Suha koža pri psu in naravna pomoč

Suha koža pri psu se lahko pojavi iz različnih razlogov,  zato je pomembno, da ugotovimo zakaj ima pes suho kožo in poskušamo to stanje čim prej izboljšati. Problem pri suhi koži je ta, da psa srbi, zato se pes nenadzorovano praska in si medtem lahko kožo tudi poškoduje. Če je koža suha je tudi dlaka izsušena, brez pravega leska. V nadaljevanju prispevka preberite kaj so najpogostejši možni vzroki za suho kožo in kako lahko psu na naraven in netoksičen način pomagamo.

Tako kot mi ljudje lahko tudi psi včasih trpijo zaradi »sezonske« suhe kože. To se običajno zgodi pozimi ali, ko so izpostavljeni močnemu vetru ali suhemu zraku. Suha koža, ki jo spremlja le rahlo srbenje in luščenje, ni razlog za skrb, vendar pa lahko dodatni simptomi ali znaki neugodja kažejo tudi na resnejše stanje. Čeprav obstaja veliko možnih razlogov, zakaj ima vaš pes suho kožo, je nekatere vzroke enostavno odpraviti, medtem ko so drugi bolj kompleksni.

 

suha koža pri psu
Najpogosteje suho kužo pri psu povzroča suh zrak

 

Suha koža pri psu in vzroki za nastanek

SUHA KOŽA PRI PSU ZARADI SUHEGA ZRAKA

Najpogostejši vzrok za suho kožo pri psu je nizka vlažnost zraka. Koža vašega psa potrebuje nekaj vlage, da ohrani svojo elastičnost in odpornost, zelo suh zrak pa lahko povzroči, da se ta potrebna vlaga izgubi. Če opazite, da se pozimi koža vašemu psu lušči v tankih plastem in majhnih koščkih, psa pa ta proces srbi mu boste z zagotovostjo težave olajšali z vlažilcem zraka. Uporaba vlažilca zraka lahko pripomore k boljšemu počutju vseh družinskoh članov.

Če je koža psa suha in se lušči izključno pozimi, ostale mesece pa je koža lepa in elestična je edini razlog za suho kožo suh zrak in razlike v temperaturah med bivalnim prostorom in zunanjostjo.

 

PREMALO KAKOVOSTNIH HRANIL V HRANI

Suha koža pri psu se lahko pojavi tudi zaradi pomanjkanja hranil v hrani. Prehrana vašega psa morda ne zagotavlja dovolj maščobnih kislin, ki pomagajo ohranjati kožo zdravo. Zdrava in sijoča dlaka je vedno znak zdravega psa. Če dlaka izgubi sijaj in je videti precej dolgočasna je to lahko znak, da žival ni optimalno preskrbljena s hranili. Razlogov za to je veliko, na primer neuravnotežen režim hranjenja, ki psu ne zagotavlja visokokakovostnih hranil, povečane potrebe po hranilih v določenih življenjskih obdobjih (faza rasti, gonitev,…), motena črevesna flora ali prisotnost parazitov.

Uravnotežena in naravna prehrana zagotavlja psu vitamine, minerale in hranila v njihovi naravni obliki, kar je osnova za zdravo in vitalno življenje – to se vidi v zdravi in sijoči dlaki. S hladno stiskano hrano Canis Plus® zajamete celosten koncept, ki vam omogoča dostop do najboljših hranil iz narave. Hrana vsebuje pivski kvas, ki je znan po visoki vsebnosti vitaminov B, mineralov in elementov v sledovih, kot so cink, selen, natrij in kalij. Pivski kvas lahko ne le pozitivno prispeva k zdravju kože in dlake, ampak tudi podpira celoten organizem. Poleg tega določeni okusi Naturavetal hrane vsebujejo tudi hladno stiskano lososovo olje, ki poskrbi za esencialne maščobne kisline omega – 3 in omega – 6 in tako pomembno prispeva k zdravju kože in dlake.

 

 

PREPOGOSTO KOPANJE IN SUHA KOŽA PRI PSU

Tretji vzrok za suho kožo pri psih je prepogosto kopanje. S prepogostim kopanjem lahko odstranite potrebna olja s kože vašega psa, tako da postane krhka in suha. Naravni šamponi, ki so pH nevtralni so odlična možnost za pomiritev suhe kože in se lahko uporabljajo pri večini psov. Po kopanju psa vedno temeljito sperite, da odstranite ostanke šampona. Canis Extra šampon za pse je popolnoma naraven s številnimi sestavinami, ki vplivajo na pomoritev in vlaženje kože: jojobino olje, pšenični proteini in izvleček mačehe. Dlake ne posušite s fenom, temveč jo obrišite z dobro vpojno brisačo in počakajte, da se pes naravno posuši. Seveda ga v tem času ne izpostavljajte mrazu. Kopanje psa mora biti zmerno in prilagojeno posamezni pasmi.

 

 

PARAZITI IN BOLEZNI

Paraziti lahko vašemu psu povzročijo veliko resnih zdravstvenih težav. Notranji zajedavci lahko povzročijo pomankanje osnovnih hranil, zunanji zajedavci pa povzročajo srbečico in posledično suho kožo in dlako brez sijaja. Poleg parazitov lahko kožo vašega psa izsušijo tudi resnejša kronična zdravstvena stanja, vključno z alergijami na hrano in okolje, Cushingova bolezen, sladkorna bolezen in hipotiroidizem. Vendar pa vsa ta stanja poleg suhe kože običajno spremljajo tudi drugi simptomi.

 

NARAVNA PODPORA ZA ZDRAVO KOŽO IN DLAKO

Naturavetal naravni prehranski dodatki bodo podprli psa v vseh fazah povečanega izčrpavanja in v vseh obdobjih povečane potrebe po vitaminih in mineralih; na primer po daljši bolezni, v času brejosti, v obdobju rasti (mladiči in mladi psi), v starostnem obdobju in v času parjenja.

  • Canis Extra Aktiv je edinstvena sestava morskih alg, komarčka, regrata in koprive, ki telesu zagotavlja hranilni zagon s pomembnimi vitamini, minerali in elementi v sledovih ter tako na najboljši možni način podpira presnovo. Izraz metabolizem v grobem razumemo kot celoto vseh biokemičnih procesov v celicah. Celica absorbira hranila in jih presnavlja tako, da jih razgradi ali pretvori v nove snovi, ki jih organizem potrebuje, na primer v vir energije, za tvorbo novih kožnih celic ali za dlako. Težave s presnovo imajo zato lahko zelo različne in daljnosežne posledice za celoten organizem.
  • Če so črevesno sluznico razdražili antibiotiki ali kemična sredstva proti notranjim zajedavcem, jo je treba s Canis Extra Petflora ponovno vzpostaviti in doseči ravnovesje. Le neokrnjena črevesna flora v celoti absorbira hranila, ki jih zagotavlja kakovostna hrana. Kadar ima pes težave s kožo in dlako, vedno najprej pomislite na »notranjost«.
  • Sezonsko menjavo dlake pogosto spremlja srbečica in luščenje kože, nekateri psi pa se v tem času tudi več praskajo. Pri tem vam lahko pomaga Canis Ekstra BIO konopljino olje, saj je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, zanj pa je značilno dobro razmerje omega 3 in 6 maščobnih kislin. Spodbuja zdravo kožo in se lahko nanese tako na suho kožo, ki se lušči, kot tudi na srbečo kožo, prispevalo bo k zdravi koži in sijoči dlaki. Za dodaten sijaj je odlično Canis Ekstra lososovo olje ali Canis Extra 3-6-9 BARF olje. Oba olja vsebujeta esencialne maščobne kisline omega 3 in 6, ki lahko pomagajo vzdrževati zdravo, sijočo dlako, zdravo kožo, čvrste kremplje, seveda ob naravni prehrani. Dodatek lososovega olja se je izkazal kot učinkovit tudi za suho kožo s prhljajem. Odlično tudi za zunanji nanos je Canis Extra BIO kokosovo olje, ki umiri in obogati suho kožo. Kokosovo olje lahko nanesete na predele kože, ki so najbolj izsušeni. Tukaj najdeš vsa Naturavetal olja za pse. Suha koža pri psu še kako zelo potrebuje dodatek kakovostnih olj.

 

 

suha koža pri psu in naravni izdelki
Številni naravni izdelki kot so vitamini in minerali, probiotične bakterije in hladno stiskana olja bodo v pomoč pri suhi koži

 

Preberi še: