Cmokanje psa: Zakaj pes cmoka in se oblizuje?

Cmokanje psa smo zagotovo že zaznali vsi pasji lastniki, saj v večini primerov gre za popolnoma naravno vedenje in pes pocmoka po obroku ali po tem, ko je pojedel svoj najljubši priboljšek. Težave nastanejo takrat, ko je cmokanje psa zelo pogosto in dolgotrajno ali takrat, ko pes cmoka in se oblizuje. V takšnih primerih je smiselno opazovati psa in ugotoviti kaj povzroča prekomerno cmokanje. V primeru bolezenskih težav je cmokanje le eden izmed simptomov.

V nadaljevanju smo spisali vse možne vzroke za cmokanje psa, kdaj je treba to vedenje vzeti pod drobnogled in kako psu pomagati, da se cmokanje preneha oziroma zmanjša. Cmokanje se velikokrat pojavi kot simptom pri gastritisu, refluksu ali pri težavah v ustni votlini. Pri teh težavah boste opazili še druge simptome, kot je lahko bruhanje, driska in slabo počutje.

 

Razlogi za cmokanje psa

V večini primerov cmokanje ni nevarno in lastnikom ni potrebno skrbeti ali karkoli narediti v primeru občasnega cmokanja. Psi pogosto cmokajo po obroku ali pred spanjem. Zelo pogost vzrok cmokanja pa je tudi dehidracija. Če opazite pogostejše cmokanje pri psu mu ponudite vodo in opazujte, če se cmokanje zmanjša.

 

Možni vzroki za cmokanje psa

Razlogi, da pes cmoka in se oblizuje so različni, spodaj so našteti tisti najbolj pogosti:

  • Cmokanje povezano z opazovanjem hrane
  • Cmokanje pred spanjem – znak umirjanja
  • Pes cmoka zaradi nenadne slabosti (npr. ob zaužitju neprimerne hrane)
  • Pes lahko cmoka zaradi tujka, ki je ušel v usta ali požiralnik
  • Pes cmoka zaradi tega, ker je dehidriran
  • Pes cmoka, ker ima ostanke hrane v gobčku
  • Pes cmoka, zato ker je pod stresom
  • Cmokanje psa je lahko tudi miritveni signal
  • Cmokanje je lahko povezano tudi s pogojenim odzivanjem
  • Pes cmoka zaradi bolezni dlesni, gobca ali požiralnika
  • Pes cmoka zaradi bolezni prebavil kot je npr. refluks in gastritis

Cmokanje v večini primerov ni življenjsko ogrožajoče, je pa pomembno, da ugotovimo, zakaj pes cmoka in v kolikor je cmokanje izjemno pogosto in dolgotrajno, poiščemo vzrok in ga skušamo odpraviti.

 

Cmokanje psa
Cmokanje psa je lahko povezano s prehranjevanjem psa, s psihološkimi vzroki ali se pojavlja kot simptom pri bolezni

 

Pozitivno cmokanje psa

Pes vas opazuje v kuhinji, kako si pripravljate hrano ali kako pripravljate hrano zanj. Pes se na to početje odzove, vklopijo se žleze slinavke in začnejo proizvajati slino, kar privede do cmokanja. Takšno cmokanje definitivno ni zaskrbljajoče, saj takoj ko nehate s pripravo hrane ali, ko pes poje svoj obrok, neha cmokati.

Pes lahko pocmoka tik preden zaspi – to je signal, da se sprošča in je pripravljen na spanje. Takšno vedenje lahko opazimo tudi pri dojenčkih in tudi pri določenih odraslih ljudeh. Tovrstno cmokanje ne traja dolgo, prav tako ni nujno, da bo pes cmokal vsak večer.

 

Kratkotrajno cmokanje psa

Tukaj so zbrani vsi razlogi, zakaj pes občasno cmoka. Pes lahko cmoka zaradi nenadne slabosti, npr. pes je pojedel nekaj pokvarjenega ali ker je pojedel kakšno hrano, na katero je kuža intoleranten ali alergičen. Pes lahko cmoka tudi zaradi tujka (npr: dlak, ostanka igrač, ostanka priboljška), ki mu je ušel v požiralnik. Psi pogosto cmokajo tudi kadar so dehidrirani. Poskrbite, da bo pes imel na voljo svežo vodo, še posebej v poletnih mesecih bodite pozorni na to, da bo pes ustrezno hidriran.

Prav tako se lahko zgodi, da se med zobnimi prostori zataknejo ostanki hrane, na primer koščki slastnega priboljška. Zaradi tega psi radi cmokajo, ker imajo občutek, da imajo še vedno nekaj sočnega v ustih. Najbolje je, da ljubljenčku nežno odprete gobec in preverite medzobne prostore, predel ust in žrela. Če karkoli ostane, lahko enostavno odstranite.

 

Psihološki vzroki za cmokanje

Pes lahko cmoka in se slini zaradi tega, ker je pod stresom in se s pomočjo cmokanja umirja. Če ugotovite, da pes cmoka samo v določenih situacijah (npr. ob srečanju z drugim psom) lahko to pomeni, da mu je v takšni situaciji nelagodno in se pomirja.

Prav tako pa je lahko cmokanje povezano s pogojenim odzivanjem. Ljudje včasih nenamerno psu namenimo preveč pozornosti tudi pri neželjenem vedenju. Npr. da je imel vaš pes že težave s cmokanjem in ste mu takrat namenili več pozornosti, lahko cmoka še naprej, samo zato ker je povezal, da če cmoka, mu vi namenite pozornost in ga s tem nagradite.

 

Pes cmoka in se oblizuje zaradi bolezni

BOLEZNI DLESNI IN ŽRELA

Težava z zobmi in/ali okužba v ustih ali žrelu je lahko tudi odgovorna za pogosto lizanje in cmokanje psa. Bolezni, ki so povezane s cmokanjem:

  • Vnetje dlesni (npr.: zaradi zobnega kamna)
  • Ognojek zobne korenine
  • Zlomljen zob
  • Vnetje grla
  • Okužbe na jeziku

Običajno so dlesni blago rožnate barve, kar je znak dobre prekrvavitve. Če temu ni tako, je lahko vzrok za cmokanje vnetje dlesni. V tem primeru se morate posvetovati z veterinarjem. Dobra zobozdravstvena nega vam bo pomagala zmanjšati tveganje za težave z zobmi in dlesnimi. Konstantno nego zob lahko psu nudite s pomočjo Canis Extra oljne zobne paste ali s pomočjo trdih priboljškov za zaposlitev in nego zob.

 

BOLEZNI PREBAVIL

Bolezni prebavil, kot so različne okužbe, gastritis in številne druge, so lahko vzrok za lizanje in cmokanje. V procesu bolezni se pojavljajo drugi spremljajoči simptomi:

  • napenjanje in napihnjenost
  • bruhanje psa (včasih krvavo)
  • driska pri psu (včasih krvava)
  • slabša absorpcija hranil
  • pogosto uživanje trave
  • bolečine v trebuhu

Gastritis pri psu in refluks sta pogosta težava s katero se srečuje kar nekaj psov. Pri gastritisu je izjemnega pomena, d pas hranite z naravno in lahko prebavljivo hrano. Idealna je mokra hrana za pse, ki je nežno kuhana na pari v kratkih časovnih intervalih. Prav tako je pomembno, da psa hranite večkrat na dan v manjših obrokih (3-4x na dan), posodico mu nekoliko dvignite od tal, zadnji obrok hrane pa mu ponudite tik pred spanjem.

 

 

Torej, v večini primerov cmokanje pse ne pomeni ravno nekaj slabega. Kot napisano zgoraj, pa je potrebno ob cmokanju, ki traja dlje časa pregledati ustno votlino, v primeru še drugih simptomov kot je bruhanje in driska pa je vsekakor potreben obisk pri strokovnjaku.

Naš Bond rad cmoka, prav tako pa se rad oblizuje. Ker izjemno rad je, po obroku skoraj vedno malo pocmoka in se oblizuje, če mu je slučajno ostal še kak dober košček hrane na gobčku. Bond cmoka tudi pred spanjem ali tudi medtem ko spi. Včasih se mi zdi, kot da sanja o dobri hrani ali o neomejeni količini hrane.