Domača prva pomoč za psa: Kako podpreti psa pri okrevanju?

Najboljša osnova za hitro okrevanje je ponovna vzpostavitev delujočega metabolizma. Če je kuža na nekaj alergičen in ga zato nenehno srbi in se praska, to stalno moti njegov imunski sistem. Če ima vnetje zob in dlesni, le-to predstavlja vir mikrobov, ki jih skupaj s slino stalno požira, kar zopet obremeni imunski sistem. Pasje telo, ki ima v fazi okrevanja na voljo ustrezne vire hranil, ima dobro osnovo za hiter in učinkovit proces zdravljenja. Prispevek prva pomoč za psa vsebuje navodila kako postopati v posameznih primerih in katere izdelke uporabiti, da organizem psa čimprej spravimo nazaj v raznotežje.

 

Domača prva pomoč za psa – Kaj je rekovalescenca ali okrevanje?

Rekonvalescenca je čas, ki ga pes potrebuje, da po bolezni ponovno postane popolnoma zdrav. Faza okrevanja vključuje celoten proces zdravljenja, dokler ne izginejo vsi znaki bolezni, kot so vročina, bolečine, šibkost ali izguba apetita.

Kakšen vpliv ima hranjenje na čas okrevanja psa?

Za podporo zdravega telesa in imunskega sistema se je potrebno kar se da izogniti kemikalijam/sintetičnim dodatkom, ki niso nujno potrebni. Obnoviti moramo telo in presnovo, če se na primer pri bolezni antibiotiku ni bilo mogoče izogniti. Pametno je vedeti kakšne sintetične dodatke (ojačevalca okusa, umetne arome,…) z obrokom vaš kuža vnese v telo. To ne vključuje le zdravil, temveč tudi hrano, saj veliko sintetičnoh dodatkov, ki obremenjujejo ogranizem vnesemo v psa ravno preko hrane.

Mnogo pasje hrane namreč vsebuje sintetične dodatke, ki podaljšujejo obstojnost hrane, ji dajejo posebno privlačen vonj ali posebno privlačno barvo. Tudi sintetični vitamini v prevelikih količinah obremenijo presnovo in oslabijo organizem. Naravna pasja hrana, kot je Canis Plus, ne vsebuje sintetičnih dodatkov. Z njo lahko zavedno vplivate na to, da pes ne zaužije sintetičnih dodatkov in tako razbremenite presnovo in ojačate njegov imunski sistem.

 

Prva pomoč za psa
Domača prva pomoč za psa sestoji iz naravnih prehranskih dodatkov, ki bodo podprli psa pri okrevanju

 

Tak kuža je dobro pripravljen – ko nastopi bolezen, se njegovo telo lahko popolno posveti zdravljenju. Če gre za rutinski poseg pri veterinarju imate s takim hranjenjem priložnost, da vnaprej okrepite njegov imunski sistem. Žal pa vedno ne gre vse po načrtih in vsega ne moremo predvideti vnaprej. Kuža lahko potrebuje nujno operacijo (kot v primeru torzije želodca) ali pa pride do nenadne okužba prebavil ali zastrupitve psa. Hrana brez sintetičnih dodatkov psu omogoča, da zgradi in ohranja ustrezen, močen imunski sistem, ki je trdna osnova, na katero se lahko zanese, ko je to potrebno. Prva pomoč za psa je dejansko v prvi prsti njegov imunski sistem.

Da lahko psu zagotovimo ustrezno tarčno podporo je potrebno vedeti, od česa kuža pravzaprav okreva. Bakterijska okužba prebavil, športna poškodba ali invazivna operacija zahtevajo čisto drugačen pristop. Bakterijska okužba prebavil je zdravljena z antibiotiki, zato je smiselno, da po končanem zdravljenju začnete obnavljati črevesno mikrofloro s Canis Extra Petflora (probiotične bakterije).

Športna nesreča je povzročila preobremenitev mišično-skeletnega sistema, zato ga je smiselno podpreti s Canis Extra glukozaminom za pse. Če je pes dobival zdravila proti bolečinam, so ta lahko razdražila prebavni sistem – v tem primeru priporočamo Canis Extra mineralno šotno blato. Ob invazivnih operacijah lahko pride do izgube krvi. Pasjemu organizmu v tem obdobju koristijo dodatki, ki spodbujajo tvorbo krvi, kot so Canis Extra gozdni sadeži.

Vsaka bolezen je za psa stresna, ne glede na to ali gre za stres zaradi bolečine, šoka ali strahu po nesreči. Tudi obisk veterinarske ambulante je za psa tesnoben, saj ga spremlja ločitev od lastnika in nenavadne vonjave drugih obiskovalcev veterinarja. Telo ob tem izloča stresne hormone, ki močno vplivajo na potrebe psa po hranilnih snoveh in energiji. Ko energijska presnova deluje s polno paro, se običajne potrebe po hranilnih snoveh podvojijo. Telo prehransko nepripravljenega psa se mora opreti na svoje rezerve – maščobno tkivo in mišice – in pes hitro začne izgubljati telesno maso.

 

Prva pomoč za psa in prehranska podpora

Prebavni proces zahteva veliko energije. Vsak od nas je že kdaj pojedel obilno kosilo, ki mu je sledila utrujenost in poležavanje na kavču. S psi ni nič drugače. Zato je zelo pomembno, da psa v fazi okrevanja hranimo z lahko prebavljivo hrano, če je mogoče v več manjših obrokih na dan, da telesa ne obremenjujemo še s prebavnim procesom. Zelo dobro se v tej fazi obnese Canis Plus popolna mokra hrana za pse, ki je na voljo v deset različnih vrstah. Pazite le, da v fazi okrevanja psu ponudite znane vrste, da prebavnega trakta ne bi dodatno obremenili z novimi snovmi.

V fazi okrevanja psi potrebujejo več energije, saj morajo izpolniti ne le dnevne potrebe, temveč še dodatne potrebe telesa za regeneracijo. Canis Plus pašna jagnjetina s kozjim mlekom in prosom je tej nalogi več kot kos, saj poleg nežne jagnjetine vsebuje visoko prebavljiva vira energije proso in kozje mleko. Če vas kuža ne prenaša jagnjetine, lahko kozje mleko vseeno uporabite kot samostojen vir energije v obliki Canis Extra polnomastnega kozjega mleka v prahu. To bo vašemu ljubljenčku dalo dodatno energijo in zagotovilo vse potrebne aminokisline, minerale in elemente v sledovih za pospešeno okrevanje. Canis Extra polnomastno kozje mleko v prahu lahko uporabite na tri različne načine:

 • Juha iz kozjega mleka: če ima kuža težave s požiranjem ali mora hrano zaužiti v tekoči obliki, kozje mleko v prahu preprosto zmešate z malo mlačne vode in nato po malem vmešate v Canis Plus popolno mokro hrano, dokler ne dosežete želene konsistence.
 • Dodatni mesni obrok: če zaradi alergije ne morete hraniti Canis Plus pašne jagnjetine s kozjim klekom in prosom, lahko kozje mleko v prahu ponudite skupaj s Canis Plus klobasami ali monoproteinsko dopolnilno mokro hrano v pločevinki in ga ponudite kot dodaten obrok poleg običajnega hranjenja.
 • Manjši okrepčevalni obrok za vmes: kozje mleko v prahu zmešate z mlačno vodo in ga hranite kot juho med obroki.

Bodite previdni – v fazi okrevanja kuža potrebuje več energije kot sicer, kar pomeni, da mora dobivati večji obrok. Vseeno pa je treba ostati pozoren na zdravo raven in se zavedati, da v primeru, da pes po operaciji dalj časa počiva (in se mu zato čas dnevnih sprehodov drastično skrajša), porabi tudi veliko manj energije.

 

Pasja prva pomoč in prehranski dodatki za hitrejše okrevanje po bolezni

CANIS EXTRA AKTIVCanis Extra Aktiv je multivitaminski kompleks za pse. Aktivira presnovo in tako omogoči hitrejše izločanje toksinov iz telesa. Zagotavlja dragocena hranila, ki psa podprejo v fazi okrevanja.
CANIS EXTRA GOZDNI SADEŽICanis Extra gozdni sadeži so edinstvena mešanica jagodičevja, ki zagotavlja flavonoide, vitamine, antioksidante, minerale in druge zdrave sestavine za podporo imunskega sistema ter tvorbo krvi. Mešanica pomaga pri naravni obrambi telesa pred škodljivimi prostimi radikali in je tako v pomoč pri zaščiti celic.
CANIS EXTRA POLNOMASTNO KOZJE MLEKO V PRAHUCanis Extra polnomastno kozje mleko v prahu spodbuja okrevanje z dodatnim virom energije, aminokislin in hranilnih snovi, poleg tega pa poveča obrambno sposobnost telesa, podpre imunski sistemi ter okrepi mišice. Polnomastno kozje mleko je izjemno bogato z zdravimi maščobami in kalorijami, spodbuja apetit in je všeč tudi izbirčnim jedcem.
CANIS EXTRA BIO ŠIPEK V PRAHUCanis Extra BIO šipek v prahu je naravni vitamin C za pse. Visoka vsebnost vitamina C, karotenoidov in antioksidantov pomaga pri zaščiti pred prostimi radikali. Pozitivne lastnosti koristijo celotnemu imunskemu sistemu, poleg tega pa se spodbuja tudi tvorba krvi. C vitamin je dejansko potreben v večjih količinah v fazi okrevanja in je pravi “boost” za imunski sistem.
CANIS EXTRA BIO TAVŽENTZELIŠČACanis Extra BIO Tavžentzelišča so koncentrirana mešanica organskih zelišč, ki oskrbujejo organizem z dragocenimi vitamini, minerali in sekundarnimi rastlinskimi snovmi.
CANIS EXTRA PIVSKI KVASCanis Extra Pivski kvas je bogat z vitamini skupine B, ki so zelo pomembni za regeneracijo, saj so med drugim potrebni za tvorbo krvi in celjenje ran, imajo pa tudi pomembno vlogo pri celični presnovi. V primeru razdraženega prebavnega sistema je treba pred dodajanjem Canis Extra pivskega kvasa najprej obnoviti sluznico želodca in črevesja.
CANIS EXTRA BIO HLADNO STISKANO KONOPLJINO OLJECanis Extra BIO hladno stiskano konopljino olje vsebuje linolno kislino, ki spodbuja rast celic in blaži presnovo zaradi visokega deleža antioksidantov. Naravna pomoč pri obrambi pred prostimi radikali, deluje kot antioksidant, prav tako je olje prijetnega okusa in lahko spodbuja ješčos psa, ki okreva.

 

Usmerjena prva pomoč za pse za podporo zdravemu prebavnemu traktu

 • Canis Extra Petflora (probiotične bakterije): Za vzdrževanje stabilne črevesne flore in spodbujanje močnega imunskega sistema. Posebej je priporočljiva uporaba po zdravljenju z antibiotiki ali zdravili za razgliščenje.
 • Canis Extra mineralno šotno blato: Podpira regeneracijo gastrointestinalne funkcije in sluznice ter jo oskrbuje z minerali. Odličen izdelek za obnovo črevesne sluznice, saj vsebuje huminske kisline, ki so v pomoč pri preprečevanju virusnih infekcij ter podpirajo intestinalno čiščenje.
 • Canis Extra korenčkov granulat: Hitra podpora ob mehkem blatu, ki je posledica prehranskih dejavnikov ter ob rednem hranjenju dragocena hrana za dobre črevesne bakterije.

 

Osredotočenost na gibalno funkcijo – usmerjena podpora zdravemu mišično-skeletnemu sistemu

 • Canis Extra Gelenkvital (glukozamin za pse): Dopolnilna hrana, ki nudi podporo sklepom, hrustančnemu tkivu, vezem in kitam ter jih tako pomaga ohranjati zdrave.
 • Canis Extra zelenoustna školjka: Sklepe in hrustanec oskrbuje s pomembnimi hranilnimi snovmi, jih naredi elastične in spodbuja gibljivost. Zelenousta školjka je bogata z glikozaminoglikani (GAG), omega-3 maščobnimi kislinami, minerali in aminokislinami, zato neguje vezivno tkivo in sklepe ter olajša število težav sklepov.
 • Canis Extra krilovo olje: Krilovo olje deluje protivnetno in krepi imunski sistem, zato je primerno za pse, ki trpijo za kroničnimi vnetji. Sem spadata artritis in artroza – boleči bolezni sklepov, ki povzročata omejeno gibljivost. Oksidativni stres obremenjuje pasje telo in je lahko razlog za degeneracijo ter znake staranja celic. Krilovo olje spodbuja kondicijo in moč ter se bori proti prostim radikalom, ki lahko motijo presnovne procese v celicah.

 

Pasja prva pomoč
Različni prehranski dodatki za coljano podporo pri okrevanju

 

Metabolizem v ospredju – usmerjena prva pomoč za zdrava jetra in ledvice

 • Canis Extra alga klorela: Na naraven način pomaga pri razstrupljanju, očisti in prečisti tkiva. Izjemno učinkovita pri odstranjevanju težkoh kovin iz telesa.
 • Canis Extra alga spirulina: Telo oskrbuje s sestavinami, ki spodbujajo presnovo in tako lahko pozitivno prispeva k čiščenju celic. Izjemno antioksidativno delovanje, pomaga pri preprečevanju zakisanosti organizma.

 

Prva pomoč za pse –  usmerjena podpora za splošno umiritev uma

 • Canis Extra Nervenheld: Šok, tesnoba in bolečina povzročijo sproščanje stresnih hormonov. Ti dejavniki telo pripravijo na nevarnosti, vendar izčrpajo njegove vire. Canis Extra Nervenheld podpira normalno delovanje živčnega sistema in spodbuja umirjenost ter ravnovesje.

 

Naravna prva pomoč za psa je njegov imunski sistem. Močan imunski sistem se vedno lažje spoprime z različnimi virusi , bakterijami in različnimi bolezenskimi stanji ali poškodbami. Pomembna je kakovostna in naravna hrana za izgradnjo močnega imunskega sistema. Z naštetimi prehranskimi dodatki lahko preventivno psa podpremo v obdobjih večjega izčrpavanja. Prav tako prehranske dodatke uporabimo po zdravljenju z antibiotiki, po različnih poškodbah, po izjmenem stresu,… Na tak način psa čim hitreje povrnemo nazaj v ravnovesje.

Povzeto po: https://www.naturavetal.de/gute-besserung-wie-sie-den-hund-bei-der-genesung-unterstuetzen-koennen/