Koliko vode mora popiti pes in kaj narediti, ko pes ne pije vode?

Danes pa nekaj na temo vode, da ne bomo vedno pisali samo o tem kako pomembna je naravna in kakovostna hrana. Velikokrat se premalo zavedamo, kako pomembna je voda za popolnoma vsak organizem na tem svetu, in pes ni nobena izjema. V nadaljevanju preberi koliko vode mora popiti pes, da ostane zdrav in kaj narediti takrati, ko pes ne pije vode ali je spije občutno premalo? Drug ekstrem je, da pes veliko pije, kar v določenih primerih tudi ni zaželjeno. Najprej bomo preverili koliko vode potrebuje pes, zakaj je dehidracija pri psu lahko nevarna in zakaj nastopi žeja pri psu?

 

Zakaj je voda pomembna?

Voda je z vidika preživetja najpomembnejše hranilo za organizem. Čeprav lahko žival preživi, če izgubi skoraj vso telesno maščobo in več kot polovico beljakovin, izguba le 10 % vode v telesu lahko povzroči smrt.

Približno 70 % telesne teže psa predstavlja voda, številna tkiva v telesu pa so sestavljena iz 70 do 90 % vode. Medcelična tekočina predstavlja približno 40 % do 45 % telesne mase, zunajcelična tekočina pa 20 % do 25 %. Prisotnost vodnega medija v celicah in številnih tkivih je bistvena za potek večine presnovnih procesov in kemičnih reakcij.

Voda je pomembna za:

  • Voda v celicah je potrebna za večino presnovnih procesov in kemičnih reakcij.
  • Pomembna je za uravnavanje temperature.
  • Je bistvena sestavina za normalno prebavo.
  • Tudi za izločanje odpadnih snovi iz ledvic je potrebna voda.

 

Kako pes izgublja vodo iz telesa?

Vse živali dnevno izgubljajo vodo skozi tri različne mehanizme:

  1. URINIRANJE: največ vode se izgubi z izločanjem urina. Obvezna izguba vode iz ledvic je minimum, ki je potreben, da se telo znebi dnevne obremenitve z odpadnimi snovmi.
  2. PREKO BLATA: voda v blatu predstavlja veliko manjši del, kot voda izločena z urinom. Pri zdravih živalih je količina vode, ki se dejansko pojavi v blatu zelo majhna. Izguba vode v blatu postane znatna šele, ko se pojavijo odstopanja v sposobnosti črevesja, da absorbira vodo.
  3. IZHLAPEVANJE VODE IZ PLJUČ MED DIHANJEM: Pri psih je ta izguba vode zelo pomembna za uravnavanje normalne telesne temperature v vročem vremenu. Dihanje znatno poveča izgubo vode in s tem izgubo toplote. Zaradi teh mehanizmov uravnavanja temperature so lahko izgube vode zaradi dihanja in izhlapevanja v vročem vremenu pri psih zelo velike.

 

Koliko vode mora popiti pes in izvor vode

Vso to izgubo vode, mora pes nekako nadomestiti. Skupna količina vode, ki jo mora popiti pes izvira iz treh virov: vode v hrani, vode v presnovi in pitne vode.

KOLIČINA VODE V HRANI

Količina vode v hrani je odvisna od vrste prehrane. Suha hrana za pse vsebuje minimalno vode, medtem ko mokra hrana v pločevinkah vsebuje okrog 80% vode. Torej, če je pes hranjen s suho hrano, bo že v osnovi popil več vode, kot pes hranjen z mokro hrano. Naturavetal mokra hrana v pločevinkah vsebuje med 75 in 80% vlage.

 

 

PRESNOVNA VODA

Metabolna (presnovna) voda je tista voda, ki nastane z oksidacijo hranil. Kisik se združuje z vodikovimi atomi, ki jih vsebujejo ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, pri čemer nastajajo molekule vode. Na vsakih 100 g maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, ki jih telo oksidira, nastane 107, 55 in 41 mililitrov presnovne vode. Ne glede na te dejavnike pa je metabolna voda dokaj nepomembna, saj predstavlja le 5 do 10 % celotnega dnevnega vnosa vode pri večini živali.

POPITA VODA

Dejavniki, ki vplivajo na količino popite vode so temperatura okolja, vrsta prehrane, stopnja gibanja, fiziološko stanje in zdravje. Poraba vode se poveča z naraščajočo temperaturo okolja kot tudi z naraščajočo telesno vadbo, saj se zaradi mehanizmov ohlajanja telesa izgubi več vode zaradi izhlapevanja. Na porabo vode v telesu vpliva tudi količina zaužitih kalorij. Z večjim vnosom energije se izloča več odpadnih produktov presnove, poveča pa se tudi toplota, ki nastaja pri presnovi hranil. V teh okoliščinah telo potrebuje več vode za izločanje odpadnih snovi z urinom.

 

Koliko vode lahko spije pes?

Žal so viri tako zelo različni, da je nemogoče napisati popolnoma natančno količino zaužite vode. Podatki niso tako različni, ker strokovnjaki ne bi vedeli kakšna je ustrezna količina vode, temveč zaradi tega, ker je ogromno dejavnikov, ki vplivajo na količino zaužite vode.
Meni najbolj zanesljiv podatek je iz Healthy Pets (dr. Karen Becker), ki navaja, da zdrav pes potrebuje 15 do 30 ml vode na kg telesne teže. Za 30 kg psa bi to pomenilo 450 ml – 900 ml vode na dan.

 

Koliko vode potrebuje pes?
Pes potrebuje od 15 do 30 ml vode na kilogram telesne teže na dan

 

Koliko vode mora popiti pes – dejavniki, ki vplivajo na količino popite vode?

Kot že zgoraj omenjeno, številni dejavniki vplivajo na količino popite vode pri psu. Vedno je potrebno upoštevati te dejavnike, da znamo psu ponuditi ustrezno količino vode. Potrebno je pa tudi vedeti, da znajo zdravi psi zelo dobro regulirati porabljeno in zauživo vodo, tako da mora večina lastnikov poskrbeti le, da imajo vedno na voljo svežo vodo.

VELIKOST IN STAROST PSA

Večji pes mora popiti količinsko več vode kot pes manjše rasti. Prav tako mladi in aktivni psi popijejo več vode kot starejši in umirjeni psi.

PREHRANA

Če se vaš pes prehranjuje s mokro, kuhano ali surovo hrano, ki običajno vsebuje več kot 60% vlage bo popil manj vode. Če pa se pes prehranjuje večinoma s suho hrano bo potreboval več vode, da bo nadomestil manj vlage v prehrani. Mladiči morajo vsakih nekaj ur popiti manjše količine vode, zato jih je treba pozorno spremljati in spodbujati k pitju.

STOPNJA AKTIVNOSTI

Logično je, da telesno aktivni psi spijejo več vode kot umirjeni psi. Pomembno je, da imamo, kadar smo na intenzivnih pohodih ali sprehodih vodo s seboj, tako da jo ima pes ves čas na voljo. Kadar je telesna aktivnost zelo intenzivna, počakajmo 5 minut, da se pes najprej umiri in mu nato ponudimo vodo. Takoj po telesni aktivnosti, prevelika količina popite vode, lahko pripravi psa do bruhanja. Več o bruhanju si lahko preberete v samostojnem prispevku: Bruhanje psa.

Telesno aktivnost psa morate prilagoditi letnemu času. Pozimi in v jeseni ste s psom lahko bolj aktivni, poleti in spomladi pa visoka fizična aktivnost na direktnem soncu ni zaželjena, saj se pes samo preko dihanja ne more tako hitro hladiti in lahko pride do toplotnega udara.

LETNI ČASI

Poleti in v vročih pomladnih dnevih bo pes moral spiti več vode, da nadomesti svoje izgube. Kot napisano zgoraj se psi z dihanjem hladijo, kar pomeni, da je izhlapevanje vode veliko večje, zato mora biti tudi vnos vode veliko večji. Z dihanjem se psi hladijo v vročem vremenu, zato je izjemno pomembno, da niso fizično aktivni v največji vročini in, da imajo ves čas na razpolago svežo vodo.

BOLEZNI IN ZDRAVILA

Določena zdravila lahko vplivajo na večjo žejo pri psu in posledično bolj pogosto uriniranje. Pred jemanjem zdravila vedno preberite navodila, kjer najdete razdelek stranski učinki. Prav tako je smiselno, da vprašate veterinarja, če lahko določeno zdravilo vpliva na povečano žejo. Prav tako lahko določena bolezenska stanja pripeljejo do tega, da pes preveč pije.

 

Žeja pri psu: Zakaj moj pes veliko pije?

Medicinski izraz za željo po pitju prevelikih količin vode se imenuje psihogena polidipsija. Simptomi zastrupitve z vodo so izguba koordinacije, letargija, slabost, napihnjenost, bruhanje, razširjene zenice, zastekljene oči, svetla barva dlesni in prekomerno slinjenje.
Prekomerno žejo in pitjte vode običajno povzroča okužba mehurja ali kakšne druge okužbe, presnovne bolezni kot je npr. Cushingova bolezen in sladkorna bolezen.

Če opazite, da veš pes kar naenkrat popije velike količine vode in, da to traja več dni je čas, da začnete nadzorovati njegovo telesno aktivnost. Če ugotovite, da v življenju psa niso bile vpeljane nobene spremembe, pes pa še vedno nadpovprečno pije, je čas, da obiščete veterinarja in najdete vzrok za povečano žejo.

Zastrupitev z vodo se najpogosteje pojavi pri psih, ki so ves dan radi v jezeru, ribniku ali bazenu, pri hišnih ljubljenčkih, ki med igranjem v vodi nenehno hlastajo za vodo in pri psih, ki med potapljanjem za žogo ali drugo igračo nehote pogoltnejo vodo. Če vaš pes uživa v vodi in se rad potaplja, poskrbite za pogoste odmore in bodite še posebej previdni v dneh, ko je voda razburkana. Opazujte tudi, kako se pes obnaša v vodi.

 

Pes veliko pije zaradi menjave hrane

V času menjave hrane lahko opazite, da pes popije več vode, kar je popolnoma normalno, še posebej, če prehajate iz mokre ali polsuhe hrane na suho hrano. Določeni lastniko psov opazijo spremembe v količini popite vode, ko začnejo psa navajanti na naravno hladno stiskano hrano Naturavetal.

Popolnoma normalno je, da na začetku (prvih 14 dni) pes pri prehodu na naravno hrano popije več vode. Kot smo napisali zgoraj se organizem psa čisti presnovkov prehrane preko urina. Pri prehodu na naravno hrano se mora organizem psa najprej očistiti vseh sitnetičnih dodatkov, ki so dodani k vsaki briketirani hrani. Naturavetal hladno stiskana hrana je popolnoma naravna s številnimi zelišči, ki pomagajo pri čiščenju telesa. To čiščenje je na začetku bolj intenzivno, zato psi več urinirajo (spremeni se lahko tudi vonj urina) in posledično več pijejo. Po 14 dneh do treh tednov (tako je pri večini psov, lahko pa pri določenih psih traja dlje časa) se čiščenje organizma ustavi in posledično psi nimajo več potrebe po večji količini vode.

 

 

Pes ne pije vode, naj narediti?

Zelo redko se zgodi, da zdrav pes ne bi popil zadostne količine vode, so pa lahko težave pri bolnih psih. Če pes pije premalo pride do dehidracije, ki jo prepoznamo po suhem smrčku, bedih dlesnih in suhih ustih. Psi s pankreatitisom, parvovirusom ali leptospirozo običajno ne pijejo dovolj vode.

Če vaš pes ne pije dovolj vode, ga pohvalite vsakič, ko popije vodo iz svoje posodice. Postavite svežo vodo v bližino vseh krajev, ki jih pogosto obiskuje, kot so njegova najljubša mesta za počivanje. Psu vedno ponudite svežo vodo, lahko pa se potem poigrate s temperaturo vode, določenim psom bolj ustreza mlačna voda. Prav tako poskusite z različnimi posodicami, običajno so psom najbolj všeč keramične posodice ali posodice iz naravnih materialov.

Če psu voda res ne gre, pa veste, da bi jo zaradi zdravstvenih težav moral zaužiti več, mu lahko ponudite kostno juho, ki je vsekakor bolj aromatična ali kakšno kozje mleko, ki je razdredčeno z vodo. Rešitev je tudi prehod iz suhe hrane na mokro hrano in tako poskrbite za dodaten vnos tekočine preko hrane.

Večina zdravih psov zelo dobro sama regulira količino popite vode in ni potrebno da psa silimo ali ga omejujemo z vodo. Vedeti moramo le, da določeni dejavniki, ko so sprememba letnega časa, sprememba prehrane in stopnja aktivnosti vplivajo na količino popite vode.

 

Literatura:

Canine and feline nutrition : a resource for companion animal professionals / Linda P. Case … [et al.]. — 3rd ed, 2011, Mosby Elsevier

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja