Striženje krempljev pri psih

Striženje krempljev pri psih je pomemben postopek, ki poskrbi za splošno zdravstveno stanje psa. Predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji, hkrati pa lahko pride do vraščanja krempljev. Večina pasjih lastnikov svojim psom sama skrajša kremplje, čeprav je sam proces lahko nekoliko tvegan, saj če nismo dovolj vešči in natančni, lahko odrežemo preveč in ranimo živec in žilo. Še sreča, da obstajajo pasji saloni, kjer so usposobljeni za pravilno krajšanje pasjih kremljev.

 

STRIŽENJE KREMPLJEV PRI PSIH

Kako je zgrajen pasji krempelj?

Krempelj je zgrajen iz beljakovine imenovan keratin in je upognjen špičast izrastek na koncu prstov kužka. Zgrajen je iz zunanjega trdega dela in pa notranjega mehkega in občutljivega dela, kjer poteka žila in živec. Kremplji tako kot pri nas nohti, rastejo celo življenje. Nekateri psi imajo 18 krempljev nekateri pa le 16. Pes kremplja ne mora potegniti nazaj, kot to na primer lahko stori mačka. Kremplji rastejo različnim kužkom različno hitro, odvisno pa je predvsem od prehrane in dedne zasnove psa. Kremplji služijo psu za dodatno oporo, kopanju in zakopavanju zemlje, ter obrambi pred nevarnostjo.

 

striženje pasjih krempljev
Zgradba pasjega kremplja in meja striženja

 

Striženje krempljev pri psih: Postopek

Veliko lastnikov se sooča s skrbjo kako se lotiti pravilnega striženja krempljev zato smo v nadaljevanju pripravili nekaj smernic:

 

KATERI PSI STRIŽENJA NOHTOV NE POTREBUJEJO?

Aktivni kužki, kateri si kremplje brusijo sami s tekanjem in hojo ne potrebujejo krajšanje krempljev – razen 5.ga kremplja, ki je ponavadi malo skrit in se rado pozabi nanj. Peti krempelj, imenovan tudi volčji krempelj na palcu je evolucijski ostanek in služi kot pomoč pri čiščenju glave in gobčka, ter za stabilnost pri hoji po neenakomernem terenu ter na primer pri kobacanju iz vode.

Kužki, kateri niso tako aktivni – tukaj ne smemo pozabiti tudi na naše seniorje, si krempljev ne zbrusijo sami, zato potrebujejo redno krajšanje krempljev, saj lahko v nasprotnem primeru pride do deformacije sklepov, bolečin v tačkah kar vodi v prisiljeno držo dan za dnem, ta pa vodi naprej tudi v spremembe na drugih sklepih predvsem hrbtenice. Predolgi kremplji lahko povzročijo tudi vraščenost v blazinice.

 

KRAJŠANJE PASJIH KREMPLJEV – KAKO TO STORIMO SAMI?

Tačke so pri psu zelo pomemben del telesa, saj delujejo kot nekakšni amortizerji, hkrati pa gre za zelo občutljiv del, zato je potrebna previdnost pri krajšanju pasjih krempljev. Postopka se lotite umirjeno in sproščeno. Kužka stabilizirajte na mizo ali primerno podlago, katera bo tudi vam najbolj optimalna za striženje pasjih krempljev. Tačko primite stabilno in z občutkom, medtem pa opazujte kako bo kuža reagiral. S kleščami zajemite krempelj od spredaj nazaj in poševno ter prerežite. Kužka po opravljenem delu nagradite s priboljškom.

 

Zakaj je nujno striženje kremplejv pri psih?

Kot smo že omenili se v kremplju nahaja žila in živec. Žila in živec rasteta skupaj z dolžino kremplja in narekujeta njegovo dolžino. Pri psih s predolgimi kremplji živec lahko z rednim krajšanjem spravimo v optimalno dolžino v roku meseca ali dveh. Proces pa lahko pospešimo s piljenjem, kjer se bo živec umikal še hitreje. Pri krempljih bele barve je žila obarvana rožnato in je dobro vidna. Tukaj težje pride do nezgode. Skrajšamo do 3mm stran od vidne žile.

Pri črnih krempljih, kjer pa notranjost ni vidna pa je potrebna velika mera pazljivosti, da ne prerežemo žile in živca, saj bo to v nasprotnem primeru za kužka zelo boleče in neprijetno. Ob vsem tem pa si bo kuža to še zelo dobro zapomnil, zato je velika verjetnost, da bo ob naslednjem krajšanju zelo protestiral ali pa vam sploh več ne bo pustil.

Pri črnih krempljih se zanašajte na znanje o strukturi kremplja, občutku in obnašanju psa ter krajšajte milimeter po milimeter. Pomagamo si ahko tudi z sivo ali belo piko na sredini kremplja, ko pridete do tja je to znak da odnehate saj se tam nahaja žila. V primeru, da žilo prerežete je dobro imeti pri sebi tudi sredstvo za zaustavitev krvavitve.

 

striženje krempljev pri psih
Urejeni kremplji so del osnovne nege in skrbi za psa

 

PRIPOMOČKI ZA KRAJŠANJE KREMPLJEV PRI PSIH

Obstajajo škarje, klešče in giljotina. Če se krajšanja poslužujete prvič, vam svetujemo, da uporabite klešče ali giljotino z varnostno zaponko, ki prepreči, da bi krempelj zdrsnil pregloboko. Izbira velikosti pripomočka naj bo prilagojena velikosti kužka in s tem krempljev. Če boste izbrali majhne škarje ali klešče za prevelikega kužka mu lahko povzročite neprijetnosti.

Nenapisano pravilo je: izbirajte male pripomočke za male kužke in velike pripomočke za velike kužke. Krajšanje krempljev mora biti pod pravim kotom in s kvalitetnimi kleščami, ki krempelj odrežejo in ne s kleščami, ki ga zdrobijo. Najtežje je krajšanje s škarjami, saj se ne usedejo tako lepo v roke in so zato manj stabilne. Po končanem krajšanju lahko uporabite tudi pilo, da zgladite krempelj, saj se le ta lahko v nasprotnem primeru zatika ob tkanine, preproge,…

Pravilna dolžina kremplja je, ko je krempelj v stoječem položaju psa dvignjen nekaj milimetrov od tal. Orientirate pa se lahko tudi po zvoku krempljev, ko kuža hodi in se dotika tal.

 

krajšanje pasjih krempljev
Pravilna dolžina pasjih krempljev

 

Striženje krempljev v pasjem salonu

V kolikor imate pomisleke glede krajšanja krempljev to lahko prepustite pasjemu frizerju ali pa veterinarju. Pasji frizerji in veterinarji imajo več izkušenj s striženjem krempljev in je zato manjša verjetnost, da bi odrezali preveč kremplja. Po opravljenem krajšanju krempljev pozornost namenite tudi blazinicam, ki morajo biti negovane čez celo življenje kužka saj je to področje ves čas izpostavljeno različnim mehanskim vplivom.

V poletnih in zimskih mesecih pa še toliko bolj. Na blazinicah ne sme biti vidnih razpok, umazanije, odrgnin in morebitnih tujkov, ki bi kužka ovirali pri hoji. Dlaka na blazinicah in med prsti mora biti pristrižena in odstranjena, saj omenjeno lahko povzroča neprijetnosti in vnetja. Zdrave tačke so ključ do zdravega gibanja vašega kosmatinca.