Borelioza pri psih: Preprečevanje okužbe in prepoznavanje bolezni

Borelioza pri psih je ena izmed bolezni, ki se prenaša preko zunanjega zajedavca – klopa. Klop se prehranjuje s sesanjem pasje krvi in ob ugrizu lahko v krvni obtok psa spusti tudi različne bakterije. Klopi pri psu so prenašalci številnih bolezni, zato je izjemno pomebno, da psa preventivno zaščitomo in po vsakem sprehodu pregledamo. V nadaljevanju prispevka preberite kaj je borelioza pri psu, kako jo veterinarji diagnosticirajo, kaj lahko naredimo, da okužbo preprečimo in kako lahko pomagamo okužemenu psu?

 

Borelioza pri psih

Lymsko boreliozo (večina izmed nas jo pozna kar pod imenom borelioza) povzroča spiroheta bakterija Borrelia burgdorferi. Spiroheta preide v krvni obtok psa preko ugriza okuženega klopa. Bakterija se zadržuje v prebavilih okuženega klopa. Borelioza je prenosljiva bolezen iz gozdnih živali na psa, iz psa na psa in tudi na človeka preko zunanjega zajedavca – klopa iz rodu Ixodes. Prenašalec je vedno klop, bolezen se ne prenaša preko dotika ali preko zraka.

Psi ne prenašajo borelioze na ljudi, čeprav lahko širijo klope, ki prenašajo spiroheto. Klopi se lahko prenesejo na ljudi, preden se hranijo na psu, čeprav to ni pogosto. Sevi bakterije so vrstno specifični, kar pomeni, da so vezani na določenega gostitelja, tako da pri psih povzroča bolezen drug sev kot pri ljudeh. Poznanih je več kot 50 različnih vrst bakterij bolerije. Ko se klop začne hraniti na psu, ne išče drugega gostitelja. Klop ima tri razvojne oblike, in sicer ličinka, nimfa in odrasla žival. Pri ljudeh boreliozo najpogosteje prenašajo klopi, ki so v razvojni stopnji nimfe, pri psih pa bakterijo prenašajo odrsali klopi.

Ta bolezen je bila prvič priznana leta 1975 po izbruhu bolezni, ki je bila videti kot akutni artritis, v več podeželskih skupnostih na jugovzhodu Connecticuta, vključno z mestom Old Lyme – od tukaj izvira tudi ime.

 

Borelioza pri psih in stanje v Sloveniji

V Sloveniji je bolezen stalno navzoča, glavni prenašalec je klop Ixodes ricinus. Možnost okužbe je veliko večja pomladi, polet in jeseni, ko so temperature dovolj ugodne za življenje klopov. Prenos bolezni se ne začne takoj po pritrditvi klopa, temveč je potrebnih 24-48 ur, da bakterija pride v kri psa.

Po nekaterih podatkih se ocenjuje, da je kužnih klopov v Sloveniji 10 – 30% odvisno od pokrajine. Glavni rezervoar bakterije Borrelia burgdorferi so divje živali, nekatere domače živali in glodavci, pri katerih poteka okužba večinoma brez bolezenskih znakov. Pogost rezervoar spirohete je belonoga miš. Prenašajo jo lahko tudi ptice. V Sloveniji pa so pogosto okuženi tudi jeleni, gamsi in srne. Lymska borelioza se širi predvsem v sezoni klopov (od maja do avgusta), z vrhuncem v juliju, vendar so klopi lahko aktivni vedno, ko je temperatura višja od 7 °C.

 

Borelioza pri psih je resna bolezen
Z bakterijo borelioze so lahko okuženi klopi. Ko okužen klop sesa kri psa lahko bakterije prenese v organizem psa

 

Borelioza pri psih – možnosti okužbe in potek

Ko se klop pritrdi na psa in začne sesati kri, bakterija potuje iz prebavila klopa v slino klopa in s slino v kri gostitelja (psa). Klop ima v slini snovi, ki zavirajo imunski sistem na mesto ugriza, kar ustvari izjemno ugodno okolje za bakterije borelije. Da se to zgodi je potrebnih minimalno 24 do 48 ur. Tudi, če je klop dlje časa na psu in je okužen z bakterijo borelije, ni nujno, da bo pes zbolel. Nekatere študije kažejo, da zboli za borelijsko okužbo le 10% psov, ki so bili izpostavljeni tej bakteriji. Močan imunski sistem je velikokrat uspešen v boju z bakterijo. Poskrbimo za preventivno močan in okrepljen imunski sistem psa in tako zmanjšamo možnost okužbe z borelijo.

 

BORELIOZA PRI PSIH SIMPTOMI

Borelioza je “tiha bolezen” in ni nujno, da se bodo znaki okužbe pokazali takoj. Znaki se lahko pokažejo v dveh do šestih mesecih po ugrizu okuženega klopa. Pri živalih se ne pojavijo značilni rdeči krogi na koži, tako kot pri človeku. Znaki borelioze pri psih so manj izraziti, zato jih lahko pogosto pomešamo s simptomi drugih bolezni.

Borelioza najpogosteje prizadene sklepe. Opazite lahko šepanje psa ali otekle sklepe. Simptom lahko traja ves čas ali pa se pojavi za nekaj dni in nato izveni. Ponovno se lahko pojavi čez mesec ali dva. Lahko pride do pomanjkanja apetita, apatičnosti, utrujenosti, zaspanost in otrplost. Nekateri psi lahko imajo tudi povečano telesno temperaturo.

Naslednji najpogostejši znak borelioze je vnetje ledvic. Do vnetja pride zaradi nalaganja imunskih kompleksov v ledvičnih čašicah. Imunski odziv povzroči odpoved ledvic in napovedi so v tem primeru izjemno slabe in se pogosto končajo s smrtjo psa. Trenutno še ni dokazov, da bi vnetje ledvic povzročala bakterije borelioze, saj bi takšno stanje lahko povzročile tudi istočasne okužbe z različnimi bakterijami, ki jih prenašajo klopi.

Borelioza pri psih v večini primerov ni ozdravljiva, z zdravili bolezni ni mogoče odstraniti, blažimo lahko le simptome, ki pa se pojavljajo različno pogosto. Bakterije borelioze se lahko zelo hitro spreminjajo in prilagajajo, oblika kačice jim omogoča da se lahko skrijejo pred imunskism sistemom gostitelja. Bakterija lahko spremeni svojo obliko v obliko L, ki je veliko bolj odporna na zdravljenje z antibiotiki, lahko pa se spremeni tudi v ciklično obliko, ki je še bolj odporna.

 

PREPOZNAVANJE BORELIOZE PRI PSIH

Prepoznavanje borelioze pri psih je lahko težavno, saj lahko pri psih veterinar najde protitelesa, ki so znak stika psa z borelijskim antigenom. Protitelesa še ne pomenijo borelioze pri psih, lahko pomenijo le, da so psi bili v stiku z borelijo in je organizem prebolel okužbo. Borelioza je kronična bolezen, saj je bakterija borelioze v organizmu psa prisotna celo življenje.

Borelioza lahko veliko let miruje, nato pa ob oslabljenem imunskem sistemu ali ob ponovnem ugrizu klopa, ponovni izbruhne. Ob sumu na boreliozo je vsekakor obvezen pregled pri veterinarju, saj so posledice nezdravljena lahko pogubne. Pride lahko do okvare ledvic, odpovedi ledvic, živčevja, srca, sklepov in oči. Nezdravljena borelioza je lahko tudi vzrok za nastanek artritisa pri psu.

Vaš veterinar bo vašemu psu postavil diagnozo na podlagi klinične slike in krvne preiskave. Psu veterinar odvzame kri in jo analizira. Ugotavlja se nivo protiteles. Prisotnost protiteles lahko kaže na boreliozo ali pa na kakšno drugo bolezen, ki tudi povzroča povišane vrednosti protiteles. Ker za boreliozo ni specifičnega testa je boreliozo tudi zelo težko diagnosticirat. Borelioza je lahko tudi prediagnosticirana, saj prisotnost protiteles lahko pomeni samo izpostavljenost in ne tudi bolezni.

 

borelioza pri psih
Pomladi, poleti in jeseni je možnost okužbe z bakterijo borelioze veliko večja

 

ZDRAVLJENJE BORELIOZE

V Sloveniji se bolezen zdravi z antibiotiki, ki jim morajo lastniki psu dajati vsaj 4 tedne, vendar so posamezne raziskave pokazale, da tudi daljše jamanje antibiotikov ni uspelo odstraniti vseh bakterij iz organizma. Tako pri ljudeh kot tudi pri psih se lahko ponovni izbruhi bolezni ponovno pojavijo po zaključenem zdravljenju. Zdravljenje z antibiotki v primeru kombinacije borelioze in vnetja ledvic pa traja še dlje.

 

Kako lahko sami pomagamo psu – s krepitvijo imunskega sistema?

Ne glede na to za kako hudo okužbo gre, za kakšen način zdravljenja se boste odločili in ne glede na to kdaj diagnosticirate bolezen – močan imunski sistem je bistven. Imunski sistem, ki se bo lahko boril proti bakteriji in tako poskrbel, da bodo izbruhi čim bolj redki in, da bo pes živel normalno življenje brez simptomov borelioze.

Najboljši način preprečevanja okužbe je zaščita psa pred klopi in pregledovanje psa po vsakem sprehodu, da klope odstranimo pravočasno, še preden bakterije borelioze pridejo v krvni obtok psa. Pomembo se je zavedati, da nobena zaščita ni 100%, kemična zaščitna sredstva pa lahko imajo tudi številne negativne stranske učinke. Naravna sredstva proti klopom uporabljajte v kombinaciji za doseganje večje učinkovitosti, prav tako bodite pri nanosih dosledni, vztrajni in redni.

Osnova za močan imunski sistem je urejena črevesna flora, zdrav način življenja in izogibanje stresnim dejavnikom. Naravna hrana za pse je začetek za gradnjo krepkega imunskega sistema. Le naravne sestavine, naravni vitamini in minerali lahko poskrbijo za pestrost sestavin. Organizem psa naravne vitamine in nepredelana živila prepozna in jih lahko vgradi v svoj sistem in lahko gradi imunski sistem. Sintetično dodanih vitaminov organizem pogosto ne prepozna in se lahko v telesu skladiščijo in lahko imajo celo negativen vpliv na organizem psa.

 

KAKO IZGLEDA BORELIOZA PRI PSIH?
Pri psu se ne pojavijo značilni rdeči krogi na koži tako kot pri človeku, tako da je prepoznavanje in diagnosticiranje borelioze pri psih izjemno težavno. Boreliozo pri psu imenujemo tudi tiha bolezen, saj ni nujno, da se bodo težave zaradi okužbe pokazale takoj. Prvi znaki se lahko pokažejo v 2 – 6 mesecih po ugrizu okuženega klopa. Borelioza največkrat napade sklepe, kar pomeni, da lahko opazite šepanje in otekle sklepe. Določeni psi lahko imajo tudi povišano telesno temperaturo, so otrpli in utrujeni. Klinični znaki borelioze so zelo razpršeni, zato je ugotavljanje bolezni in ustrezno zdravljenje izjemno zahtevno.
ALI JE BORELIOZA PRI PSU OZDRAVLJIVA?
Boreliozo je izjemno težko diagnosticirati zato jo je tudi težko zdraviti. Za zdravljenje borelioze veterinarji uporabljajo tako imenovano diagnostično terapijo. Veterinar prične z zdravljenjem borelioze s pomočjo antibiotikov, v kolikor se izkaže, da ima pes boreliozo, izboljšanje nastopi dva dni po začetku zdravljenja. Borelioze z zdravili ne moremo odstraniti, ko je pes enkrat okužen je okužen za celotno življenje. Z zdravili se lahko blažijo znaki bolezni, ki se različno pogosto pojavljajo. Ključen je stabilen in močan imunski sistem, ki je uspešen v boju z bakterijo borelioze in na tak način ima pes običajno manj kliničnih znakov bolezni.
KAJ JE BORELIOZA?
Lajmska (Lymska) borelioza je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi, ki se zadržuje v prebavilih klopa. Ko se klop prisesa na psa se skupaj s slino v krvni obtok psa izloči tudi bakterija. Običajno je potrebnih 24-48 h, da se bakterija prenese v krvni obtok psa, zato je izjemnega pomena redno pregledovanje psa. Študije kažejo, da za boreliozo zboli le 10% psov od vseh psov, ki so bili bakeriji izpostavljeni. Od imunskega sistema psa je odvisno kako uspešen bo pes v boju proti boreliozi. Ob preventivni zaščiti pred klopi tako poskrbite še za močan imunski sistem psa.
ALI JE BORELIOZA PRENOSLJIVA BOLEZEN?
Borelioza je prensoljiva bolezen, saj jo prenašajo klopi iz okuženega gostitelja na druge živali. Okuženi gostitelji (to so običajno ptice in mali sesalci) kliničnih znakov bolezni ne kažejo. Iz okuženega gostitelja klopi prenesejo bakterijo na večje sesalce kot so psi, mačke in ljudje.

 

Literatura:

Littman MP, Gerber B, Goldstein RE in sod. ACVIM consensus update on Lyme borreliosis in dogs and cats. J Vet Int Med 2018

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja