedek iz nosu solzne oči in lizanje tačk (kar pušča značilne rjave madeže na nogah). Pri mnogih psih bolezen ne napreduje preko te faze. Če bolezen napreduje, se razvije močno srbenje z globokimi praskami v koži, izgubo dlake, skorjami in sekundarno bakterijsko okužbo kože. Okužbe ušesnega kanala lahko spremljajo te znake ali pa so edini znak atopije. Ušesa so rdeča in vneta, kanali pa so polni rjavega voska, ki na koncu povzroči bakterijski ali kvasovkasti izvid.

Atopijo pri psih je težko ločiti od alergije na bolhe, prehranske alergije in drugih kožnih bolezni. Diagnozo lahko sumimo na podlagi lokacije kožnih sprememb in sezonskega vzorca pojavljanja.

 

Alergija na hrano pri psih
Psi so lahko alergični na ugrize žuželk, na hrano, na travo in na pršice

 

Alergija na pršice pri psih

Psi so lahko alergični na prehransko pršico in tudi na pršice, ki so v stanovanju. Alergija psi psih na prehransko pršico je tako pogosta ali še celo bolj kot alergija na določeno vrsto hrane. V veliko primerih (če ne naredimo alergijskega testa) sploh ne vemo, ali je bil pes alergičen na piščanca ali morda na pršico v hrani. Z zamenjavo okusa hrane in znamke hrane ste se znebili piščanca in morda tudi pršice in posledično kuža nima težav, vi pa še vedno ne veste na kaj je bil alergičen: na piščanca ali pršico.

Dejstvo je, da se pršice razvijejo v živalskih ostankih, ki so zmleti v hrani za pse. Prav tako, hrana z višjim deležem nekakovostnih žit še bolj pritegne pršice, da se v idealnih življenjskih pogojih namnožijo. Nekateri lastniki pasjo hrano tudi zamrznejo, da pomorijo pršice, ampak to ni rešitev na dolgi rok, prav tako je vprašanje, koliko ur je potrebno hrano imeti v zmrzovalniku, da pomorite vse pršice.

Alergija na pršice v stanovanju je prav tako zoprna, saj si svoj življenjski prostor delimo s pršicami. Pri sanaciji prčic iz življenjskega prostora je pomembno, da imate čim manj preprog in oblazinjenega pohištva. Zelo priporočeno je tudi pogosto čiščenje s parnim sesalcem. Za čiščenje iz osvežitev pasjega ležišča in prostora kjer se pes pogosto zadržuje pa lahko uporabite tudi Canis Plus razpršilo proti bolham in pršicah.

 

Druge snovi, ki povzročajo alergije pri psih

Cepiva, protivnetna in protiinfekcijska zdravila, antibiotiki, protiglivična in protivirusna zdravila ter sredstva proti notranjim in zunanjim zajedavcem lahko povzročijo alergije pri psih. Večina teh reakcij se kaže kot dermatološke težave, kot so koprivnica, otekline in dermatoze.


 

ALERGIJA PRI PSIH – Najpogostejši znaki alergij

Najpogostejši znaki alergij pri psu so: srbečica in posledično nenadzorovano praskanje ter grizenje, kar lahko privede do izgube dlake, pordele kože in vnetja kože. Znaki alergij so tudi različni izpuščaji, vneta ušesa in vnete oči. Psi imajo pogoste prebavne težave, kot so napenjanje in driska. Posledično, ker ni trdega kakca, se tudi analne žleze ne praznijo pravilno, zaradi tega pride do vnetja analnih žlez.

 

Dermatološki znaki

Ko sumimo, da ima pes alergijo, je prvo območje, ki ga preverimo, koža in dlaka psa. Za večino dermatoloških bolezni je značilen razvoj kožnih sprememb zaradi prehranskih motenj. Ključne spremembe, ki jih lahko opazimo, vključujejo suho, krhko in brezbarvno dlako, počasno rast dlake, nenormalno kopičenje mrtve kože, eriteme, izpadanje dlake, razjede, hraste, počasnejše celjenje ran na koži in izgubo barve dlake.

Eden izmed najpogostejših simptomov alergije na koži je srbež. Pri srbenju kože ne opazimo nobenih drugih znakov, vendar lahko zaradi konstantnega praskanja opazimo različne praske, odrgnine in zareze v koži. Sčasoma se lahko razvije tudi kronično srbenje, ki povzroči stalno nelagodje, ne glede na to, ali pes v nekem trenutku zaužije alergen ali ne. Najpogostejša mesta, kjer se lahko pojavijo ti simptomi, so tačke, dimlje in pod pazduho. V najhujših primerih se lahko srbež razvije po celotnem telesu, kar poveča praskanje in lizanje ter povzroči izpadanje dlake in pordečitev kože.

 

Gastrološki znaki

Skoraj polovica psov z alergijo na hrano ima tudi gastrološke reakcije. Povezano z gastrološkimi težavami nastanejo poškodbe v prebavnem traku, kot so rane v tankem in debelem črevesju in motnje v delovanju želodca. Prva znaka, ki ju opazimo, sta driska in bluvanje/bruhanje, ostali znaki so izguba telesne mase, bolečine v trebuhu, napenjanje in napihnjenost, mehki iztrebki ter povečanje frekvence iztrebljanja. Pojav teh reakcij je še ni popolnoma znan in ni jasne povezave kako točno so gastrološki znaki povezani z alergijskimi reakcijami.

 

Kako ugotoviti, da ima vaš pes alergijo

Sum na alergijo pri psu se pojavi ob očitnih znakih alergij, ki se jih ne da spregledati. Alergije lahko izbruhnejo na različne načine, v različnih časovnih obdobjih in lahko trajajo različno dolgo. Alergije so lahko sezonske (npr. pomlad) iz česar lahko sklepate, da gre za nek zunanji alergen: cvetni prah, cvetoče trave,…

Če se alergije prisotne ves čas in niso sezonsko vezane, gre po vsej verjetnosti za alergijo na hrano ali na določeno sestavino v hrani. Alergije lahko psa prizadenejo v vseh življenjskih obdobjih, to pomeni, da če vaš mladiček nima alergij, še to ni zagotovilo, da odrasel kuža ne bo imel alergijskih reakcij. Velja tudi obratno, lahko ima vaš mladiček ogromno alergij, ki bodo z odraščanjem izzvenele.

Ob sumu na alergije pri psih je najboljše narediti alergijski test, ki danes obstajajo v različnih oblikah. Vse bolj pogost je tudi bioresonačni test na alergije, s katerim je zadovoljnih vedno več pasjih lastnikov, saj se najbolj približa točno vašemu psu.

 

Alergijska reakcija: Kaj se dogaja v telesu?

Pri alergijah pri psih (alergijskih reakcijah) pride do pretiranega imunskega odziva na snov iz okolja. Takšno snov iz okolja imenujemo alergen (npr. pršice, cvetni prah, določena sestavina v hrani) in izzove številne reakcije kot so: srbečica, prebavne težave, driska, napenjanje, vnetje ušes in oči,…

Imunske reakcije, povezane z alergijami so precej zapletene. Večina reakcij vključuje molekule alergena združenega s protitelesi (Ig) v krvi, ki se veže na celice. Celice posledično začnejo sproščati histamin, ki povzroči lokalno vnetje (rdečina, otekanje in srbenje). Opisana je naravna obrambna pot organizma pred tujki, težava je le v tem, da je imunski sistem prepoznal napačno snov za tujek.

Ko se sprostijo prevelike količine histamina, mora pasje telo to raven nekako znižati. Za uravnavanje histamina v organizmu psa skrbi encim diamin oksidaza. V pomoč pri tem procesu je lahko vitamin C, vitamin B6, baker, vnos zdravih maščob in drugih hranilnih snovi – fosforja, magnezija, železa in vitamina B12. Histamin ostane v telesu nekje 3 tedne, zato je smiselno, da se vsake spremembe, ki jo uvedemo držimo vsaj 3 tedne. S Canis Extra BIO konopljinim oljem poskrbite za dodaten vnos zdravih maščobnih kislin.

 

Zakaj pride do razvoja alergije pri psih?

Alergijska reakcija se lahko sproži zaradi naslednjih faktorjev: dolgotrajne prebavne težave ali preobčutljivosti črevesja, posamezna nagnjenost k preobčutljivim reakcijam ter visoka koncentracija antigenov v telesu.

Če ima posamezen pes težave s prebavo, je lahko količina antigenov v prebavnem sistemu večja. Večino prehranskih beljakovin razgradijo črevesni encimi in, če pes slabo prebavlja določeno hrano je koncentracija alergenov v prebavnem traktu večja. Težava s črevesno prepustnostjo je tudi eden od dejavnikov, saj se pri povečanju prepustnosti (sindrom puščajočega črevesa) poveča tudi količina antigenov in ta izzove škodljive imunske reakcije.

 

Kako je prebavni sistem povezan z alergijsko reakcijo?

Čeprav alergijske reakcije niso v celoti raziskane in se velikokrat točno ne ve zakaj pride do izbruha alergije, vedno več študij nakazuje na to, da so alergije pri psih povezane s prebavnim traktom. Celice imunskega sistema so namreč tesno povezane s celicami prebavnega sistema. Kadar je črevesna flore dlje časa neuravnotežena in prebava hranil nepopolna pride tudi do nestabilnosti v imunskem sistemu. Po daljšem času neuravnotežene črevesne flore pa lahko pride tudi do sindroma puščojočega črevesa, kar pomeni, da črevo prepušča tudi snovi, ki jih v osnove ne bi, kar še poslabša imunski odziv organizma.

V primeru alergije pri psu je izjemno pomembna uravnotežena in naravna hrana, ki ne vsebuje potencialnih alergenov. Za rehabilitacijo črevesne sluznice in črevesne flore pa svetujemo revitalizacijo črevesne sluznice in črevesne flore. Svetujemo začetek s Canis Extra mineralnim šotnim blatom, ki je bogato z huminskimi kislinami, ki so pomembne za obnovo črevesne sluznice. Po 14 dneh začnemu dodajati še Canis Extra Petfloro – probiotične bakterije, katerim je črevesna sluznica življenjski prostor. Na tak način uravnamo črevesno floro kar omogoča boljšo prebavo hrane in manjšo možnos za naselitev zajedavcev, virusov in bakterij.

 

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Alergija pri psu: Kako jo prepoznam in kaj lahko naredim?
Alergija se lahko kaže na več načinov, vključno s stalnim srbenjem, drisko, bruhanjem in različnimi drugimi vrstami kožnih reakcij. Če vaš pes trpi za alergijo, morate začeti iskati izvor alergije.
Katere alergije se lahko pojavijo pri psu?
Med bolj znanimi in pogostejšimi alergijami so alergije na hrano, alergije na slino bolh alergije na cvetni prah, alergije na pršice in kontaktne alergije.
Kako se kaže alergija na cvetni prah pri psu?
Alergija na cvetni prah se lahko kaže na različne načine, vključno z nenehnim srbenjem, rdečico in različnimi drugimi vrstami kožnih reakcij ter drisko ali bruhanjem.
Kaj storiti, če se pes praska?
Preverite, ali je morda okužen z zunanjimi zajedavci (bolhe). Na srbenje lahko vpliva tudi letni čas. Če so izključeni dejavniki, kot so paraziti ali sprememba dlake, je mogoče, da pes trpi za alergijo.