Sekundarne rastlinske spojine (sekundarni metaboliti rastlin) so zelo obsežna skupina med seboj nesorodnih organskih snovi. Te snovi dajejo rastlinam vonj, okus in barvo. So del obrambnega mehanizma, ki rastline varuje pred močnim UV-sevanjem in drugimi vremenskimi vplivi, napadi škodljivcev in patogenih mikroorganizmov.
Sekundarne matabolite rastlin človek s pridom izkorišča v medicini že iz prazgodovine. Vsa naravna zdravila, ki jih poznamo namreč prihajajo iz rastlin. Določene rastlinske spojine pa imajo zdravilen in ugoden vpliv tudi na naše pse.
Naš prispevek vam daje informacije o pomembnih sekundarnih rastlinskih spojinah, kot so grenke snovi, tanini in flavonoidi ter njihovih dobrih in pomembnih lastnostih. Toda kaj ti zelo pogosto uporabljeni izrazi sploh pomenijo? Rastline in jagodičevje ne vsebujejo le mineralov in elementov v sledovih, temveč tudi širok spekter sekundarnih snovi, pri čemer vsaka snov opravlja točno določeno funkcijo.
Znanstveniki so odkrili že več kot 30 000 snovi, ki jih uvrščamo med sekundarne rastlinske metabolite. Snovi znanstevini delijo v posebne skupine kot so alkaloidi, terpeni in fenoli. V nadaljevanju se bomo osredotočili na grenčine, flavonoide in tanine, ki v prehrani psov lahko odigrajo pomembno vlogo in pozitivno vplivajo na zdravje psa.
Grenčine – amaroidi
Grenčine so znane tudi kot amaroidi. Njihova najbolj znana funkcija je, da se uporabljajo za podporo prebavnim organom. Imajo še številne druge vloge – med drugim stabilizirajo tvorbo žolča in želodčnega soka, na povsem naraven način pa podpirajo tudi delovanje trebušne slinavke. Podpirajo delovanje jeter v izvajanju nalog razgradnje in izločanja toksinov.
Grenčine spodbujajo aktivacijo sluznic v prebavnem traktu – ohranjajo njihovo elastičnost in gibljivost ter so naravna podpora prebavnim žlezam, katerih delovanje zlasti s starostjo upada. Grenke snovi s svojimi številnimi izjemnimi lastnostmi v tradicionalnih metodah zdravljenja še vedno veljajo za osnovo vitalnosti in vseživljenjskega zdravja. Poleg tega, da spodbujajo delovanje prebavnih organov, so tudi odlični zaviralci apetita in dajejo želodcu občutek sitosti. Grenke snovi spodbujajo krvni obtok in tvorbo krvi, uporabljajo pa se tudi pri živčnosti, izčrpanosti in okrevanju.
Najbolj znane grenke snovi najdemo v artičokah, regratu, rmanu, gorjušici, kamilici in še številnih drugih rastlinah.

Flavonoidi
Flavonoidi so barvila rastlin – od živo rumene do rdeče barve – ki jih dnevno zaužijemo s hrano. Izraz flavonoidi označuje različne snovi naravnega izvora z enako kemijsko strukturo. Določene rastline in njihove dele, npr. plodove in jagode, ljudje že stoletja nabirajo in obdelujejo. Pridobljene izkušnje se prenašajo iz roda v rod. Danes so te rastline in področja njihove uporabe tudi predmet vse večjega znanstvenega zanimanja.
Flavonoidi, ki jih najdemo v zeleni in malinah, se na primer lahko uporabljajo kot prehranska podpora pri zdravljenju raka, rutin v kostanju pomaga ohranjati zdrave žile, flavonoidi v glogu pozitivno vplivajo na delovanje srca, breza in zlata rozga pa vsebujeta flavonoide, ki pomagajo ohranjati zdravo delovanje ledvic in mehurja.
Flavonoidi so znani tudi kot polifenoli in imajo običajno antioksidativni učinek. V tem spektru lahko pomagajo pri zaviranju vnetij, spodbujajo cirkulacijo in razgradnjo tkiva, poškodovanega zaradi bolezni. Imajo tudi vlogo pri pigmentaciji. Zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in bazilika pa tudi robide in ribez so še posebej bogati s flavonoidi.
Tanini
Tanini imajo adstringentni učinek. Adstringent ali krčilo je snov, ki zmanjšuje permeabilnost površine sluznice ali kože in kapilar ter s tem zmanjšuje vnetno reakcijo in občutljivost za zunanje vplive. Tanini imajo zunanje in notranje delovanje. Notranje na primer podpirajo zdravje črevesne sluznice in so koristni pri driski. Zunanje pa se tanini uporabljajo pri vnetju dlesni, ranah ali kožnih obolenjih, saj tvorijo posebno vez z beljakovinami kože in sluznice ter tako ščitijo pred absorpcijo bakterij in toksinov. Tanini se nahajajo predvsem v lubju in koreninah.
Sekundarne rastlinske spojine za pse in mačke – raznolikost, ki šteje
Raznolikost rastlinskih in jagodičastih sestavin je zelo široka in izjemno dragocena za ohranjanje ali izboljšanje zdravja! Zelo pomembno je, da ne hranimo le izoliranih snovi, kot je to pogosto pri sintetičnih vitaminih, temveč celotno široko bistvo rastline z vsemi njenimi naravnimi učinkovinami. Ker se te sestavine med seboj dopolnjujejo in so pomembne za učinek – ker so vse v organizem dovajane na povsem naraven način, organi za razstrupljanje niso obremenjeni.
Sekundarne rastlinske snovi za pse
Z uravnoteženo prehrano z visokokakovostno naravno hrano lahko zadostite potrebam psa po pomembnih rastlinskih snoveh. Kljub temu pa lahko prehrano še obogatite – zlasti kadar so potrebe psa po pomembnih hranilnih snoveh večje, npr. med okrevanjem po bolezni. Takrat je smiselno hraniti mešanico hranilnih dodatkov sekundarnih rastlinskih spojin.
V naši zeliščni mešanici Canis Extra BIO tavženzelišča in v naši jagodni mešanici gozdnih sadežev Canis Extra Beerenkraft, boste našli široko paleto dragocenih sekundarnih rastlinskih sestavin ter naravnih vitaminov in mineralov. Z obema izdelkoma lahko naredite 1-2 mesečno kuro 2x na leto, da podprete presnovne procese in delovanje imunskega sistema. Kuro je smiselno narediti na prelomnih obdobjih pomlad-poletje in jesen-zima.
Oba izdelka pa lahko dodajate tudi 2-3x na teden k uravnoteženi prehrani. Če pa svojega psa hranite po BARF metodi ali z doma pripravljeno kuhano hrano, pa lahko izdelka dodajate vsak dan kot vir rastlinskih snovi, vitaminov in mineralov.