Srbeča koža pri psu in praskanje psa

Moj pes, francoski buldog Lenart, je imel dlje časa težave s suho in srbečo kožo. Srbeča koža pri psu in posledično praskanje psa je izjemno neprijetna težava, zato moramo ukrepati takoj in ugotoviti zakaj se pes praska. To mi je povzročalo kar nekaj skrbi, saj je koža največji pasji organ in enako kot pri človeku služi predvsem kot bariera med telesom in zunanjim svetom.

Tako ima zelo pomembno funkcijo – brani nas in naše kužke pred različnimi virusi, bakterijam in okužbami. Velikokrat je suha in srbeča koža pri psu posledica oziroma simptom drugih težav, zaradi česar je smiselno poiskati razloge zanjo, saj bo tako zdravljenje najbolj učinkovito – lahko so to bolhe, alergije na hrano ali na druge snovi v okolju (cvetni prah, pršice, šamponi…), kožne bolezni, slab imunski sistem itd. A ne se prestrašiti! V nadaljevanju bom opisala vse naštete težave in ti zanje ponudila rešitve in pasja koža se bo hitro popravila.

 

Srbeča koža pri psu
Psi se lahko praskajo iz različnih vzrokov, najpogosteje gre za prisotnost zunanjih zajedavcev ali različnih alergij

Srbeča koža pri psu in vsi možni vzroki

  • Zunanji kožni zajedavci (bolhe, klopi, garje, uši)
  • Bakterijske okuže kože (glive kvasovke)
  • Alergije (alergije na hrano, alergije na okolje)
  • Suha in izsušena koža

 

Praskanje psa zaradi zunanjih kožnih zajedavcev

Srbečica pri psu lahko nastopi zaradi različnih zunanjih zajedavcev, ki so nam vsem še predobro znani. To so najpogosteje bolhe in klopi. Pomembno je, da psa preventivno zaščitite z izdelki proti bolham in klopom. Zaščita naj bo čim bolj naravna in neagresivna za psa, tako kot so na primer Naturavetal kapljice proti bolham in klopom, sestavljene iz več različnih eteričnih olj, ki s svojim vonjem odganjajo zajedavce in preprečujejo, da bi ti prebadali pasjo kožo in se prehranjevali s pasjo krvjo. Torej – preventiva je vsekakor najboljša! Če pa tvoj kuža že ima bolhe ali klope pa v nadaljevanju nekaj več informacij, kako prepoznati srbečo kožo kot posledico zajedavcev.

 

 

Dermatitis, ki ga povzročajo zunanji zajedavci

Bolhe so majhne, rjavkaste žuželke brez krilc, ki jih je možno videti brez povečevalnega stekla oziroma s prostim očesom. Včasih jih ne uspemo videti, pa so vseeno prisotne – eden izmed znakov, da ima tvoj pes morda bolhe je, da se praska ali grize, mogoče pa ima celo pordelo kožo. V tem primeru si lahko pomagaš s tem, da vzameš bel papirnat robček in močno podrgneš po njegovi koži, nato pa papirček stisneš ali podrgneš s prstom; če opaziš na njem rdeče, krvave pikice ali rjave lise, je to kar značilen znak za te nadležne zajedavce. Lahko tudi odmakneš pasjo dlako in pregledaš kožo – pozorna bodi na črne ali rjavkaste zelo drobne pikice (to so bolšji iztrebki).

Bolhe zelo dražijo pasjo kožo, saj ob ugrizu izločajo določene snovi, ki jih kužki težko prenašajo in so zanje strupene – podobno kot v primeru, če nas piči komar in okrog pika opazimo rdečo liso ali zateklo kožo. Zato lahko pride do tega, da se pes začne praskati ali gristi. Kar velik del psov pa lahko na bolhe razvije celo alergijo, ki ji veterinarji pravijo bolšji alergeni dermatitis. Simptomi se razlikujejo pri vsakem psu, lahko pa vključujejo naslednje:

  • dermatitis (vnetna kožna bolezen), ki obsega praskanje, grizenje, rdečo kožo, zadebeljeno kožo, bule, lomljenje ali odpadanje dlake, lokalizirano ali razširjeno golost, kraste in obarvanost kože (rjavkastih ali rdečih odtenkov)
  • lezije – to so poškodbe, vnetja kože, ki so rdeče in lahko krvavijo, predvsem na trebuhu ali notranji strani tačk
  • nemirnost, nespečnost, neaktivnost ali celo agresijo zaradi bolečin ali srbečice
  • bakterijske ali glivične okužbe kože

Seveda je prvi ukrep v takšni situaciji, da se znebiš bolh tako na psu kot v stanovanju. Če iz kosmatinčka odpraviš bolhe, iz stanovanja pa ne, ga boš ponovno izpostavila okužbi. Več o bolhah smo zapisali v naslednjih dveh prispevkih:
1. Bolhe pri psu – Preventiva in zatiranje
2. Bolhe v stanovanju – Kako se jih znebiti
3. Naravno sredstvo proti bolham in klopom

V večini primerov se po odstranitvi bolh pasja koža hitro izboljša, na žalost pa v redkih primerih pride tudi do tega, da so alergije ali kožna vnetja, okužbe ali rane tako resne, da mora kuža jemati antibiotike. Temu se vsekakor vsi želimo izogniti, kar najlažje naredimo, kot sem že napisala na začetku, z vnaprejšnjo zaščito pred bolhami in klopi.

Svojemu kosmatinčku pa lahko pri nekaterih bakterijskih ali glivičnih okužbah pomagaš z nanosom Canis Extra BIO kokosovega olja, ki vsebuje lavrinsko kislino, ki deluje protimikrobno, hkrati pa vlaži kožo. Za zdravljenje suhe, srbeče kože in odpadanje dlake so zelo pomembne tudi omega 3 in 6 maščobne kisline, ki jih so prisotne v ribjem (lososovem ali krilovem olju) in konopljinem olju in jih lahko dodajaš k že uravnoteženim obrokom.

 

Srbeča koža pri psu zaradi klopov

Klopi, ki jih najdemo v našem okolju, predvsem na travnikih ali v gozdu, so rjavkaste ali črne barve. Ko se klop pritrdi, rani kožo in ima dostop do pasje krvi, s katero se hrani. Ob hranjenju klopu močno nabrekne zadnji del, saj se napolni s krvjo. Sam ugriz klopa psa ne boli niti ne srbi, lahko pa imajo psi reakcijo na klopovo slino in jih mesto ugriza zaradi tega srbi. Če ima pes več klopov in so ti priterjeni dlje časa se lahko pes intenzivno praska in si tako poškoduje kožo in povzroči sekundarno bakterijsko okužbo.

Več o klopih smo zapisali v naslednjih prispevkih:
1. Klopi pri psih in različne klopne bolezni
2. Kako odstraniti klopa pri psu

 

Srbečica pri psu zaradi garij

Naslednja nadloga, ki lahko pri tvojem kosmatinčku povzročajo srbečo, suho ali vneto kožo, so garje. Garij je več vrst in se delijo v več skupin – najbolj pogoste so ušesne garje, redkeje pa se pojavijo tudi demodektične ali sarkoptične garje.

Sarkopatične pršice – kožne garje

Psi lahko dobijo tudi sarkoptične pršice (Sarcoptes scabiei), ki živijo na njihovi koži, kar povzroča suho in srbečo kožo. Zoprne so predvsem zato, ker so zelo nalezljive in se prenašajo na druge hišne ljubljenčke, zaradi česar je treba okuženega kosmatinčka vsaj za nekaj časa izolirati in čim bolj preprečiti stike. Teh pršic se ne da videti s prostim očesom, zato moraš biti pozorna na naslednje znake okužbe:

  • zelo srbeča in suha koža, zaradi katere se lahko psi praskajo do krvi oziroma sami sebi povzročajo rane
  • rane predvsem na trebuhu, nogah in ušesih
  • zadebeljena koža in kraste
  • zadebeljene bezgavke

Sama verjetno ne boš mogla določiti, če zares gre za garje, zato je ob hujših težavah s kožo zelo priporočljivo obiskati veterinarja, ki bo lahko pod mikroskopom pogledal, če so prisotne sarkoptične pršice.

Demodektične pršice

Med garje spadajo tudi demodektične pršice (Demodex canis), ki povzročajo srbečico, pordelost in nasploh težave s kožo. Te pršice ne živijo, tako kot sarkoptične, na površini kože, pač pa v pasjih lasnih mešičkih. V nasprotju z sarkoptičnimi pršicami, ki so nalezljive, se demodektične ne prenašajo (razen iz psičke na njenega mladička), zato psa ni potrebno izolirati.

Simptomi demodikoze:

  • izpadanje dlake, golost, eritem (zadebeljen izpuščaj), zelo srbeča in suha koža, hiperpigmentacija (spremembe barve kože), gnojni izcedek
  • če je okužba že hujša oziroma »sistemska«, lahko pride do povečanih bezgavk, vročine, utrujenosti, pododermatitisa (vnetja blazinic na tačkah) in celulitisa

Včasih je demodikozo težko prepoznati, saj obsega simptome, ki se pojavijo tudi pri drugih težavah s kožo, kot so to recimo alergije na hrano. Več o garjah si lahko prebereš v prispevku: Garje pri psih.

 

Uši in srbeča koža pri psih

Uši živijo v dlaki večine sesalcev, predvsem konjev, psov in mačk. Uši na zdravem psu, ki se niso preveč razmnožile, ne povzročajo nobenih težav. Če pa ima kosmatinec težave z imunskim sistemom ali kakšne druge bolezni, je možno, da pride do porasta, hitrega razmnoževanja uši ali celo do alergije nanje. Vidiš jih lahko s prostim očesom – to so majhni, črni, od 2 do 4 milimetre veliki insekti, ki se hranijo s staro, odpadlo kožo ali s krvjo. Pri psih zajeda uš Trichodectes canis, ki lahko prenese na žival tudi črevesno trakuljo Dipylidium caninum in Linognathus setosus.

Simptomi okužbe z ušmi so naslednji:

  • dermatitis oziroma vnetje kože
  • zelo suha in srbeča koža zaradi česar se pes praska, grize, liže ali drgne ob tla ali druge predmete
  • pusta koža in izpadanje dlake, celo plešavost (alopecija)
  • nemirnost, nespečnost zaradi hude srbečice in bolečin

Včasih so v primeru okužb potrebna zdravila proti zajedavcem ali različni antiparazitični šamponi. Ker pa je velikokrat razlog za okužbo z ušmi povezan s slabim imunskim sistemom je smiselno psu dodajati vitamine in minerale za krepitev imunskega sistema.

 

Srbeča koža pri psu in alergije

Zaradi alergij se psi pogosto praskajo, imajo suho kožo, pusto dlako, lahko pa jim dlaka tudi odpada in se pojavi plešavost (alopecija), zato velikokrat pasji lastniki in veterinarji najprej pomislijo na takšne težave. Psi so lahko alergični na posamezne sestavine v hrani, na okoljske dejavnike, pršice ali bolšji ugriz. Najprej je potrebno ugotoviti katera snov povzroča alergijo pri psu in jo nato odstraniti iz pasjega življenja v kolikor je to mogoče.

Če je pes alergiče na bolšji ugrih, bo psa srbelo celotno telo ne samo mesto vboda. V tem primeru bomo težavo rešili takoj, ko se bomo znebili bolh. Pri alergiji na pršice je pomembno, da imamo čim manj preprog in oblazinjenih stvari v stanovanju in da pogosto čistimo stanovanje. Stanovanjskih pršic se žal v celoti ne moremo znebiti, saj z nami živijo.

Alergijo na okoljske dejavnike boste prepoznali po tem, da je to sezonska alergija in da ima pes težave le določeno obdobje v letu, ki je vezano na cvetenje določenih trav ali dreves. Še posebej alergena za pse je ambrozija. Zelo zapletena pa je alergija na posamezno sestavino v hrano. Najpogosteje so psi alergični na: piščanca, govedino, sojo, pšenico, jajca, grah, mleko in mlečne izdelke. Izjemno pogoste pa so tudi alergije na sintetične dodatke kot so sintetični vitamini in minerali, zato je pri alergičnih psih še toliko bolj pomembno, da so hranjeni z naravno hrano. Več o alergijah smo zapisali v samostojnem prispevku: Alergije pri psu.

 

Praskanje psa zaradi alergij
Pogosto se pri praskajo zaradi alergij na okoljske dejavnike ali prisotnosti alergena v hrani

 

Suha koža povzroča srbečo kožo pri psu

Če se srbeča koža pojavi le sezonsko je to lahko povezano s suho kožo. V določenih obdobjih leta lahko imajo psi, ki živijo z nami v stanovanju/hiši tudi izsušeno kožo. To se pogosto pojavi takrat, ko začnemo ogrevati svoje stanovanje. Prav tako lahko določeni šamponi ali prepogosto umivanje psa, izsuši kožo. Več o suhi koži lahko prebereš v samostojnem prispevku: Suha koža pri psu.

 

Bakterijske in glivične okužbe kože ter srbečica pri psu

Bakterijske okužbe, okužbe s kvasovkami in glivične okužbe lahko povzročijo srbenje. Bakterijske okužbe lahko povzročijo hot spote (znane tudi kot vlažni dermatitis), zaradi katerih se vaš pes praska, liže in grize določen predel kože. Kvasovke so prisotne pri vseh psih in so normalen del njihove kože. Težave povzročajo le, ko pride do njihove prekomerne rasti. Takrat se začnejo psi praskati, gristi in si lahko zaradi srbečice poškodujejo kožo.

Poleg tega je njihova koža ob okužbi s kvasovkami zelo suha, dlaka pa nima sijaja in je lahko tudi zelo groba. Največkrat lahko kvasovke vidimo na tačkah, ušesih in okrog oči – zadržujejo se na najbolj vlažnih predelih. Velikokrat (ni pa nujno) so mesta, kjer je kvasovk največ, obarvana oranžno. Najbolj značilen pa je njihov vonj po kvasu.

Omenila sem, da so kvasovke, ko niso prekomerno razraščene, popolnoma običajen del pasje kože. Zakaj pa pride do njih? Kvasovke se velikokrat pojavijo zaradi drugih težav in jih lahko razumemo kot njihov »simptom«, zato je potrebno problem reševati sistematično in se osredotočiti na krepitev imunskega sistema ali pa na preprečevanje vnosa alergenov, če gre za alergije na hrano ali zunanje dejavnike. Torej je najbolj pomembno, da za porast kvasovk najdemo vzrok! To pomeni, da je pri vsakem kosmatinčku razlog za kvasovke drugačen, zaradi česar je zdravljenje zelo individualno, odvisno od vsakega pasjega posameznika. Več na to temo pa najdeš v samostojnem prispevku: Glivice pri psih.

 

 

Pes se praska! Kako mu pomagam?

Praskanje psa je lahko povezano z različnimi vzroki. Najbolj pomembno je, da v najkrajšem možnem času odkrijemo pravi vzrok, ki povzroča praskanje pri psu. Najprej psa pregledamo in v primeru, da ugotovimo, da ima zunanje zajedavce, je vsekakor naša prioriteta, da se teh zajedavcem znebimo. Določenih zunanjih zajedavcev ne moremo sami prepoznati, saj jih ne vidimo s prostim očesom, zato je potreben obisk pri veterinarju. Če se izkaže, da pes nima nobenih zunanjih zajedavcev so drugi najpogostejši vzrok za praskanje alergije. V tem primeru moramo najti tisto snov (alergen), ki psu povzroča težave. Običajno je lahko to določena sestavina v hrani ali pa okoljski dejavniki.

Akutno srbečico lahko ublažimo z nekaterimi pripravki. Tudi, ko najdemo vzrok za srbečico, ta ne bi izvenela kar v enem dnevu, zato je potrebno prizadeta mesta negovati. Prizadeto mesto lahko hladite s hladilnimi geli ali blazinicami. Blazinice nikoli ne položite ditektno na kožo, temveč jo najprej zavijte v krpo/brisačo in nato položite na prizadeto mesto. Uporabite lahko tudi 100% gel Aloe Vere, ki deluje na kožo pomirjajoče in regenerativno.

Odličen izdelek pri aktuni srbeči koži pa je tudi Canis Extra BIO kokosovo olje, ki ima protivnetno, protibakterijsko in protiglivično delovanje. Kokosovo olje vsebuje visok delež lavrinske kisline, primerno je za uživanje in za nanos na prizadeto mesto. Na kožo deluje pomirjajoče.