Kopanje psa: Kako, kdaj in kolikokrat?

Kopanje psa je za nekatere pasje lastnike pravi užitek, spet za druge pa je to največja nočna mora. Vse je odvisno od psa in od tega, če je kopanja navajen. Kopanje psa igra pomembno vlogo za vzdrževanje zdrave dlake in kože, saj kopanje omogoča, da je pes čist, brez umazanije in parazitov. Dodatna korist kopanja je seveda tudi svež vonj vašega kosmatinca.

Pretirano kopanje pa lahko ima za psa tudi negativne posledice, saj lahko izsuši kožo, kar pripelje do srbečice in nenadzorovanega praskanja ter lizanja in na koncu tudi do vnetja kože. V nadaljevanju si preberite kako kopati psa, kolikokrat kopati psa, kako psa navaditi na kopanje, kdaj kopati psa, kdaj kopati mladega psa in kako poteka kopanje psa mladička?

 

kopanje psa
Kopanje psa je pomembno za vzdrževanje zdrave kože in dlake

 

Kopanje psa: Osnovni napotki

Kako psa navaditi na kopanje?

Nekateri psi bodo mahali z repkom takoj, ko bodo posumili, da se gredo kopat, spet za druge pa je umivanje prava nočna mora. Za mladičke nekje do 5 tedna starosti kopanje ni priporočljivo, saj je še njihova koža preobčutljiva. Ko mladički zrastejo pa je zaželeno navajanje na umivanje, tako da ne boste imeli težav, ko odrastejo. Če vaš pes vseeno ni navdušen nad kopanjem in umivanjem, si lahko pomagate različnimi priboljški za pse, tako da psa nagradite ob vsakem sodelovanju.

Nekaterim psom je bolj udobno umivanje v kadi kot v tuš kabini. Lahko si pomagate tudi z različnimi piskajočimi igračami, da z njimi zamotite in motivirate psa. Izberite tudi ustrezno temperaturo vode – voda naj bo mlačna in nikakor prevroča. Pri nekaterih psih pomaga postopno navajanje na kopanje; npr. prvič mu zmočite samo tačke, naslednjič poskusite zmočiti zadnji del telesa, glavo zmeraj zmočite nazadnje.

 

 

Kolikokrat kopati psa?

Vedno več kužkov živi v stanovanju, zato se tudi pasji lastniki vedno pogosteje odločajo za umivanje/tuširanje/kopanje psa. Tudi psi, ki živijo zunaj morajo biti ustrezno negovani, vendar nas vonj po mokri dlaki, nekaj vejic v kožuščku ne moti toliko, saj niso z nami v stanovanju. Seveda je pri kopanju psa potrebno ohraniti zdravo mero razuma in ne pretiravati. Prepogosto kopanje psa ni priporočljivo, saj lahko ima več negativnih kot pozitivnih posledic. Prepogosto kopanje psa izsuši kožo, kar povzroča srbečico in nenadzorovano praskanje. Na daljši rok lahko to vodi do poškodb kože in celo do vnetja kože.

Kako pogosto umivati psa je odvisno od različnih dejavnikov, najbolj pa seveda od pasme psa, življenjskega sloga in letnega časa. Pse s kratko dlako lahko umivamo na dva meseca, pse z daljšo in bolj mastno dlako pa lahko umivamo tudi bolj pogosto. Za nekatere pse pa je dovolj, če jih umijemo le nekaj krat letno. Prav tako, bodo psi, ki živijo v stanovanju večkrat umiti in stuširani, kot psi, ki živijo zunaj v svoji uti.

Poletje je vsekakor obdobje bolj pogostega kopanja psa, saj se nekateri psi bolj potijo, se veliko krat ohladijo v kakšni blatni luži in so tako na koncu sprehoda popolnoma blatni. Ni napisanega pravila kolikokrat je potrebno psa kopati, pomembno je, da sami precenite na svojem psu. Seveda, če je kuža umazan, prašen in oddaja neprijetne vonjave, je čas za kopanje. V poletnih dneh lahko psa samo osvežite z vodo, ni pa potrebno uporabljati šampona za pse.

 

kolikokrat kopati psa
S kopanjem ni smiselno pretiravati, potrebno je najti ustrezno mejo za svojega psa

 

Kolikokrat kopati psa – osnovne smernice

Pri kopanju psa se lahko držimo nekakšnih osnovnih smernic, največ pa je odvisno od vsakega psa posameznika:

  • Za večino psov je dobro, da jih kopamo enkrat mesečno
  • Psi z bolj mastno dlako, kot so npr.: baset, jazbečaji, koker španjel, shih-tzu,… potrebujejo kopanje enkrat na 14 dni.
  • Kratka in gladka dlaka, kot jo imajo npr: beagli, boston terierji, Weimarski ptičar, basenji,… potrebuje kopanje enkrat na 2-3 mesece.
  • Psi z vododbojno dlako, kot so npr: zlati prinašalci, Pirenejski planinski psi potrebujejo zelo redka kopanja, da ohranijo naravna olja na dlaki.
  • Psi z gosto dlako in pod dlako, kot so npr: chow chow, samojedi, malamuti potrebujejo še manj kopanja. Pri naštetih pasmah je bolj pomembno redno razčeševanje, da odstranite tujke in blatne delce.

To so samo osnovne smernice, ki so vam v orientacijo in pomoč. Pogostost kopanja je odvisna tudi od starosti psa, od letnega časa in življenjskega sloga posameznega psa.

 

Kako kopati psa – praktični napotki?

Pasja dlaka se po naravi čisti sama, vseeno pa je za večino psov dobro, da jih občasno skopamo. Pri kopanju psa upoštevajte naslednje napotke:

  • Pred kopanjem psa skrtačite, da razpletete vozle in odpravite zlepljeno dlako.
  • V kad položite gumijasto podlogo, da psu ne bo drselo. Zdrs za psa lahko pomeni negativno izkušnjo in posledično ne bo več hotel v kad.
  • Psu snemite usnjeno ovratnico, vseeno pa naj ima ovratnico iz kakšnega drugega materiala, da ga lahko zgrabite, če bi se odločil ves moker zbežati iz kadi.
  • Pazite, da voda ne bo prevroča ali premrzla, že pred kopanjem naravnajte primerno temperaturo.
  • Pasja ušesa zamašite s kosmom vate, da vanje ne bi prodrla voda. Pazite tudi, da voda ne zaide v oči.
  • Psa začnemo najprej umivati po hrbtu in počasi nadaljujemo po celotni dolžini telesa. Posebej previdni smo okoli glave, saj so tam po navadi psi bolj občutljivi.
  • Ko ste psa dobro premočili ter odstranili umazanijo, začnite z nanašanjem šampona. Šampon lahko pustite na dlaki 5-10 minut.
  • Šampon nato temeljito izperite.
  • Mokrega psa lahko posušite s sušilcem ali z brisačo. Po kopanju naj bo vaš pes vsaj nekaj ur na toplem, da se njegova dlaka popolnoma posuši. Pazite tudi, da ne bo na prepihu.

 

Umivanje psa na enostaven način

Kako in na kakšen način se boste lotili umivanja psa boste najlažje ugotovili kar sami. Pri kopanju psu ne smete povzročati še dodatnega stresa, tako da poskrbite, da mu bo kar se da udobno. Ko boste psa umivali, bodite pozorni, da mu šampon ne pride v oči, ušesa, gobček, saj psi tega ne marajo. Pri umivanju glave je morda najboljša rešitev, da si pomagate z vlažno krpo.

 

Kopanje psa mladička in kdaj kopati mladega psa?

Do 5. tedna starosti mladička ni smiselno umivati, saj je koža mladičkov še preveč občutljiva. Pomembno je, da mladega psa začnemo postopoma navajati na kopanje s pozitivno motivacijo, tako da bo kopanje zanj nekaj pozitivnega kar bo tudi v odrasli dobi rad počel. Mladičku najprej z vodo zmožite tačke brez uporabe šampona, naslednjič mu zmočite tačke in trup in šele nato uporabite šampon.

Mladiča in mladega psa med kopanjem zamotite z interaktivnimi igračami, tako da kuža ne bo pod stresom, v primeru da mu kopanje ni všeč. Pomembno je, da mladiča že na začetku seznanite s postopkom kopanja in boste hitro sami ugotovili ali mu je kopanje všeč ali ne.

 

Izbira šampona za pse

Šampon za pse je pomembna izbira vseh pasjih lastnikov. Najti moramo takšen šampon za pse, ki ne draži kože in skrbi za čisto, svežo in sijočo dlako. Šampon naj bo čim bolj naraven, brez kemičnih primesi in dišav/parfumov. Vse umetne snovi dražijo kožo in jo izsušijo, hkrati pa želijo psi imeti svoj naraven vonj in jim vonj po parfumih ne bo najbolj všeč. Izberite šampon za pse z nevtralnim pH.

Canis Plus šampon za pse je popolnoma naraven, pH nevtralen, primeren tudi za nego občutljivega kožuščka. Canis Plus šampon je sestavljen iz različnih rastlin, ki so v pomoč pri vlaženju kože; iz rastlin, ki so v pomoč pri srbeči koži in iz rastlin, ki odganjajo bolhe, komarje in pršice. Zaradi kombinacije in velikega števila različnih rastlin in različnih olj je šampon za pse Canis Plus namenjen splošni negi dlake in tudi za nego problematičnega kožuha. Canis Plus šampon za pse pa je zelo učinkovit tudi kot šampon proti bolham, saj tvori gosto peno v kateri se bolhe zadušijo.